ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2013
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Intre mit si realitate, bine de stiut despre obiceiuri si bani

TIPĂREȘTE

Fiindca eu am cautat foarte mult informatii despre Israel si in general am gasit doar descrieri ale obiectivelor si mai putin tips-uri de cum si in ce fel sa te descurci, ce si de unde cumperi... cu ce bani... sau despre obiceiuri/religie... asta si poate ca pana acum acolo se ajungea mai mult in grup organizat si atunci... vorba aia... stie ghidul.

Ma gandesc sa scriu lucruri care mie mi-ar fi fost utile si nu le-am gasit.

generalitati

O tara care incearca sa se ragaseasca, cu multe lupte interne intre religii, asta asa la figurat in sensul ca nu toti se accepta cu toti.

O tara cu o clima preponderent desertica unde munca asidua a omului a smuls desertului zone intinse, unde apa pusa cu picatura tine in viata orice, unde totul e fascinant si nou pentru un european.

O tara cu o bogata cultura, cu locuri traditionale mentionate in Biblie si altele parca din vremuri viitoare... ma refer la sosele care in Romania... sunt SF... si la zgarie norii din marile orase.

religia

aici exista un mix de religii si obiceiuri cum bine a definit tatal meu care a muncit ani in sir in Irak... un Babilon...

crestinii

evrei ultrareligiosi/cei cu perciuni

sau

evrei crestini moderni, deschisi timputilor noastre insa cu o puternica treditie a valorilor adevarate, traditie ce o dau mai departe copiilor.

**ultrareligiosii

*portul

barbati/baieti

De la 13 ani baietii sunt considerati majori si trec de la kipa neagra la palarie, in rest poarta si ei aceleasi haine ca adultii.

Pantalon si haina lunga de culoare neagra, camase alba si un fel de vesta cu ceva snururi in parti. Tinuta de culoare neagra este considerata a fi respect pentru Domnul Isus, un fel de doliu permanent.

Ei mai considera ca negru are si efect de egalizare a temperaturii corpului... greu de crezut dpdv fizic.

Poate o explicatie mai reala ar fi ca aceasta tinuta neagra a fost adusa cu vreo 250 de ani in urma din Polonia si Rusia si a fost raspandita si populatiei locale.

Din povestile aflate am inteles ca atat baietii majori cat si sotul

inainte de Shabat merg la mickve= baie unde se spala/purifica inainte de slujba. Sunt si persoane care fac asta mai des sau zilnic precum cei ce scriu Tora si care nu o pot face daca nu sunt purificati. Mickve este un bazin cu dimensiuni, adincimi si sursa de apa asa cum e scris in biblie (sursa... coleg de pe AFA)

femeile/fetele

Fetele sunt majore de la varsta de 12 ani, poarta aproximativ aceleasi haine ca femeile, adica dres gros care nu lasa piciorul la vedere, fusta de culoare inchisa peste genunchi, bluza alba si sacou sa un plovar inchis la culoare. Spun inchis la culoare fiindca la ele am vazut si albastru inchis nu doar negru ca la femeile mature.

Capul nu e intotdeauna acoperit la fete, doar pentru o protectie la soare sau rece.

Femeile au insa obligatoriu capul acoperit sau poarta peruca. Dupa casatorie sunt tunse scurt sau chiar rase (probabil din cauza caldurii) si poarta peruca. Acelasi tip de peruca il intalnesti la toate... daca nu esti pus in tema tinzi sa crezi ca au un singur coafor in oras si de aceea arata toate identic.

obiceiuri

Nu merg niciodata inaintea barbatului, nu ies din cuvantul lui, sunt supuse total... cel putin asa spune religia.

Langa un barbat ultranationalist nu va sta nici o femeie indiferent de traditie, in mijloacele de transport in comun ei stau in spatele masinii iar ele in fata.

La sinagoga ca si la Zidul Plangerii au zone separate de rugaciune, la petreceri stau in spatii diferite si se distreaza/danseaza femeile cu femeile si barbatii cu barbatii.

