ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 AD. + 2 COPII -- v: 13 @ 14

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

O zi în Izmir sau împrejurimi

Izmir - obiective turistice (2)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Rog fara PMA

…deoarece in acest rw. am sa va scriu despre cele mai importante obiective turistice din Izmir care merita vazute. M-am gandit sa grupez aceste obiective intr-un rw. ca sa le aveti si voi, cei interesati sa le vizitati. De fapt obiectivele turistice din acest rw. fac parte din lista pregatita de mine dinainte de a porni spre Turcia.

Aşa cum vă spuneam in rw. anterior, Izmirul este impărţit in 13 cartiere mari (districte) si sunt cateva obiective turistice care zic eu că merita vazute si pe care eu personal le-as fi vazut daca aveam mai mult timp. Acum va spun ca sa stiti, daca intrati pe wikipedia veti vedea ca sunt 11 districte, dar intrand pe alte site-uri am aflat ca mai apar alte 2 districte noi, dintre care unul poarta numele obiectivului turistic de acolo-Asansor si celalalt district este Namazgah.

Şi fiindcă m-am interesat căt de cat despre fiecare obiectiv in parte, din aceasta lista nu va ramane decat sa alegeti ce vreti sa vizitati si ce nu. Este doar alegerea voastra. Izmirul este un oras f. mare, cu totul minunat, este un oras deosebit care te incanta nu numai prin cele cateva locuri istorice care merita vazute dar si prin cladirile sale, parcurile sale, magazine, bazaruri, bulevarde, tarmul marii, portul cu vapoare si multe alte locuri frumoase. Orasului merita sa ii alocati o minivacanta de cateva zile ca sa vedeti macar cateva dintre multele si frumoasele obiective turistice de aici.

Cele 13 districte ale Izmirului pe care le-am aflat si eu de pe internet sunt: Asansör (Karatas), Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca (Paradiso), Cigli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Namazgah (Tilkilik) si Narlidere.

A) Districtul Konak

1) Piaţa Konak –Turnul cu Ceas (simbolul orasului), Primaria Oraşului şi Moscheea Konak :

Coordonate GPS: N: 38,418900 E: 27,128672

Adresa: Cumhuriyet bulvari, 35250 Konak

Despre acest obiectiv turistic am scris aici deoarece l-am vizitat. vezi impresii

2) Fortareaţa (Castelul) de Catifea (Kadifekale)

Coordonate GPS: N: 38,41361111 E: 27,1463888

Adresa data de GPS: ,,Drum fara nume, Konak’’.

"Acest obiectiv turistic se afla in cartierul Konak pe dealul Pagus la 2 km distanta fata de mare si ofera o frumoasa panorama asupra Golfului Izmir (golf numit Areios in antichitate) dar si a unei parti a orasului. In timpul Imperiului Otoman castelul s-a numit Pagus, dupa numele dealului pe care este amplasat. Fortareata a fost construita la o inaltime de 186 m fata de nivelul marii de catre Lysimachos in secolul IV i. d. Hr"

youtu.be/OHD5s-wN5kQ

"Legenda spune ca Lysimachos ar fi adormit pe acest deal si in vis au aparut 2 zeite care i-ar fi spus ca daca va ridica un oras aici, locuitorii vor avea un trai imbelsugat" Se pare ca generalul a tinut cont de acel vis si a intemeiat orasul in anul 302 i. d. Hr. Cetatea (orasul) se afla in cel mai inalt punct al Izmirului, 186 m. Imagini cu aceasta cetate puteti vedea aici

Cetatea de astazi mai pastreaza 5 turnuri si am aflat ca "de-a lungul vremii a fost restaurata de bizantini, selgiucizi si apoi otomani. De vreme ce orasul a cazut in mainile romanilor in anul 133 i. e. n., astazi se pot vedea atat influentele romane cat si cele bizantine. In jurul dealului Pagos sunt ruinele apeductelor, stadionului, amfiteatrului si agorei orasului vechi " Teatrul se afla pe versantul nordic si a avut o capacitate de 16.000 locuri.

Pentru cei interesati, mai multe date istorice puteti citi aici

3) Muzeul de Arheologie Izmir (Arkeoloji Müzesi)

Coordonate GPS: N: 38,4138888 E: 27,1277777

Adresa data de GPS: Birlesmis Milletler caddesi, 35260 Konak, Yesiltepe (Yesiltepe).

Adresa de pe internet: Sümer Mh., Halil Rıfat Paşa Caddesi 3, Konak, Izmir

Muzeul se afla in partea de sud fata de Piata Konak, in parcul Bahri Baba.

Program: marti-duminica orele 9-12 si 13-17 (luni inchis)

[b[Pret intrare intrare: 2,5 $

"Muzeul de Arheologie sau Arkeoloji Müzesi, inaugurat in 1983, prezinta vizitatorilor o colectie impresionanta de artefacte romane recuperate din siturile arheologice din apropiere - Smyrna, Efes, Milet, Sardis, Pergamon, Teos si Agora (Izmir)... La etaj este o expozitie de

ceramică, sticlă precum si obiecte funerare"

Aici se mai pot vedea statuile lui Poseidon, Demeter si ale zeitei Artemis.

youtu.be/Rd5helBIA8c

Mai multe imagini cu muzeul si exponatele sale puteti vedea aici

4) Muzeul de Etnografie Izmir (Etnografya Müzesi)

Coordonate GPS: N: 38,4136111 E: 27,1283333

Adresa data de GPS: Birlesmis Milletler caddesi, 35260 Konak, Sumer.

