ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JAN-2013
DURATA: 2 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biblioteca din Alexandria

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Republicare de pe blogul personal

Nu putem aprecia irevocabil dacă la Alexandria pământul întalneşte marea sau dimpotriva…apele se reazemă de uscat.

Metropola se lasă greu descifrată…asemenea unei hieroglife regale săpată într-un cartuş identitar faraonic. Spaţiul cosmopolit face la fiecare pas dezvăluiri care devin peceţi înşirate în minte şi în suflet. Din înaltul turnurilor citadelei alexandrine se disting închipuit, în zare, figuri ale istoriei, petrecute prin clepsidra faptelor şi cuvintelor nemuritoare ale unor conducători de neamuri şi teritorii.

Făuritor de imperiu care lăsa in urma paloşului biruinţa păcii elenistice, regele grecilor din stripe macedoneană, Alexandru, avea să aşeze noi temelii la "ALEXANDRIA E KAT EGHIPTON", adică cea din Egipt, cum era cunoscut oraşul aflat în furcile timpului depănat cu 300 de ani înainte de apariţia Imperiului Roman.

Tot aici o va fi întalnit Iulius Cezar pe frumoasa Cleopatra acoperind spuma valurilor cu pasiuni carnale şi răgazuri dedicate unor strategii transcontinentale. Marc Antoniu, asemenea lui Cezar, avea să fie totodata sol al belşugului şi bunăstării dar şi vestitor al rşzboiului…stând însa sub scut dar fascinat de cel putin două perle ale Mediteranei…urbea alexandrină şi chemarea Cleopatrei.

Pot fi relatate multe poveşti adevarate despre metropola care in zilele noastre numară patru milioane de locuitori.

În limba arabă oraşului i se spune Al-Iskandaryyah iar în graiul egiptean, moştenit prin tradiţia conservatoare a copţilor, este numit Rakota. Toponimele depănate parcă din cele 1001 de nopţi se declină în alte mii de nume şi istorii…în legende şi mituri.

Mai bine de jumătate de mileniu Alexandria a fost vestită în toată lumea antică datorită celebrei sale biblioteci. Templul culturii ridicat în vremea domniei lui Ptolemeu al II-lea se afla undeva în apropierea impresionantei biblioteci alexandrine din zilele noastre. Cârmuitorul din stripe greacă, Ptolemeu, a aşezat templul culturii în mod simbolic lânga un altar dedicat muzelor. Zeiţele care guvernau acţiunile creative ale făpturilor umane şi inspirau pe artişti şi pe oamenii de ştiinţă ocroteau bilioteca din Alexandria. Edificiul actual a fost inaugurat în anul 2002. Lăcaşul epocii contemporane este o descriere fastuoasă a unui act cultural de excepţie.

Deşi farul alexandrin, minune a lumii antice, nu mai există…locul său a fost luat de lumina culturii care se inalţă spre cer din cadrul unui vast ansamblu. Nu mai puţin de 11 etaje coboară intr-o ingenioasa cascadă arhitecturală pentru a compune cel mai mare spaţiu de lectură din lume. 70 000 de metri pătrati se desfaşoară în faţa ochilor, scăldaţi în lumina filtrată prin acoperiş, pentru a gazdui învataceii zilei de mâine. Putem spune că volumele abia încep să se adune dacă ne raportăm la capacitatea maximă a spaţiilor amenajate pentru depozitare. Au fost strânse până în prezent aproape 1 200 000 de volume, provenind mai ales din donaţii ale tărilor arabe. Un impresionant fond de carte a fost donat de Franţa şi Anglia şi astfel s-a configurat o secţiune distinctă a bibliotecii pentru francofonie şi literatura anglo-saxonă. Mai sunt necesari înca 80 ani pentru a se atinge capacitatea maximă a bibliotecii.

Se pot face numeroase relatări din zeci de perspective referitoare la valorile bibliotecii alexandrine. Zile şi nopţi se poate povesti despre acest minunat loc. Sau…completând cu o notă locală descrierea, putem spune că peste 1001 nopţi putem vorbi despre marea bibliotecă din Alexandria.

Piatra adusă tocmai de la Assuan este asezată ingenios pentru a susţine şi îmbrăca sticla, lemnul şi metalul edificiului care a costat aproape 280 milioane de dolari.

Biblioteca regală din Alexandria… aşa era numit asezământul ridicat de cel de-al doilea reperezentant al dinastiei Ptolemeilor. O dinastie care a condus Egiptul patru secole şi s-a terminat prin legendara muscătura de şarpe veninos de pe braţul Cleopatrei…. regina care îşi semna actele oficiale şi cu titlul de faraon.

În prezent biblioteca alexandrina adaposteşte cincisprezece expoziţii permanente începand de la săli în care se află manuscrise şi cărţi rare, continuând cu galerii de artă şi săli memoriale şi terminând cu un mic muzeu de arheologie.

Vechea bibliotecă incendiată în timpul războiului alexandrin din anul 48 i. d. Hs şi-a găsit loc pentru posteritate în agora miturilor universale. Faptul că biblioteca a fost distrusă în perioade succesive vreme de 400 ani devine secundar în faţa aurei martirice conferită prin gestul soldaţilor supuşi lui Cezar care au dat foc manuscriselor şi clădirii. Important este că mitul a devenit în timp valoare perenă iar vocaţia culturii s-a ridicat din cenuşă într-o maniera învingatoare prin spirit şi nu prin sabie. Pe zidurile anticei biblioteci era încrestată, în piatră, menirea ca locul să fie un templu al grijii faţă de suflet.

În zilele noastre în ochii tuturor celor care intră în acest altar al culturii se poate citi un început sau o continuare a unui act vindecător unic… acela al ÎNSANĂTOŞIRII PRIN CULTURĂ.


[fb]
---
Trimis de Titi Dinca in 22.11.14 11:24:10
Validat / Publicat: 22.11.14 12:27:11
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 1863 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Titi Dinca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Titi DincaAUTOR REVIEW
[22.11.14 11:25:24]
»

https://www.youtube.com/watch?v=Fl_D1JMjNMo

link video Biblioteca din Alexandria

webmasterX
[22.11.14 12:25:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

-

Mutat la rubrica "Descoperă Alexandria şi împrejurimile" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

-

Conform regulamentului (1.A.13),

începând cu al treilea articol republicat de pe blogul personal pe AFA - în aceeaşi săptămână - se retrage PMA standard (votul saitului).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Titi Dinca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Alexandria şi împrejurimile:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.034775972366333 sec
  ecranul dvs: 1 x 1