ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Florida
ÎNSCRIS: 10.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Lectie despre bere, chiar de la sursa

TIPĂREȘTE

Daca sunteti in Jacksonville si cautati ceva simpatic si inedit de facut in cateva ore, recomand o vizita la fabrica de bere Anheuser-Busch. Este situata la nord de centrul orasului, de-a lungul autostrazii I-95 la trei iesiri distanta de aeroportul international (iesirea Busch Drive).

Fabrica organizeaza tururi gratuite, Luni-Sambata 10 am la 4 pm, la interval de 45 minute. Stiam de la o prietena din oras ca turul este interesant, dar nu ma asteptam sa imi placa atat de mult, mai ales ca eu nu prea beau bere. “Cireasa de pe tort” este degustarea gratuita de bere la finalul turului, pentru cei care au cel putin 21 ani (se verifica ID-urile!).

Sa incep cu inceputul. Anheuser-Busch exista din 1860, cand Eberhardt Anheuser a cumparat Bavarian Brewery, o fabrica deja in productie in St. Louis, statul Missouri. Adolphus Busch, om de afaceri German, s-a casatorit cu fiica lui Anhauser si curand a devenit partener la fabrica socrului sau.

La inceputul anilor 1870, A-B a fost prima fabrica de bere Americana care a introdus procesul de pasteurizare, care permite ca berea sa fie transportata pe distante lungi fara frigidere si fara sa se strice. In urmatoarea decada, A-B a introdus masini si vagoane de tren cu refrigerare, ceea ce a permis companiei sa livreze pe tot continentul. Cea mai celebra marca de bere a companiei, Budweiser, a fost introdusa in 1876, iar spre sfarsitul secolului a fost lansata Michelob, o bere usoara de calitate superioara care este favorita mea.

In perioada Prohibitiei (1920-1933), cand producerea si vanzarea de alcool era interzisa, A-B si alti producatori de bere au fost nevoiti sa gaseasca solutii de supravietuire in business. A-B a creat multe sortimente de bauturi fara alcool, inghetata, si alte produse.

In anii ‘80 a fost introdusa Bud Light, o bere populara care se adreseaza celor care vor o viata sanatoasa si numara caloriile pe care le ingereaza. Linia Light (ca si Michelob) are in jur de 90 calorii la sticla. La ora asta este cea mai vanduta bere din Statele Unite. Exista si o versiune Bud Light cu lamaie verde, tare buna vara! Recent a fost lansat un nou sortiment de bere, Select 55, cea mai "usoara" bere din lume, care contine doar 55 calorii intr-o sticla.

In 2008 A-B a fost cumparata de o firma Belgiana si si-a schimbat numele in Anheuser-Busch InBev, devenind cel mai mare producator de bere din lume. Compania continua sa aiba sediul in St. Louis si detine 12 fabrici in USA. In plus, detine si alte afaceri si cateva parcuri de distractii (ex. Busch Gardens in Tampa si Virginia, Sea World in Orlando si San Antonio, parca mai era un parc tot in Orlando, etc.)

Ce am mai aflat in tur? Ingredientele principale din bere sunt orz, malt, orez, apa purificata, si hamei. In plus, se adauga zahar, condimente, si alte arome in functie de tipul de bere care se fabrica. Toate astea, plus durata si temperatura de fermentatie, contribuie la diferentele de culoare, aroma, si tarie.

Berea la A-B se face in 7 etape: ingredientele se amesteca si se paseaza, lichidul de separa de partea solida (care se recicleaza si se foloseste ca ingrasamant in agricultura), se fierbe, se raceste, se pasteurizeaza, se “imbatraneste, ” se filtreaza si este controlata inainte de a se pune in sticle si cutii de aluminiu.

Am ramas cu gura cascata la dotarea din fabrica, de la cazanele uriase din otel unde se prepara berea, la cazanele la fel de uriase in care se storeaza si se "imbatraneste, " la hala imensa in care se face imbutelierea si ambalarea. Cred ca fotografiile descriu ce am vazut acolo mai bine decat as putea eu sa fac in cuvinte. Vizitatorii sunt invitati sa urmareasca un film scurt despre trecutul si prezentul companiei, despre tehnica de fabricare a berii, si despre "brewmasters. " Acestia nu sunt simpli muncitori, ci adevarati "artisti" ai berii, in cuvintele lor. Barbati si femei sunt mandri sa lucreze pentru cel mai mare producator mondial si isi iau meseria foarte serios. In fiecare zi la 3:30 brewmasters se aduna in sali de conferinta in fabricile unde lucreaza si... testeaza bere :))) Este parte din procesul de control al calitatii, dar si unde se dezvolta tipuri noi de bere. Nu e de mirare ca brewmasters isi iubesc meseria! In timpul turului am vazut multe display-uri cu exemple de marketing si advertising utilizate de A-B de-a lungul timpului, evolutia etichetelor, a sticlelor, si a cutiilor de bere, si alte informatii extrem de interesante.