Adresa de pe internet: Halit Rıfat Paşa Caddesi, 3. Konak, Izmir

Se afla in Piata Konak la 600 m distanta fata de Muzeul de Arheologie, 800 m de Apeductele Romane si la 600 m de Kadifekale

Program: - marti-duminica 8,30-17,30 (luni inchis)

- In timpul iernii: 8,30-12.30 si 13.30-17.30

.

"Muzeul de Etnografie sau Etnografya Müzesi este adapostit intr-o vila ce a fost pana nu demult spital. In interior puteti admira piese de mobilier si obiecte mestesugaresti traditionale turcesti: ceramica, ustensile din cupru, costume traditionale. In muzeu mai sunt recreate ateliere, o farmacie, o imprimerie, ateliere de sticlarie, etc. "

"Acest conac frumos a fost construit in stil neoclasic la inceputul secolului al XIX-lea. Dupa ce a fost restaurat intre 1985 -1988, in anul 1987 el este deschis si desemnat de catre Ministerul Culturii si Turismului ca sa fie muzeu pentru folclorul turcesc.

Cladirea contine parter si 3 etaje, fiecare caracterizat de colectii diferite. Primul etaj are 3 sectiuni. In prima sunt expuse opere lucrate manual, costume de baie si sufragerii din secolul XIX. In a doua sectiune exista exemple de cuptoare antice, lucrari din lemn si prima farmacie turceasca. In a treia parte sunt expuse vasele de bazar Menemen, costumul popular de lupte. Mai sunt expuse si obiecte de interior cat si diferite obiecte lucrate manual.

La al doilea etaj exista o expozitie de voaluri de mirese foarte vechi si diferite alte podoabe feminine: rochii de nunta, o sala a miresii, o sala de circumcizie (legea islamica pentru baieti), un living, ustensile de bucatarie, carti caligrafice, monezi otomane si instrumente de scris.

La al treilea etaj se gasesc instrumente de razboi, cum ar fi sageti din perioada otomana, arcuri, pusti, pistoale, armuri, baionete si covoare egeene, covoare mici, instrumente pentru producerea covoarelor, saci, sei etc. "

youtu.be/02OxU8AXisU

Aici puteti vedea imagini din interior si exterior :click aici

5) Piata Kemeralti si bazarul

Piata Kemeraltı se afla în cartierul Konak si reprezinta cea mai cunoscuta si mai buna piata locala din Izmir. "Inițial a fost construita în jurul secolului XVII în spatele portului, ca ulterior in secolele urmatoare sa fie extinsa. Magazinele originale ale pietei au fost realizate din lemn sau caramida, unele acoperite cu cupole. Numele Kemeraltı ( ,,sub arcade’’) provine din faptul că au existat străzi acoperite cu arcade, toate magazinele fiind sub acele arcade. Pe langa magazine mici au existat de asemenea si multe hanuri. Incepand cu secolul XX Piata Kemeralti a devenit o zonă de cumpărături pentru localnicii din clasa de mijloc, oferind produse la preturi f. rezonabile" Imagini cu Piata vedeti aici

Mai multe informatii despre aceasta Piata puteti citi aici

Pentru bazarul din Piata Kemeralti va dau coordonatele GPS: N: 38,4183333 / E: 27,1330555, adresa data de GPS este Anafartalar caddesi, 35250 Konak.

"Astăzi pe lângă arcade si magazine vechi puteti găsi aici si centre moderne de afaceri, magazine, cinematografe, cafenele, toate tipurile de obiecte de artizanat traditionale turcesti, produse din ceramica, obiecte din lemn, articole de îmbrăcăminte, articole din piele, alimente, peste. Kemeraltı este una dintre zonele cele mai frecventate ale orasului, în special de către localnici "

Pe strada Anafartalar din Piata Kemeraltı există o fântână veche din marmura numita Dönertaş Sebili, (coordonate GPS: N: 38,4202777, E: 27,1416666, adresa data de GPS este 945. sokak 22,35240 Konak, Pazaryeri), fantana pe care o puteti vedea aici

"Fantana a fost construită în anul 1814 de către Osmanzade Seyid İsmail Rahmi Efendi.

Numele provine de la o coloană de marmură din coltul său. Fantana are un plan pătrat si acoperisul in forma de cupola este din tigla. Există două ferestre si o usă mică"

Din Piata Konak, mergand in directia opusa marii spre Piata Kemeralti se poate vedea Clădirea primarilor (a guvernului) (Hukumet Konagi), imagini panoramice puteti vedea aici

"Cladirea a fost construită între anii 1868-1872. Această constructie ocupă un rol important în istoria orasului... Ea a fost restaurata dupa ce a suferit un incendiu in trecut" Alte imagini puteti vedea aici

Tot in zona Kemeralti se afla o strada importanta numita Strada Havra

(Havra Konak - Kemeraltı / Havra Sokak (Çarşısı) - Synagogue street (Bazaar) ( ,,havra’’ din limba turca inseamna sinagoga) (Coordonate GPS: N: 38,4200000 E: 27,1358333, adresa data de GPS este 937. sokak, 35250 Konak, Guzelyurt). Imagini cu strada Havra vedeti aici

" Localnicii vin pe strada Havra pentru a cumpara legume proaspete, carne, fructe, peste. Numele strazii provine de la cele 9 sinagogi construite pe aceasta strada pentru evrei. Dintre cele 9 sinagogi numai 4 mai functioneaza iar Talmud Torah este cea mai veche sinagoga de aici"

In Piata Kemeralti mai puteti vizita 2 obiective importante: Hanul Kızlarağası si Moscheea Hisar.

