ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Perla Boemiei, oraşul medieval Cesky Krumlov

TIPĂREȘTE

Acum doi ani am făcut un sejur în Slovacia şi am avut ocazia să vizitez, printre altele, două castele deosebit de frumose vezi impresii aici şi aici. Anul acesta am ales să vizitez câteva castele şi oraşe istorice vechi din Boemia de sud.

Pentru început am ales oraşul medieval Cesky Krumlov aflat nu departe de graniţa cu Austria. În Austria am făcut o mică abatere de la traseu, pentru a mai vizita iar frumoasa vale Wachau, porţiunea idilică de-a lungul Dunării dintre oraşul Melk şi Krems an der Donau. De la Krems GPS-ul nea dirijat spre Krumlov pe un traseu uimitor de frumos. Nişte şosele impecabile, printre poieni de un verde crud şi brazi semeţi, printre localităţi curate, pline de verdeaţă şi flori.

Oraşul Cesky Krumlov este situat pe malurile fluviului Vltava, iar zona istorică veche aproape că este încercuită de acesta. Este un oraş medieval ce datează de prin secolul XIII, este inclus în lista patrimoniului cultural şi naţional al UNESCO şi este singurul din Cehia care şi-a păstrat arhitectura aproape aşa cum era în secolul XVIII.

Oraşul este încântător, cu străduţe şi case mici şi colorate, magazine cu obiecte decorative de tot soiul, bijuterii din pietre impresionante care îţi fură privirea şi zeci de magazine cu obiecte din cristal de Boemia. Este unul dintre cele mai atractive oraşe din Cehia, chiar şi în iunie când l-am vizitat noi era plin de turişti (majoritatea asiatici).

Centrul vechi are o o piaţă centrală, Svornosti , înconjurată de baruri, terase, restaurante şi câteva obiective turistice. Aproape de mijlocul pieţei se află Coloana Ciumei, construită la începutul secolului XVIII în memoria victimelor decimate de cumplita boală. În vârful coloanei tronează statuia Fecioarei Maria înconjurată de statuile unor sfinţi catolici.

Pe latura de sud se află frumoasa clădire a primăriei, iar la subsol, în fostele pivniţe medievale, se află Muzeul Torturii. Într-un decor sumbru, cu pereţi desenaţi în culori roşu-violet, am vizitat, plătind pentru asta 3 euro, câteva din instrumentele de tortură ale Europei medievale. Punctul forte al muzeului este spectacolul înfricoşător, însoţit de sunet, cu arderea pe rug a unei vrăjitoare. Pe mine muzeul nu m-a impresionat prea tare, poate şi pentru faptul că am văzut unul mai mare şi mai complex, acum doi ani, în oraşul Seeboden din provincia Carinthia, Austria.

Din piaţă se zăreşte silueta impozantă a turnului unei biserici, Sf. Vitus , veche de peste 600 de ani. Este o biserică romano-catolică construită, în stil gotic, din cărămidă şi declarată monument cultural naţional. Istoria construirii şi a dezvoltării ulterioare a bisericii sunt legate de familiile nobiliare Rosenberg, Schwarzenberg  şi Eggenberg, aceleaşi care au construit şi administrat oraşul medieval Krumlov. În cimitirul bisericii îşi duc somnul de veci mai mulţi membri ai acestor familii, iar William Rosenberg are un mausoleu foarte frumos.

La 2-3 sute de metri de biserică se află Mestsky park, cu laturile din nord şi sud situate chiar pe marginea Vltavei. Parcul are la intrare o veche capelă, iar printre copaci seculari numeroase alei de promenadă străjuite de flori şi arbuşti ornamentali. Putem alege să facem o plimbare pe aleea de la marginea fluviului, să privim ambarcaţiunile care se plimbă alene pe lângă zidurile groase a unui vechi castel sau să fim serviţi la una din terasele situate pe mal.

Oraşul mai are şi alte mijloace de recreere sau obiective turistice, însă punctul forte al acestei destinaţii îl reprezintă Castelul Krumlov. Este situat pe dealul de vis-a-vis de oraşul vechi, este despărţit de acesta de fluviul Vltava şi este considerat a fi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi al doilea după cel din Praga. Este vizibil din oraşul vechi, este construit chiar pe malul fluviului şi are nişte ziduri din piatră impresionante. Accesul la castel se face pe unul din cele două poduri ce traversează fluviul Vltava.

