ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă bucătăria tradițională austriacă

Obiceiuri si traditii culinare

Ilustrație video-muzicală
Schurzenjager Zillertaler


TIPĂREȘTE

Obiceiuri si traditii culinare

Multi dintre dumneavoastra probabil in concediile sau preumblarile prin zonele rurale din Austria ati observat la porti agatata o coroana sau o creanga de brad cu fundita rosie, poate ati intrat si atunci v-ati familiarizat cu cel mai popular si vechi obicei culinar de aici: Heuriger sau Buschenschank.

Inceputurile acestei traditii populare se pierd in negurile timpului dar prima datare oficiala apare in 1784 cand imparatul Joseph II pune bazele legii prin care taranii producatori de vin (winzer) pot intr-un cadru legal sa-si expuna si sa comercializeze produsele proprii. Si cum langa un pahar de must sau vin merge si o gustarica iata ca apar primele localuri din mediul rural. Acestea functioneaza dupa un calendar stabilit cu mai multi ani inainte, fiecare taran poate sa organizeze evenimentul de regula maxim doua saptamani dupa care vine in aceasi localitate urmatorul producator la rand acest ciclu se intrerupe de regula doar in perioada sarbatorilor de iarna.

Taranul nu are voie prin traditie decat sa expuna produsele proprii aici nu veti gasi cafea, bere, apa minerala etc si nu are personal in afara de familie. La unele localuri tip heuriger (vin de anul acesta sau timpuriu) este chiar greu in zilele libere sa gasesti o masa libera fara o rezervare prealabila. Preturile sunt de regula foarte mici iar mancarea si bautura de-a dreptul delicioase. Omul plateste impozit pentru toata activitatea ce o desfasoara (impozit forfetar cred ca se numeste) si nu plateste separat pentru perioada sau produsele ce le valorifica in acest timp. In zonele cu localuri heuriger renumite se organizeaza chiar excursii sau orasenii nu se dau in laturi in a face zeci sau sute de kilometri pentru a ajunge la localurile preferate. Personal impreuna cu familia si prietenii avem in palmares, sigur doua vizite intr-o luna calendaristica mai ales daca timpul permite sa stam si in gradina este si mai ok. Ce se poate consuma aici, voi incerca o prezentare folosind si cuvintele originale care nu prea au in comun cu limba germana fiind diferite regionalisme, dialect aparte.

Bauturi: Vinuri o paleta diversificata gust si culoare, must de struguri sau de mere in functie de zona in stare pura sau indoit cu apa, sucuri naturale de soc sau o reteta proprie de suc din plante de munte (almdudler) Diferite schnaps-uri: prune, caise, mere. Preturi: Vin 2-5 € carafa de 1litru, must de struguri sau mere pur 1/2 l la 1,5 -2,5 €, sucuri naturale la1-1,8 €

Preparate culinare: Se stie ca omul de la tara mananca si bea de regula bine (daca are ce) aici zicala este: de la heuriger nu pleaca nimeni nesatul decat cu restul de mancare la pachet.

O sa redau cateva din cele mai populare preparate care se servesc la heuriger (buschenschank) pentru a va familiariza cu ele: Incepem cu preparate reci:

Brettljause - Gustare taranesca servita pe platou de lemn contine: diferite tipuri de sunca afumata sau fiarta, sangerete, toba sau cas de porc, carnat uscat si fraged, untura cu jumari, diferite tipuri de branza, ou fiert precum si rosie, salata si ceapa. O portie este relativ foarte mare se poate consuma de doua persoane, ce ramane se impacheteaza pentru micul dejun un obicei foarte raspandit si la unele restaurante unde se intreaba clientul daca doreste acest lucru.

Bauernschmaus (Festinul taranului) Preparat compus din friptura de porc la tava cu chimen, kaiser prajit, varza acra, galuste de paine, ou fiert sau la capac in functie de zona ingredientele pot sa difere dar baza este ceea expusa.

Backhendl (pui la cuptor). Puiul este taiat in bucati dat prin pesmet si apoi rumenit la cuptor se serveste cu diferite garnituri.

Kartofel grostl mit speck (cartofi taranesti cu sunca prajita). Cartofi fierti si apoi trasi la tigaie condimentat (wedges) si cu bucatele de carne taiate in cubulete mici sau sunca cu grasime prajita.

Beuschell (tocana din organe) Este socotita mancarea saracului chiar daca astazi este privita mai mult precum o delicatesa. Ingredientul principal este plaman de vitel (beuschel este un arhaism - plaman, la o tigara tare se mai spune si beuschel reisser - rupatoare de plamani), inima sau rinichi cu garnitura de galuste din paine.