6) Hanul Kızlarağası (Kizlaragasi Han) si bazarul

Localizare GPS: N: 38,4211111 E: 27,1330555

Adresa data de GPS: 906. sokak 9,35250 Konak.

Această clădire tipic otomana din zona Kemeraltı -Hanul Kızlarağası- " a fost construita în anul 1744 de către Hacı lui Besir Aga dupa un plan arhitectural unic in Imperiul Otoman. Hanul Kızlarağası este una dintre clădirile istorice foarte importante din Izmir. Construita în apropierea mării (200 m distanta), este un centru comercial f. frecventat si iubit de catre turistii din intreaga lume.

youtu.be/-iGG0NzL54A

Hanul a fost închis pentru o perioadă lungă de timp. Restaurarea lui s-a facut între 1988 si 1993 si în prezent acest loc este cel mai animat si mai cautat de turisti. In curtea hanului este deschisa o cafenea unde va puteti bucura de ceaiul sau cafeaua turceasca. Tot aici puteti gasi sute de magazine cu bijuterii, covoare, suveniruri, produse din piele etc.

youtu.be/EsIDOZjsVXk

Cladirea hanului are o forma patrata cu o curte mare si 2 etaje. La etajul de sus stateau comerciantii iar la parter acestia isi depozitau lucrurile. In jurul curtii erau magazine. Fiind aproape de port, hanul a fost un mijloc de dezvoltare a comertului pe mare"

7) Moscheea Hisar si bazarul (Konak - Kemeraltı / Tarihi Hisar Camii ve çarşısı)

Localizare: Coordonate GPS N: 38,4213888 E: 27,133333

Adresa data de GPS: 905. sokak, 35250 Konak.

"Aceasta moschee se afla in Piata Kemeralti si reprezinta unul dintre cele mai vechi monumente ale orasului. A fost construita de catre Aydinoglu Yakup Bey spre sfârsitul secolului al XVI-lea, între 1592-1598. Ea are o cupolă centrală sustinută de 8 coloane si cupole mai mici aflate in jurul ei. Curtea deschisa este înconjurată de o galerie de 7 cupole.

Există de asemenea două mici fântâni arteziene utilizate pentru băile de dinainte de rugăciune. Moscheea Hisar are un minaret cu un singur balcon (Serefe).

Moscheea a fost restaurata de mai multe ori în timpul secolelor XIX si XX, astfel influenta elementelor decorative europene pot fi văzute în special la coloane, ferestre si peretii exteriori" Imagini cu moscheea puteti vedea aici

8) Zona Alsancak (Punto)

Face parte tot din districtul Konak.

Localizare GPS: N: 38,4275000 E: 27,1377777

Adresa data de GPS: 1379. sokak, 35210 Konak, Ismetkaptan (Ismetkaptan).

"Probabil cea mai insufletita parte a orasului este Alsancak, o zona eleganta, de promenada, cu multe baruri cu muzica live, restaurante si magazine cochete cu souveniruri, ateliere cu haine de designer. Zona Alsancak este reprezentativa de asemenea pentru viata de noapte a Izmirului, fiind si o zona rezidentiala rafinata "

Mai multe informatii puteti citi aici

"Zona Alsancak se întinde pe 3200 m lungime de-a lungul malului sudic al Golfului Izmir, începând cu Piata Konak (Konak Square) "

"În timpul Imperiului Otoman zona a fost numita "Punta" (un cuvânt grecesc care provine de la cuvântul "Ponte", sensul cuvântului în italiană "punctul") "

In zona Alsancak de-a lungul marii se afla o alee pietonala frumoasa plina cu magazine si restaurante rafinate, cu muzica ambientala si unde va veti simti departe de zgomotul si agitatia metropolei.

Imagini cu Alsancak puteti vedea aici

"În cele mai vechi timpuri Alsancak a fost un loc preferat de levantini, greci si armeni. Aici pot fi vazute multe cladiri si biserici a caror arhitectura a ramas autentica. Astăzi, unele dintre aceste clădiri au fost renovate si folosite pentru intalniri culturale sau de divertisment. Muzeul Atatürk (Atatürk Müzesi haritası, coordonate GPS N: 38.435696 E: 27.140476, adresa data de GPS este Ataturk caddesi, 35220 Konak, Alsancak.), Muzeul de Istorie si Arta, Muzeul de Artă Selcuk Yasar, Muzeul Căilor Ferate, Muzeul de Arte si Sculptura, Muzeul de Istorie Comerciala, Muzeul Metropolitan Izmir, Arhiva Mitropoliei - pot fi vazute în aceasta zona. "

Langa zona Alsancak există un parc deosebit de frumos numit:

9) Kültür Park

Localizare: coordonate GPS: N: 38,427000 E: 27,1447916

Adresa data de GPS: Izmir Fuari Iç yollari, 35220 Konak, Mimarsinan.

Imagini cu parcul puteti vedea aici

Parcul se intinde pe 30 ha si este un loc frecventat de cei mai multi localnici pt. activitătile artistice si culturale care au loc aici. In acest parc sunt sute de tipuri de arbori si plante din intreaga lume.