Castelul a fost construit cam odată cu oraşul (secolul XIII), în stil baroc, apoi a fost reconstruit de către arhitecţi italieni în forma în care se regăseşte astăzi (stil renascentist). Este un complex cu ziduri solide, cu peste 40 de clădiri şi palate şi o mare grădină publică în stil rococo ce rivalizează cu altele mai cunoscute din Europa. Grădina are numeroase alei înconjurate de garduri vii şi o frumoasă fântână centrală cu statuete antice.

Este unită de castel prin Podul cu trei nivele (Plastovy most ), o construcţie interesantă de aproximativ 40 de metri înâlţime. La capătul de nord al castelului, înainte de grădină, se află o clădire barocă foarte frumoasă, Teatrul din Krumlov, accesibil publicului doar în anumite perioade.

Un alt punct interesant al acestui aglomerat obiecti turistic este Turnul Castelului, de unde avem imagini panoramice de excepţie asupra oraşului. Din turnul castelului, Cesky Krumlov pare un oraş în miniatură încercuit de râul Vltava (P11,P12,P13 ŞI P14). Accesul în turn se face prin turnicheţi, costă cam 4 euro şi se plăteşte separat de intrarea în castel. Vizitarea exteriorului castelului, a podului cu trei nivele,a teatrului şi a grădinei este liberă.

În apropiere de Cesky Krumlov mai sunt şi alte puncte de interes turistic :Cesky Budovice, oraşul cel mai mare din Boemia de sud şi unde unde se produce berea "Budweiser ”, Castelul Hlubocka, sau Lacul Lipno. Despre ele vă voi povesti câte ceva într-un viitor review.

Vacanţe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 09.09.16 17:29:12
Validat / Publicat: 09.09.16 19:59:13
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 4927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 În curtea castelului Krumlov din oraşul Cesky Krumlov. Boemia de sud,Cehia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 79150 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.09.16 20:49:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[09.09.16 21:03:44]
»

@webmaster: Mulţumesc!

Dan&Ema
[09.09.16 21:55:37]
»

Cesko Superbonusa, pane Traian!

Un ghid marca @traian. leuca. Excelent articol!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[10.09.16 10:07:09]
»

@Dan&Ema: Dănuţe, mulţumesc!

Când te vei hotărâ să vizitezi Cehia, cu ţinta principală Praga, nu rata acest oraş medieval, merită văzut!

zlatna
[11.09.16 01:20:24]
»

@traian. leuca: Super articolul, super oraşul. Cehia este o ţară extrem de frumoasă, Praga ne-a plăcut foarte mult. Când ne-am întâlnit la Cinciş şi ne-aţi spus unde o să mergeţi în Cehia, nu ştiam nimic despre acestă localitate, am înţeles doar că o să vizitaţi nişte oraşe vechi din Cehia. Acum am înţăles despre ce vorbeaţi. Îmi place mult acest oraş, l-am căutat pe hartă, am văzut unde e, şi cu prima ocazie o să-l vizităm.

Vă doresc concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[11.09.16 16:28:33]
»

@traian. leuca:

La Praga am fost, dar au trecut ceva ani. Mi-a placut foarte mult orasul. Cand voi reveni, voi tine cont. Numai de bine!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.09.16 18:56:49]
»

@zlatna: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

Mă bucur că articolul meu v-a stârnit interesul de a vizita oraşul medieval Cesky Krumlov. În circuitul meu din Cehia am mai întâlnit unul tot la fel de frumos, sper să am timp (şi chef ) pentru un review.

tata123 🔱
[12.09.16 15:06:16]
»

@traian. leuca: Frumos orășel, cu parfum medieval și o amplasare interesantă.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[12.09.16 17:34:03]
»

@tata123: Toată Boemia de sud este foarte frumoasă. Mulţumesc pentru vizită!

mprofeanu
[14.09.16 13:33:59]
»

@traian. leuca: Citit mai târziu din motive obiective. Despre articol ce să mai zic: perfect totul! Dar deja se știe!

Oare voi ajunge și eu acolo?

Este bine și dacă ajung măcar prin poze și prin cele scrise.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.09.16 19:07:18]
»

@mprofeanu: Mulţumesc pentru vizită!

Oare voi ajunge și eu acolo?

Eu cred că da! Dacă eu am reuşit acest lucru la aproape 65 de ani, la tinereţea dumneavoastră nici nu se pune problema.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mprofeanu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cesky Krumlov:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.057089805603027 sec
  ecranul dvs: 1 x 1