Krautfleckerl (varza cu sunca si taietei) asemanatoare cu reteta de "varza a la Cluj"

Bineinteles mai ales in ultimul timp s-au produs si micii revolutii in gastronomia rurala se folosesc si multe preparate vegetariene: diverse salate o foarte mare raspandire o au preparatele din dovlecei o leguma foarte raspandita in parea centrala, sudica a Austriei. Din dovlecel sau bostan (samburi) se prepara si un ulei foarte consistent care are o larga intrebuintare si care este un brand mondial al landului Styria - (en.wikipedia.org/wiki/Pumpkin_seed_oil).

La localurile amintite uleiul de bostan nu trebuie sa lipseasca de pe masa gustul sau dand savoare salatelor sau o aroma interesanta preparatelor din carne reci.

Efectul sau terapeutic este deasemenea cunoscut info aici in scaderea colesterolului, functia prostatei, diabet sau anti parazitic.

Bineinteles acesta se gaseste si in comert dar aici produsul si calitatea acestuia nu atinge pe departe parametrii celui produs de tarani in morile speciale dupa retete stravechi. Un adevarat ulei de dovleac ajunge sa coste peste 20 €/l costurile fiind asa de mari si din cauza materiei prime, pentru un litru sunt necesari in jur de 3 kg samburi!

Desert: Kaiserschmarm desertul preferat al imparatului Franz Josef este fara indoiala o parte din spiritul Austriei se gaseste si in marea majoritate a restaurantelor dar incercati mai ales in cele cu bucatarie traditionala info aici.Pregatirea acestui preparat nu necesita tratament termic (foc)!

Strudel o gama diversificata: mere, caise, gris, cu cartofi etc. Buchteln (gogosi) asemenea clasicelor doar de o marime cosiderabila umplute cu vanilie sau marmelade diferite.

Marmorguglhupf: ar fii asemanator cu Panettone dar se foloseste la preparare cacao si ciocolata razuita.

Gama este mult mai mare dar am incercat sa fac doar o incursiune in bucataria traditionala austriaca precum si o cunoastere a anumitor localuri mai aparte care s-ar putea sa treaca neobservate turistului.

Preturile la heuriger cum se numesc in Austria Inferioara, jurul Vienei sau Linzului sau Buschenschank in Styria, estul landuluil Salzburg sau Burgenland sunt cu 20-30 la suta mai mici decat la Gasthaus si din cauza ca proprietarul plateste un TVA forfetar iar personalul este din familie in mare, nu are posibilitatea de a face angajari.

Se cunoaste ca austriecii sunt impatimiti crescatori de vite celebrele ilustrate cu vite pascand pe coastele muntoase sunt o reclama binecunoscuta dar in ultimii 15-20 de ani se vede o revitalizare a cresterii numarului ovinelor tot mai multe ferme si gospodarii se ocupa cu aceeasta indeletnicire.Althammerhof acesta se afla in zona Semmering la doar 70 km de Viena la o altitudine de peste 1000m si datorita zonei superbe au deschis si o mica pensiune

Bineinteles si heuriger sau buschenschank-urile care au in proprietate ovine, produsele proaspete ale acestora se gasesc in meniurile acestora iar retetele sunt de-a dreptul gustoase.

Cum ajungem la un asemenea local traditional? Cele mai bune link-uri le aveti aici se poate opta dupa regiunea geografica:

gutekueche.at/wein/heurigenkalender.htm

top-heuriger.at/display/c ... enkalender.html

mostheurige.com

heurigenkalender.at

Fiind localuri in mediu rural cateva dintre ele nu au homepage proprie dar multe info se obtin de pe paginile mai sus expuse.

Din pacate greu o sa gasiti o traducere a site-ului in engleza sau a meniurilor,mai rau multe sunt redactate intr-un dialect regional incat chiar si cei ce cunosc germana pot sa aiba probleme .

In final o sa postez doua link-uri cu localurile mele preferate si desigur poze cu diverse alte "peripetii" de aceasi natura: aici respectiv: aici

Alles Gute und Mahlzeit!


---
Trimis de claudiu 71 in 23.03.14 17:27:29
Validat / Publicat: 23.03.14 20:32:37
VIZUALIZĂRI: 4967INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Costite de porc (schweinsripperl)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmaster15 [23.03.14 20:32:19] »

Mutat în rubrica "Descopera bucataria traditionala austriacă" (nou-creată pe sait).

abancor CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [23.03.14 23:09:47] »

Nu trebuia să citesc la ora asta (23) ! Nu e sănătos să dai iama în frigider înainte de culcare, dar cred că înfulec măcar o felie de șuncă!

