ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.07.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
94.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Kefalonia - frumoasa si surprinzatoare

Ilustrație video-muzicală
Gia proti mou fora


TIPĂREȘTE

Tocmai am revenit dintr-un sejur petrecut in Kefalonia si Lefkada. Ma voi rezuma insa la a da cateva informatii despre Kefalonia deoarece despre Lefkada am scris anul trecut si nu am informatii noi de impartasit.

Traseul a fost exact acelasi de anul trecut (Bucuresti- Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Ioannina – Preveza – Lefkada) la care s-a adaugat traversarea cu feribotul din Lefkada (Vassiliki) pana in Kefalonia (Fiskardo). Ruta aceasta de feribot este cea mai rapida si mai ieftina, exista insa si alte optiuni (de exemplu Vassiliki – Sami sau cu plecare din Patra). Pentru cei interesati rutele si programul feriboturilor se pot gasi online, noi am folosit informatiile de pe westferry.gr.

Fiind o insula mare si avand 11 nopti la dispozitie, inca dinainte de a ajunge la destinatie ne-am gandit sa impartim sejurul in 2 (adica sa stam cateva zile in fiecare din 2 locatii diferite) pentru a putea vedea cat mai multe locuri fara a parcurge foarte multi kilometric. In final insa nu am dus acest plan la indeplinire pentru ca nu ne-a placut nici o alta locatie decat cea in care ne rezervasem cazarea de la inceput, si anume Agia Efimia. Am avut o tentativa de a ne reloca in Lixouri dar nu ne-au placut nici localitatea si nici optiunile de cazare asa ca am decis sa ne relocam in Lefkada vreo 4 nopti fiindca ni se facuse dor de locurile vizitate cu un an in urma.

Agia Efimia este putin mai mult decat un sat pescaresc, cu un port foarte frumos in care ancoreaza destul de multe ambarcatiuni (in special vase inchiriate de turistii britanici). Atmosfera generala este foarte linistita cu usoara tenta de sanatoriu – nu neaparat in sensul rau al cuvantului dar este drept ca sunt foarte putini turisti tineri (20-35 ani). Sunt aproximativ 10 taverne in Agia Efimia, 3-4 cafenele, 1 bar, 3 supermarketuri detinute de localnici, 1 brutarie, 1 macelarie, 2 magazine de suveniruri si accesorii de plaja si 1 magazin cu bijuterii din aur si argint. Mai sunt si 2 hoteluri, unul de 4 si unul de 5 stele, care arata foarte bine dar care semanau putin cu niste castele bantuite. Deh, criza asta…

Plaja sau plajele din Agia Efimia, daca se pot numi asa, sunt cateva fasiute de uscat (una cu nisip chiar in port si inca vreo 2 pietroase in nordul statiunii) si stanci smulse cu chiu cu vai valurilor ca sa poata si localnicii sa spuna ca satul lor este de fapt o statiune.

Noi am stat la niste studiouri – Alexatos Studios si am fost foarte multumiti. Am avut un studio de aproximativ 18-20 mp, cu pat dublu, sifonier, masa de toaleta, frigider, plita electrica pentru gatit, hota, spalator si dulapuri de bucatarie, aer conditionat si balcon (fara vedere la mare). Desigur, aveam si baie in camera. Curatenie in camera se face la fiecare 2 zile ceea ce noua ni s-a parut sufficient in conditiile in care oricum totul era impecabil de curat peste tot in cladire. Patroana este o poloneza maritata cu un grec care este o foarte buna si draguta gazda, careia ii face placere sa interactioneze cu turistii si sa ii indrume spre locurile cele mai frumoase din insula. Pretul studioului a fost de 40 euro/noapte in primele 2 saptamani din luna iulie. Micul dejun nu este inclus si nici nu exista posibilitatea de a-l lua la Alexatos dar prezenta chicinetei din camera compenseaza cu varf si indesat.

La 6 km de Agia Efimia se afla cea mai vestita plaja a Kefaloniei si anume Myrtos Beach. De aceea Agia Efimia este o locatie foarte buna pentru a merge la plaja aceasta dar si la Assos, o localitate din apropiere amplasata pitoresc pe un fel de istm intre insula in sine si o micro-insula satelit. Atat Myrtos Beach cat si Assos sunt doua puncte de atractie care trebuie vizitate neaparat daca ajungeti in Kefalonia.

De asemenea spectaculos este drumul virajat amplasat pe coasta de vest, la inaltime (pentru cei ce nu stiu, Kefalonia este o insula foarte muntoasa), care ofera niste privelisti care iti incanta ochiul (in special la apus) dar care iti dau si ceva fiori de teama pe alocuri (deoarece drumul este ingust, in unele locuri nu exista parapet iar semnalizarea nu exista nici ea intotdeauna). Recomand chiar si celor mai experimentati soferi sa evite condusul pe acest drum noaptea. Ziua nu este o problema dar noaptea, din cauza lipsei semnalizarii la unele curbe mai periculoase, exista riscul sa o iei drept inainte. Noi am dat si peste multi soferi incurca-lume sau inconstienti precum si peste capre salbatice care sar cu dezinvoltura de pe peretii de stanca direct pe carosabil.

