ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 30 zile
single
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

New York - orasul care nu doarme niciodata

TIPĂREȘTE

In 2006 am aterizat pentru prima oara in NY, de atunci am mai fost de 6 ori si de fiecare data am stat o luna numai aici, cu toate aste pot sa spun ca de fiecare data mai descopar o parte noua din el, ca si cum am ajuns in acest complect si imens oras, pt. prima oara, sincer nu exacerez cu nimic. Dar sa incerc sa-l apuc dintr-o parte si sa ajung cu bine la final, dupa ce am sa scriu mai multe rw-uri.

Pt. prima data am aterizat pe aeroportul, J. F. Kennedy, in luna decembrie, pe data de 9, zi in care era si ziua de nastere a fiului meu, urma sa stau pana in 10 ian. 2007. La aeroport, fiul meu, pt. ca nu putea veni sa ma astepte, a considerat ca e cazul sa-mi trimita, o masina privata, cu un sofer, care nu a inteles, pe cine asteapta, daca persoana e de sex M sau F, asa ca in momentul in care am iesit din controlul vamal, pe mine nu ma astepta nimeni, am vrut sa dau un tel. de la tel. publice, dar ni aveam fisa de 25 centi, in timp ce cautam sa schimb o hartie de 10 $, vad pe o hartie din mana unui negru, scris cu litere stalcite numele de Doina, fericita m-am dus la el, spunandu-i ca eu sunt persoana, dar omul nici nu vroia sa auda, insistand ca el asteapta un barbat cu acest nume. L-am rugat sa-l sune pe fiul meu sau sa-mi dea mie tel. lui sa-l sun, deoarece tel. meu nu poate fi conectat pe teritoriul USA. In final, l-a lamurit fiul meu, asa ca am reusit sa pornesc din fata aeroportului.

Cel mai bine mergeti, fara nici un aranjament, va costa mai mult si va ameteste de tot. In fata aeroportului, curg permanent taxiuri, iar cand iesi, se vede o imensa coada, de oameni care asteapta sa fie repartizati, pe taxi, nu va speriati, cat o fi coada mai mare mai mult de 10-15 min., nu asteptati, cand iti vine randul, omul care dirijeaza toata situatia te intreaba unde mergi, ii dai adresa si el ii spune soferului unde sa te lase, eventual cand se apropie iti mai cere o confirmare de nr. sau numele hotelului. Este cel ieftin mod de a ajunge si iti alege cel mai scurt traseu, asa procedez acum cand merg in NY. Pana in Queens, costa 30 $, dar se mai lasa 5-10 $, cu natangul, m-a costat 60 $, dar el imi ceruse 70 $, noroc ca venise in fata casei fiul meu, care i-a dat 50 $ si a mai suplimentat cu 10 $ pt. tel., ca sa scape de el. Pana in Manhattan, la hotel Phensylvania sau pe Lexington-av., costa cu bacsis cu tot 50 $...

Desi era inceputul lui dec. iarna nu se instalase, drumul de la aeroport in oras, pe cel lung, cum aveam sa descopar mai tarziu, nu imi lasa o impresie prea buna, impresie care a mai persistat si in zilele urmatoare, am intrat in Queens, partea dispre est, a acestui cartier, e locuit in special de mexicani, coreeni, chinezi, indieni, si pe masura ce te apropii de rau, populatia dominanta e formata din greci, romani, spanioli, italieni, in aceasta zona numita Sunnyside, intalnesti si americani cu venituri medii.

La sud de Queens e cartierul Brooklyn, in care sunt multe localuri de noapte, discoteci, sali cu jocuri de noroc, aici traiesc multi italieni, si ai parte de o viata de noapte atractiva. Aceste 2 cartiere, au blocuri mici co 6 nivele, case specifice oraselor americane, culoarea dominanta fiind acel rosu-carmin, case pe care le vedem in filmele americane.

La inceput, esti dezamagit, de metrourile a caror vagoane, iti lasa impresia ca sunt niste cutii de conserve care zdrangane ingrozitor, cand se ating viteze mari, (chiar te simti in secolul vitezei, in calatoria cu ele), de mazgalelile de pe peretii blocurilor, in aceste cartiere, de gunoaiele scoase de dupa-masa, la marginea trotuarelor, si chiar de impresia generala a unui oras murdar.

Dar pe masura ce incepi sa intri in ritmul lor de viata si cunosti Manhattanul, descoperi farmecul NY-ului, farmecul Parcului Central, descoperi mai multe orase, numai strabatand, Manhattanul din sud la nord, unde esti fie la malul oceanului, cu faleze luxoase, fie giganti de fier si sticla din inima financiara a Americii-Wall Street, apoi in cartiere cu magazine, de unde nu poti spune ca nu ai gasit tot ce iti doreste inima, muzee celebre ca Metropolitan-unde 1 zi nu-ti ajunge sa poti parcurge istoria lumi, din Evul Mediu pana in zilele noastre, sau Muzeul de Stiinte ale Naturii, unde ai ocazia sa intalnesti, toata flora si fauna, de-a lungul istoriei (de recomandat de vizitat noaptea fiind spectaculos luminat interiorul), Orasul Chinezesc si Italian-unde te simti ca in Beijing sau pe stradutele inguste cu restaurante din sudul Italiei.