Cateva statistici referitoare la fabrica din Jacksonville, unde toate procesele de fabricatie si imbuteliere sunt automatizate.

- Exista 3 linii de imbuteliere de sticle, 3 linii pentru cutii de aluminiu, si 1 linie pentru butoaie de aluminiu (kegs). Anual, fabrica produce aproximativ 1 bilion de litri de bere.

- Linia care pune berea in cutii impacheteaza 50 cutii pe minut

- Linia care aplica etichete face 700 sticle pe minut.

- Linia de imbuteliere umple 1200 sticle de 350g pe minut.

- Fabricarea canilor de aluminiu (de la 0 pana in forma finala) dureaza 30 min.

La sfarsitul turului am degustat bere GRATUIT. Fiecare adult primeste doua pahare mari sau patru pahare mici. Am avut de ales din 20 sortimente, iar ghida a dat o gramada de explicatii in legatura cu diferentele dintre beri. In drum spre iesire, exista un gift shop de unde se poate cumpara berea testata si alte suveniruri.

Vizitatorii care doresc o experienta si mai inedita se pot inscrie pentru un Beermaster Tour si sunt condusi chiar in halele de productie si imbuteliere. Acest tur trebuie comandat inainte si costa $25/adult.

Daca aveti intrebari, va rog nu ezitati sa intrebati. Multumesc pentru citire.


[fb]
---
Trimis de Darklocks in 10.12.10 08:09:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 2137 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Darklocks); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[10.12.10 08:38:04]
»

multe informatii interesante, un review captivant si daca am fi fost in plina vara, pe caldura te-as fi invidiat pentru aceasta vizita la o fabrica de bere! mie mi-a placut mult review-ul asa ca ma bucur sa-ti transmit primul vot. Sunt curios sa vad si fotografiile mai tarziu! felicitari!

dartax
[10.12.10 10:49:11]
»

Din ceea ce stiu eu, si se confirma aici:

click, in UE denumirea de Budweiser este folosita de fabrica din Cehia, iar americanii vand berea sub numele de Bud; dupa ce am baut ambele, cea ceheasca este cea mai "adevarata", parerea mea.

luciaoradea
[10.12.10 19:16:31]
»

Mi-a placut review-ul si am apreciat pozele cu toate ca nu sunt o bautoare de bere. Destinatia e si ea una neobisnuita, nu prea avem ocazia sa citim despre astfel de locuri!

DarklocksAUTOR REVIEW
[10.12.10 19:51:05]
»

sandu.53 si luciaoradea, multumesc pentru aprecieri.

dartax, mersi pentru completare. Nu stiam de confuzia legata de trademark si nici nu a fost mentionata in timpul turului. Dupa cum am scris, eu nu prea sunt cu berea

dorgo
[11.12.10 13:02:21]
»

Interesant! In Europa, am vazut la "Dicovery" si la "How it's made? ", (caci n-am vizitat inca nici o fabrica de bere decat cea din orasul meu, Bere Mures-Neumarkt, fabrica acum vanduta de cei 3 actionari, la o firma de bere straina) procesul de fabricatie e "transparent", vezi printr-un mare perete de sticla aproape intreg procesul tehnologic, vezi cum oamenii amesteca ingrediente, cum se amesteca hameiul, orzul, etc, vezi imensele cazane in care amestecul se pune la maturare, apoi vezi marile cazane pline cu o apa in general de munte iar in final vezi cate un butoias cu bere proaspata care se transporta in sala de protocol si din care poti sa gusti cat vrei, ca la Oktoberfest, dar n-ai sa bei decat un pahar sau doua, caci ti se face jena de prea multa generozitate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Darklocks, dartax, dorgo, luciaoradea, sandu.53

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063728094100952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1