ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii
PREȚ 350 euro ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
3 AD. + 1 COPII -- v: 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Maastricht

Maastricht – muzică, bucurie și prietenie

TIPĂREȘTE URM de aici

Bine v-am regăsit! A trecut ceva timp de când nu v-am mai invitat la nicio plimbare. Dar astăzi permiteți-mi să vă invit la o plimbare muzicală prin minunatul oraș Maastricht. Nu întâmplător vă fac această invitație deoarece ne aflăm în perioada în care Andre Rieu susține anualele concerte de vară, iar Maastricht-ul se transformă într-un oraș al muzicii și al distracției.

De când l-am descoperit pe Andre Rieu, în primăvara anului 2011, l-am urmat în câteva orașe: Bruxelles-toamna anului 2011, Budapesta-primăvara 2012, Maastricht-vara 2013 și București 2015. Toate concertele au fost minunate, pline de entuziasm și bună dispoziție, dar concertul din Maastricht, orașul natal al artistului a fost inegalabil prin invitații aleși, fantastic prin atmosfera creată. Celebra Vrijthof transformându-se într-un creuzet în care s-au amestecat și topit inimile a peste nouă mii de spectatori veniți din diverse colțuri ale lumii.

Am cumpărat bilete de pe site-ul artistului în data de 2 februarie, pentru 12 iulie 2013, o zi de vineri. Patru bilete categoria a III-a, zona B3, rândul 26, locurile de la 25 la 28, prețul pe bilet fiind de 65 euro, costul total cu taxe de expediere fiind de 286,91 euro. Apoi am inclus cele două zile de Maastricht într-un circuit de trei săptămâni în Germania. Am petrecut frumos în Germania, iar în dimineața zilei de 12 iulie am plecat îndreptându-ne cu emoție și bucurie spre Maastricht.

Am ajuns cu bine în localitatea Berg En Terblijt, aflată la aproximativ 10 km est distanță de Maastricht, unde aveam cazarea, la hotelul Lange De Akker (vezi impresii). Hotelul plin, toți oaspeți pentru seria de concerte ale lui Andre Rieu. Am făcut rapid formalitățile de cazare, am lăsat bagajele, duș, o masă frugală, aranjament pentru concert și gata. Andre Rieu venim!

Maastricht musical

Orașul Maastricht în seara concertului îl pot asemui cu o cupă de șampanie spumoasă, o revărsare de veselie și prietenie, toate drumurile duceau evident spre centrul universului, cea mai frumoasă piață din lume – Vrijthof.

Tineri sau vârstnici, îmbrăcați elegant - în costume de gală, sau casual - pur și simplu în blugi, sau adoptând “codul alb” pentru cei care urmau să stea la terasele din jurul pieței, toți ne îndreptam plini de energie, o energie pe care numai muzica și frumusețea ei ți-o pot da, spre piața unde urma să fim prieteni pentru o seară de neuitat la concertul numit “Andre Rieu and Friends”.

În drumul nostru salutăm primăria orașului, facem cunoștință cu terasele ascunse ale Maastrichtu-lui, ne oglindim bucuria în apele Maas-ului, ne plimbăm de plăcere pe străduțele istorice ale orașului.

După acest tur scurt ne îndreptăm spre Vrijthof, pentru a ne ocupa locurile. Organizarea impecabilă, totul era foarte bine pus la punct, stewarzii ofereau fiecărui spectator o sticlă de jumătate de litru de apă minerală, ne conduceau spre zona în care aveam bilete. Tonete cu salate, înghețate, băuturi răcoritoare sau cu suveniruri adunau spectatori din belșug.

Înainte de începerea concertului fanfara dă turul de onoare pieței și celor care stau la terase, totul culminează când Andre Rieu și membrii orchestrei Johann Strauss ies pe treptele teatrului salutând cu zâmbetul pe buze fanii și acordându-și instrumentele, evident a urmat o sesiune de fotografii și aplauze.

În sfârșit așteptăm concertul în care pentru a nu știu câta oară Andre Rieu cu bagheta magică va transforma Vrijthof într-un loc de neuitat.