Cred că marmorguglhupf e mai ușor de descris pentru cine nu îl știe drept chec. Mie așa îmi pare, foarte similar pînă la identic cu checul arhicunoscut.

webmaster [23.03.14 23:17:51] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

motaneata [24.03.14 09:40:41] »

@claudiu 71: După un asemenea review mi-a dispărut tot cheful de muncă (este luni dimineaţă!). Şi mi-a venit un chef de... ducăăăăăăăă!!!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 11:20:28] »

@webmaster15: Danke!

"Vanatorii de fuste "merge întotdeauna la o masa copioasa

alinaro [24.03.14 12:15:42] »

@claudiu 71: Ochisem de aseara acest review, dar cum am vazut ca "ie" vorba de papica, nu am facut precum @abancor si am lasat savurarea lui pentru azi dimineata. Dupa micul dejun nu are cum sa-mi fie foame, m-am gandit eu. Nu mi-a fost foame, dar putin tot am salivat uitandu-ma la costitele alea.

Eu nu pot sa zic ca am incercat mult din bucataria austriaca. Aveam niste prieteni in Deutchlandsberg, pe langa Graz, si i-am vizitat de cateva ori. Mi-aduc aminte ca la un restaurant intr-un castel din localitate m-am mirat cand prima data in viata mea (era prin 2001 sau 2002) ni s-au dat resturile de papica si vin acasa, in caserola. Aceeasi prieteni ne-au invatat sa dam noroc zicand "Prost" si cand au venit in Romania l-au lasat masca pe un var de-al mamei care-a concluzionat repede: "Astia nici nu ma cunosc si deja-mi zic prost"!! Ultima data cand am fost in Viena, acum aproape trei ani, n-am mancat snitelul lor, ci doar un carnat urias si un strudel cu mere.

Reviewul tau mi-a placut, Claudiu. O saptamana frumoasa sa ai. Auf fiedersehn! (nu stiu nemteste, da? )

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 14:17:23] »

@abancor: Sunca incearca sa o amortizezi cu palinca si o sa fie ok, . Ai dreptate este aceasi compozitie, de fapt multe preparate le găsim in cele doua bucătării similare.

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 14:26:18] »

@motaneata: Pai asta era țintit pe luni, are omul mai mult chef de viata. Am avut un folder plin doar cu poze de la heuriger si parca l_a înghițit note book_ul, cred ca i_au placut prea mult

Vina mea pentru ca nu le_am salvat unde trebuie.

le_maitre [24.03.14 19:48:50] »

Claudiu... te anunţ solemn că mi-ai destabilizat simţurile olfactive şi papilele care ţin un regim eco-bio-vegano-mangiatoro de nimic sau cum oi vrea să-l denumeşti!!! Fogg-ul londonez pe care îl resimt acum în aria stomacală este fix vina ta! La final cu maxim de respect zic Alles foarte Gute!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 20:44:07] »

@alinaro: Gracias senora!

Daca ati fost la Burg Deutschlandsberg permite-mi sa-ti spun ca aveti prieteni foarte atenti si marinimosi. Restaurantul din burg este unul din cele mai exclusiviste pe o raza de 40 km. pana la Graz. Zona este renumita prin vinurile sale celebrele Schilcher unul din cele mai vechi din Europa centrala. Este vinul nostru preferat in fiecare toamna facem o iesire pana la Stainz special pentru a ne aproviziona cu aceasta" licoare".

Si buschenschank-urile (taverne de vin) din zona sunt foarte apreciate.

Le deseamos una agradable velada (ce frumos suna)

Rodel [24.03.14 20:52:00] »

Uau, ce review... gustos!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 21:09:14] »

@le_maitre: Imi pare bine pentru ca nu am gasit pozele"tari"altfel fogg-ul parizian modern se instala cu tot cu dieta eco-bio-... si imi parea rau sa aud ca suferi din aceasta cauza

Nici expunerea mea nu ma multumeste a fost o "intro a intro-ului"numai ca sa dea ideea.

Oricum daca treci prin zona (si ma anunti) iti promit o"" elucubration culinaria"de o puritate alpina.

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 21:13:24] »

@Rodel: Scuze am pacatuit, acum mi-a picat fisa este postul Pastelui!!