Parcul are restaurante, baruri, cafenele, o gradina zoologica (Izmir Wildlife Park), un lac artificial pe care va puteti plimba cu hidrobicicleta, un teatru in aer liber- Atatürk Open-Air Teatru- cu o capacitate de 3.000 de spectatori, mai are un turn inalt de 50 m pt. salturi cu parasuta, un parc de distractii (Luna Park), sculpturi contemporane, sali de expozitii pt. evenimente- Centrul de Arta Ismet İnönü cu o capacitate de 760 de spectatori.

10) Gradina Zoologica (Doğal Yaşam Parki Sasali Izmir) sau Izmir Wildlife Park)

Se afla in Kültür Park.

Coordonate GPS: N: 38,427222 E: 27,1480555

Adresa data de GPS: ,,Drum fara nume, Konak’’.

Program : zilnic între orele 09.00 -18.00, inclusiv week-end si sarbatori religioase.

Incepand din luna noiembrie 2012 programul este 09.00-16,30. Din data de 25 martie 2013 se revine la orarul 09.00-18.00.

Pret intrare: 3 $ pt. adulti, 1 Lira pt. elevi si studenti (preturi 2012). Copiii sub 6 ani-gratuit. Pentru grupuri scolare miercuri si vineri intrarea este gratuita.

Pentru localizare si imagini puteti vedea aici

Iar pentru preturi intrare si alte informatii puteti citi aici

"Gradina zoo este deschisa din anul 2008 in zona Sasali în apropiere de districtul Karsiyaka. Parcul care se intinde pe o suprafata f. mare (aprox. 170 ha adica 425 acri), contine mai multe specii de pasari, animale, reptile. Aici exista lei, pume, tigri, elefanti, maimute, girafe, zebre, camile, cerbi, capre sălbatice, gazele, lupi, ursi, crocodili, pasari de prada, papagali si altele f. multe, fiecare în zonele lor corespunzătoare. Noi specii de animale vor fi aduse în următorii ani. Există de asemenea locuri de joacă pentru copii, cafenele" etc, pentru a face cat mai placuta vizita la zoo.

"Gradina zoo (Izmir Wildlife Park) acceptă vizitatori in toate zilele saptamanii, taxa de intrare este simbolica, avand scop de a atrage mai multe persoane, pentru a le face mai constiente si mai interesate in conservarea naturii. Animalele de companie nu sunt permise în Wildlife Park. "

youtu.be/zdk_Ke_zUEQ

Aproape de gradina zoologica am aflat ca este si un parc frumos de distractii numit

11) Izmir Fuar Lunaparc

Coordonate GPS: N: 38,426666 E: 27,1463888

Adresa data de GPS: Izmir Fuari Iç yollari, 35220 Konak, Mimarsinan

Imagini vedeti aici

youtu.be/7MtaBj4Zd2U

Tot aici in Kültür Park din anul 1936 in fiecare inceput de septembrie are loc

12) Targul International Izmir.

"Acest targ se intinde pe 421.000 mp. De asemenea incepand cu anul 1987, de la mijlocul lunii iunie si pana la jumatatea lui iulie anual se organizeaza Festivalul International Izmir. In timpul festivalul au loc spectacole si recitaluri sustinute de mari artisti internationali, orchestre, companii de dans, trupe de rock sau de jazz: Ray Charles, Paco de Lucia, Joan Baez, Martha Graham Dance Company, Tanita Tikaram, Jethro Tull, Orchestra Filarmonica din Leningrad, Chris De Burgh, Sting, Orchestra Filarmonica de Stat din Moscova, Chick Corea, New York City Ballet, Nigel Kennedy, Bryan Adams, James Brown, Elton John, Mihail Barisnikov, Jose Carreras - sunt doar cateva dintre numele celebre care au participat la Festival. Un alt eveniment cultural organizat anual la Izmir este Festivalul European de Jazz, initiat in 1994 de catre IKSEV (Fundatia pentru Cultura, Arte si Educatie din Izmir) "

Alte imagini si unde este localizat parcul puteti vedea aici

Alte obiective turistice din zona Alsancak:

"Gara Alsancak a fost construită în anul 1858. De aici pleaca trenuri spre Aydin, Denizli si Buca. Există de asemenea un port in zona Alsancak de unde pleaca navele de croazieră, cursele fiind regulate"

13) Biserica Anglicană Sf. Ioan Evanghelistul (St. John’s Anglikan Kilisesi)

" Biserica este prima din Izmir si a fost construita în jurul anului 1625 pentru minoritatea de nationalitate britanica. Ea este situata vizavi de gara Alsancak. " (Adresa: Şehit Nevres Bul. 29, Alsancak).

" (A doua biserica pentru locuitorii britanici a fost hirotonita in anul 1843 in onoarea Sf. Ioan Evanghelistul). "

Localizarea Bisericii Anglicane: coordinate GPS: N: 38,4366666 E: 27,1469444

Adresa citita la GPS: ,,Rampă, Konak’’.

