GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Capitala Europei, cu diurna in buzunar (interes de serviciu)
In primul rand vreau sa subliniez din nou faptul ca nu am fost impreuna cu familia sau pentru a vizita muzee si gradini - ci intr-un business trip la o conferinta. Din acest punct de vedere perceptia mea asupra obiectivelor turistice nu poate fi completa, tinand cont ca timpul mi-a fost ocupat cu altceva. Consider ca e totusi relevant si un punct de vedere limitat doar la atmosfera, restaurante, transport si peisaj stradal.
Primul, dar si ultimul contact al unui business traveler cu orasul Bruxelles - in cadrul calatoriei respective - se intampla aproape intotdeauna prin intermediul aeroportului; vorbim de o constructie imensa cu cateva nivele, din fericire usor de parcurs daca urmarim semnele. Din anumite puncte de vedere nu difera foarte mult de un aeroport similar din alta tara civilizata - magazine duty free care nu sunt deloc adaos-free, controale rapide, imbarcare-debarcare civilizata. Problema pe care o realizezi ulterior e ca preturile care ti s-au parut mari in aeroport, in special la mancare si la bauturi, nu sunt mult mai mari decat cele din oras.
Drumul aeroport - oras - aeroport l-am parcurs cu autobuzul expres; costul biletului este 3 euro daca il iei de la automat sau 5 euro daca il iei de la sofer. Atentie, automatele de bilete din Bruxelles accepta doar monede si carduri cu cip de tip Maestro. Bancile din Romania au inceput de-abia foarte recent sa emita pe scara larga astfel de carduri. Dupa prima zi am inceput sa cer restul doar in monede.
Traficul din Bruxelles este in general mai relaxat decat in Bucuresti insa si acolo exista "rush hour", cu tot ce inseamna asta - asteptari prelungite la semafor sau aglomeratie la metrou. Luni dimineata in jur de ora 9: 00 in drumul spre aeroport a trebuit sa astept un al 2-lea metrou, in primul neavand pur si simplu loc sa intru. Ca infrastructura urbana exista bulevarde largi, pasaje subterane pe axele principale insa "in spatele blocurilor" strazile sunt in general inguste si cu sens unic, unele din ele fiind accesibile doar pietonilor si biciclistilor.
Peisaj urban: strazile si trotuarele sunt in general ingrijite. Nu lipseste gunoiul, semn al unui grad de civilizatie pe care noi romanii avem tendinta de a-l supraestima, cand e vorba de vestici. Multe schele, cladiri in constructie sau in renovare. Arhitectura e non-inspiring, orasul fiind probabil reconstruit dupa 1945. In "cartiere" se poarta placarea caselor cu o caramida aparenta de dimensiune mica, efectul vizual fiind cu adevarat interesant, insa din pacate doar atat. Orasul e construit pe niste pante lungi, diferentele de nivel fiind de-a dreptul descurajante pentru o plimbare pe jos, daca nu ai o oarecare conditie fizica.
Populatie: am remarcat o eterogenitate accentuata care in Romania nu exista, in ciuda "perceptiei urbane bucurestene" legate in special de imigrantii veniti dintr-o anumita parte a tarii. In Bruxelles exista foarte multi imigranti din Orientul Mijlociu, Africa si chiar din America de Sud. In tramvai am asistat la o scena in care un baietel de 5-6 ani a intrebat-o in spaniola pe mama lui cum e la ei in Ecuador, cum arata "orasul lor" etc. Nu am inteles toata conversatia, spaniola prinsa in fuga de la telenovele s-a dovedit a fi insuficienta. De asemenea exista o doza de agresivitate urbana bine tinuta sub control de un stat aparent puternic: intr-una din nopti pe la 2 noaptea am fost trezit din somn de urletele aferente unei batai de strada, probabil intre betivi. Si asta intr-o zona buna, frecventata de turisti, cu multe magazine de lux.
Restaurante: destul de multe in zonele turistice, nu atat de multe in rest. Preturile sunt mult mai mari decat in Berlin sau Viena; un sandwitch cumparat "de la coltul strazii" porneste de la 3 euro, o omleta servita la masa pe post de mic dejun costa de la 7 euro in sus iar un fel oarecare de mancare este 12-13 euro la un restaurant asa-si-asa tinut de vreun chinez sau vietnamez si se duce pana la 20 de euro intr-un restaurant cu profil local. Bauturile non-alcoolice sunt in general in zona 2-4 euro. Diurna impusa legal in Romania pentru deplasarile in UE este de 35 de euro pe zi; nu pare asa de greu de cheltuit, nu?
Cazare: am stat la un hotel ales de firma. Pretul pe camera a acoperit doar cazarea, micul dejun fiind disponibil la 12 euro / persoana / zi; initial am considerat ca pot face economii mancand in alta parte, sfarsind prin a economisi de fapt maruntis si a manca mult mai putin decat as fi putut manca la hotel.