Fac in general intre 8 si 12 copii, statul incurajaza si ajuta aceste familii.

Barbatii au ca servici... invatarea Torei pentru care sunt platiti cu ~250$, iar ele am inteles ca lucreaza... nu prea stiu cum si cand ca tot ce am vazut era cam asa... Copil de mana, copil in carut si viitor copil in burta.

Barbatii invata si se roaga in continuu pana la varsta de 33 de ani, varsta dupa care pot da unele examene si pot deveni intai supraveghetori de kasrut... cred ca o traducere/explicatie a termenului ar fi... supraveghetori in pregatirea alimentatiei corect traditionale acea mancare khoser

Daca tai cumva calea unui astfel de barbat sa nu te mire daca se opreste si scuipa... asta inseamna ca el considera ca tu i-ai spurcat drumul... e experienta proprie, nu am vrut sa o provoc, asa a fost sa fie. La un semafor fiind mai iute de picior am taiat calea unuia, s-a oprit... a facut ritualul, iar cumnata care era in spatele meu a vazut tot spectacolul. Cand mi-a povestit (citisem despre obicei si despre faptul ca nu trebuie sa reactionezi) i-am zis ca asa e obiceiul la ei... m-a scuipat sa nu ma deochii... ca tare frumoasa eram cu fusta pana in pamant si sal pe cap... hahaha.

Pana acum nu faceau armata nici baietii nici felete insa de curand sunt propuneri legislative in acest sens care binenteles ca nu sunt pe placul lor... dar asta este.

Cred ca am spus cam tot ce i-mi amintesc, daca am scapat ceva sigur o sa completez.

**crestinii moderni

barbatii/baietii

Tot la 13 ani sunt considerati majori, li se face acea petrecere specifica cu fastul adecvat momentului si intereselor.

De obicei sunt invitati prieteni si cunoscuti care considera evenimentul o simpla petrecere si o trateaza ca atare. Aparatele foto fiind nelipsite, iar ce nu am spus e ca in sinagoga nu e voie sa pozezi/filmezi asa ca unii inteleg altii nu si se retrag.

Se poarta imbracati normal, decent si destul de modern insa respecta obiceiul de a avea capul acoperit. Daca sunt sa spun... la plaja poarta seapca, in rest kipa tricotata in diverse culori.

Baietii fac armata 3 ani imediat ce termina liceul.

femeile/fetele

Aici as mentiona faptul ca poarta tinuta decenta, adica fusta peste genunchi, nu tin la dresul de bumbac ca la ultranationalisti, merg cu ceva lejer pe cap.

Hainele sunt in culori calde, adecvate varstei si cred eu cel mai mult starii de spirit.

Fac armata 2 ani imediat ce termina liceul.

obiceiuri

Stau la comun in cadrul reuniunilor fie ele majorate sau nunti. Nuntile la ei se tine in orice zi cu exceptia Shabatului sau a zilelor de post. Un lucru care m-a bucurat si cred ca e de tinut minte e ca pentru ei copii/nepotii sunt totul, se ajuta enorm si nu exista obstacol in a face acest lucru. Nici boala daca nu te tine la pat nu e un obstacol in a ajuta fizic si faptic copii in cresterea nepotilor. Tinerii nu sunt casatoriti prin aranjamentul parintilor si mai nou nici nu sunt obligati sa o faca pana la o anumita varsta.

Primesc si dau ajutor de la parinti/parintilor toata viata. La nunta parintii platesc cheltuielile (in masura in care au de unde), si ceea ce se strange ramane copiilor pentru a putea porni in viata.

Au si ei mai multe subgrupe daca pot sa le numesc asa care nu difera mult de ceea ce am spus.

Scoala este impartita in 3 grupe, primara... clasele 1-6, gimnaziu clasele 7-9 si liceu clasele 10-12

Dupa moartea unui parinte, baiatul se roaga zilnic in primul an si apoi o data pe an in ziua mortii, de ceva timp le este permis (nu in toate sinagogile) si femeilor sa faca acest lucru daca nu au un frate in viata.

