ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Promenadă în Puerto de la Cruz

TIPĂREȘTE URM de aici

Puerto de la Cruz este un oraș-stațiune turistică situat pe coasta de nord a insulei Tenerife, la 4 km nord-vest de La Orotava și la 30 km vest de Santa Cruz de Tenerife. Este un oraș mic. Cu o populație cu puțin peste 30.000 de locuitori și cu o suprafață de numai 8,73 km², Puerto de la Cruz este cel mai mic oraș al insulei.  

Despre o așezare de pescari depinzând administrativ de La Orotava și despre portul existent aici se știa de la începutul sec. XVI. Satul de pescari s-a dezvoltat pe măsură ce se dezvolta și comerțul local. Comerțul cu zahăr și cu vin a fost cel care a dat un mare avânt dezvoltării economice și sociale a așezării. Portul de aici a devenit cel mai important de pe insulă în 1706 după ce o erupție vulcanică de câteva săptămâni a distrus parțial orașul și golful Garachico cu cel mai mare port de atunci.  

Pe la mijlocul sec. XVII, la 3 mai 1651, prin Dispoziția regală a lui Felipe al IV-lea, locuitorii au obținut dreptul de a-și forma propria comunitate și de a-și numi propriul conducător. Până atunci, cum spuneam, așezarea aparținea de La Orotava, fiind cunoscută sub numele de Puerto de La Orotava. Abia din 1808 când a obținut autonomie deplină, a căpătat numele pe care-l poartă și astăzi - Puerto de la Cruz.

Cum a apărut Puerto de la Cruz pe harta turistică a lumii?

Se știe că Puerto de la Cruz ocupă un loc important în turismul Insulelor Canare, dar cum a ajuns la acest statut?

După cucerirea insulei de către europeni, începând din sec. XV, exportul de mărfuri și deplasările de pasageri s-au dezvoltat foarte mult. Primii vizitatori străini au fost atrași de clima și de beneficiile vremii din Valle Taoro. Astăzi știm că "Insula Eternei Primăveri" (Isla de la Eterna Primavera) - așa cum este cunoscută insula Tenerife în lume - fiind situată la latitudinea Deșertului Sahara, se bucură de o climă caldă pe tot parcursul anului, media de temperatură fiind de 20°-22°C iarna și de 26°-28°C vara.

La început, de beneficiile acestor călătorii se bucurau doar cei privilegiați, interesați de climatologie, de botanică sau pur și simplu încântați de frumusețea zonei. Apropierea Insulelor Canare de Europa și clima favorabilă problemelor de sănătate au fost factorii care au dus la apariția turismului modern pe insulă. Despre Puerto de la Cruz se știe că încă de la începutul sec. XIX a atras mulți cercetători, scriitori și călători europeni, printre care William Wilde, Alexander von Humboldt, Sabin Berthelot, Agatha Christie, insula căpătând o anumită notorietate în rândul elitei europene, așa încât ulterior, când a apărut turismului modern, de masă, Puerto de la Cruz era deja cunoscut.  

Pe la sfârșitul sec. XIX, turismul în Puerto de la Cruz avea deja un rol important în economia locală. S-a construit Grand Hotel Taoro și s-au recondiționat vechi case particulare, acestea devenind case de oaspeți - primele hoteluri din centrul orașului.  

După 1950 au început să apară hotelurile grandioase pe care le vedem și noi astăzi, orașul devenind un punct de referință pentru turismul insulei și al arhipelagului.

Datorită climei sale blânde, Puerto de la Cruz este preferat și frecventat de nord-europeni în timpul lunilor de iarnă, fiind deosebit de popular în perioadele de Crăciun și Anul Nou. Față de stațiunile din sud care atrag mai mult tineret dornic de distracție, Puerto de la Cruz este opțiunea persoanelor mature, dornice de liniște și de plimbări în peisaje deosebite.  

