ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2011
DE piti
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 16.11.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 7 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Intrebari si raspunsuri

Ilustrație video-muzicală
ORCHESTRA FRANCO BAGUTTI - BUONE VACANZE
TIPĂREȘTE

Am ajuns la 40 si multi de ani si nu stiu sa schiez! Ce-i de facut? Sa-mi iau inima in dinti si sa invat. Unde? Pai hai in Austria, raiul practicantilor sporturilor de iarna. Pentru prima oara acolo? Nu, dar am fost totdeauna vara, cu o exceptie, acu 2 ani cand nu am facut altceva decat urcam cu telecabina, cateva fotografii si hop jos, adica un fel de pantofar (eu care in Retezat si Fagaras sunt ca pestele in apa, vara ce-i drept).

Apelez la @BOGDAN DSN, specialistul site-ului in Austria si punem de o iesire pentru primele zile ale lui gerar 2011 (de fapt toate astea le-am " copt " inca din aprilie anul trecut la " miniintalnirea " AFA de la Sucevita). Omul e " firma " serioasa si obtine o oferta avantajoasa in zona Filzmoos, mai exact la hotel - gasthof Zeferer (eu am sa-i spun mai departe pensiune).

Cum ajungem acolo? Simplu: cu autoturismul ca nu-i cale asa de lunga din Timisoara. Pe unde? Aici avem doua variante. Pentru inceput traseu comun prin Ungaria pe autostrada: Szeged - Budapesta - Viena si de aici putem opta pentru una din variante:

a) pe A1 St. Polten - Linz - Salzburg apoi pe A10 mai departe pana in Eben im Pongau, unde la iesirea 60 coboram de pe autostrada si de unde mai avem 11 km pe un drum local pana in Filzmoos;

b) pe A 2 pana dupa Wr. Neustadt apoi pe S 6 si A 9 pana la Liezen, dupa care continuam pe drumul 320 pana in Eben im Pongau;

Care varianta e mai buna? Noi le-am incercat pe ambele, a doua la dus si prima la intors. Prima are avantajul ca este numai pe autostrada cu exceptia ultimilor 11 km dar este ceva mai lunga (907 km), a doua logic este mai scurta dar mergi mai mult pe drumuri nationale (814 km ). Starea drumurilor? Impecabila. E iarna? Si ce daca, pe austrieci nu i-a luat prin surprindere nici anul acesta.

Preturile la carburant? Cuprinse intre 1,26 - 1,40 euro, varianta scumpa pe autostrada evident. De ce asa mult? In 2009 nu era ceva intre 1,08 - 1,15? Ba da, da ce sa faci daca Dumnezeu a hotarat sa dea titei doar in Orientul Mijlociu, Rusia, Norvegia, Sudan si prin Marea Nordului, jucam cum ne canta ei.

Hotelul e in Filzmoos? Nu, e in " localitatea " vecina - Hachau, o suburbie a Filzmoos - ului, situat la 4 km. Prin suburbie inteleg 7 cladiri din care una e pensiunea, una e un atelier auto si restul case. Pai si atunci ce-i asa grozav? Una e ca fiind situat la 1156 m altitudine si in imediata vecinatate (practic la poalele ) masivului Hoher Dachstein cu al sau impozant varf de 3004 m este intr-o zona cu peisaje superbe (vezi P01). Alta e ca nefiind in statiune, loc galagios de obicei, este un loc de recreere ideal pentru cei ce cauta o oaza de liniste.

Cat dureaza pana te cazezi? Atat pana scrii pe un formular numele, data sosirii si semnatura. Pasaportul? Nici nu au vrut sa il vada. Platesti ceva in avans? Nimic, totul la sfarsit, merg pe incredere. Pentru ce servicii ati optat? Am luat demipensiune (mic dejun si cina). Cat a costat o astfel de vacanta? 42 euro/zi pentru o persoana, 84 euro/zi dubla, 588 euro/7 nopti/dubla.

Cum arata pensiunea? Structurata pe 3 etaje, la parter este receptia, restaurantul pentru pranz si cina, sala de mese pentru mic dejun, sala pentru depozitarea schiurilor si claparilor, sauna. La etajul 1 si 2 sunt 14 camere duble, iar la utajul 3 doua apartamente. Este acces la reteaua de internet, chiar si in camere, e adevarat ca functiona mai greoi cand pensiunea era plina. Accepta si prezenta animalelor de companie, trei patrupede se relaxau in saptamana petrecuta acolo.

