ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 8 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacul Sărat şi Moscheea Hala Sultan Tekke

TIPĂREȘTE URM de aici

Am spus că o să scriu separat despre Lacul Sărat şi Moscheea Hala Sultan Tekke deoarece am o „povestioară” extrem de interesantă şi... desigur... o mare aventură până acolo.

Era practic prima noastră zi în Larnaca (ajunsesem cu o seară înainte). Dimineaţa ne-am plimbat, am explorat oraşul şi pe la ora 15:00 ne-am hotărât să mergem să vedem Lacul Sărat.

Am întrebat în două locuri diferite cum putem ajunge de la Flamingo Beach Hotel (unde eram cazate, vezi impresii) până la Lacul Sărat... pe jos...

Prima persoană pe care am întrebat-o, un domn, de la un magazin de lângă hotel, ne-a explicat, dar varianta lui era mai complicata: cum ies din hotel, fac dreapta, dau de un sens giratoriu, ţin drept pe lângă aeroport şi o să văd eu lacul.

A doua persoană pe care am întrebat-o, o domnişoară de la recepţie, ne-a explicat extrem de simplu: trebuia doar să ieşim din hotel, dar pe uşa din spate, pe lângă o sală de gimnastică se făcea un drum şi imediat după aceea urma să vedem Lacul Sărat.

Zis şi făcut. Lacul Sărat se ivea în faţa noastră... am traversat şi am ajuns langă lac.

Ne uitam noi nedumirite să găsim Moscheea Hala Sultan Tekke... şi am... zărit-o... în depărtare... de fapt... la foarte mare depărtare...

Dar... pentru că timpul ne permitea, ne-am gândit noi să vedem cât de departe o fi totuşi... că parcă nu părea chiar aşa departe... plus că nu vedeam în partea stângă tot drumul...

Încetişor, la pas, mergeam noi liniştite pe lângă Lacul Sărat.

Pe jos, era inscripţionat „Larnaca cultural walk”... mai târziu am aflat despre ce era vorba...

Acest drum cultural a fost creat de către Consiliul de Turism al oraşului, împreună cu municipiul oraşului, Departamentul de Antichități și Pierides Laiki Bank Museum.

Sunt practic trei plimbări de acest gen:

Plimbarea numărul 1- Faleza şi centrul oraşului

Plimbarea numărul 2 – Muzee

Plimbarea numărul 3- Cultura şi Natura - zona din jurul Lacului Sărat.

Vă trebuie o pereche bună de ochi pentru a vedea logo-ul inscripţionat pe trotuar pentru a vă ghida în direcția cea bună...

Ok, am văzut inscripţiile deci eram pe drumul cel bun... am văzut aeroportul în stânga deci... era ok...

Şi mergem şi mergem şi tot mergem. Norocul nostru că aveam o sticlă de apă la noi şi nu era extrem de cald; era o pâclă pe cer şi nu era soare, ceea ce ne-a bucurat... asta ne mai lipea să ne bată soarele în cap.

Şi mergem şi mergem şi iar mergem.

La un moment dat, am ajuns la capătul lacului şi am cotit spre dreapta. Acolo era o maşină care vindea îngheţată, răcoritoare, etc.

Oricum, acest drum cultural este bine gândit. Multe bănci, pe care ne tot odihneam.

Din păcate nu am putu sări nici un flamingo... deşi... ştiam şi eram informată că în această perioadă a anului nu mai sunt pe lacul sărat... dar... speram măcar un flamingo să fi rămas acolo pentru mine în mod special... pentru efortul pe care l-am depus să ajung până acolo... pe jos =)))

Lăsând gluma la o parte, am mers foarte mult. Peste 4.5 kmpână acolo... şi încă 4.5 km întors... oau... nici nu vreau să mă gândesc!!!

Oricum, moscheea trebuia să o vizităm... nu sunt musulmană, dar am foarte mulţi prieteni turci care nu au ajuns în acest loc important pentru musulmani...

Şi locul este superb. Dacă urmăriţi poteca şi acea alee pietruită (zona pentru pietoni care nu este asfaltata ci are pietriş) veţi ajunge la nişte copaci „magici”. Magici pentru că lumea crede că dacă leagă ceva în acei copaci şi îşi pun o dorinţă, acea dorinţă li se va împlini. Săracii copaci, erau plini de panglici, fâşii rupte din fuste, rochii, diferite materiale, hârtii, şerveţele şi aşa mai departe.