Conform Centrului de statistică din Canare cel mai mare număr de turiști provine din Marea Britanie și din Germania, urmate de Belgia, Olanda, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Italia, Franța, Austria, Irlanda și Elveția. Undeva, mai aproape de coada listei, probabil că se află și România care trimite anual chartere pline cu amatorii de soarele și de peisajul exotic din Tenerife. Se pare că turismul este mai dezvoltat în sudul insulei (cu renumitele plaje Las Americas și Los Cristianos), mai călduros, mai uscat și cu mai multe stațiuni bine dezvoltate. Am aflat că există o lege trecută prin Parlamentul canarian din Santa Cruz de Tenerife, care impune să nu se mai construiască nici un hotel pe insulă înainte ca toate celelalte să nu fi fost clasificate cu 5 stele, cuprinzând și diverse servicii mai speciale - cursuri de golf, servicii legate de utilități pentru conferințe și altele asemenea. Cred că este o idee bună creșterea standardelor și diversificarea serviciilor turistice nu doar în Tenerife, ci peste tot în lume.

La plimbare prin Puerto de la Cruz

În cele 7 zile ale vacanței noastre în Tenerife, cazate în Puerto de la Cruz, la Blue Sea Puerto Resort - Tenerife - am colindat insula în lung și-n lat încercând să-i descoperim frumusețile. Un loc aparte în planul nostru de vacanță îl ocupau plimbările de fiecare zi, menite a ne facilita și cunoașterea stațiunii care ne găzduia. Așa am descoperit că Puerto de la Cruz, micul oraș-stațiune din nordul insulei, are multe de arătat oaspeților săi.  

Pornind de la hotel, pe Calle Aceviño mărginită de hoteluri frumoase, pe lângă multe mici magazine și restaurante cu terase umbrite de arbori exotici înfloriți, ajungem la Mirador La Paz. Distanța nu este mare, doar vreo 500 m. Fiecare pas pe care îl facem este o bucurie pentru că descoperim alte și alte plante înflorite, necunoscute nouă, una mai frumoasă decât cealaltă. Din înălțimea punctului de belvedere admirăm întinderea nesfârșită a oceanului, plaja cu stânci negre, vulcanice și hotelurile moderne, înalte și viu colorate. Pe scări, putem părăsi punctul de observație pentru a ajunge la drumul de coastă și la întinderea de ape vălurite ale oceanului. Preferăm însă să rămânem în Plaza de San Amaro și să admirăm Monumento al Turista - un glob pământesc la picioarele a doi călători împătimiți - un omagiu adus numărului mare de vizitatori ai stațiunii, lucrare realizată de sculptorița Marta von Poroszlay. Aceeași artistă a realizat și Monumentul Agatha Christie dedicat  cunoscutei scriitoare care a vizitat Puerto de la Cruz în 1927, bust semnat la 25 noiembrie 2007, amplasat alături. În aceeași piață remarcăm Parroquia de San Amaro, o bisericuță datând din sec. XVI, închinată Sfântului Amaro care - potrivit tradiției catolice - a fost un credincios marinar care a traversat Oceanul Atlantic în căutarea paradisului pământesc. Am găsit bisericuța întotdeauna deschisă deși nu se oficia nici o slujbă și nu avea nici un vizitator.

Continuăm în pas de plimbare spre centrul stațiunii, pe lângă alte magazine cu mărfuri etalate la stradă, pe lângă baruri, cafenele și restaurante cu terase. Pe panouri plasate pe trotuar, toate își strigau îmbietoarea ofertă. Fructe de mare, specialități locale... La un moment dat, prietena mea îmi spune: "Uite, au fructe de mare! Să venim și noi aici să mâncăm de prânz! " Da, numai că pe noi prânzul ne prindea întotdeauna departe de restaurantul favorit al prietenei mele, iar demipensiunea de la hotel era mai mult decât îndestulătoare, astfel încât restaurantele cu terasă din Puerto de la Cruz au rămas nevizitate și netestate de noi. Poate, altădată!