Adresa de pe internet: St. John’s Anglikan Kilisesi 1442 Sok No 51 Alsancak, Izmir 35210

Localizarea bisericii si imagini puteti vedea aici

"O altă biserică anglicană din Izmir este Biserica Sf. Maria Magdalena, care a fost construita în jurul anului 1858 de catre levantinii britanici in cartierul Bornova. Biserica este situata la est de Universitatea Ege Rektörlüğü din Bornova. Aceasta biserica este închisa de obicei, ea fiind deschisa la ocazii speciale. "

Mai multe informatii despre Biserica Anglicană Sf. Ioan Evanghelistul puteti citi aici

14) Biserica Sfântul Policarp (Saint Polycarp Church Izmir)

Coordonate GPS: N: 38,4258333 E: 27,135555

Adresa data de GPS: 1354. sokak 1,35210 Konak, Akdeniz.

Adresa de pe internet: Necati Bey Bul. No: 2,35210 Konak/İzmir, Turcia

Se afla la aprox. 200 m de hotelul turn Hilton.

"Aceasta este cea mai veche biserică crestină din Izmir, care a fost construita în anul 1625, cu permisiunea sultanului Soliman al Imperiului Otoman si din dorinta regelui Frantei Ludovic al 13-lea. Aceasta biserica reprezinta una dintre cele 7 biserici din Apocalipsa si a fost dedicată Sfântului Policarp"

click aici

"Acesta a fost convertit de catre Apostolul Ioan si a devenit Episcop al Smirnei. In anul 155 d. Hr. la varsta de 86 de ani el a fost martirizat de către romani în apropiere de stadionul Kadifekale.

Opiniile sale asupra crestinismului nu au fost aparent apreciate de stăpânii săi romani, care au încercat să-l arda pe rug pe Episcop. Legenda spune ca flăcările nu l-au atins, astfel încât romanii au recurs la alta metoda de a-l omora si pana la urma l-au înjunghiat. Un porumbel alb se spune că a zburat spre cer din locul in care a murit.

Biserica este acum folosita de minoritatea catolică ca un loc de cult si de pelerinaj. Picturile murale au fost restaurate la începutul secolului de catre arhitectul francez Raymond Pipi.

Biserica a fost grav avariata in timpul cutremurelor si incendiilor din secolul XVII si a fost restaurata de fiecare dată. In anul 1690 biserica a fost reconstruita. În interiorul bisericii, lângă altar, este un autoportret a lui Raymond Charles Pere"

click aici

"- arhitect levantin al Turnului cu Ceas din cartierul Konak"

Imagini cu biserica puteti vedea aici

iar mai multe informatii puteti citi aici

"Biserica Sf. Policarp din Izmir este chiar vizavi de hotelul turn Hilton (Izmir). Ea este inconjurata de un gard înalt si nu este deschisa pentru public. Trebuie să sunati înainte, se va permite doar grupurilor de turisti sa viziteze biserica. Foarte putini oameni par să stie despre biserica, chiar daca aceasta este aparent una dintre cele mai vechi clădiri din oras. Există o intrare principală, cu un interfon. "

B) Districtul Balçova

15) Staţiunea Balçova şi telefericul

Coordonate GPS: N: 38,3791666 E: 27,045000

Adresa citita la GPS: ,,Drum fara nume, In apropierea Balçova ’’.

"Balçova este un cartier mai mic al Izmirului situat la periferia orasului pe drumul care duce spre Cesme si Urla. Se afla in partea de sud a Golfului Izmir la 9 km de cartierul Konak. "

Balçova este o statiune renumita in primul rand datorita izvoarelor naturale de apa calda de aici. Datorita acestor izvoare, inca din antichitate statiunea s-a numit ,,Izvoarele Agamemnon’’, deoarece au fost amenajate de insusi regele Agamemnon. Aceste ape termale a caror temperatura la Balçova este de aprox. 63°C se folosesc in tratarea reumatismului, a eczemelor, altor probleme ale pielii, sciaticii si calculilor biliari

"Turcia este considerata „ţara celor 1000 de izvoare” deoarece este situata pe o falie geotermala deosebit de importanta. Turcia este f. bogata in izvoare termale, izvoare cunoscute inca din antichitate "

si am aflat ca temperatura acestor izvoare naturale variaza intre 20 si 110°C). Tocmai de aceea

"Turcia se numără printre primii 7 producători şi operatori de ape minerale naturale"

As vrea sa va dau acum o lista cu centrele de tratament din Turcia care sunt renumite in intreaga lume:

"Sandikli (Afyon), Gonen (Balikesir), Kestabol (Canakkale), Ilgin (Jonya), Kizilcahamam (Ankara), Harunyie (Adana), Ayder (Rize), Ladik (Samsum), Hasanapdal (Van), Billoris, Pamukkale"

Sunt luate de pe internet si poate ajuta pe cineva interesat.

In primul rand turistii care ajung la Balçova vin pentru aceasta apa termala. Cei interesati se pot caza la unul dintre multele hoteluri din statiune. Mai renumit am vazut ca este acesta- ,,Balcova Termal Otel ’’dar sunt multe altele la fel de frumoase. click aici

Binenteles ca in Balçova exista f. multe centre comerciale (ex. Agora), restaurante, cafenele (ex. Reyhan) etc.

In Balçova exista si un Muzeu naval al Marinei turce (Inciralti Sea Museum) in zona Inciralti. info aici

in care puteti vedea submarinul TCG Pirireis si fregata TCG Ege

Pentru cei care vor sa vada statiunea Balçova de la inaltime, exista aici si un teleferic

"care urca pe distanta de 1 km pana la altitudinea de 423 m unde sunt magazine diverse, cafenele, restaurante"

Imagini cu telefericul puteti vedea aici

16) Staţiunea Balçova si Aquaparcul (Aqua city Balçova)

Coordonate GPS: N: 38,3883333 E: 27,0338888

Adresa citită la GPS: Site Içi yollar, 35320 Narlidere, Ilica.

