ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Loro Parque - o lume a animalelor

TIPĂREȘTE URM de aici

În 1972, când a fost fondat de Wolfgang Kiessling, parcul avea o suprafață de 13.000 m² și găzduia 150 de papagali. De aceea a fost denumit Loro Parque - Parcul papagalilor. În zilele noastre, suprafața este de peste 10 ori mai mare (135.000 m²), iar numărul papagalilor a ajuns la 4000.  350 de specii și subspecii de papagali, dar și de alte păsări și animale pot fi văzute în acest imens parc, aflat la marginea orașului Puerto de la Cruz din Tenerife. Este una dintre cele mai mari atracții din Insulele Canare, însumând peste 40 de milioane de vizitatori.

Colecția de papagali - cea mai mare din lume - precum și celelalte recorduri despre care auzisem înainte de a ajunge în Tenerife (cea mai mare piscină cu delfini din Uniunea Europeană, cea mai mare expoziție interioară de pinguini din lume și cel mai lung tunel de rechini din Uniunea Europeană) m-au făcut să-mi doresc să văd și eu această mirifică lume a animalelor.  

Cum se ajunge la Loro Parque

Oriunde te-ai afla în Tenerife, vei găsi informații, dar și posibilități de a ajunge la Loro Parque. Cu mașina, cu trenulețul expres, gratuit sau cu autobuzul.

Din sudul insulei circulă autobuze speciale. Nu dețin informații suplimentare privind călătoria - costuri, durată, traseu. Din nord, din Puerto de la Cruz, un trenuleț turistic cu plecări la fiecare 20 de minute din Plaza de los Reyes Católicos (lângă McDonald's), te lasă chiar la intrarea în parc. Primul tren pleacă la 9.30 și se întoarce la 10.15, iar ultimul pleacă la 16.30 și se întoarce la 17.30. Asta pentru cei care au un program orar mai strict.

Noi am descoperit acest trenuleț într-o plimbare pietonală și am crezut că este un trenuleț care face turul stațiunii așa cum am văzut prin multe alte locuri. Aflând că are o destinație precisă - Loro Parque - am decis să dedicăm și noi următoarea zi acestui mare parc zoo. Am achiziționat biletele de intrare de la punctul de vânzare din Blue Sea Puerto Resort - hotelul care ne găzduia în Puerto de la Cruz (42 euro/pers. din câte îmi mai amintesc), iar a doua zi ne-am prezentat la locul știut din Plaza de los Reyes Católicos.  Dacă intenționați să ajungeti și la Siam Park (cel mai mare parc acvatic din Europa, inaugurat în 2008, situat în sudul insulei Tenerife, foarte aproape de Playa de las Americas) trebuie să știți că există un bilet combinat pentru cele două parcuri, bilet prin achiziționarea căruia economisiți câțiva euro.

La intrarea în Loro Parque veți primi o hartă. Având marcate cele mai importante zone cu păsări și animale, ea se va dovedi foarte utilă și în găsirea locurilor de joacă, a punctelor în care se poate servi o gustare sau a toaletelor.

Este foarte important să vă documentați și în privința programului de spectacole. Ar fi păcat să ratați ceva din ceea ce ați fi vrut să vedeți.

Ce putem vedea în Loro Parque

Cu harta în mână, ajutați și de indicatoarele fixate pe stâlpi, vizitatorii pornesc în explorare. Noi aveam la dispoziție întreaga zi pentru a vedea pe îndelete parcul și toate spectacolele oferite după un program fix, dar cred că n-a fost suficient.  

Deși destinat inițial papagalilor, astăzi parcul este în același timp grădină zoologică (găzduind și alte păsări și animale), grădină botanică etalând splendide exemplare de plante exotice, specifice zonei, este acvariu, delfinariu, dar și loc de recreere cu spaţii de joacă pentru copii.  