Centro Comercial Martiánez se află la aproape 1 km de Mirador La Paz și Plaza de San Amaro. Am făcut plimbarea aceasta de multe ori, distanța fiind foarte potrivită pentru noi. La nivelul inferior al centrului comercial există o mare parcare. Nu știu în ce condiții pot fi parcate autoturismele particulare, dar am văzut că acolo este cap de linie pentru mijloace de transport în comun. Pentru destinații mai îndepărtate, autobuzele locale 381 și 382 pot fi luate de acolo. Centro Comercial Martiánez este mare și are de toate. Pentru că scopul nostru nu era shoping-ul, ci plimbarea, nu cred că are rost să detaliez. De altfel, nici n-am pierdut prea mult timp acolo. Cu toate astea am admirat mai multe costume de carnaval sclipitoare și minunat realizate, expuse pe manechine, într-un mare hol. Să ne bucurăm și noi, cei care nu avem șansa de a participa la marele carnaval din Tenerife.  

La 300 - 400 m de centrul comercial, Plaza de los Reyes Católicos este locul de unde pleacă trenulețul turistic spre Loro Parque una dintre cele mai mari atracții din Puerto de la Cruz și totodată din Tenerife.

Drumul drept, în coborâre până la plajă, umbrit de arbori înalți, trecând pe lângă Bahia Principe San Felipe - un impunător și scump hotel, sfârșește în adevăratul paradis din Puerto de la Cruz - Playa Martiánez. Complexul de agrement proiectat de celebrul arhitect canarez César Manrique, inaugurat în 1977, este un imens parc acvatic, cu numeroase piscine, lacuri artificiale și zone de relaxare la umbră de palmieri.  

Ne continuăm plimbarea pe faleză. Promenada este înțesată cu magazine de suveniruri și de cadouri. Există și cafenele, precum și patiserii cu tot felul de produse specifice. Trecem pe lângă hoteluri elegante, cu standarde ridicate și cu prețuri pe măsură. Am remarcat că în zonă sunt multe magazine cu parfumuri și cu produse cosmetice, parcă mai multe decât în alte zone turistice. Bineînțeles, nici noi nu am rezistat tentației. Am intrat și ne-am cumpărat fiecare parfumul favorit.

Dar, pentru că am tendința să o lungesc prea mult, să intru în amănunte care ar putea să nu fie interesante pentru cei care, eventual, vor ajunge cu lectura până aici, voi rezuma spunând că Puerto de la Cruz, în materie de locuri de vizitat, are de toate de oferit. Playa Jardín o plajă cu nisip negru, modernizată de arhitecul César Manrique oferă zone extinse de grădină, diguri, locuri de agrement, baruri și restaurante, înglobând trei plaje: Playa Charcón, Playa del Castillo și Playa Punta Brava, cea din urmă împărțită la rândul ei în alte trei plaje mai mici - Playa Chica, Playa Julián și Playa Grande.

Locuri interesante pentru cei care au mai mult timp la dispoziție - Muzeul Arheologic din Puerto de la Cruz, cu exponate din preistoria insulei, este locul în care putem afla amănunte despre credința vechii populații Guanșe și despre idolul lor numit Guatimac devenit simbol al muzeului.

Grădina Botanică din districtul El Botánico, deschisă în 1788, a doua cea mai veche grădină botanică din Spania, Castillo San Felipe, un mic fort construit în sec. XVII, din piatră, în scopul de a apăra populația de atacurile piraților, Grădina Sitio Liter etalând o colecție de plante tropicale și subtropicale, precum și o casa datând din sec. XVIII care a găzduit vizitatori de seamă (scriitoarea Agatha Christie și exploratorul Alexander von Humboldt) sunt alte obiective de interes. Casa Vămii Regale înființată în 1620, a găzduit birourile vamale, precum și reședința administratorilor. Actualul său proprietar, Cabildo Insular de Tenerife, a reabilitat-o, iar spațiile sale găzduiesc un magazin de artizanat la parter și Muzeul de Artă Contemporană "Eduardo Westerdahl" la etaj. Iar dacă doriți să vedeți una dintre primele unități hoteliere din întregul arhipelag canarez, căutați Hotel Taoro din Puerto de la Cruz, construit în 1890.  