Adresa de pe internet: Vali Hüseyin Öğütcen Cad. No: 2 Balçova / Izmir

Daca vreti sa va distrati, sa faceti baie si plaja puteti sa mergeti la un aquaparc frumos de care am aflat si eu. Are 40.000 mp, 22 tobogane de apa si multe altele si este primul si singurul parc acvatic din Izmir. Despre preturi intrare si alte informatii puteti citi aici

Iar imagini cu aquaparcul puteti vedea aici

C) Districtul Asansör (Karatas)

Se numeste asa dupa numele obiectivului turistic de aici.

17) Asansör (Turkish historical lift):

Este un observator si un loc recomandat pentru luat masa.

Coordonate GPS: N: 38,4086111 E: 27,1175000

Adresa citita la GPS: Sehit Nihat Bey caddesi, 35280 Konak, Turgutreis.

Acest obiectiv turistic interesant se afla in cartierul Asansör (Karatas) aproape de celelalte cartiere- Konak si Alsancak. Cuvantul ,,asansör ’’din limba turca inseamna ,,lift ‘’.

Imagini cu districtul Asansör puteti vedea aici

Asansör este un observator care ofera o panorama frumoasa de la 155 m inaltime fata de nivelul marii asupra portului din Izmir, a vapoarelor dar mai ales asupra zonei (coastei) Karatas.

youtu.be/le1sE_sW45I

Imagini cu Asansörul puteti vedea aici

Din cate am aflat si eu

" acest turn dateaza din anul 1907 cand a fost construit de catre un evreu -Nissim Levi"

care s-a gandit inca de atunci ca ar fi frumos ca orasul sa fie privit de la inaltime.

Daca vreti mai ales noaptea sa priviti orasul de sus trebuie neaparat sa ajungeti aici. Asansörul ofera una dintre cele mai frumoase panorame asupra orasului si am inteles ca se poate vedea chiar jumatate din oras de aici de sus.

La Asansör se ajunge de pe strazile Mihatpasa si Dario Moreno Sokak- strada denumita astfel dupa numele celebrului compozitor si cantaret Dario Moreno (1921-1968)

youtu.be/xmRwFuqu6L8

care a trait aici o perioada de timp click aici

youtu.be/xTcAkpqG95U

Pe aceasta strada se poate vizita casa cantaretului, care acum este muzeu.

youtu.be/ukoufQKgnB8

Tot in zona se afla cea mai mare sinagoga din Izmir Beth Israel Sinagoga (adresa sinagogii este Mithat Paşa Cad. 265, Konak Merkez /İzmir, Turcia). Imagini cu sinagoga puteti vedea aici

Aceasta sinagoga este o dovada a faptului ca Izmirul are o buna parte a populatiei ocupata de evrei

"care s-au mutat aici inca din Evul Mediu si au migrat din Spania"

In turnul Asansörului am aflat ca sunt 2 lifturi si in varf exista o cafenea, un bar si un restaurant unde se poate lua masa. Este unul dintre locurile recomandate in Izmir pentru a servi masa. info aici

Nu numai ca puteti lua masa in varful turnului, dar de acolo de sus va puteti incanta si ochii cu o priveliste de vis, mai ales noaptea. Restaurantul are locuri si afara in aer liber dar si in interior. Am inteles ca "aici puteti servi unul dintre cele mai bune vinuri din zona iar preparatele servite la masa fac parte din bucataria turceasca, franceza sau italiana"

Binenteles ca exista si o mancare specifica turnului numita ,,Asansör Kebap’’-un kebap traditional servit doar acolo in conditii speciale.

D) Districtul Buca (Paradiso)

18) Apeductele Romane (Su Kemerleri / Akvadük Kemerleri) (Kızılçullu Su Kemerleri (Buca) Izmir).

Coordonate GPS: N: 38,39361111 E: 27,137777

Adresa data de GPS: 5730. sokak 30,35170 Konak, Osman Aksuner.

Se afla in cartierul Buca (fostul cartier Sirinyer Kizilçullu). Imagini cu acest cartier puteti vedea aici

Districtul Buca face legatura dintre aeroportul international Adnan Menderez si centrul orasului.

"Apeductele Romane din Izmir au fost construite pe raul Kemer (Meles) pentru a aproviziona orasul cu apa proaspata. Acestea dateaza de la sfarsitul Epocii Romane si au fost restaurate si folosite de catre bizantini, selgiucizi si otomani. Astazi au mai ramas doar cateva portiuni dintr-un apeduct lung in cartierul Buca"

Asa cum am aflat mai exista asemenea apeducte si in imprejurimile Izmirului la Foça, Bergama, Selcuk (l-am vizitat). Mai multe imagini cu aceste apeducte din Izmir puteti vedea aici

E) Districtul Namazgah (Tilkilik)

19) Agora (Smyrna agora antik kenti

Coordonate GPS: N: 38,4188888 E: 27,1388888

Adresa data de GPS: 816. sokak 29,35240 Konak, Namazgah.

