ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
70.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O urmă a vechii Românii

TIPĂREȘTE

Dacă aţi auzit de Balcic (de exemplu, de la reclama mascată de la unele posturi TV, care ne arată cum ştiu bulgarii să facă turism şi noi, nu), să ştiţi că singurul motiv să vă duceţi acolo este vizitarea castelului reginei Maria.

În rest, deşi poţi plăti şi în lei (dar cu o paritate total dezavantajoasă), mare afacere nu e, pentru că şi la ei sunt escroci, puşi pe căpătuială.

Ajuns în Balcic, prima problemă este parcarea maşinii. Eu am intrat la o "parcare" privată, cu plată, amenajată pe un spaţiu public şi într-o curte a unei clădiri mai mari (nu ştiu ce este acolo). De fapt nu e nicio amenajare, nici măcar marcaje pe asfalt pentru delimitarea locurilor de parcare. Am lăsat maşina şi la ieşire mi s-a dat un bon pe care era marcată ora sosirii. Pe acest bon, se specifica faptul că dacă îl prezint la restaurantul "Ariciul de mare" sau încă unul al cărui nume nu mi-l amintesc, am reducere 10%.

Aceste două restaurante sunt plasate strategic, pentru că după ce treci strada de la această parcare (la care am ajuns căutând castelul reginei Maria, pentru care nu există niciun indicator, în tot Balcicul), dai tocmai de ele. E drept, meniul este scris mare, pe o tablă, în româneşte, iar chelnerii vorbesc surprinzător de bine româna. În schimb, hoţie ca la uşa cortului, pentru că, pentru o masă de două persoane, la care s-au consumat doar o ciorbă, două feluri doi (o mâncare tradiţională cu ceva carne, bucăţi de cârnaţi şi legume la cuptor) şi o bere fără alcool, nota de plată s-a ridicat la 125 lei, cu tot cu reducerea de 10%.

De la acest restaurant, pe o străduţă plină cu tarabe cu tot felul de suveniruri (preţuri ca la noi), se coboară spre castelul reginei Maria, singurul obiectiv turistic în Balcic (dacă nu punem la socoteală plaja pe o faleză de beton, de pe care, pe nişte pietroaie şi, din loc în loc nişte scări, se coboară direct în mare, unde nu există geamanduri pentru delimitarea zonei de scăldat şi cred că nu au nici salvamari, că nu am văzut).

La intrarea la castel, o mică surpriză neplăcută: la ambele ghişee, câte o bulgăroaică îmbufnată care nu ştie o boabă din nicio limbă străină (abia au catadicsit să-mi arunce două vorbe în bulgăreşte), iar de plată cu cardul, sau în altă monedă decât leva, nici vorbă. Noroc că peste drum de "Ariciul de mare" era un bancomat.

Evident, nu am găsit niciun ghid, noroc cu un grup de francezi, pe lângă care ne-am lipit şi noi, ca să nu intrăm "viţei" şi să ieşim "boi", precum majoritatea vizitatorilor, care, în lipsa informaţiilor, au rămas doar cu pozele făcute.

Ghida bulgăroaică le-a făcut francezilor o prezentare surprinzător de corectă din punct de vedere istoric.

Oricum, obiectivul merită văzut. Pe lângă faptul că este o părticică din istoria noastră, locul în sine este splendid, inclusiv grădina botanică.

Nu insist mai mult, vă las să vedeţi fotografiile.

Pentru cei care doresc informaţii suplimentare despre castel, mergeţi la:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_din_Balcic

de unde mai sunt şi alte link-uri pentru un plus de informaţii.

La întoarcere, am plătit 20 de lei pentru 3 ore de parcare!

Aş mai vrea să subliniez pădurea de centrale eoliene bulgăreşti din zona spre graniţa cu România. La noi, abia la anul se prevede instalarea câtorva.


[fb]
---
Trimis de Costi in 05.09.09 14:34:38
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Ruse, Sofia, Varna, Plovdiv, Velico Târnovo
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4978 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2750 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

ca_an_
[25.10.09 20:17:20]
»

Splendid, bine spus. Mie, cel putin, mi-a placut mai mult decat Pelesul. Foarte bine conservat, gradinile foarte bine intretinute, o minunatie. Iar cand te uitai spre dreapta si vedeai marea, cadeai intr-o stare...