Dar aventura de a descoperi acest Manhattan, nu se termina aici, de la strada 110, in sus patrunzi in viata americanului din filme, in Harlem, unde eu am vrut sa fiu martora la o slujba a negrilor (am fost sfatuita sa nu merg acolo, unde voi fi tratata de tinerii teribilisti ca un alb care nu are ce cauta in viata lor), la inceput am simtit privirile care se arunca unui intrus, dar am intrat in vorba cu ei, le-am spus ca imi doresc sa fiu alaturi de ei in biserica lor, si chiar au fost incantati de interesul pe care le port, asa murdar cum e, stand in fata blocului sau casei, pentru mine a fost ceva care mi-a placut.

Dupa ce ai strabatut si acest cartier, ajungi intr-o zona muntoasa, care incepe de la strada 190. Dupa ce iesi din statia de metrou, pe niste coridoare intunecate, urate, iesi la suprafata, unde o frumoasa padure iti apare in fata, iar niste indicatoare iti arata drumul spre manastirea-muzeu The Cloisters.

Te scufunzi, pe aleile parcului Fort Tryton ,,imprejmuite de minunate flori, care cand urca, cand coboara, cand mergi pe malul raului Hudson, sau treci prin tunele, sapate in staci.

Drumul e lung, obositor, dar atat de spectaculos, incat nu regreti, ca ai pornit in aceasta aventura, iar cand simti ca nu mai poti merge, poti sa te relaxezi, in mijlocul acestei mununate naturi, in care si uiti de unde ai plecat, din mijlocul acelor uriasi de 70-80 etaje, din fier si sticla, din acel zgomot care la inceput te ameteste cu piuiturile si sirenele masinilor de pompieri, politie, salvare, pe care ajungi sa nu le mai sesizezi, pe parcursul zilei, si care aproape toata ziua tiuie, de ai impresia ca in permanenta sunt cazuri urgente, de spitalizare, incendii. Aici s-a asternut linistea, peste tot acel haos din inima Manhattanului, care l-a inceput te sperie, dar pe masura ce stai acolo, te acomodezi si chiar incepi sa te simti bine in acest tumult al vietii, dand un farmec aparte acestui oras, si de care, ajungi sa te indragostesti.

Dar sa revenim la locul pe care l-am abandonat, de la drumul lung, pe care intr-un sfarsit, ne-a dus, la poalele zidului gros al mamastiri-muzeu, unde sunt adapostite destule comori ale trecutului, fiind binemeritat efortul pe care l-am facut sa ajung pana acolo. Dupa ce treci de o imensa usa, in interior descoperi multe artefacte, de sute de ani, carpete imense, care acopera pereti intregi, altare f. vechi, icoane, obiecte de cult, vitralii, biblii scrise in jurul anului 1100. Dupa ce am parcurs toate interioarele, am ajuns in curtea interioara, unde pe langa arbusti ornamentali, flori, sunt si arbusti cu seminte, care sunt utilizate in bucatarie pt. contimentarea mancarurilor.

Dupa ce am iesit din mamastire, de pe deal, peste rau Hudson, vezi tot cartierul Bronx, cartier in care turistii nu pot intra fara o strangere de inima, cladiri, cateva blocuri inalte, dar cele dominante sunt casele cu 2 etaje si acoperisuri plate, intrgul cartier avand un aspect anost care contrasteaza cu stralucirea parcului Fort Tryton. Aici, eu am ajuns numai in 2011, cand am fost pt. a 6-a oara, in NY.

Asupra acestui loc m-am oprit mai mult cu descrierea, deoarece putini turisti ajung in acest loc, fiind mai putin cunoscut si nu e inclus in programele turistice, dar merita sa faceti efortul de a ajunge pana acolo, Se ajunge cu metroul nr. 1-linia rosie si se coboara din el la statia 91 st.

Despre preturi si mijloacele de transport, modul de achizitionare a biletelor, locurile unde se manaca bine la preturi rezonabile, preturi hoteluri o sa scriu un rw la sfarsitul episoadelor.

In urmatorul rw am sa ma opresc, asupra tuturor obiectivelor care trebuie sa le vizitati cand ati ajuns in NY, cand am sa parcurg din nou din sud pana la Harlem, Manhattanul, din Harlem doar acest loc merita vizitat, asupra caruia nu am sa mai revin.

Trebuie sa va rezervati o zi pt. acest loc, din zona Time Square, luati metroul 1 in directia up-town, ajungeti la statia st. 91, dupa cca 40 min., acolo petreci cel putin 3-4 ore.

Pt. restul Manhattanului, va trebuie 2 zile si 50 $, intr-o zi luati City-Tour, pt. up-town, iar cea de a 2-a zi pt. down-town. Si coborati in statiile indicate de ghid, la obiectivele pe care le voi indica la urmatoarele rw-uri.

Biletul, pt. un circuit costa 25 $ si e pt toata ziua, puteti cobora in orice statie dar sa va suiti in urmatorul din acelasi loc.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 14.08.12 19:45:41
Validat / Publicat: 14.08.12 20:46:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4051 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 imagini din cartierul Queens
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [14.08.12 20:11:12] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM [14.08.12 23:23:39] »

Hey, look who's back!

Bine ati venit.

Va asteptam.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MCM
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.20262789726257 sec
    ecranul dvs: 1 x 1