ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.10.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Bagajele pline de dulciuri

TIPĂREȘTE

O vizita la Chisinau este plina de surprize de cele mai multe ori placute si foarte dulci, merita sa vizitezi acest oras. Odata instalati la hotel am lasat bagajele nedesfacute si la pas am luat principalul bulevard al capitalei ce poarta numele marelui nostru domnitor Stefan cel Mare si Sfant, bulevard ce este principala atractie a capitalei.

Aici se gasesc principalele institutii economice (Bursa de marfuri), culturale (Teatrul national Mihai Eminescu, Opera), sociale (Primaria), religioase (Catedrala Mantuirii) si politice (Ministerul de Interne, Parlamentul, Presedentia, Guvernul) ale capitalei si republicii, deasemenea majoritatea magazinelor cu nume se gasesc tot aici.

Aproape de acest mare bulevard este si Piata Centrala plina de lume pestrita si produse de o calitate scazuta, doar cele alimentare pot spune ca, m-au atras in aceasta piata, dealtfel am si cumparat vreo doua kg de struguri foarte gustosi si ieftini.

Nu ratati magazinul Bucuria veti pleca sigur cu multe sacose pline de dulciuri delicioase si frumos ambalate, si magazinul de bauturi alcoolice Cricova de unde puteti cumpara un vin si un coniac de calitate.

In magazinele de incaltaminte si haine sa nu va faceti prea multe iluzii veti ramane dezamagiti de preturile mai mari decat la noi, poate doar produsele alimentare sa zic ar fi mai ieftine decat la noi dar nu cu mult si sa nu uitam diferentele salariale dintre noi si ei.

Cu toate acestea vezi la fel de multe masini de fite ca, la noi, femeile in special cele tinere sunt foarte frumoase si bine imrracate si te intrebi cum oare se descurca.

Odata ajunsi la Chisinau neaparat vizitati monumentul inchinat marelui domnitor Stefan cel Mare si Sfant, in spatele lui aflandu-se un frumos parc unde exista si o alee a scriitorilor, poetilor si compozitorilor romani, am ramas surprins sa vad pe un soclu recent instalat bustul poetului Adrian Paunescu, avand in vedere dragostea lui pentru acest meleag este de inteles, rapiditatea instalarii. Tot langa parc se afla si cinematograful Patria construit de prizonierii germani in timpul celui de al doilea razboi mondial. Peste drum de Statuia marelui domnitor se afla Catedrala Mantuirii, foarte frumoasa in fata careia se afla Turnul Clopotnita si Arcul de Triumf o replica mult mai mica decat al nostru. Deasemenea Catedrala se afla intr-un frumos parc plin de verdeata.

In privinta limbii vorbite o sa ramaneti surprinsi sa auziti in marea lor majoritate tinerii vorbind limba rusa, ma intreb de ce ne mai agitam atat sa-i primim si sa le oferim burse in liceele si universitatile noastre, doar pe cei mai in varsta ii veti auzi vorbind limba noastra destul de diferita si plina de neologisme, regionalisme. in Piata Centrala unde se gasesc mai mult taranii si oamenii simpli auzi vorbindu-se limba romana, in rest...

In supermachet gasiti cam aceeasi marfa cu cea de la noi, sunt si produse autohtone, din Ucraina si Rusia. Eu unul cand vizitez o tara straina imi place sa consum produsele alimentare produse acolo, pot spune ca, cele made in Moldova sunt gustoase, predomina carnea de pasare si pestele, iar vinul Cricova si berea Chisinau sunt ok.

Mi-am dorit foarte mult sa ajung la Chisinau si sigur voi reveni.

In incheiere am o mare nelamurire.

Oare ei isi doresc chiar atat de mult o eventuala unire cu patria natala?

Mai mult ca sigur ca, nu.

Poze voi posta curand.