Pe acest drum se poate ajunge Lixouri, o alta localitate mare de pe insula. Inainte de Lixouri mai sunt insa cateva plaje care merita mentionate: Agia Kyriaki, Petani, Atheras. Sunt plaje cu pietris si apa cristalina iar la Petani, in extremitatea de sud a plajei, este locul ideal de snorkeling.

Lixouri in sine pe noi nu ne-a impresionat in nici un fel, poate si din cauza faptului ca am fost de multe ori in Grecia si in aceasta localitatea nu am gasit ceva cu adevarat deosebit care sa ne atraga atentia.

In schimb de aici se poate ajunge la trei plaje foarte interesante: Platia Ammos, Xi, Mykros Lakos.

Platia Ammos este o experienta interesanta. In primul rand pentru ca nu este foarte usor de gasit, in al doilea pentru ca accesul turistilor pe aceasta plaja este interzis din cauza riscului prabusirii de pietre de pe versantul stancos. Totusi, pentru a cobori pe plaja au fost ancorate pe suporti metalici si din beton aproximativ 200 de trepte. Aceasta scara nu este 100% in stare buna, sunt locuri unde mana curenta lipseste si spre extremitatea inferiora au mai ramas doar niste panouri de lemn pe care se poate cobori. Celor care au rau de inaltime – cum am si eu – e posibil sa le cam treaca orice chef de mai cobori pe aceasta plaja dar eu insa mi-am luat inima in dinti si am coborat. Mai mult de 4 umbrele nu au fost pe plaja toata ziua cat am stat acolo. Plaja este tot cu pietre albe si rotunde, de marime medie, iar apa este transparenta avand nuante de la turcoaza pana la albastru safir. Este una dintre cele mai frumoase plaje pe care le-am vazut vreodata. Urcatul scarilor la plecare este destul de obositor si este necesar sa ai un pic de conditie fizica precum si niste incaltari care sa iti tina piciorul (adica slapii nu sunt deloc o idée fericita).

Plaja Xi este cu totul diferita, avand un nisip foarte fin de culoarea zgurii. Intrarea in apa este extrem de lina (gen Mamaia) si apa are tendinta de a deveni un fel de supa, cel putin in luna iulie cand am fost noi. In extremitatea vestica a plajei este un perete dintr-un fel de argila alba pe care multi turisti o foloseau pe post de namol topind bucatile de piatra argiloasa in apa.

La Mykros Lakos noi nu am mai ajuns.

In schimb, Agia Efimia este foarte aproape de localitatea Sami, de pesterile Melissani si Drogarati si de plaja Antisamos.

Pestera Melissani (sau lacul Melissani) este un fenomen natural deosebit pe care merita sa mergeti sa il vedeti. Este vorba despre un lac subteran cu apa mixta (dulce si sarata) care acum insa straluceste partial in soare din cauza faptului ca acoperisul pesterii s-a prabusit acum mii de ani.

Plaja Antisamos este foarte draguta si ea, fiind amplasata intr-un golf strajuit de versanti impaduriti cu pini mediteraneeni. Aici doritorii se pot bucura de un masaj de relaxare chiar pe plaja deoarece unul dintre localurile de pe plaja ofera acest serviciu.

In nord-estul insulei noi nu am detectat nici o plaja notabila la care sa se poata ajunge cu masina.

Cateva cuvinte si despre Skala – localitatea in care am vazut ca ofera sejururi majoritatea agentiilor de turism din Romania care au Kefalonia ca destinatie in portofoliu. Skala este mult mai aproape de notiunea de statiune turistica decat alte locuri din insula. Sunt mai multe cluburi si baruri, hoteluri cu piscina iar plaja este mult mai bine amenajata. E drept, este si o plaja care permite asta, fiind cu nisip si destul de lata. Din Skala se pot face excursii de o zi cu vaporasul in Zakynthos. Noi am fost intr- o astfel de excursie, si anume in “Zante Cruise”, cu un vapor al Capitanului Vangelis. Am vizitat celebra plaja Navaggio (“plaja epavei”), Blue Caves (unde am facut si pauza pentru baie) si un sat pescaresc, Aliki. Excursia costa 35 euro de persoana si dureaza cam de la ora 9.00 a. m. pana la ora 15.30. Desi nu e una dintre cele mai spectaculoase excursii de tipul asta in care am fost (vreo 6 in total), trebuie sa mentionez ca este de departe cea mai bine organizata si cea mai “profi” excursie iar noi am avut si norocul sa nu fie foarte multi turisti inscrisi in aceeasi zi cu noi ceea ce ne-a facut sa ne simtim si mai bine. Vaporasul este unul de viteza, cel putin la intoarcere capitanul a mers cu viteza foarte mare deci cei care au rau de miscare s-ar putea sa aiba ceva probleme in excursia aceasta.