Concertul a început la ora 21 și a avut două părți, prima parte mai oficială, dedicată încoronării regelui Alexander și reginei Maxima precum și unor momente din istoria Olandei, iar a doua parte a cuprins melodiile antrenante și vesele ce fac sufletul să vibreze iar ochii să lăcrimeze. Printre prietenii la concert a fost și Jermain Jackson, într-un moment emoționant dedicat fratelui său Michael Jackson. Am cântat, am dansat, ne-am bucurat, am aplaudat frenetic, ne-am lăsat învăluiți de luminile ce invadau piața și colorau fantastic cele două biserici ce vegheau piața. Am tresărit la focurile de artificii, am prins confetiile ce umpleau văzduhul, am salutat românii din piață dar și olandezii, spaniolii sau brazilienii din jurul nostru. Am admirat grația și sensibilitatea Mirusiei Louwerse, am cântat împreună cu cei trei tenorii de platină braț la braț cu temperamentala Carla Maffioletti și gingașa Carmen Monarcha. Am râs și l-am aplaudat și noi împreună cu olandezii pe un renumit actor Andre Van Duin, chiar dacă tot ce spunea spunea în olandeză. Un moment deosebit a fost prezența pe scenă a lui Carlos Buono, un musician celebru al Argentinei, țară din care provine și regina Maxima. Cel care a ridicat toți spectatorii în picioare și a creat o atmosferă de carnaval, în ciuda celor 76 de ani, a fost Trini Lopez.

Spectacolul s-a terminat după ora douăsprezece, străzile erau pline de oameni care cântau și dansau în continuare, vrând să mai păstreze din bucuria și fericirea concertului. La ora 1 noaptea eram la hotel, păstrând în gând fiecare cuvânt, fiecare melodie ce au dat bucurie acestei seri.

Maastricht turistic

A doua zi am încercat să înțelegem de ce orașul Maastricht, un oraș mic cu aproximativ 120.000 de locuitori atrage anual peste 2 milioane de vizitatori. Poate pentru că este considerat cel mai vechi oraș al Olandei, poate pentru că străduțele înguste păstrează aerul medieval, poate pentru că are biserici cu turnuri țintind spre cer. Sau poate pentru că este garnisit cu terase, cafenele și restaurante confortabile sau pentru că este un oraș al eleganței și shopping-ului.

Maastricht este capitala provinciei Limburg, situat la granița cu Belgia și la doi pași de Germania, tăiat în două de râul Maas, a cunoscut o istorie bogată în evenimente ca urmare a poziției sale geografice strategice, În ciuda vechimii sale, fiind cunoscut din vremea romanilor sub numele de Trajectum ad Mosam, astăzi este un oraș vesel și dinamic, multicultural și multilingvistic.

Am început plimbarea noastră din inima orașului sau Piața Orașului - Markt van Maastricht - în care tronează primăria –Stadthuis, o primărie monumentală, a cărei construcție a început în anul 1659 de către arhitectul olandez Peter Post, cu o scară dublă și un turn în care se află un carillon. Tot în această piață se poate observa o statuie ce înfățișează un bărbat ce ține în mână o făclie ce este permanent aprinsă, este vorba de Johannes Petrus Minckelers. Filosof, inventator și om de știință, el a fost cel care în anul 1784, a inventat gazul pentru iluminat. Piața este înconjurată de magazine cu suveniruri, terase și cafenele, iar în zilele de vineri aici se desfășoară un târg de produse tradiționale.

Foarte aproape de această piață, se află Vrijthof, este cea mai plină de viață piată și cea mai renumită din Olanda, de formă pătrată și acoperită cu piatră cubică este locul unde se desfășoară diverse evenimente ale orașului. Este piața perfectă pentru a bea sau a mânca la o terasă sau doar pentru a simți atmosfera relaxată. Este înconjurată de clădiri vechi de piatră la parterul cărora se află restaurante și cafenele, fiind străjuită de cele două biserici St. Servatius și St Jans.

Biserica St. Servatius - Basilik van Sint Servaas este construită în stil romano-catolic, pe locul mormântului Sfântului Servatius, primul episcop al Maastricht-ului.

Biserica St Jans - Sint Janskerk este o biserica protestantă, construită în stil gotic cu interiorul simplu din piatră ce iese în evidență prin turnul roșu înalt de 70 de metri în care am urcat pentru a avea o imagine de ansamblu asupra orașului. Urcarea în turn costă 1,5 euro. Biserica se mândrește cu orga nouă construită în 1992, care a înlocuit-o pe cea veche din anul 1780.

Tot în Vrijthof se află câteva clădiri istorice care adăpostesc astăzi Muzeul Vrijthof și Teatrul Vrijthof. În teatru cu ocazia concertelor lui Andre Rieu, fiul său Marc Rieu organizează expoziții de pictură cu intrare gratuită.

Mergând mai apoi pe alte străduțe am descoperit una din cele mai frumoase librării din lume aflată într-o biserică dominicană - Dominicanenkerk. Ce combinație grozavă între o biserică și o librărie! Inițial a fost o veche biserică dominicană, construită în 1294 și a funcționat ca biserică până în momentul în care Napoleon a invadat Maastricht-ul în 1794, moment în care dominicanii au părăsit-o. De-a lungul timpului a avut diverse utilizări, fost folosită ca depozit, arhivă a orașului sau parcare pentru biciclete. Astăzi însă aparține lanțului Selexyz şi se cheamă Selexyz Dominicanen. Interiorul este foarte modern, având o structură metalică cu trei niveluri, pline de rafturi cu cărți. De asemenea în zona corului a fost amenajat și un bar cu o masă în formă de crucifix, unde se poate savura o cafea sau citi o carte. Există o varietate impresionantă de cărți în neederlandeză, germană și engleză. Posibil și alte limbi nu mai țin minte. Am cumpărat de aici calendare, vederi, iar fiul meu și-a ales un album de artă.