[fb]
---
Trimis de ceasornicarul in 02.10.11 00:55:46
Validat / Publicat: 02.10.11 07:59:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ceasornicarul); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in oras venind dinspre vama Albita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11900 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus
[02.10.11 09:48:46]
»

Orașele mari au o populație rusofonă în proporție mult mai mare decît cele mici sau decît satele. Chișinăul ca proporție de ruși este destul de sus. Dacă însă mergi mai spre periferie auzi mai des româna.

În plus marea majoritate a celor care au terminat școala pînă prin 1993-1995 au făcut-o în limba rusă, așa că pentru ei este principala limbă cu care comunică în societate. În plus este limba comerțului, a culturii și a administrației - pe plan local.

Mulți dintre basarabeni muncesc pentru a cîștiga mai bine în Rusia, astfel că nu au de ce să vorbească româna decît la ei în casă. Suprastructura administrativă sau economică este formată din oameni care în marea lor majoritate au făcut studiile superioare prin universitățile aflate la est de Nistru, încă un motiv pentru care limba lor principală de comunicare socială este tot rusa.

La școală cei trecuți de 30 de ani au învățat despre "marea noastră literatură sovietică" despre "poeții noștri Gorki, Pușkin Lermontov & Co" despre "marele nostru om de litere Dostoievsky...etc.", așa că nu ai ce pretenții să le ceri.

În plus, amintirea lăsată de administrația românească în provincie nu este prea bună - cei care știu ceva despre istoria anilor interbelici știu la ce mă refer și cunosc faptul că am din păcate dreptate...

Cît despre burse și facilități este evident că trebuie să o facem, altfel se duc și studiază în universitățile și liceele rusești și bieloruse (mult mai puțin în Ucraina unde basarabenii sunt mai prost primiți). Oricum în general basarabenii sunt socotiți populație de ultimă categorie, atunci cînd se duc în Rusia (în Ucraina sunt însă un fel de Untermensh), astfel că e mai ușor pentru ei aici în România.

În plus mulți dintre ei rămîn aici mai echilibrînd un pic sporul natural negativ, iar cei care rămîn sunt în marea lor majoritate oameni instruiți și cu apetit pentru inovație. Asta este de departe net preferabil "achiziționării" unui islamist pakistanez sau unui refugiat somalez fugit din calea evului mediu.

P.S. Deși era de anticipat, mă întristează să aud că prețurile la ei sunt și acum mai mari ca la noi ... Observ într-una dintre poze un troleubus cu model de pe la sfîrșitul deceniului 8/începutul deceniului 9 din acelea care au uși care dacă la închidere ți-au prins mîna, ți-au făcut-o praf și pulbere (zici că sunt uși dintre compartimentele etanșe ale unui vapor....)

Dragoș_MD
[02.10.11 10:48:53]
»

@Q, pozele sunt ale altui autor (de la alt articol).

Qvadratvus
[02.10.11 11:01:20]
»

Ok, scuze, nu am observat că poz(n)ele aparțin altcuiva...

stefania mitila
[02.10.11 14:37:52]
»

Qvadratvus, sunt de acord cu tine. Trebuie sa ii primim pe fratii de peste Prut, care vor sa ramana in Romania. La firma unde lucrez am avut colegi tineri din Rep Moldova, care terminasera facultatea in Romania. Seriosi si fr bine pregatiti. Au plecat la alte firme, dar au lasat o impresie fr buna.

Cat despre review, mi-a placut mult. Am avut ocazia sa merg la Chisinau (delegatie) in vara lui 2006 si am stat 2 nopti la hotel Codru (in zona centrala langa parcul Puskin) cred ca de 4*. Sincer am fost multumita de cazare. Cat despre masa, mancam unde eram invitati. Intotdeauna mancare fr buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ceasornicarulAUTOR REVIEW
[02.10.11 21:23:37]
»

Pozele vor fi postate maine, am una si cu un troleibuz, mai degraba din anii 70, biletele pot fi cumparate direct din vehicul de la taxator care se plimba prin vehicul de la un cap la altul observand in fiecare statie noii calatori. Pretul unei calatorii este ieftin, 2 lei moldovenesti.