Dragoș_MD
[08.12.09 17:31:43]
»

parcarea despre care vorbeşti mă tem că este cea de la poarta hotelului Bisser; oricum, numai teren public nu este acolo. că preţul este... care este, e de aşteptat. oriunde în imediata apropiere a unui obiectiv turistic se plătesc tarife uneori chiar nesimţite la parcări.

pe de altă parte, mie personal mi se pare cel puţin de bun-simt când vizitezi o ţară străina să ai în buzunar o sumă minimă în moneda locală, nu să ai pretenţia să plăteşti doar cu cardul sau cu banii tăi de acasă. şi la un curs avantajos, pe deasupra!

cât despre ghid la castel/gradina botanică... poate dacă ar fi cu adevărat nevoie, ai putea aranja să ai unul. dar atât timp cât la fiecare fir de iarba sunt panouri cu inscripţii în 4 limbi... nu vad ce rost are! poate doar dacă ţi-ai uitat ochelarii acasă. în sprijinul acestei afirmaţii, ataşez şi câteva poze.

iar plaja, nu e chiar asa cum se plânge antevorbitorul de mai sus; nici nu cred ca şi-a scos sandalele... doar critică ce a zărit de la distantă. sunt şi geamanduri, şi salvamari, şi mai e o plaja (cea de la "silozuri") foarte largă, întinsă, cu nisip şi fără nicio piatră, cu intrare în apa foarte lina, cam cum este cea din Mamaia. dar e mai simplu să critici, decât să cercetezi... of, of, măi, măi... (să mai spun că nu are nicio legătură cu castelul şi grădina botanică, despre care ar fi trebuit să fie vorba aici?)

CostiAUTOR REVIEW
[09.12.09 10:49:42]
»

dragos6:

Fiecare cu părerea lui.

Eu nu cred însă că este nesimţire, cum zici tu, cu o lipsă de politeţe dezarmantă, să pretinzi să poţi plăti cu cardul, aşa cum am făcut oriunde, în lumea civilizată (ceea ce nu e cazul Bulgariei şi, cred că nici al României). Pe de altă parte, de unde ai dedus că venisem fără bani bulgăreşti? Cu ce crezi că am plătit suma enormă la restaurant?

Eu am precizat acele lucruri pentru ca alţii, "lipsiţi de bun simţ", cum zici tu, tocmai să nu vină cu ideea de a schimba banii aici.

După mine, nesimţirea nu era a mea, ci a celor de la casele de schimb. Şi să nu-mi spui că e la fel peste tot. Uite, de exemplu, la Budapesta poţi schimba lei în forinţi la orice casă de schimb, la o rată foarte convenabilă, dar bulgarii nu sunt unguri, nu?

Cât priveşte faptul că "oriunde în imediata apropiere a unui obiectiv turistic se plătesc tarife uneori chiar nesimţite la parcări", asta este chiar o minciună. Nu am plătit un astfel de preţ nici în parcările subterane, amenajate din centrul oraşelor cu adevărat europene şi pot să spun că am fost prin multe din ele, cu maşina personală.

Spui că discuţia despre plajă "nu are nicio legătură cu castelul şi grădina botanică, despre care ar fi trebuit să fie vorba aici"? Dar cine a spus că numai despre asta era vorba aici? Eu am vorbit despre vizita mea la Balcic în totalitatea ei, aşa că faptul că am ajuns la concluzia că singurul motiv să vii aici este castelul, asta e altceva.

Faptul că ai ataşat foarte multe fotografii cu "panouri cu explicaţii" care ar ţine, chipurile, loc de ghid mă duce cu gândul că ecoul tău foarte agresiv, însoţit şi de depunctarea de rigoare, nu este cu totul dezinteresat. Nimeni nu fotografiază astfel de panouri într-un număr atât de mare când se duce ca simplu turist, are alte lucruri mai bune de făcut.

Pe de altă parte, eu mă refeream nu neapărat la un ghid în carne şi oase, dar măcar la unul scris (nu am pretenţia la un audioghid, ca în lumea civilizată), dar nu aveau decât ceva în rusă, sau bulgară, nu sunt sigur.