Pe lângă papagali (al căror croncănit te însoțește pretutindeni), în parc vom vedea și alte păsări - lebede negre, fazani de aur, pinguini, puffini, flamingo, pelicani, precum și multe specii de animale - jaguari, tigri albi, lei, hipopotami, aligatori, cimpanzei, gorile, marmote, lei de mare din California, vidre asiatice, suricate, panda roșii, țestoase din Galapagos, țestoase africane cu pinteni, pești exotici, căluți de mare, rechini și bineînțeles orci şi delfini. În Loro Parque sunt 10 delfini - 3 capturați în anii '80 în largul Floridei și 7 născuți în captivitate.

Pot spune că mi-au plăcut pinguinii. Nu văzusem încă în realitate o colonie de pinguini. Zona lor, delimitată cu un geam imens, poate fi vizitată stând liniștit pe o bandă transportoare cu mișcare foarte lentă, care te plimbă prin fața habitatului lor artificial. Pinguinii sunt simpatici, sunt fotogenici...

Spectacolele de dresură sunt atracții pentru spectatorii, adulți și copii, care umplu până la refuz arenele din Loro Parque. Dresurilor de lei de mare (de 5 ori/zi), de delfini (de 4 ori/zi), de orci (de 3 ori/zi) li se adaugă The Loro Show - de 6 ori/zi) și un film despre natură, de 20 minute, care rulează de 9 ori/zi.  

Având în vedere ca am tot fost pe la acvarii, dar de spectacole de dresură nu am avut parte până acum, m-am bucurat să mă alătur celorlalți curioși. Mi-a plăcut și spectacolul oferit de leii de mare, dar pentru că nu l-am prins chiar de la început, mă voi referi în continuare în special la show-ul orcilor, Loro Parque fiind al doilea parc din Uniunea Europeană care găzduiește orca. Peste tot însă, săriturile și ghiumbușlucurile animalelor sunt completate de momente educative în care spectatorii află amănunte despre mamiferele marine - cum trăiesc, cu ce se hrănesc, ce trebuie să facem dacă găsim un exemplar eșuat pe plajă... O, Doamne, ferește-mă de așa ceva!

Se știe că în prezent, atracția principală a parcului o constituie orcile cu show-ul conceput și susținut împreună cu dresorii lor. Amfiteatrul acoperit, protejat de soarele puternic, poate primi sute de spectatori. Este bine să ajungeți acolo cu câteva minute înaintea începerii spectacolului pentru a prinde locuri mai bune, dar și pentru a nu-i deranja pe ceilalți după începere. Există plasatori care vă vor ajuta. Persoanele cu dizabilități sau cu copii în cărucioare, au rezervate locuri central, în primul rând, fără a fi nevoite să urce scări. Trebuie știut că sunt rânduri marcate din loc în loc cu "splash zone". Luați seama la acest amănunt! Nu e vorba doar de o simplă stropeală, ci - poate - chiar de câteva găleți cu apă care se pot revărsa în capul tău complet pe neașteptate. În timpul show-ului, în ghiumbușlucurile lor, animalele lovesc puternic apa cu cozile. Spectacolul este absolut impresionant. Vezi animale mari, de 10 m lungime și câteva tone greutate, cu o viteză de deplasare care pare a contrazice masivitatea trupurilor lor, executând cu supunere și cu inteligență toate comenzile dresorilor.

În timpul show-ului, pe un ecran mare, sunt prezentate informatii despre aceste mamifere, dar și imagini surprinse în timpul spectacolului, mai ales momente în care spectatorii sunt splashuiți cu generozitate. La intrarea în amfiteatru, dar și vândute de personal, în deplasare, printre rânduri, se găsesc pelerine de cumpărat (3 euro/buc.), dar nu cred că sunt de mare folos, mai ales dacă te afli în primele rânduri.  

Noi am preferat locuri în cel de-al doilea sector, situat puțin mai sus, totuși am fost făcute fleașcă pe brațe, pe picioare și pe cap. La plecare a trebuit să mai rămânem la soare pentru a ne zvânta.

Orca la Loro Parque

Orca (Orcinus orca), numită și balena ucigașă, este cel mai mare animal din specia delfinilor. La maturitate, poate atinge 10 m lungime și 7 tone greutate. Sunt mari prădători, în mediul lor natural nefiind atacate de nici un alt prădător.