Cristi115
[24.04.12 19:37:16]
»

buna! as vrea si eu sa merg dar cu masina personala... sunt curios cum este cu vama? ce anume trebuie sa fac? am inteles ca se da ceva bani la granita... e adevarat?

monicutza
[25.04.12 11:18:15]
»

Nu, moldovenii de rand nu vor sa revina la patria mama, multi dintre ei considera ca Moldova era o tara mare candva si romanii le-au rapit Moldova romaneasca pentru a fi alipita la Romania! Rusii le-au schimbat radical puntele de vedere, mentalitatile, i-au drogat sa gandesca cum au vrut ei.

Cristi115, ti-am raspuns la intrebari in articolul scris de mine "Dupa excursie ii inteleg mult mai bine pe moldoveni".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monicutza
[25.04.12 11:21:30]
»

Ceasornicarule, mi-a placut ce ai scris, mi-am amintit de ceea ce am vazut si eu la Chisinau! Si noi am adus foarte multe bomboane si dulciuri de Bucuria, dar le-am cumparat dintr-un supermarket, unde preturile au fost mai bune decat la magazinul fabricii.

ceasornicarulAUTOR REVIEW
[25.04.12 12:56:53]
»

@monicutza: asa este, in schimb in magazinul propriu erau mult mai multe sortimente de bomboane si ciocolata.

ceasornicarulAUTOR REVIEW
[25.04.12 13:13:08]
»

@Cristi115: eu am iesit pe la Albita, pana la Chisinau drumul este foarte bun, in vama stai in functie si de noroc, la intrare am stat aproape 45 de minute la iesire cel mult 15 minute, la intrare se verifica absolut toate actele, pasageri (pasaport), masina (talon, asigurare), ti se vor pune intrebari in ce scop te deplasezi si unde, se plateste o taxa de mediu nu foarte mare, in jur de 15 ron daca nu ma insel, poti plati si in ron, atentie se trece prin trei filtre, prima oara controlul actelor, a doua oara plata taxei de mediu si ultima oara confirmarea platii taxei , cel putin asa era in luna septembrie 2011 drum bun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristi115
[25.04.12 14:07:42]
»

multumesc mult ceasornicarule toate ideeile imi sunt de folos... am mai iesit din tzara in ungaria... si mai departe in europa... dar aici auzisem mai multe zvonuri... dar e ok... Multumesc mult de raspuns...

Cristi115
[29.04.12 18:29:18]
»

am fost si eu ieri... la chisinau... am ajuns cu bine... si mi-au fost de folos parerile voastre... a fost super... Va multumesc! o sa mai merg cu siguranta...

ceasornicarulAUTOR REVIEW
[29.04.12 23:54:51]
»

@Cristi115: Ma bucur ca, ti-a placut si eu imi doresc sa mai ajung la Chisinau.

iulianic
[24.08.12 12:26:37]
»

@ceasornicarul:

... am ramas surprins sa vad pe un soclu recent instalat bustul poetului Adrian Paunescu, avand in vedere dragostea lui pentru acest meleag este de inteles, rapiditatea instalarii.

Nu numai dragostea lui pentru acest meleag a facut ca monumentul sa apara pe Aleea Scriitorilor din Parcul Poporului. Adrian Paunescu era basarabean, nascut in apropiere de Balti (in satul Copaceni), asa se explica dragostea lui pentru acest meleag, dar si dragostea moldovenilor pentru el. Moldovenii il considerau de al lor si ei stiu sa-si aprecieze valorile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, Cristi115, iulianic, monicutza, Qvadratvus, stefania mitila
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063885927200317 sec
    ecranul dvs: 1 x 1