Cand mor, sunt ingropati doar in haine traditionale/festive fara costiug asa cum e pe la noi. Cred cu tarie in conceptul... Din pamant suntem facuti, in pamant ne ducem. Acest lucru se intampla de obicei in ziua mortii, ei nu tin decedatul ca noi 3 zile, asta din respect pentru cel ce a fost sa nu sta peste noapte neingropat (sursa... coleg de AFA)

*hrana

Au un sistem foarte interesant si destul de apropiat de idealul medical al actului de hranire si anume... ei mananca kasher pronuntie =cuser. Aceasta consta in a nu servi dimineata carne, a nu amesteca lactatele cu carnea la aceeasi masa si a nu servi seara branzeturi.

Binenteles ca totul este cu aproximatie... sunt multe alte criterii ale acestui fel de hrana.

Dpdv medicat e drept ca... carnea care e prin definitie... proteina se digera intr-un anume fel, legumele sunt fibre ceea ce duce la o buna alaturare.

Lactatele nu se impaca cu carnea desi sunt si ele proteice dar dupa cum se stie laptele este descompus de alte substante in corp in alt interval de timp... etc... nu e cazul sa fac acum studiu de caz dpdv medical

Una peste alta la ei e traditie insa prin asta sunt mult mai aproape de o hrana sanatoasa si echilibrata.

Restaurantele sunt si ele generale sau kasher, ceea ce inseamna ca au unele obligatii de respectat (cele necesare pentru a fi kasher)

Sa nu deschida sambata cand e Sabat sau alta sarbatoare, sa respecte conceptul... sunt in general supravegheate de un Rabin... sa aibe toate actele care le atesta acest lucru.

Si aici cred ca mai sunt foarte multe de spus insa mai revin daca o sa am completari

**musulmanii

Nu stiu la fel de multe insa incep sa le astern in poveste, sunt si ei de mai multe categori clar dar nu cunosc o astfel de impartire

barbatii/baietii

Buni comerciantii, asta se stie inca din vremuri stravechi, in general am vazut ca au cate un mic bisnis. In pravaliile lor am vazut baieti de varste fragede care stau la vanzare, probabil propii lor copii.

Cica sunt fustangii dar nu am intanpinat nici un fel de problema in acest sens... bunul simt functioneaza si la ei in sensul ca daca nu esti ostentativa nu cred ca au ceva cu tine.

Se pot casatori cu maxim 4 neveste... daca au cu ce sa le intretina fiindca fiecare are casa sau etajul sau un numar de camere ale ei, ies cu familia in week-end si nu am bagat de seama ca ele sa aibe ceva special de impartit intre ele.

Au copii... fara numar... si araboaicele fac multi copii.

femeile/fetele

Cele nemaritate se poarta in pantaloni/colanti indiferent daca e slaba sau mai plinuta, o bluza in general cu maneca lunga si tinerele nu au intotdeauna capul acoperit.

Femeile maritate poarta pantalon, bluza si un fel de pardesiu mai gros sau mai subtire ca semn distinct al faptului ca sunt casatorite.

Obligatoriu capul acoperit. Frumos e la mare cand intra in apa asa imbracate... cu exceptia pardesiului care e totusi inlocuit cu o bluza lunga.

Nu muncesc, rar am identificat tinere... dupa port binenteles care sa lucreze. Am gasit o astfel de fatuca la Mec in Tel-Aviv pe faleza.

Sunt foarte atente cu copii, nu le reproseaza nimic, nu am vazut sa ridice glasul la ei, lucru valabil si la evrei.

obiceiuri

In moscheie nu intra decat barbatii, nu am cunostinta daca ele se roaga sau nu. Au ore ficse de rugaciune, anuntate in general prin megafoane aflate in minareta moscheei.

Cand ies la iarba verde am vazut ca ei fac gratarul, gest frumos. Cred ca respecta conceptul de familie fiindca am vazut o gramada de astfel de grupuri (un barbat si 2-3 femei de unde am dedus ca ar fi nevestele lui) la final de saptamana pe malul marii.