În februarie 2006, Loro Parque a primit din partea SeaWorld Florida patru exemplare tinere - doi masculi și două femele. Totodată SeaWorld a trimis profesioniști pentru a ajuta personalul de la Loro Parque la mutarea și acomodarea orcilor. În perioada premergătoare, opt dresori de animale din Loro Parque au fost trimiși în parcurile SeaWorld din Texas și Florida pentru instruire și pentru antrenament.

La 13 octombrie 2010, s-a născut primul pui în "Orca Ocean" din Loro Parque, acesta având 150 kg și 2 m lungime. Puiul a fost respins de mama lui, dar salvat de îngrijitori.  

În anul următor, Loro Parque a mai primit o orcă salvată în Țările de Jos, aceasta neputând fi eliberată apoi în mediul natural din cauza lipsei abilităților necesare pentru a supraviețui în sălbăticie (dificultăți de auz).

La 3 august 2012 s-a mai năcut un pui în Loro Parque, de 152 kg și 2,4 m lungime. Respins de mamă, îngrijit de supraveghetori, acesta a murit după nici un an din cauza unor probleme intestinale.

Au mai fost și alte orci care au murit înainte de a împlini 20 de ani, asta în condițiile în care în sălbăticie, orcile trăiesc cu mult mai mult (femelele până la 80 de ani, iar masculii până la 60 de ani).

Începând cu 2022, în Loro Parque trăiesc și ne binedispun cu show-urile lor 4 orci: Keto, Tekoa, Adàn - masculi de 28, de 22, respectiv de 13 ani și Morgan, o femelă de 13 ani.

Dar, dincolo de acest fascinant spectacol care-i atrage deopotrivă pe copii și pe părinți, trebuie știut că tot ceea ce vedem noi comportă o muncă de mare risc și efort atât din partea dresorilor, cât și din partea animalelor.

În octombrie 2007, un tânăr antrenor a fost atacat de o orcă și a necesitat spitalizare, iar mai târziu, în 2009, Alexis Martínez, în vârstă de 29 de ani, a murit din cauza rănilor grave provocate de un atac de orcă (fracturi multiple, rupturi ale organelor vitale și urme de mușcături). Să mai amintim și că în 1996, Tony Silva, un îngrijitor de la Loro Parque a fost condamnat pentru contrabandă cu păsări rare?  

Loro Parque nu a fost scutit nici de criticile unor organizații de protecție a animalelor, mai ales din cauza folosirii orcilor în spectacole. Asta în condițiile în care experții au identificat probleme de sănătate (lipsa dinților, lăcrimarea ochilor), precum și suferințe psihice cauzate de captivitate.

În încheiere, ce mai pot spune? Deși pentru mine cele mai frumoase experiențe din Tenerife au fost, de departe, plimbarea prin Parcul Național Teide și drumul până în satul Masca, Loro Parque - cu recordurile lui - este și va rămâne un loc atractiv, un loc de vizitat împreună cu toată familia, cu prietenii sau chiar singur. Îl recomand nu doar pentru spectacolele cu orca, delfini și lei de mare, ci și pentru toate celelalte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 21.04.24 09:26:27
Validat / Publicat: 21.04.24 10:03:00

VIZUALIZĂRI: 1272 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Puerto de la Cruz - Loro Parque. La spectacol.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.04.24 10:21:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doinafil
[21.04.24 18:25:45]
»

În octombrie 2007, un tânăr antrenor a fost atacat de o orcă și a necesitat spitalizare, iar mai târziu, în 2009, Alexis Martínez, în vârstă de 29 de ani, a murit din cauza rănilor grave provocate de un atac de orcă (fracturi multiple, rupturi ale organelor vitale și urme de mușcături)

Nu știam că unele orci sunt atât de agresive! Oare, ce le face să devină așa în decursul dresării, pentru că altele sunt mai blânde, cel puțin cele de la parcurile de distracție, cum este și „Loro Parque” .

Ce vietate este cea din P34? Oare să fie un arici (colorat) de care n-am mai auzit / văzut ?-??

Felicitări pentru articol și...

iulianicAUTOR REVIEW
[21.04.24 19:48:54]
»

@doinafil: Din câte am aflat eu, orcile sunt spaima oceanelor. Ele nu au rivali, fiind mari, puternice și aprige prădătoare. În același timp sunt și inteligente și din acest motiv posibil de dresat.