Şi o ultimă precizare: de ce nu ai pus şi o fotografie cu un indicator (într-o limbă de circulaţie internaţională) către castel (nu grădina botanică)? Îţi spun eu: pentru că nu există decât unul, chiar în apropierea castelului.

În final, îmi cer scuze că, prin postarea mea, am stricat un pic din afacerile balcanice ale unora, nu am vrut decât să-mi exprim o părere şi să o afle şi alţii.

Dragoș_MD
[09.12.09 12:11:25]
»

Lipsa de bun simţ ('common sense') nu este nici pe departe nesimţire. Aş aprecia să nu mi se pună im gură cuvinte pe care nu le-am folosit.

Despre parcări: nu vorbeam de cele din oraşele mari (deşi sunt si acolo ceva diferenţe intre tarifele din centru si cele de la un "Park&ride" de la periferie), ci de astea de pe lângă un obiectiv mai răsărit "in rhe middle of nowhere", ca să mă exprim aşa.

Despre poza cu indicatorul: dacă "Botanical garden" (în engl. , în original) înseamnă într-adevăr "Grădina botanica", oare ce o fi însemnând "The Palace" care scrie (tot în engl. , în original! ) puţin mai sus? ! ?

Am fotografiat panourile alea din complexul muzeal tocmai pentru că eram acolo ca simplu turist şi doream sa am şi peste ani explicaţii cât de cât corecte şi la îndemâna despre ceea ce am văzut acolo (dacă tot erau oferite atât de frumos), şi - în plus - în ziua când trebuia să mergem sa vizităm Palatul, copilaşul nostru cel 'cuminte' a trebuit sa zacă în casă pentru că făcuse o insolaţie de toata frumuseţea. Şi mămica lui a trebuit, evident, sa aibă grija de ea. Astfel, oricât m-as fi chinuit eu sa reţin tot ceea ce am văzut acolo, tot aş fi uitat câte ceva. Bani de dat pe ghiduri tipărite neavând (mă rog, aveam, dar apăruseră cheltuielile neprevăzute! ), am optat pentru soluţia fotografierii tuturor acelor panouri. Dacă doreşti, mai am o grămadă! Aşadar, iată care a fost interesul meu: memoria slabă!

Nu ştiu ce afaceri, mai mult sau mai puţin 'balcanice', vei fi stricat cu postarea ta, dar în mod cert şi destul de vizibil NU a fost una obiectivă. Ăsta a fost singurul motiv pentru care, din PUNCTUL MEU DE VEDERE - am apreciat-o cu calificativul "slab". Tot aşa cum am notat acest comentariu de răspuns cu "bun", pentru că ai motivat cele susţinute la început.

Vacanţe plăcute în continuare!

PS oare la Bucureşti poţi schimba leva în lei?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danoradea
[31.12.09 17:23:02]
»

De mult imi doresc sa vizitez castelul Reginei Maria de la Balcic, precum si alte locuri deosebite din Bulgaria, dar probabil in urma experientei acumulate in cele trei traversari ale Bulgariei, cred ca vor mai trece ani buni pana o voi face.

Dragoș_MD
[31.12.09 18:45:01]
»

Incearca varianta de la Vama Veche! Asa ai de parcurs relativ putini km pe teritoriul lor, pe un drum practic pustiu si trecand doar prin vreo 3 sate. Balcicul chiar merita o vizita!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Valentina69
[11.01.10 12:38:32]
»

Si eu consider ca Balcicul merita vizitat chiar este foarte frumos, si ai ce vedea. Totul este foarte curat ceea ce la noi nu vezi aproape deloc (in zona de sud cel putin cu toate ca eu din aceasta zona sunt, dar asta e). Si asa acum zicea si Dragos e normal ca plata sa se faca in leva pt ca e moneda lor momentan, plata cu cardul nici in tarile vestice nu se poate face peste tot( mai ales la muzee, parcari sau mici restaurante) . De ex la noi unde te duci la un muzeu in orice oras chiar si Constanta nu cred ca poti sa platesti cu leva sau cu cardul, atunci sa fim seriosi si sa nu-i mai improscam pe altii cu noroi cand la noi mocirla e pana la gat. Oricum vecinii nostri bulgari sunt mult mai sus ca noi in domeniul turismului.

CostiAUTOR REVIEW
[12.01.10 12:04:20]
»

@Valentina69

E clar, se pare că nu m-am făcut bine înţeles, dacă două persoane spun acelaşi lucru.