Vin cu toata familia, cu masa si scaune insa nu ai sa gasest o scama pe iarba sau nisip acolo unde au stat la picnic dupa plecarea lor.

In bisnisurile lor nu am gasit prea nulte "case de marcat"de unde si faptul ca poti negocia pretul produsului.

Mai sunt si alte religii convietuitoare insa acestea sunt cele predominante, nu am fost sa studiez etnografic locul asa ca impartasesc cu voi doar cat am aflat si eu.

banii ce si cum folosim si unde

Moneda nationala este sekelul nou adica NIS

ron/nis

paritatea 1 nis = 0.9 lei, insa pentru un calcul rapid se foloseste 1 la 1

$/nis

la case de schimb am gasit undeva intre 3.5 si 3.6 nis la 1$

oficial este... vezi link

E/nis

la casele de schimb variaza intre 4.55-4.65 nis pentru 1 euro

oficial este... vezi link

link unde se poate vedea cursul de schimb actualizat la zi - ro.coinmill.com/ILS_RON.html

**cum si de unde cumparam

*in Ierusalim in cetate

Majoritri sunt comerciantii arabii si la ei se negociaza cel mai mult, sa nu va mire daca o sa gasit in unele locuri ca pret de inceput pretul la care a-ti ajuns in alta parte dupa negocieri multiple.

Daca nu sunteti hotarati sa cumparati nu e frumos sa negociati foarte aprins, e chestie de spirit comercial.

Platile eu le-am facut doar in nis cu exceptia magazinului de suveniruri de la Mormantul Sfant unde pretul platit a fost in $, asta fiindca ii aveam.

Ei te intreaba in ce moneda platesti si imediat spun pretul... nu am stat sa vad paritatea fiindca daca vrei sa ai dureri de cap nu ai decat sa stai cu calculatorul in mana sa faci conversia.

Eu am mers pe principiu 1 nis/1 leu... vazut, placut, cumparat. Daca pretul pare prea mare incerc sa negociez mai strans sau multumesc frumos.

De obicei ei spun un pret, imediat lasa cat cred ei ca trebuie sau te mai intreaba pe tine cati bani ai da. Aici intervine negocierea aprinsa, tu spui cat vrei sa dai si el de cele mai multe ori e de acord... asta daca nu vi cu un pret prea mic.

Am vrut un anume mir si am intrebat pretul... 30nis... mult... a spus 20... eu... nu, apoi m-a intrebat cat dau... maxim 10... oki batem palma.

Eu fericita nevoie mare... asa afacere buna am crezut ca facusem pana ce tot plimbandu-ma prin cetate dau de acelasi tip de mir si din curiozitate intreb pretul... 10nis... asta din star, incerc asa de amorul artrei un 8 nis... i-mi spune clar ca nu e posibil si ma indruma catre alt produs.

Ce am invatat din asta? ... aici nu era o simpla pravalie micuta, era un magazin in toata splendoarea, avea casa de marcat, erau preturile afisate cu etichete autocolante pe fiecare produs de unde am dedus ca de aceea nu s-a putut negocia. Asta nu e in totalitate valabil, si aici ai sanse la o mica negociere daca cumperi mai multe sau de o valoare mai mare.

Plata cash la valori mai mari atrage clar o reducere.

In supermarket sau alte magazine asa cum intelegem noi termenul se poate plati si cu cardul.

Cel mai bine e un card de euro fiindca nu am stiinta sa existe o paritate directa leu/nis, ci doar cu trecere prin euro ceea ce ar duce la cresterea ratei de conversie.

Daca aveti valuta din diverse surse este bine sa ii luati si sa schimbati la case de schimb... obtineti cu cativa... fractie de nis... mai mult decat daca scoti de la ATM, daca nu cu card de lei la ATM direct, e mai bine decat sa cumparati valuta in tara ca apoi sa o schimbati aici.

Cursul schimbului leu/shekel foloseste cursl BNR pentru valuta, mai bun decat daca cumparati din tara fie de la banci fie de la case de schimb.

