ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

LOVRAN – oraselul scoicilor

TIPĂREȘTE

Lovran, una dintre cele mai vechi asezari din Istria, este situat pe coasta de vest a Golfului Kvarner si are o populatie cu putin peste 3000 de locuitori.

Mentionata inca din Evul Mediu drept o asezare urbana importanta pentru constructiile navale din Adriatica, Lovran si-a pierdut insemnatatea urmare a dezvoltarii rapide a oraselor port din apropiere: Trieste, Pola si Rijeka.

La mijlocul sec. XIX, Lovran devine o statiune la moda pentru nobilimea austro-ungara. Zona are un bogat patrimoniu istoric si cultural: o biserica parohiala cu fresce medievale si inscriptii glagolitice, un turn din sec. XIV, edificii cu arhitectura specifica, vile cu parcuri in jur...

Cam asta am aflat despre Lovran in timpul croazierei de-a lungul rivierei Opatija. La debarcare am avut surpriza sa constat ca micuta asezare de pescari pulseaza de viata, este primitoare si deosebit de amabila cu vizitatorii.

In piata principala, o terasa instalata chiar pe caldaram, avea sa fie cea mai mare surpriza a zilei. La mese simple de lemn, cu cate doua banci lungi de o parte si de alta, se mancau scoici. Singura specialitate care se servea erau scoicile cu usturoi. Toata piata mirosea a usturoi, iar mesele erau pline se cochilii golite de gurmanzii impatimiti. Doi bucatari (mai bine zis preparatori de scoici) in tinuta de marinar, ofereau celor care asteptau la rand cu farfuria in mana, una sau doua palete mari cu scoici. Nu stiu daca scoicile au trecut anterior prin vreo etapa in procesul de preparare, dar ceea ce vedea vizitatorul era un vas imens de inox, cu diametrul de vreo 2 m, in care sfaraiau scoicile stropite din cand in cand cu mujdei de usturoi.

M-am apropiat sa studiez mai in amanunt acest proces cu totul inedit pentru mine, iar unul din bucatari mi-a oferit o scoica. Pentru ca ezitam, a desfacut-o si a mancat-o el in fata mea, dupa care mi-a oferit alta. Am acceptat-o desi nu sunt o pofticioasa. Eram fascinata de spectacol si de viata simpla care se derula acolo. Cand am intrebat cat costa o portie mica (voiam sa-i fac o surpriza surorii mele ramasa la hotel in Opatija), a luat o farfurie si mi-a oferit – gratuit – o portie.

Dupa aceasta experienta, pentru mine Lovran inseamna mai mult decat un orasel turistic. Inseamna ospitalitate, darnicie, inima deschisa si... scoici.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 04.07.11 19:33:46
Validat / Publicat: 04.07.11 20:19:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3361 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Riviera.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂLovran si imprejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03815484046936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1