Adresa de pe internet: Esrefpasa Cd, Konak, Izmir 35240, Turkey

"Agora se afla in cartierul Namazgah (Tilkilik) la poalele dealului Pagus pe care se afla Cetatea de Catifea (Kadifekale) "

Program de vizitare: zilnic 08:30-12 si 13-17

Cost: 2 $

"Cea mai importanta sectiune arheologica vizibila in Izmir este Agora, din districtul Namazgah (Tilkilik) datand din secolul al II-lea i. Hr. Din nefericire razboiul si cutremurele de pamant au distrus acest loc in mare parte, dar cateva portiuni evoca inca stralucirea de odinioara"

"Agora reprezinta o piata antica. Ea a fost construita initial in timpul domniei lui Alexandru cel Mare la nord de Areios (Kadifekale), insa ruinele de astazi dateaza din timpul imparatului roman Marc Aureliu. Ca toate celelalte agore ale lumii antice si aceasta a fost un loc de întâlnire pentru toate activitătile comerciale, politice, religioase dar si pentru localnici.

Aceasta a fost inconjurata de cladiri pe un plan dreptunghiular, cu o curte centrală mare. Agora a fost distrusa de mai multe ori de cutremure puternice si a fost reconstruita dupa fiecare dintre ele, restaurarea finală fiind făcută de către împăratul roman Marcus Aurelius atunci când un cutremur major a lovit orasul în anul 178 d. Hr. Stoa de nord si vest au fost excavate, inclusiv subsolurile acestora. Astfel s-a descoperit o mare basilica (165 x 28 m). Una dintre străzile principale ale orasului Smirna au taiat Agora în două părti egale, avand porti de intrare la ambele capete.

Agora a fost excavata de arheologii germani si turci între 1932 și 1941. Înconjurata la vest si nord de colonade, Agora a avut in partea centrala un altar mare dedicat lui Zeus. In prezent altarul este distrus, dar la Muzeul Arheologic sunt expuse statui ale lui Poseidon si Demeter care se crede ca provin de la acest altar.

Lucrările de excavare sunt încă în curs de desfăsurare pentru basilica si la o parte din Stoa de est "

Astazi Agora este doar ruine.

"Alaturi de Agora se vad frumos aliniate mormintele unui vechi cimitir musulman"

Imagini cu Agora puteti vedea aici

iar mai multe informatii despre Agora puteti citi aici

F) Districtul Bayrakli

20) Tepeküle-vechiul Izmir (Old Smyrna)

Coordonate GPS: N: 38,4638888 E: 27,170000

Adresa data de GPS: ,,Drum fara nume, Karsiyaka (Karsiyaka)

"In districtul Bayraklı, zona Tepeküle (Tower Hill), in partea de nord-est a Izmirului de astazi s-au descoperit ruinele primei asezari Smyrna datand din anul 3000 i. e. n."

Unii spun că poetul Homer s-a născut aici în secolul 8 î. d. Hr. La Tepeküle se mai poate vedea astazi Templul Atenei. Din anul 1960 incoace s-au facut sapaturi la Tepeküle, sapaturi conduse de catre Ekrem Akurgal

Imagini cu Tepekule puteti vedea aici

G) Districtul (cartierul) Karşıyaka

Localizare: Coordonate GPS: N: 38,4595722 E: 27,1152027

Adresa data de GPS: Berrin Tasar Sokak, 35520 Karşıyaka, (Karşıyaka) Sogukkuyu (Sogukkuyu).

(Pentru Opera si Teatrul din Karşıyaka coordonatele GPS sunt N: 38,467777 / E: 27,08888)

"Districtul Karşıyaka se află pe malul de nord al Golfului Izmir si este unul dintre centrele rezidentiale ale orasului. Numele înseamnă, literal, ca localizare, ,,malul opus" în limba turcă. Locuitorii din acest cartier sunt atât de mândri ca traiesc aici incat ei insisi spun ca nu locuiesc in Izmir, ci in alt oras, in Karşıyaka"

Districtul are multe case vechi si vile cu grădini mari, dar în ultima vreme s-au construit multe apartamente noi de-a lungul malului mării.

Imagini puteti vedea aici

Mai multe informatii puteti citi aici

21) Biserica Sf. Elena (Saint Helen Katolik Kilisesi) din Karşıyaka.

Coordonate GPS: N: 38,454444 E: 27,114444

Adresa data de GPS: 1728. sokak 66,35530 Karşıyaka, (Karşıyaka), Donanmaci.

Adresa de pe internet: 1729 Sk. No: 53, Karşıyaka,

"Este prima Biserica Catolică din Izmir, având o fosta denumire de Cordelia. A fost construită în jurul anului 1904"

Imagini panoramice cu biserica puteti vedea aici

sau alte imagini vedeti aici

Iar mai multe informatii puteti citi aici

Tot langa districtul Karsiyaka se afla dealul Yamanlar , cel mai mare deal din oras, care are si un lac in craterul sau. Mai multe despre Yamanlar puteti citi aici

H) Districtul Çiğli

Informatii despre Çiğli puteti afla aici

In districtul Çiğli langa Karşıyaka se afla un Parc Natural numit:

22) Sasalı Natural Life Park (Izmir Doğal Yaşam Parkı)

Coordonate GPS: N: 38,4905555 E: 26,9633333

Adresa citita la GPS: Ahmet Piriştina caddesi, 35640 Çiğli (Çiğli).