Frati romani prin preajma? Cu exceptia bastinasilor si a cetatenilor pe ale caror numere de inmatriculare a masinilor ere trecut litera D alte natii nu am vazut, spre deosebire de zona Zell am See - Kaprun, unde si anul acesta conationalii nostri misuna peste tot.

Camera, da camera cum e? Mare, aerisita, mobilier de bun gust, curatenia e la ea acasa. Televizor cu programe exclusiv in limba germana dar cu binecunoscutele programe ce furnizeaza informatii si imagini din statiunile de schi. Toate camerele au balcon mare. Curatenie se facea zilnic, prosoapele erau schimbate daca le lasai jos si avea femeia aceasta o obsesie cu impaturatul pijamalei.

Baia cu cabina de dus si tot ce e necesar mai putin foen.

Domnule, da ceva asa o hiba nu ati gasit? Ba da, cum nu! In primele doua zile cand afara temperatura oscila intre -10 si -15 grade Celsius, noaptea era frig in camera, nu facea fata instalatia de incalzire centrala. Ce-i drept camera noastra era pe colt si alte doua laturi dadeau una spre casa scarii si cealalta spre culoar asa ca degraba am cumparat un radiator si am rezolvat problema. In restul de 5 zile cand afara erau doar -2 pana la -4 grade Celsius confortul termic era asigurat.

Fumati? Rau faceti, ar trebui sa va lasati. Daca perseverati totusi atunci aveti varianta balcon sau in fata pensiunii. Dupa doua runde de negocieri dure am reusit sa obtinem un coltisor al viciosilor in restaurant si doar la masa de seara. Nu am vazut masa de tenis, biliard, jocuri de carti am avut dar nu a fost timp de asa ceva fiind o echipa de 8.

Nu-i asa ca va e foame dupa ce am vorbit atat? Haideti in sala de mic dejun sa vedem ce avem. Servit intre 7.30 - 10.00 avem in fata masa lunga pe care vedem mezelurile de 4-5 feluri, obisnuit, 3 feluri de cascaval si branza cu mucegai care din punctul meu de vedere obtine superbonus, oua fierte, ochiuri si omleta (pe asta din urma bucatarul o cam arde), paine de vreo 4 sortimente, croissante, cereale de n-1 feluri, dulceturi de n-2 feluri dar nu de casa din pacate (am vazut si din astea dar nu aici), lapte, iaurt, cafea, ceai. Tot la mic dejun primeam o lista cu meniul de seara pe care trebuia sa bifam alegerea noastra la partea de supe si la felul principal.

Seara salatele erau pe o masa lunga in regim de bufet suedez (10 - 12 sortimente de legume) mixai ca un DJ. Se incepe cu un aperitiv prezentat ca la marile restaurante (briz-brizuri) de marimea unui degetar pana la marimea unui ou (sa fiu sincer pana la capat lasagna a fost cat un ou de gasca). Se continua cu o supa clara sau o supa crema (de nota 9 dupa mine pe o scara de la 1 -10) servita in binecunoscuta farfurie-bol de marimea unei conserve mari. Urma apoi felul principal, OK, si se incheia totul cu desertul. Daca nu ceri in Austria nu se aduce paine la masa. Berea bauta sporeste foamea , mare oricum de la aerul rece si zbenguiala de peste zi si ai impresia ca te vei ridica flamand de la masa. Dar nu este deloc asa.

Gazdele au organizat si o seara austriaca cu muzica live si nelipsitul acordeon, cu cantece si dansuri locale. Ne-am simtit excelent si am incheiat seara intr-un schimb de experienta util pe tema: " Scnaps-ul si tuica, origini, evolutii, tendinte " unde gazdele noastre au dovedit o flexibilitate si un simt al umorului de care nu-i credeam in stare :)))

Ce am uitat? La receptie puzderie de pliante continand posibilitati multiple de petrecere a timpului liber. Tot acolo un cos mare cu mere si alune de pamant te imbia sa-l degusti. Pentru cei ce doreau un bus facea serviciul de schi - suttle intre pensiune si statiunea Filzmoos, gratuit, la orele 10.00,12.00,16.00 si retur dupa 10 minute.