Am ajuns la moschee într-un final şi mă temeam să nu fie închisă. Ar fi fost cireaşa de pe tort. Să ajungem până acolo şi să nu putem intra...

Dar... am avut totuşi noroc şi era deschisă, intrarea este liberă iar programul este următorul:

De luni până duminica: 08:30-19:30

Vineri între 13:00-15:00 închisă.

Acesta probabil este program de iarnă mă gândesc eu... nu ştiu sigur... dar acest program era afişat la intrare în aprilie.

Când am păşit în curtea moscheii... am simţit ceva ce nu poate fi descris în cuvinte... m-a fascinat de-a dreptul.

Moscheea în sine, înăuntru, este extrem de simplă, are un singur minaret şi nu este atât de impozanta ca alte moschei din Turcia pe care le-am vizitat... dar... are un farmec aparte...

Deşi uşeri dinaintea mea au scris despre acest loc magic pe site, de data aceasta voi dori şi eu să vă dau câteva date şi informaţii...

Musulmanii ciprioţi considera că aceasta moschee ar fi treilea monument cel mai venerat din lume, după Ka'aba în Mecca și Moscheea Profetului în Medina. Atrage un număr mare de vizitatori anual, mai ales în timpul sărbătorilor Ramadanului și de Bayram.

Punctul de referință în această moschee este mormântul lui Umm Haram, care este protejat de ochii indiscreţi prin draperii verzi, verde fiind culoarea paradisului.

Umm Haram tradus din limba arabă înseamnă ~ Mama piramidei.

Hala Sultan este forma turceasca pentru Umm Haram.

Hala Sultan se presupune că a fost mama adoptivă sau mătuşa profetului Mahomed. Unii susţin că ea a fost una dintre femeile care l-au însoțit pe Profet în drumul său de la Mecca la Medina. În 649 AD, după ce Cipru a fost cucerit de arabi, Hala Sultan a fost rănita mortal după ce a căzut de pe catâr și a fost îngropata în locul unde a murit.

O sursă arabă din secolul al IX-lea sugerează că Umm Haram a însoţit liderul dinastiei umayyazilor (ca soția unuia dintre ofițerii săi) în expediţia împotriva Ciprului în 649 d. Hr., dar nu face nici o referire la moartea ei.

Altarul este în stare excelentă, mai ales ca urmare a lucrărilor de întreținere finanțate de guvernul cipriot și mai târziu restaurarea moscheii, care a avut loc în perioada 2001-2005, sponsorizat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID)

Prin intermediul Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS).

Porțile sunt decorate cu diverse inscripții bine întreținute în arabă care poartă date importante și versete din Coran.

Umm Haram este considerată făcătoare de minuni. Acesta este motivul pentru care atrage numeroși pelerini musulmani la moscheea Tekke.

Printre miracole ei, Imamul Munawi spune că oamenii din Damasc, încercaţi de

Secetă și alte nenorociri, au avut încredere profundă în Umm Haram, care a susţinut că va „vorbi” cu Allah, pentru că El să trimită ploaie și să îi protejeze de orice rău, ceea ce s-a şi întâmplat.

Într-un alt manuscris al Imamul Munawi se face referire la un alt miracol:

În călătoria lui Umm Haram de la Ierusalim la Ramla, a fost găzduită în casa unui călugăr creștin. Acolo a văzut trei pietre uriașe şi și-a exprimat dorința de a le cumpăra. Cu toate acestea, călugărul, ferm convins că ar fi imposibil pentru ea să transporte trei pietre i le-a oferit cadou.

Ea le-a acceptat cu plăcere și a plecat spunând că le va lua altă dată.

Prin putere divină, aceste pietre s-au mutat singure și în seara înmormântării ei au apărut la mormântul ei. Una a venit să stea la căpătâiul ei, a doua la picioare, iar a treia a fost suspendată deasupra celorlalte două. Acesta este unul dintre multele miracole atribuite lui Umm Haram, conform tradiție musulmane.