**sfat

Intrebati si va asigurati daca se percepe comision, de cele mai multe ori nu se percepe si asta este afisat la vedere dar paza buna nu strica.

Ghizii sau ghidurile recomanda $ asta fiindca ei au legaturi stranse cu America insa sunt locuri unde nu se poate face plata decat in nis, transport, magazine, si unii mici comercianti.

Tot de la grupurile organizate care aveau transport si masa asigurate si faceau doar cumparaturi de suveniruri s-a transmis ideea ca iesi mai bine cu $ sau euro. Cautati singuri sa cumparati ce va trebuie nu apelati la bunavointa ghizilor fiindca nimic nu e pe ochi frumosi.

Pentru cei care vor lua excursii e bine de stiut ca se practica turismul de shoping mai mult decat turismul religios sau de vizitat obiectivele in sine... asta din citite si auzite... eu am fost doar cu cumnata si faceam ce doream atunci cand doream si e cel mai placut asa sa nu merg in viteza grupului prin locuri care pentru mine ar fi placut sa stau si sa "visez".

Sfatul unui localnic (coleg cu noi) legat de vesnica nedumerire... ce bani sa am la mine a fost clar... NIS... si sa stiti ca a fost foarte bine asa. nu am intimpinat nici un refuz prin cetate la suveniruri/mancare

In prima seara am ramas fara nis si am luat falafel pe $ acum pentru 6 nis am dat 2$ asta ca i-mi era foame, la un schimb corect trebuia sa primesc 1 nis inapoi... insa nu a fost asa... de aici tregeti si voi o concluzie simpla.

Sfat

In tarile in care euro sau $ nu sunt monezi oficiale cautati sa aveti bani locali, este cel mai comod si mai usor de folosit.

In alte localitati... Tel-Aviv/Yafo

Asa cum eu cand plec in orice tara din europa caut intai un local chinezesc sa mananc... din 2 motive bine intemeiate

* vad/stiu ce mananc

* preturile sunt cele mai prietenoase cu bugetul

abia apoi ma dumiresc de unde e oki loco sa ma aprovizionez.

In Israel cred ca la arabi e cel mai ieftin dar nu si cel mai curat. Pietele si magazinele raman si aici o importanta sursa de aprovizionare care nu e de cele mai multe ori cea mai ieftina insa decat terase/restaurante este o alegere nai economica.

Am mancat la Mec pe faleza Tel-Aviv-ului si pot spune ca preturile nu sareau mult fata de cele de la noi, exceptie facind modul de servire... adica fara combinatia de carne/branza.

Ora

E bine de stiut ca sunt pe acelasi fus orar cu noi si asta nu implica nici o schimbare de ritm sau obiceiuri.

Nefiind o destinatie anume ci doar informatii utile am sa punctez tara in general


[fb]
---
Trimis de roth in 03.07.13 10:15:54
Validat / Publicat: 03.07.13 11:17:27

VIZUALIZĂRI: 15806 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.07.13 11:17:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

balasa violeta
[03.07.13 23:34:18]
»

@roth: Felicitari! Interesant review, nu stiam o multime de lucruri, multumesc!

rothAUTOR REVIEW
[09.07.13 23:28:23]
»

@balasa violeta:

Cu drag si altele daca i-mi amintesc sau te intereseaza ceva in mod special.

dianette
[23.05.14 02:04:07]
»

Mi-a placut sa citesc lucruri noi in ceea ce ai scris, mai ales ca si eu am fost in Israel anul trecut si anul acesta, in toamna, avem de gand sa mergem din nou, pe cont propriu (eu+sot).

Dar sa stii ca este amuzant ce ai scris aici cum ca tinuta de culoare neagra (la ultrareligiosi) "este considerata a fi respect pentru Domnul Isus, un fel de doliu permanent" Evreii nu au nicio simpatie pentru Isus, darmite sa tina doliu sau sa-L pomeneasca mereu prin tinuta lor.

O sa citesc si restul review-urilor despre Israel pe care le-ai scris, imi sunt de folos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, dianette, roth
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050157070159912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1