Capitala insulei, localitatea Argostoli, era foarte amortita si toropita de caldura cand am ajuns noi acolo, Foarte putini turisti pareau sa fie in Argostoli, lucru confirmat si de cei doi angajati romani peste care am dat intamplator intr-un magazin de suveniruri. Totusi, oraselul este foarte dragut iar arhitectura are multe influente italiene. De fapt, pe intreaga insula majoritatea turistilor sunt italieni.

Mai sunt vreo 2 plaje si in nord-vestul insulei, chiar langa Fiskardo dar noi nu le-am incercat.

Fiskardo – punctul nostru de sosire si plecare cu feribotul – este un satuc minuscul dar foarte cochet, cu taverne in port si multe ambarcatiuni superbe care ancoreaza aici. Fiind singura localitate de pe insula care a supravietuit cutremurului din anii ’50, este si singurul loc unde arhitectura locala mai poate fi admirata in adevarata ei splendoare.

Cateva informatii si consideratii de final:

-pentru a vizita toate punctele de atractie descrise mai sus, am parcurs 800 km in 7 zile petrecute in Kefalonia;

-celor care cauta cluburi, discoteci si statiuni foarte animate, nu le recomand aceasta destinatie, mai degraba Zakynthos ar fi optiunea potrivita;

-celor care, insa, nu isi doresc neaparat galagie si agitatie si sunt dispusi in schimb sa conduca in fiecare zi de la 20 km in sus pentru a vedea niste locuri absolut superbe, le recomand cu draga inima sa mearga in Kefalonia pentru ca este una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta in care am fost pana acum iar din cele vizitate in Grecia, pana acum cea mai frumoasa (in comparatie cu Thassos, Corfu, Lefkada).

-Daca nu a reiesit pana acum, fara masina nu prea ai ce face in Kefalonia. Poti sta un sejur intreg intr-o singura statiune si sa mergi la aceeasi plaja zilnic, desigur, dar ar fi pacat. Deci masina personala sau o masina inchiriata reprezinta o necesitate.

-Costul feribotului dus-intors Lefkada – Kefalonia pentru 1 masina + 2 adulti a fost de 112 euro. In sezonul de varf sunt 3 plecari pe zi spre Kefalonia din Vassiliki si tot atatea inapoi catre Lefkada din Fiskardo. Orarul se afiseaza pe site-ul http://www.westferry. gr. Multi turisti isi fac rezervare la feribot pentru ca este destul de aglomerat. La casele de bilete preturile nu sunt afisate.

-Preturile la taverne nu sunt foarte mici iar mancarea, un pic diferita pe alocuri de cea tipic greceasca, nu este intotdeauna foarte bine preparata sau destula (portiile sunt cam mici, cel putin comparativ cu portiile care se servesc la acelasi pret in Lefkada). Totusi, se gaseste cateva ceva pentru buzunarul si gusturile fiecaruia.

Ca o concluzie generala, Kefalonia este o insula superba, cu peisaje surprinzator de diferite intre ele, cu unele dintre cele mai pitoresti locuri (Assos, Fiskardo) si cu plaje incantatoare. Marea Ionica pare mai frumoasa in Kefalonia decat oriunde altundeva. Prea putin cunoscuta turistilor romani, aceasta este o destinatie de vacanta care nu ar trebui nici subestimata, nici ocolita insa este un pic mai greu accesibila nefiind totusi foarte aproape si neexistand posibilitatea alegerii variantei de transport tip charter din Romania.

Celor care veti alege sa viziteze Kefalonia in viitorul apropiat va doresc vacanta placuta si astept cu interes si parerile voastre!


[fb]
---
Trimis de iepumic in 15.07.12 17:13:47
Validat / Publicat: 15.07.12 18:52:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Thassos, Corfu, Lefkada, Salonic, Kastoria, Vergina
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iepumic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Treptele de la Platia Ammos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[15.07.12 18:51:02]
»

@iepumic, pe viitor n-ar fi rau sa desparti recomandarile de cazare de cele referitoare la zona vizitata.

S-ar obtine astfel o structurare mai buna a informatiei - despre cazare si despre zona/imprejurimi (cine cauta doar info despre cazare o gaseste mai eficient) si, nu in ultimul rand, notele acordate ar reflecta mai bine recomandarile despre cele doua "obiective" distincte (se intampla cateodata sa stai intr-un hotel pe care nu doresti sa-l recomanzi, dar zona sau orasul in sine ar merita cu totul alte note - sau viceversa).

Daca ai timp poti sa postezi un review separat in rubrica pe care am definit-o pentru aceasta unitate de cazare, click aici.

webmaster13
[15.07.12 21:31:00]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

iepumicAUTOR REVIEW
[16.07.12 15:39:17]
»

@webmaster77: Ok, mi-am insusit observatia si am actionat in consecinta . Totusi, nu voi rectifica acest review deoarece sunt multi utilizatori care nu citesc in 2 locuri. Daca insa consideri necesar sa o fac, te rog sa ma informezi. Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iepumic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kefalonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.88829612731934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1