Cumparaturi: nu numai mancarea e mai scumpa decat prin vecini ci si alte elemente aferente unei vieti civilizate; cu 90 de euro am cumparat din Germania o pereche de pantofi de calitate dintr-un magazin de pe o strada comerciala, cu aceiasi bani aici nu m-as fi putut apropia de o pereche de tenisi probabil nu mai rezistenti decat unii din "Europa" (celebrul en-gros). Dar nimeni nu se duce in Bruxelles sa se incalte ci mai degraba pentru a cumpara ciocolata belgiana; aici preturile pornesc de pe la 3 euro / 100g la bomboane simple si se duc pana la cer cand e vorba de praline. Nu ai cum sa iesi dintr-un magazin de specialitati de ciocolata fara sa cheltuiesti macar 10 euro, aproape indiferent ce cumperi.
Concluzie>: m-as duce de bunavoie in vacanta in acest oras? Probabil nu. Dar depinde si de gusturi, probabil.
Trimis de DanCld in 08.02.10 18:36:15
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
review mutat la "Decoperind Buxelles-ul" (la fel ca si alte review-uri care nu se refera la unitati de cazare). la aceasta sectiune o sa incercam sa grupam toate (sau majoritatea) review-urilor de acest tip.
Probabil timpul scurt şi ocupat cu probleme de serviciu nu ţi-a permis să descopri cu adevărat acest oraş modern, dar şi cu o enormă încărcătură istorică.
Îţi sugerez să citeşti şi celelalte postări despre Bruxelles şi să priveşti şi pozele şi sunt convins că-ţi vei schimba concluzia din finalul postării tale.
În privinţa gunoaielor, ai dreptate. Eu am plasat Bruxelles-ul pe locul trei într-un clasament al celor mai murdare oraşe văzute de mine, după Napoli şi Amsterdam.
Însă chiar azi un prieten proaspăt întors de la Palermo, mi-a spus că acesta bate toate recordurile, deci se poate şi mai rău.
Se poate şi mai rău şi în privinţa preţurilor. Mai scumpe decât Belgia sunt multe ale ţări: Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Norvegia şi, mai ales, Olanda.
Asa cum ai amintit, aeroportul este foarte frumos si mult mai curat fata de altele, totusi mai sunt aspecte de imbunatatit, cel putin in zona de asteptare pentru check-in.
Magazinele duty-free sunt acceptabile ca preturi, poti beneficia de reduceri (de 10%) daca prezinti biletul de avion si actul de identitate.
Atentie la acces, sunt intrari separate pentru cetatenii UE si restul
Nu imi vine sa cred ca e mai murdar acest oras decit Roma. La Roma daca stai pina mai tirziu pe strazile si in piatetele comerciale vei descoperii ce inseamna un oras murdar. E drept ca dimineata la prima ora vin masinile de gunoi si fac curat dar nu va imaginati ca iau tot gunoiul ca nici nu au cum si cind. Il mai raresc si ei.
Asa se intimpla cu orasele prin excelenta turistice si cu multi imigranti. Ce la Barcelona nu e la fel? E greu sa pastrezi curatenia in orase mari cu turism dezvoltat si cu imigranti care dorm pe unde apuca.
@bose
”Asa se intimpla cu orasele prin excelenta turistice si cu multi imigranti.
Ai fost în vreunul din marile oraşe germane (să zicem, Muenchen, sau Berlin)?
Şi acestea sunt oraşe turistice, cu mulţi imigranţi, dar nu sunt nicidecum murdare.
Nici Roma nu este murdară în zonele cu obiective turistice.
Oricum, trebuie să vezi Napoli!
Trebuie să spun că în clasamentul celor mai murdare oraşe nu am inclus Istambulul, care este de departe cel mai "tare" în această problemă, dar eu am fost acolo acum ceva mai multă vreme şi, cine ştie, poate s-au mai schimbat lucrurile.
Nu, Istanbulul este curat acum. Poate in trecut era mai murdar dar lucrurile s-au schimbat. Am umblat destul de mult prin oras si am fost de citeva ori si pot spune ca orasul e curat. E clar mai curat ca Roma. Dar fiecare oras are zone si zone. In zona bazarului cel mare bineinteles ca gasesti multa mizerie spre seara, dar acolo afluxul de turisti si afaceristi e imens.
In germania nu am fost dar imi pot imagina. Nemtii sunt nemti, o natiune aparte, unde totul merge ceas. Sau aproape totul.
@DanCld Asadar nu ai avut timp sa vizitezi nimic din ce are mai frumos orasul. Totusi de cati bani ar fi nevoie in trei zile pentru mancare si mici suveniruri? Din cate ai auzit (poate) biletele la muzee si alte obiective sunt mai scumpe fata de alte capitale europene (sau orase mari) ?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea II) — scris în 28.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea I) — scris în 23.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bruxelles, orasul cladirilor dantelate — scris în 13.05.22 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Nici prea prea, nici foarte foarte — scris în 03.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Bruxelles - două nopți în decembrie — scris în 17.12.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Tur ghidat în Primăria orașului Bruxelles — scris în 06.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Vizit Leuvain — scris în 29.05.20 de RADUKU din TECUCI - RECOMANDĂ