Am comis-o te rog nu lua in seama expunerea si pozele

Ciclop72* [24.03.14 21:49:07] »

@claudiu 71: Dom'le, m-ai nenorocit! Mi-a crescut colesterolul doar uitandu-ma la costitele alea. Si nici bila nu pare sa o duca prea bine... Daca tot veni vorba: cu cat se vinde Colebilu' in Austria?

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [24.03.14 22:20:00] »

@Ciclop72: No problem o sa pun pentru sanatatea ta ceva preparate din pastrav... dar nu vreau sa denaturez adevarul. Stii vorba:

Cea mai buna leguma este tot carnea.

Colebil? Hmm greu eu am HDL pe la185 asa ca I don t know dar cred ca daca dai o tura prin munti de vreo doua ore colesterolul saracu o ia razna

red_dog [24.03.14 22:52:25] »

Exceptional! Felicitari, Claudiu, multumesc mult pentru toate informatiile. Costita, sucul de mere, almdudler (mult mai bun decat cel din comert, banuiesc), strudel... mai am o luna pana la o iesire de cateva zile pana la Viena si m-ai convins sa- mi schimb un pic planurile. S-auzim de bine!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [25.03.14 16:41:09] »

@red_dog: Salut.

Ma bucur pentru ca sugestiile mele au ecou, si eu la randul meu accesez site-urile sau forumurile de profil si gasesc raspunsuri sau sfaturi utile care sunt inedite.

Daca petreci cateva zile in Viena si doresti un loc unde se poate lua masa (costite) o bucatarie veche vieneza atunci: brueckenwirt-wien.at.

Portiile sunt uriase si foarte gustoase pretul sub 10 € pentru doua persoane si poate chiar mai ramane pentru pachet. Este aproape de tangenta S1 la 1-1,4km depinde de unde se vine.

Daca cauti un heuriger, cele mai bune sunt in afara Vienei vezi link-urile prezentate, prioritar ar fii cele ce au titulatura de "mostheuriger"

Gruße aus Wien!

balasa violeta [25.03.14 17:02:12] »

Doamne, iarta-ma, Claudiu e de vina! De abia am venit de la sala, m-am odihnit citind acest review si fuga-n bucatarie... si-am bagat, nu gluma!

Am revenit sa scriu ecoul... ma duc sa-mi fac somnul de frumusete.

alinaro [25.03.14 17:21:44] »

@claudiu 71: Danke, señor! Daaa, acolo am fost, pe terasa, imi aduc aminte de niste privelisti superbe!! deci carevasazica ne place vinu'. Schilcher ala e rosu sau alb? Nu-mi aduc aminte decat ca austricilor le place mult spritul, deci cu alb mai bine, presupun.

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [25.03.14 17:22:03] »

@balasa violeta: Bravo!

Asa da, dati-le peste nas la cei care spun precum: Romanii sunt in topul celor mai sedentari europeni"_)

Si inainte se manca bine si eram totusi TOP, dar miscarea era mai prezenta in cotidian!

Plec si eu la miscare..., conduc fata la antrenament cu masina . dar deseara... cross trainer.

red_dog [25.03.14 18:39:03] »

@claudiu 71: Salut, brueckenwirt va fi, mai ales ca e la doar 2 km de Therme Oberlaa, ca tot vorbeati despre miscare dupa o masa copioasa! Mare pacat ca nu avem si noi parcurile imense din Viena, cu piste de biciclete si pentru alergare! Vielen Dank!

claudiu 71 CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [28.03.14 20:06:41] »

@alinaro: Scuze pentru intarzierea raspunsului, chiar sunt marti (1aprilie in Deutschlandsberg, sa vezi intamplare! O sa fotografiez burgul si o sa-l postez la review, nu este pacaleala.

Vinul are o culoare intre alb si rosu... este rose

MCM [06.04.14 00:32:32] »

Nu se poate aşa ceva! Cine m-a puuuus!!! Numai costiţe, murături şi alte nenorociri mi se plimbă prin faţa ochilor. Iar frigiderul meu este plin de "furaje" (fructe, legume etc), cu greu găsesti un peşte acolo, de sămânţa. Na, acu' ce mă fac? Asta-i oră de citit despre aşa bunătăţi? Numai tu eşti de vină. Unde mai pui că zeama aia de mere, seamănă extrem de bine cu berea nefiltrată... Prieteni ascundeţi furculiţele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, balasa violeta, Ciclop72*, claudiu 71, le_maitre, MCM, motaneata, red_dog, Rodel

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0593299865723 sec
ecranul dvs: 1 x 1