Am admirat apoi curgerea lină a Maas-ului, alunecarea vaselor de croazieră și am trecut podul pietonal din piatră St Servatius – Sint Servaasbrug, cel mai vechi pod din Maastricht, reconstruit pentru a înlocui un alt pod de piatră construit de romani. Am mers apoi până la gara orașului, ne-am permis un respiro pentru o delicioasă tartă cu fructe și apoi ne-am amestecat din nou printre miile de turiști ce animau străzile orașului mulțumiți că am reușit să descoperim puțin din secretele unui oraș plin de viață, artă, istorie și cultură.

Sigur, orașul mai are și alte locuri pe care nu le-am putut vedea, muzee, forturi cazemate, tuneluri, ziduri vechi, dar și o natură înconjurătoare ce merită admirată probabil cel mai frumos într-o excursie cu bicicleta. Vă invit cu drag să descoperiți toate acestea, atunci când veți ajunge prin aceste locuri.

Poate anul viitor la un concert Andre Rieu!

Vă rog, dacă se poate, să atașați review-ului următorul videoclip https://www.youtube.com/watch?v=AgWCxYSFC4k

Mulțumesc!


---
Trimis de doina_c24 in 15.07.16 22:03:38
Validat / Publicat: 15.07.16 23:48:56
VIZUALIZĂRI: 2718INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59150 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

mishu [15.07.16 23:53:35] »

O atmosfera de poveste dirijata de un vrajitor care te cucereste din prima.

Imi place cum transforma totul in jurul lui si povestea incepe sa se depene sub bagheta lui.

Felicitari, votat cu mare placere.

doina_c24 [15.07.16 23:58:27] »

@mishu - Mulțumesc încă odată.

Așa este, în fiecare an vine cu o altă poveste, care vrăjește și creează dependență.

irinad [16.07.16 06:44:55] »

@doina_c24 - Excelent, felicitări!

doina_c24 [16.07.16 14:47:54] »

@irinad - Mulțumesc! O zi frumoasă!

elviramvio [16.07.16 16:10:43] »

@doina_c24 -

Superb articol, felicitari!

Sincer, chiar ma gandeam atunci cand a concertat la noi ca nu a fost nimeni la Maastricht unde spectacolele sunt cu totul deosebite. Ma bucur ca ti-am citit articolul, poate fi chiar o incurajare de participare pentru anul viitor. Iarna eu si sotul - sau invers - punem de multe ori filmulete cu spectacolele lui si asa am ajuns sa fac o comparatie nu in ceea ce priveste calitatea artistilor cat, fara suparare, a publicului din diferite tari.

Inca o data felicitari!

doina_c24 [16.07.16 23:44:30] »

@elviramvio - Mulțumesc mult pentru aprecieri!

Într-adevăr impresiile mele vin ca o invitație la un concert în Maastricht. Necesită timp, sunt cheltuieli de transport și cazare, dar am convingerea că merită.

La Maastricht, Andre Rieu este acasă, și asta se simte, concertele lui sunt ca o petrecere între prieteni.

Pentru concertul de la București am avut multe așteptări și nu am fost dezamăgită, Spectacolul a fost splendid, Gheorghe Zamfir excepțional. Publicul s-a comportat corect și elegant, s-a dansat și s-a cântat, dar parcă a lipsit spontaneitatea pe care am văzut-o la olandezi. Olandezii se bucură precum copiii, te îmbrățișează și vorbesc mult.

iulianic [17.07.16 10:57:53] »

@doina_c24 - Cum? Ai avut această comoară de informații frumoase și înălțătoare și ai ținut-o doar pentru tine atâta amar de vreme? Nu pot crede că ești tu. Mă bucur însă că ai găsit timp să ne dezvălui și nouă bucuriile trăite cu ocazia concertului și îți mulțumesc pentru informațiile oferite despre acest orășel muzical. N-am ajuns niciodată la Maastricht nici pentru un concert și nici ca simplu turist. În urmă cu câțiva ani era să ajung la un concert Andre Rieu, dar... n-a fost să fie. Atunci era vorba despre Viena.

doina_c24 [17.07.16 23:07:57] »

@iulianic - Dragă Iulia, dacă ți-aș spune că am început să scriu acest articol acum trei ani, imediat ce m-am întors din concediu? Dar până la urmă, mai bine mai târziu decât niciodată.