Familia Hafner, proprietara pensiunii mi-a fost de real folos. Intr-o dimineata, autoturismul se incapatana sa nu porneasca. Dupa ce ne-am invartit in jurul lui vreo 2 ore am ajuns la concluzia ca doar un service ne mai salveaza. Apeland la ajutorul lui Robert Hafner, acesta a sunat la cea mai apropiata reprezentanta si a obtinut promisiunea ca acestia ma vor primi si rezolva problema ceea ce s-a si intamplat.

Credeam ca perioada aleasa (04.01 - 11.01) va fi mai putin aglomerata dupa Craciun si Revelion dar nu a fost deloc asa. Puzderia de copiii pe partii m-a lasat nelamurit in privinta duratei vacantei scolare in Austria. E adevarat ca duminica 09.01. s-a asternut linistea in zona.

Pensiunea Zeferer reprezinta o varianta buna pentru cei dornici sa practice sporturi de iarna intr-un cadru natural deosebit, grosimea stratului de zapada era una din cele mai mari din zona si nu in ultimul rand linistea si relaxarea de care ai parte aici e deja un mare plus pentru multi.


[fb]
---
Trimis de piti in 15.01.11 04:32:05
Validat / Publicat: 15.01.11 06:55:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2679 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (piti); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Snitzel cu cartofi si dulceata de merisoare , pensiunea Zeferer
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

13 ecouri scrise, până acum

Alina Morar CONS. ONORIFIC AFA / AUSTRIA [15.01.11 07:21:10] »

Bine ati revenit!

Imi place mult zona si pensiunea. Poate la vara...

Ati schiat pana la urma?

magdalena [15.01.11 09:18:48] »

Un mod original de a povesti! Mi-a placut! Iar Austria a intrat deja in inima mea!

Costi [15.01.11 09:21:04] »

@piti

Sunt invidios pe voi, pentru că, din cauze obiective, nu m-am putut alătura vouă, pentru a reface grupul de la minîntâlnirea AFA Suceviţa, dar mă bucur pentru voi, că aţi reuşit o întâlnire frumoasă, ceea ce era de aşteptat, ţinând cont de componenţa grupului şi de faptul că Bogdan s-a ocupat de organizare.

Cred că va urma şi un review despre activităţile desfăşurate, nu?

TORA INGRID [15.01.11 09:36:31] »

@piti, ai descris cum nu se poate mai bine genul de cazare intr-un sat/orasel vecin cu o statiune mai cunoscuta. Apreciez multimea de amanunte si exactitati pe care le pui la dispozitie, asa ca o sa ma intorc si eu la ce am scris sa mai adaug una alta.

La intrebarile tale o sa adaug si eu: de ce se incapataneaza austriecii astia sa faca turism de calitate? de ce nu ne invatam minte sa cheltuim bani multi pe servicii proaste si stele multiplicate in Romanica si continuam sa ne refugiem in satucele astea cu 7 case unde amabilitatea si ospitalitatea nu costa decat exact cat ne asteptam? ai incercat sa schiezi sau nu, in cele din urma?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
piti [15.01.11 10:07:32] »

@Alina Morar

Da, de schiat am reusit pana la urma intre urcarile numeroase cu telecabina, plimbarea cu sania trasa de cai, vizite la Hallstatt, Kaprun, Gosau. Am avut noroc de zapada buna ca de restul (infrastructura) au avut grija austriecii.

@magdalena

Ideea de a povesti astfel si titlul mi-a venit odata ce am recitit o treime de text si am vazut ce de semnul intrebarii am folosit si atunci am zis sa merg pe linia inceputa.

@Costi

Ai vazut ca eu nu ma prea grabesc cu scrisul, dar sper ca macar acum cele citite de tine sa te indemne sa nu mai ratezi o astfel de oportunitate (evident daca nu intervin altele) lucru valabil si pentru @mirelab.

@TORA INGRID

Exact asta imi povestea si colegul Bogdan. La austrieci fiecare euro in plus are o justificare (cu exceptii evident dar rare), se transpune intr-un serviciu acordat, intr-o " maslina " pe care ti-o ofera. E pacat, pentru ca natura ne ajuta si pe noi, dar pentru asta mai trebuie sa punem mana pe lopeti.