Eu nu am spus că Balcicul nu merită vizitat, dimpotrivă, doar că, după părerea mea, singurul motiv pentru a face acest lucru este vizitarea castelului reginei Maria.

Mi-am exprimat dezamăgirea pentru rest, pentru că îmi formasem o cu totul altă părere, după megareclama care se făcuse pe unele posturi TV.

Spui:

"Totul este foarte curat ceea ce la noi nu vezi aproape deloc"

În privinţa curăţeniei de la Balcic, Doamne, să mă ierţi, cum spune poetul, cel puţin când am fost eu, era la fel de murdar ca pe la noi şi ca peste tot în zona asta. Doar castelul şi grădina botanică fac excepţie, cum mai sunt şi pe la noi astfel de locuri.

Deci, în concluzie, nu i-am împroşcat cu noroi pe bulgari, am relatat doar cum am petrecut eu o zi în Balcic. Dacă alţii au avut experienţe mai frumoase, norocul lor. Eu unul, după atâtea locuri pe unde am umblat, nu mă mai extaziez pentru orice.

În privinţa plăţii cu cardul, aici te contrazic categoric. În lumea civilizată, la toate muzeele la care am fost, am plătit cu cardul (ultima dată, la Citadela de pe dealul Gellert, din Budapesta, în august 2009).

Iar de parcări, ce să mai vorbesc, toate au automate, la care poţi plăti fie cash, fie cu cardul. Aş putea să-ţi arăt zeci, poate sute de chitanţe de plată cu cardul la parcări (soţia mea păstrează şi îndosariază tot).

Şi un ultim lucru: şi mie mi se pare firesc să plăteşti în moneda ţării respective, nici nu am avut alte pretenţii (dacă s-a înţeles altfel, îmi cer scuze, nu am vrut să se înţeleagă aşa), de altfel, la Balcic am plătit totul în leva.

Valentina69
[12.01.10 12:18:20]
»

Ok eu de curatenie ma refeream la Castel si gradina botanica, despre Balcic ca oras nu pot sa vorbesc ca nu l-am vazut decat din masina cat am mers pana la Castel, dar ca impresie nu mi-a displacut si la fel ca si tine am vazut ceva din lumea asta civilizata din jurul nostru.

Plata cu cardul si noi o preferam intotdeauna, pt ca nu mai sunt indoieli de cum s-a facut schimbul sau te pacalesti, dar asta numai unde se poate. In februarie spre ex in Austria nu puteai sa platesti cu cardul peste tot si Austria nu poti s-o compari cu Bulgaria, compara daca vrei Bulgaria cu Romania(asa e corect).

Oricum mai putin conteaza asta ca si noi pe langa card avem si ceva cash de urgenta.

Vacante placute in continuare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[02.06.10 17:17:03]
»

Imi puteti spune daca parcarea se putea plati si in leva si daca exista riscul sa ai surprize la intoarcerea la masina sau ce alta alternativa sigura de parcare exista?

pepsi70ro
[02.06.10 17:19:49]
»

Parcarea este asigurata se poate plati in leva dar si in euro, ce ai la indemana, totul este sa ai mai marunt, uneori spun ca n-au sa dea rest.

CostiAUTOR REVIEW
[02.06.10 18:29:00]
»

@Diana din Kronstadt

Parcarea se poate plăti evident şi în leva (mai ales în leva). Şi eu am plătit în leva, am dat preţul aproximativ în lei pentru ca cei care nu ştiu paritatea să-şi facă o idee.

Acea parcare unde am lăsat eu maşina şi pe care o poţi găsi uşor, este singura de acolo, de unde începe drumul (necarosabil, dar asfaltat) spre castel. Pare destul de sigură, din moment ce nu au acces decât maşinile care intră pentru parcare şi are şi personal de supraveghere. Oricum, pentru mai multă siguranţă, nu lăsaţi în maşină nimic la vedere şi puneţi-vă (dacă nu aveţi) alarmă.

Călătorie plăcută şi numai cu evenimente frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ca_an_, Costi, danoradea, Dragoș_MD, krondia*, Valentina69
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Reginei Maria de România:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.060015916824341 sec
  ecranul dvs: 1 x 1