Ca orice animal ținut în captivitate, devin și ele depresive, au toanele lor. Arta dresorului constă în a le cunoaște, a le anticipa gândurile, mișcările, posibilitățile. De altfel, ancheta deschisă în urma accidentului mortal amintit, scoate la iveală faptul că dresorii nu mai sunt trimiși la instructaj ca cei din prima generație, ei fiind puși în temă doar de cei mai în vârstă decât ei.

Nu știu ce animal este cel din P34. Am văzut atâtea încât îmi e imposibil să le țin minte pe toate.

tata123 🔱
[22.04.24 12:02:40]
»

@iulianic: O experiență deosebită! Pinguinii sunt adorabili și ați avut ocazia să vedeți un număr mare de astfel de păsări; observ că sunt câteva specii diferite în Loro Parque. Pentru pinguini am mers și eu recent la o grădină zoo din Europa.

Documentarul „Marșul pinguinilor” filmat în Antarctica este impresionant. În ultimele decenii au apărut mai multe filme artistice și de animație, precum și documentare științifice având protagoniști pinguinii.

Mulțumim pentru numeroasele fotografii exemplificatoare. Numai bine!

tata123 🔱
[22.04.24 12:14:32]
»

@doinafil:

Ce vietate este cea din P34? Oare să fie un arici (colorat) de care n-am mai auzit / văzut? -??

Eu bănuiesc că în fotografia menționată apare un mare amator de furnici: furnicarul (vezi aici câteva imagini: istockphoto.com/ro/fotogr ... 30343-480347530). Pe site-ul ofical al parcului se află un material despre acest animal: loroparque.com/en/the-lar ... t-give-our-help.

Nu bag mâna în foc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[22.04.24 13:35:14]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc pentru răspuns!

Am accesat linkul pe care mi l-ai trimis, pe cel în lb.română (nu stăpânesc bine lb. engleză, în care este celălalt, eu fiind autodidact în ceea ce privește această limbă ) și nu prea seamănă furnicarul de acolo cu ceea ce este în fotografia Iuliei! Acela pare mai masiv și cu un „cioc” lung, pentru a căuta furnicile în pământ!

Cel din poza Iuliei poate să fie - cel mult - un pui de furnicar care are „ciocul” în pământ, dar - ca și tine - nici eu nu sunt sigură că așa ar fi!

Părerea noastră, însă, nu exclude să fie ce presupui tu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[22.04.24 17:58:10]
»

@tata123 🔱și @doinafil: Eu zic să mergeți la Loro Parque și să lămuriți problema. Sunt sigură că acolo o veți lămuri pe asta, dar vă veți întoarce cu multe alte necunoscute. Eu am mintea plină de animale. Mie cel mai mult mi-au plăcut pinguinii, flamingo (păsările roz pe care nu am reușit să le văd în Cipru, la Salt Lake) și orhideele. O grădină cu plante îmi place mai mult decât una cu animale.

Cât despre orci... Pot spune că în ciuda spectacolului oferit, nu prea mi-au plăcut pentru că m-au făcut fleacă. Și nu doar pe mine.

Michi
[23.04.24 09:52:48]
»

@iulianic: Bingo! Superbonus. Mie mi-a plăcut spectacolul cu orci dar şi celelalte.

Adina - addcont
[23.04.24 17:59:27]
»

Citit si votat cu mare drag... dar recunosc ca m-am uitat intai la poze.

Loro parc e unul din locurle unde imi doresc foaaaaaarte tare sa ajung candva in aceasta viata. E sus intr-un top destul de lung, dar din pacate nu a ajuns inca in faza de planificare sau macar speranta, asa ca ma bucur de vizitele altora si nu cred ca am auzit pe cineva sa fie nemultumit entru ce a gasit acolo... '

La cat mai multe vacante frumoase, in locuri cat mai pitoresti!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, doinafil, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLoro Parque - parc tematic [Puerto de la Cruz]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081628084182739 sec
    ecranul dvs: 1 x 1