Respectul meu pentru schiori a crescut in urma experientei avute, chestia asta se invata mult mai usor in copilarie cand ai articulatiile mult mai mobile. Apropo, am uitat sa va spun, un skipass in zona Gosau puntru 3 zile era 176 euro valabil in zona. Sport costisitor in general, inchirierea unui echipament complet in Filzmoos pentru 2 persoane costa 83 euro.

webmaster13 [15.01.11 11:34:44] »

melodia atasata este in italiana, spune ceva de mare si riviera, dar eu tot sper sa va placa!

Nicu [15.01.11 12:03:31] »

Sportul asta, adica schiul e foarte costisitor si creaza... dependenta... la fel si Austria daca mergi odata mai vrei si tot asa.

Daca ai o perioada libera e cam greu din Timisoara sa mergi--inapoi--spre est.

piti [15.01.11 12:06:02] »

Webmaster13

Vroiam sa scriu ceva de genul " e clar ca te-am suparat cu ceva, de imi pui o melodie italiana la impresii austriece " asta fara sa ascult in prealabil. Auzind-o, acordeonul e salvatorul, asa ca multumesc.

Acu daca tot am intrat sa va mai spun si altele ce mi-am amintit. Pana in statiunea urmatoare, Ramsau sunt 7 km, pana la baza muntelui de unde se urca cu telecabina aproximativ 5 km, din care 3 km pe un drum lateral spre stanga dotat cu o bariera unde o tanti iti verifica biletul de telecabina la intoarcere (acesta acopera pretul drumului de acces construit de ei care urca pieptis si culmea si cu ceva zapada pe el - justificarea ar fi altitudinea ridicata). Cred si eu ca acopera pretul biletului care este de 30 euro/persoana dus-intors. Peisajul face banii, vezi P13.

De la pensiune pornesc drumuri prin padure, bine marcate, fara diferente prea mari de nivel, pe care colegul Bogdan le-a si parcurs si sunt sigur ca le va povesti.

Seara dupa ora 22 sau pana sunt clienti, pensiunea se inchide, proprietarii pleaca la casele lor. Daca va intoarceti tarziu nu procedati ca mine care am strigat pe la geamuri dupa colegii nostri, cheia de la camera se potriveste si la intrare.

De la intrare in stanga este in gang, care e un garaj de saniute, boburi, capace in numar suficient. Deviza e: folositi-le sanatosi cu conditia sa le si inapoiati.

Alex_Macedo [16.01.11 10:47:46] »

@piti

OUOUOUooo, Bine ai revenit, maestre!! un mare La Multi Ani, tie si Marianei!

In sfarsiiiiiit... Andre!! Demult vroiam sa citesc ceva de tine!

Fain, dom'le, fain!... nici nu a fost scump da', chestia asta cu frigu', ma omoara... si mai ales in camera, unde trebuie sa fie tip-top!... in rest, din poze si din ce spui, suna mai totul pe plus!!

RobertCodescu [02.02.11 15:37:14] »

Asta inseamna ca sunt SINGURUL de pe AFA care NU stie sa schieze! ? ! ? Oricum vot din partea lu' baiatu'!!!

piti [02.02.11 16:06:34] »

@Robert Codescu

Stai linistit, faptul ca nu cad pe partie si cobor cu 15 km/h nu se cheama ca stiu sa schiez. Dar nu-i bai avem zapada si la anu...

santana* [02.02.11 17:10:02] »

Domnu' Robert Codescu, de ce nu ziceţi bre, că nu ştiţi să schiaţi? Şi-aşa nu am avut niciun elev pe anul ăsta, că mă dor buzunarele, genunchii şi ficatul. Hai cu mine în Sinaia, ştiu eu un loc mişto între Valea Dorului şi Cota 1400. În zece minute esti beton. Cunosc o metodă care nu dă greş; după virajul din plug, te învăţ s-o iei înaintea instructorului, pe pârtia Carp, apoi ne întâlnim la o bere în Sinaia. Cursurile sunt gratuite.

RobertCodescu [20.02.11 20:57:30] »

@santana "cursurile sunt gratuite" ca si fracturile de altfel!!! Auzi bre dar cursuri de dat cu sacul de plastic NU faci matale! ? ! ? ! Mi se par MULT mai sigure pentru abilitatile mele!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Alina Morar, Costi, geni, magdalena, Nicu, piti, santana*, TORA INGRID

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051156044006348 sec
    ecranul dvs: 1 x 1