Dacă sunteți interesați de monumente religioase, Puerto de la Cruz vă invită să vizitați Schitul San Telmo de lângă plaja cu același nume, Parroquia de San Amaro despre care am amintit, situată mai spre est, Biserica Nuestra Señora de la Peña de Francia, situată în centrul orașului, cea mai mare biserică catolică din Puerto de la Cruz, fondată în 1697 și extinsă ulterior sau Biserica Tuturor Sfinților - biserică anglicană situată în Parcul Taoro, construită de coloniștii englezi stabiliți aici în sec. XIX. Puerto de la Cruz găzduiește și cel mai vechi cimitir anglican din Insulele Canare.

Desigur, toate aceste obiective nu pot fi vizitate într-o singură zi. Nici măcar nu pot fi văzute trecând pur și simplu pe lângă ele, dar în decursul unui sejur, în scurte plimbări planificate, pot fi bifate multe dintre ele. Așadar, plimbări plăcute și instructive în Puero de la Cruz!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 14.05.24 18:24:11
Validat / Publicat: 14.05.24 19:55:36

VIZUALIZĂRI: 2403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Puerto de la Cruz - Întinderea oceanului și plaja cu roci vulcanice.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Marius 72PHONE
[15.05.24 07:40:34]
»

Felicitări pentru articol!

Consider această stațiune drept cea mai bună locație pentru cei care sunt interesați de natură și explorarea insulei, în detrimentul lenevelii la soare.

webmasterPHONE
[15.05.24 07:56:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doinafil
[16.05.24 15:37:52]
»

Frumoase plimbări ați făcut! Tot despre nordul insulei a scris articole și @marius72, pe care le-am savurat! Sunt locuri frumoase, care merită cu prisosință să fie văzute!

O cunoștință apropiată care a stat ceva mai multă vreme în Tenerife (datorită serviciului), mai precis în sudul insulei, îmi spunea că în sud nu i s-a părut ceva „wow” de vizitat! Poate că tinerii preferă mai mult sudul!

Am găsit bisericuța întotdeauna deschisă deși nu se oficia nici o slujbă și nu avea nici un vizitator

Ce lucru bun, atât pentru localnici, cât - mai ales - pentru turiști. La greci, în schimb, pe oriunde am umblat, nu am găsit deschisă nici o biserică!

Felicitări pentru articol și poze! ... și, ca de obicei, mulți

iulianicAUTOR REVIEW
[16.05.24 18:28:27]
»

@Marius 72: Mulțumesc! Într-adevăr, Puerto de la Cruz este o opțiune bună pentru cei care caută liniște, natură și plimbări.

... în detrimentul lenevelii la soare.

Leneveală la soare? Păi, să zbor 6 ore numai pentru a lenevi la soare? Nu găsesc soare și mai aproape de casă, fără a fi nevoie de zboruri obositoare? Singura diferență între plajele din Tenerife și cele mai apropiate de România este culoarea nisipului, dar... nu fac o pasiune din a mă bronza pe nisip negru.

iulianicAUTOR REVIEW
[16.05.24 18:51:59]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru tot, dar mai ales pentru pupicii în triplu exemplar!

Într-adevăr, plimbările noastre prin stațiune au fost frumoase și relaxante. Am vrut să scriu despre ele pentru că - din câte mi-am dat seama - stațiunii Puerto de la Cruz nu i s-a dedicat un articol special. În Tenerife am făcut și multe alte plimbări în cadrul unor excursii opționale despre care încă nu am reușit să scriu. Poate că le va veni și lor rândul!

Cât despre Parroquia de San Amaro care era "întotdeauna deschisă deși nu se oficia nici o slujbă și nu avea nici un vizitator", trebuie să fac o mențiune: era deschisă, dar în fața altarului era un grilaj dincolo de care nu puteai trece. Puteai vedea, puteai fotografia, te puteai așeza pe o bancă pentru meditație sau doar pentru relaxare... Oricum, un mare plus comparativ cu o ușă încuiată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1567120552063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1