Îți doresc din suflet să ajungi la un concert Andre Rieu. Dacă nu la București, ceva aproape gen Budapesta, Viena sau la Praga și combini concertul cu vizitarea orașului. La Budapesta am făcut în felul următor: am plecat cu trenul Dacia din Ploiești pe la ora 5 seara, dimineața la 8 am fost la Budapesta, am vizitat orașul, seara a fost concert, iar după concert pe jos, în pas alergător din nou la tren. A fost pe fugă, dar frumos.

Mulțumesc pentru aprecieri!

iulianic [18.07.16 08:55:05] »

@doina_c24 - Și eu îți mulțumesc pentru detaliile suplimentare! Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

Aurici [18.07.16 12:49:05] »

@doina_c24 - Tot în primăvara anului 2011 l-am descoperit și eu pe Andre Rieu. O dată cu un loc deosebit din țara noastră, Frații Jderi de pe Valea Lotrului, jud. Vâlcea. Acolo, în sala unde luam masa, pe o plasmă imensă, se derulau doar concerte Andre Rieu (nimic altceva cât era ziua de lungă), de care eu auzeam pentru prima dată. O dată întorși acasă am căutat pe net, am achiziționat toate DVD-urile pe care le-am găsit și pe care am dat o grămadă de bani la vremea aceea și pentru că nu părea că avem vreo șansă să vină în România am început să caut pe unde concertează. N-a fost să fie. Încă mergeam cu copiii după noi și nu ne-au ieșit socotelile nicicum. Dar nu l-am ratat când a venit la București și am fost spectatori la unul din concerte.

Mi-a plăcut mult modul în care am aflat de el și la fel ca Cezar de la Frații Jderi când m-am întors acasă puneam DVD-uri și ne vedeam de treabă prin casă. Nu ne uitam neapărat ci era un fond muzical la care n-am renunțat multă vreme. Făceam asta și când aveam musafiri și din când în când, în pauzele de sporovăială mai aruncam câte un ochi la ce se derula pe TV.

Mi-aș dori însă și eu un Maastricht și te invidiez cu admirație pentru toate locurile în care te-ai dus să-l vezi.

Și mai ales mulțumim că ne-ai împărtășit și nouă, chiar și mai târziu.

doina_c24 [19.07.16 19:03:05] »

@Aurici - Cu mult drag, mă bucur că am reușit să mă mobilizez și să termin de scris articolul.

Să știi că și la noi a fost la fel ca la tine, am făcut rost de DVD-uri pe care le ascultam pur și simplu sau adunam în jurul nostru familia și prietenii. La momentul respectiv eram vrăjită de concertele de la Mainau și Heidelberg.

Călătorii frumoase!

Mihai18 [10.08.16 23:04:05] »

Bine ați revenit după 3 ani de când ați scris despre Conacul Bellu, dar v-am simțit prezența, lecturând reviewurile mele și vă mulțumesc.

Sincer, mă bucură revenirea dv. și să știți că nu am uitat cât de frumos ați povestit marea excursie din Franța din anul 2012.

Frumos actualul review, la fel sunt frumoase și fotografiile. Sincere felicitări. (ecoul este tardiv, am avut probleme de sănătate după necazurile din Istanbul).

Vă doresc numai bine.

Elissa [01.11.16 14:55:45] »

@doina_c24: La fel ca si tine suntem fani Andre Rieu. L-am "urmarit" la Viena, Paris, Maastricht (in 2011), Budapesta, Bucuresti. Atunci am fost cu masina noastra, planuim sa ajungem din nou la Maastricht in 2017, dar de data asta cu avionul! Multumesc ca mi-ai dat un impuls la ceea ce era deocamdata o idee.

doina_c24 [06.11.16 11:12:44] »

@Mihai18:

Mulțumesc pentru aprecieri! Ce-i drept, am multe restanțe atât la scris cât și la citit, nu știu când voi putea recupera!

Vă doresc călătorii minunate, fără peripeții!

doina_c24 [06.11.16 11:35:07] »

@Elissa :

Dragă Elissa, îți doresc din suflet să ajungi din nou la Maastricht și să te bucuri de atmosfera vibrantă din timpul concertelor. Adevărul este că și mie mi-ar plăcea să mai merg încă odată!

Vacanțe frumoase!

profesor73 [10.06.18 19:20:16] »

@doina_c24: V-am descoperit deabea acum, datorita unor like-uri. Apreciez sensibilitatea comentariilor, si mai ales calitatea fotografiilor, atat ca tehnica, cat si compozitia lor. Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, doina_c24, Elissa, elviramvio, irinad, iulianic, Mihai18, mishu, profesor73
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.122606992722 sec
ecranul dvs: 1 x 1