În conformitate cu regulile de conduită, papucii trebuie scoşi înainte de a intra în moschee.

Covorul se simte moale sub picioare iar culoarea albă predomina în interiorul moscheii. Ca în fiecare moschee, nu există fotografii sau alte reprezentări ale unor lucruri vii.

Când am ieşit din moschee, am văzut o staţie de autobuz în faţă... dar nu scria nici ce autobuz circula şi nici la ce oră. Cât timp ne-a luat nouă să ne întoarcem pe jos nu a trecut nici un autobuz. Aşa că nu ştiu să vă spun cum puteţi ajunge la această moschee cu autobuzul... eu am experimentat doar... cu pejoul-adica... pe jos =))

Nu trebuie să vă precizez cum a fost drumul la întoarcere... la fel de lung dar nu la fel de obositor... parcă e mai uşor la întoarcere, când ştii deja de unde ai venit, cunoşti paşii...

Vă recomand dacă ajungeţi în Larnaca să nu rataţi acest loc magic... mie mi-a plăcut tare mult...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 02.05.15 17:38:43
Validat / Publicat: 02.05.15 19:52:55
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.

VIZUALIZĂRI: 9157 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cu zoom, moscheea parea aproape...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

nosferatoo
[03.05.15 10:23:41]
»

daca tot sunt "criticat", un Superbonus de la mine...

Pentru informatii detaliate ref. la viata si mormantul lui Umm Haram. Eu nu am reusit sa strang atatea date.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[03.05.15 10:58:07]
»

@nosferatoo - Va multumesc mult. Eu m-am interesat destul de mult pentru ca am multi prieteni musulmani care m-au "invidiat" ca eu, fiind ortodoxa am ajuns in acest loc important iar ei nu

iulianic
[03.05.15 19:34:36]
»

@GabrielaG -

…nu ştiu să vă spun cum puteţi ajunge la această moschee cu autobuzul... eu am experimentat doar... cu pejoul-adică... pe jos.

Într-adevăr, autobuzul care merge la Moscheea Hala Sultan Tekke nu circulă după un program clar. Nici noi n-am avut parte de el (am fost la sfârşitul lui octombrie).

Varianta cea mai bună în astfel de cazuri este de a lua un autobuz care merge la aeroport (acelea sunt mai serioase pentru că au clienţi mai mulţi). Dacă rogi şoferul, el îţi va indica staţia cea mai apropiată. Este acolo unde începe drumul lateral de 1 km până la moschee. Nouă ne-a plăcut grozav acest 1 km străbătut pe jos, pe lângă Lacul Sărat, în compania unei pisici drăguţe care s-a ţinut după noi până la moschee. Dacă vrei s-o vezi, priveşte primele imagini ataşate articolului Pisicile din Cipru.

Şi fiindcă veni vorba, mai sunt pisici la moschee?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaGAUTOR REVIEW
[03.05.15 20:28:14]
»

@iulianic - Hehe... si noua ne-a placut mult drumul, doar ca a fost mult prea mult... daca aveam doar acel kilometru de mers pe jos era ok... dar... mersesem o gramada pe jos!!!

Da... mai sunt pisici... chiar le-am urmarit cand ne trageam sufletul dupa ce am iesit din moschee si ne pregateam sufleteste pentru ce ne astepta-adica drumul de intoarcere...

Am citit cu drag articolul indicat de dvs iar pozele sunt... "mortale"

Totusi, ma bucur mult ca nu am gasit pisici in moschee, doar un... porumbel ratacit ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vali crintea
[16.05.15 17:13:42]
»

felicitari pentru experienta aceasta.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[16.05.15 17:24:50]
»

@vali crintea - Va multumesc mult. ohh... a trecut deja aproape o luna si nu imi vine sa cred. Parca a fost ieri!

O experienta care nu trebuie ratata daca veti ajunge acolo.

Eu una as repeta-o dar nu sunt sigura ca... pe jos ))) Este foarte mult de mers dar...si cand am ajuns acolo am zis oau si parca toata durerea a disparut...

calatorul
[04.10.15 00:25:06]
»

INteresant, am retinut, multumim de relatare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, GabrielaG, iulianic, nosferatoo, vali crintea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.052006959915161 sec
  ecranul dvs: 1 x 1