Adresa de pe internet: İzmir Doğal Yaşam Parkı Ahmet Piriştina Caddesi Sasalı - Çiğli - İzmir

Site-ul parcului este acesta izmirdogalyasamparki.org.tr

Program vizitare: 365 de zile pe an, 7 zile pe săptămână.

Din 1 noiembrie 2012 si pana in 25 martie 2013 programul este 09.00-16.30. Apoi se revine la programul de vara 09.00-19.30 in timpul saptamanii si 09.00-18.30 in week-end.

Pret intrare (2012): student-1 Lira, adult 3 $; copii intre 1-6 ani gratuit.

Imagini din parc si localizarea o puteti vedea aici

Aici puteti vedea f. multe animale salbatice si am aflat ca exista un lac frumos cu lebede.

Mai multe detalii (preturi, program) puteti afla aici

Tot in districtul Çiğli se afla un alt loc deosebit:

23) Rezervația Naturală Kus Cenneti -in traducere ,,Paradisul Pasarilor’’.

Se afla in zona Lagunei Inciralti ( ,,Inciralti Lagunu ’’).

Localizare: coordonate GPS: N: 38,4094444 E: 27,0519444

Adresa data de GPS: Bakü bulvari, 35330 Balçova

Imagini puteti vedea aici

youtu.be/xa3CklAasJM

Rezervatia se afla la 10 km de oras, in partea de nord a raului si deltei Gediz .

Mai multe informatii despre raul Gediz puteti citi aici

youtu.be/VEDBxLQ5Wtc

"Aici exista peste 200 de specii de păsări, inclusiv numeroase specii domestice, specii care migreaza si care opresc aici: flamingo, pelicanul cret, barza albă, călifarul rosu, piciorongul, pescarusul argintiu, pelicanul dalmatian, cormoranul mic, etc. Pe langa multitudinea de specii de pasari, aici se pot intalni si numeroase specii de animale: mistretul, vulpea, coiotul, nevastuica, bursucul, ariciul, etc. Pentru a fi observate toate aceste specii, in rezervatie exista observatoare speciale dotate cu binocluri. Din anul 1982 zona devine protejata si ocrotita de lege "

Tot in zona se pot face drumetii cu bicicleta si tot aici se afla un munte de sare de unde se extrage sarea (600.000 tone anual). Zona se numeste Çamaltı si imagini cu muntele de sare dar si alte informatii puteti afla aici

Este bine sa amintesc acum la sfarsit ca Izmirul are 4 aeroporturi: Aeroportul International Adnan Menderez (Coordonate GPS: N: 38,2891666 / E: 27,1541666, adresa data de GPS este Havaalani Iç yollari, 35470 Menderes.), Aeroporturile Gaziemir, Kaklik si un aeroport militar la Çiğli.

(Surse de informare: wikipedia, www.sacred-destination.com; panoramio.com, ,,All about Turkey’’ with tour guide Burak Sansal;

www.lonelyplanet.com; www.levantineheritage.com. ; coordonatele GPS sunt luate de pe wikimapia).

(Cum se obtin coordonatele GPS din grade, minute si secunde-poate intereseaza pe cineva: Deoarece multe coordonate GPS am vazut ca apar sub forma de grade, minute si secunde, am sa va arat un exemplu simplu de calcul:

Exemplu: N: 38° 27' 16.83"=nr. secunde 16.83 se impart la 60, apoi (rezultatul de 0.2805) se aduna cu nr. minute 27, se imparte la 60, apoi se apasa egal. Rezultatul este 0,454675, deci coord GPS sunt N: 38,454675

E: 27° 6' 52.97" =idem 52,97 / 60+6 / 60=0,1147138 deci coord. GPS sunt E=27,1147138).

Acestea ar fi obiectivele turistice cele mai importante pe care le puteti vedea in Izmir.

Binenteles ca sunt mult mai multe locuri frumoase de vazut, dar fiindca eu am cautat pe internet sa vad cam ce as putea eu vizita, am vazut ca cele mai multe site-uri prezinta aceste obiective turistice.

Asadar in speranta ca va pot veni de ajutor astfel incat sa aveti parte de o minivacanta cat mai reusita la Izmir, va doresc tuturor vacante minunate!

Cu drag...

Webmaster, te rog sa atasezi acest film cu imagini din Izmir, multumesc anticipat.

youtu.be/Ty82ZIz3qGk


---
Trimis de adryana in 30.10.12 15:32:23
Validat / Publicat: 30.10.12 17:26:18
VIZUALIZĂRI: 12721INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasi
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Bulgaria, Grecia, Germania, Cehia, Ungaria, Turcia, Austria.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]

PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2020 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  3 ecouri scrise, până acum

  jerrydan [25.02.16 19:20:09] »

  @adryana - Buna. Poti sa mi explici si mie traseul oarecum pana in Izmir, merg anul acesta acolo mai precis in Gumuldur cu masina si este prima oara in Turcia.

  adryana [25.02.16 23:24:44] »

  @jerrydan, buna, despre traseu s-a scris mult, sunt zeci de articole. Ti-as recomanda pe acesta mai nou vezi impresii mai ales ca in zona Izmir se ocoleste autostrada, nemaifiind necesar sa platesti, si astfel mergi pe la Menderes. Drum bun!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][0 voturi]
  jerrydan [25.02.16 23:32:59] »

  @adryana: Ok, Mulțumesc.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  adryana, jerrydan
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.108443021774 sec
  ecranul dvs: 1 x 1