ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vulcanul activ al Greciei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nisyros este printre cele mai mici insule din grupul Insulelor Dodecaneze, are doar 41 km patrati si o forma aproape circulara, se afla amplasata pe linia vulcanica ce strabate insulele Egina, Poros, Milos si Santorini. Acum 24.000 ani cel mai inalt varf din insula (cam 1400m) a “explodat” astfel formandu-se o uriasa “Caldera” (crater) de 3km in diametru.

Azi in centrul insulei acel crater uneori inca "fumega", in aer se simte miros de oua stricate vulcanul fiind semiactiv. In momentul exploziei un strat gros de 100 metri de piatra Ponce a format cateva conuri uriase, dintre acestea cel mai important este Profitis Ilias (600m cel mai mare de acest gen din Europa). Pe fundul calderei se afla cateva cratere cel mai mare fiind craterul Stefanos cu un diametru de 300m si o adancime de 25 metri, acest crater a rezultat in urma exploziei de apa si abur presurizat acum mai bine de 550 de ani. Eruptile din anul 1873 au creat la baza calderei o serie de conuri de cenusa inalte de 100 de metri. Craterul Stefanos este activ inca, are cateva izvoare fierbinti, cativa vulcani noroiosi si cateva fisuri prin care este expulzat periodic sulf in stare gazoaza, unul din farmecul acestui loc fiind aglomerarile de depuneri din cristale de sulf.

In Nisyros, cu toate ca are legaturi maritime si cu alte insule invecinate, Tilos Symi, Rhodos, cu Creta si Atena, majoritatea vizitatorilor vin pentru o zi din Insula Kos, Nisyros se afla la o ora sau o ora jumatate distanta spre sud de aceasta depinde de portul din care se pleaca.

In conformitate cu mitologia greaca Nisyros s-a format atunci cand Poseidon in lupta sa cu gigantul Polybetes, a rupt o bucata din insula Kos si a aruncat-o asupra acestuia

Cu toate ca centrul insulei aduce a peisaj selenar in culori triste, gri, cenusiu si ocru dincolo de Caldera in fertilul sol vulcanic, natura s-a dezlantuit garnisind aceasta insula cu un cerc verde format din plantatii de maslini, smochini si aluni.

In antichitate Nisyros era cunoscuta pentru pietrele de moara care se produceau aici cunoscute in bazinul Marii Egee cu numele de “Pietrele din Nisyros”, in present insula isi datoreaza mare parte din prosperitate, exploatarilor de piatra Ponce.

MANDRAKI

Vapoarele de calatori ancoreaza in Mandraki, portul si capitala , pe cheiurile orasului este mare agitatie, tavernele alterneaza cu birourile agentiilor de turism si ale agentiilor de inchiriat masini, in parcarea din port mereu asteapta autobuze gata sa duca turistii la principala atractie , vulcanul.

Orasul Mandraki este alcatuit din case cu etaj vopsite in alb care au balcoane din lemn colorat in culori puternice, stradutele sunt inguste si serpuitoare, uneori balcoanele caselor aflate fata in fata sunt doar la un brat departare unul de celalat. Toate aceste stradute se unesc in Plateia (piata) Iroon care este impodobita cu un monument dedicat Eroilor Neamului, putin mai la sud cand ne departam de mare, trecem de “kipos” gradina publica si ajungem in principala piata a orasului Plateia Ilikiomenon. Aici are loc majoritatea vietii de noapte , sunt baruri, restaurante, taverne si magazine deschise aproape toata noaptea. Stradutele devin tot mai inguste pe masura ce ne apropiem de zona numita Chora.

Cea mai importanta atractie turistica in Mandraki este Kastro, castelul construit de Cavalerii Ioaniti in 1325, intre zidurile acestuia se afla Moni Panagia Spilianis construita in anul 1600, care are un frumos iconostas impodobit cu o icoana in stil rusesc reprezentant pe Fecioara Maria si Pruncul Isus, care se spune ca este facatoare de minuni.

Pe inaltimile ce vegheaza orasul Mandraki se afla Palaiokastro, acropolele anticului oras Nisyros, unde se pot vedea ziduri ciclopice realizate din bucati uriase de piatra si cateva coloane dorice.

In Nisyros nu trebuie sa ratati o vizita in pitoreasca asezare Nikia, pozitia acesteia este asemanatoare cu a faimoaselor localitati Fira si Oia din Santorini, piata centrala din Nikia este foarte frumoasa fiind pavata cu acel “choklakia” un mosaic format din pietricele rotunde albe si negre, acest gen de mozaic este specific dodecanezelor, in Nikia orneaza mai ales intrarile caselor.

La est de Mandraki, Paloi este un frumos sat pescaresc, are cateva taverne si o salba de cateva mici plaje in apropiere, in general plaje cu pietricele negre vulcanice.

Nisyros nu are plaje spectaculoase insa cu siguranta veti putea gasii o plaja in care sa va relaxati si sa va bucurati de frumusetea si puritatea apei, atentie insa, pe plajele aflate pe coasta de est in lunile de vara uneori Meltemi bate cu furie ridicand in vasduh nori de nisip.

In concluzie, aceasta insula merita sa fie vizitata, ideal ar fi in excursie de o zi plecand din insula Kos.

Pentru mine Nisyros este inca o dovada a frumusetii si diversitatii acestei tari Grecia.

Nota Webmaster : Prezentul articol va fi publicat fara pma standard sau note, autorul nu a fost acolo.


[fb]
---
Trimis de webmaster in 10.06.12 21:39:13
Validat / Publicat: 10.06.12 22:39:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6488 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.027825832366943 sec
    ecranul dvs: 1 x 1