ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Tenerife - o vacanță tropicală 

TIPĂREȘTE URM de aici

La Întâlnirea AmFostAcolo de la Păltiniș, la tombolă, atunci când am prezentat darul meu, am spus: 'Ceva din Tenerife unde nu mi-a plăcut și ceva din România unde mi-a plăcut.' Contextul nu a fost de așa natură încât să pot justifica cele afirmate. Am făcut-o totuși, dar ceva mai târziu, doar persoanei al cărui nume a fost tras la sorți și care a primit cadoul meu.

Scriu acest articol pentru cei care - eventual - au reținut doar faptul că mie nu mi-a plăcut în Tenerife. De teama de a nu părea ridicolă (poate exista cineva căruia să nu-i placă Tenerife, această insulă a primăverii veșnice?) vreau să subliniez că marea, munții, orașele, plajele, mâncarea, clima... asemeni tuturor celor care au fost acolo, mi-au plăcut și mie în Tenerife. Nu mi-a plăcut faptul că prietena mea, colega mea de călătorie a sforăit cumplit în toate cele 7 nopți ale minivacanței noastre, odihna mea fiind o săptămână întreagă aproape de cota zero. Astfel, nu am avut starea necesară pentru a savura pe deplin frumusețea peisajelor și toate celelalte.

O vacanță în Tenerife - această insulă regină a arhipelagului Canare, care atrage anual peste zece milioane de vizitatori -  a fost și pentru mine un vis mai vechi. Abia anul trecut, în septembrie, a devenit realitate. Bineînțeles, prin intermediul unei agenții turistice, alt gen de organizare fiind acum, pentru mine, mai greu de realizat. Am ales luna septembrie știut fiind că tumultul de turiști este mai domolit, iar vremea este minunată, numai bună pentru plimbări și chiar pentru plajă. Plaja nu era opțiunea noastră numărul 1, considerând că soare și bălăceală găsim și mai aproape de România, fără a fi necesar un zbor obositor, de 5-6 ore.   

Holla! Bienvenido in Tenerife!  

După un zbor fără probleme, am aterizat în Tenerife. În holul de la sosiri, suntem întâmpinați de ghidul român, o doamnă, care ne-a înmânat plicurile cu primele informații și ne-a indicat autocarul care avea să ne ducă la hotel. Trebuie să spun că e o întreagă harababură (dar organizată și nimeni nu se poate rătăci) la o sosire de acest gen. În spatele aerogării, la ora sosirii unui avion cu turiști, aliniate, așteaptă mai multe autocare numerotate, fiecare preluând turiști pentru o anumită destinație.

Noi trebuia să ajungem la Blue Sea Puerto Resort, în Puerto de la Cruz, o stațiune fermecătoare, întinsă pe versanții din nordul insulei Tenerife.

În timpul deplasării până la hotel, studiem informațiile din plic, inclusiv excursiile pentru care putem opta contracost. O facem pentru că ghida, grăbită să nu ne piardă de mușterii, a și început a ne prezenta excursiile opționale și a aduna banii.  

Împreună cu prietena mea, hotărâsem încă din țară să facem excursiile prin intermediul agențiilor locale știut fiind că acestea oferă aceleași excursii, dar la prețuri mai mici. Cu grupul de români, am ales să facem doar Turul insulei (La Orotava - Villa de Candelaria - Finca Aloe - Banana Plantation - Garachico - Icod de Los Vinos, 65 euro/pers.), dat fiind că această excursie opțională se făcea a doua zi, cu plecare dimineața, noi neavând timp să ne organizăm și să ne contractăm excursiile după planul nostru.  

Tot cu grupul am făcut și excursia la Santa Cruz de Tenerife inclusă gratuit în programul sejurului. Această excursie, de fapt o oprire de câteva ore în Santa Cruz, în agitația tipică unei capitale insulare, s-a realizat în ultima zi a sejurului, înainte de transferul la aeroport pentru întoarcerea acasă.

Referitor la excursiile opționale pe care - pentru o mai bună planificare a programului - agențiile turistice ne îndeamnă să le alegem și să le achităm din țară (dar se pot achita și la ghid), au tarife cam mari, acestea incluzând doar transportul cu autocarul pe traseul indicat și ghidajul. Vizitele interioare la obiective, plimbările cu barca, degustarile și mesele de prânz cad în sarcina turistului. Avantajul excursiilor achiziționate astfel este acela că beneficiezi de ghid român. Asta numai în cazul în care grupul este destul de numeros (cel puțin 20 de participanți). Dacă grupul este mai mic, este afiliat unui alt grup alcătuit din tot felul de nații, ghidajul făcându-se în engleză, eventual și în spaniolă. Cunoscând aceste amănunte, pentru celelalte excursii opționale, noi am apelat direct la un punct de vânzare. Sunt foarte multe în stațiune, în hoteluri și chiar în micile magazine cu suveniruri pentru turiști. Tabele mari afișate acolo, pliante și hărți oferite gratuit, te ajută să achiziționezi excursia dorită. Și încă ceva: sunt mult mai multe decât cele recomandate de agențiile românești. Practic, chiar dacă ai vrea, nu ai timp să le faci pe toate într-un sejur de o săptămână.

Dar, care au fost opțiunile noastre?

Am menționat că Turul insulei (La Orotava - Villa de Candelaria - Finca Aloe - Banana Plantation - Garachico - Icod de Los Vinos) a fost prima excursie pentru care am optat. Asta pentru că se făcea în prima zi a șederii noastre în Tenerife, dar și pentru că nu doream să ratăm sub nici o formă un tur al insulei. Consider că acesta este genul de excursie care te ajută să descoperi adevărata față a unei zone.  

Turul a început în La Orotava, aflat în punctul cel mai nordic al insulei, un oraș colonial încântător, cu străzi pavate, piețe pline de flori și conace castiliene. Basilica de Candelaria este lăcașul care adăpostește statuia Fecioarei Maria, sfânta protectoare a întregului arhipelag Canare.  

Finca Aloe este o plantație ecologică de aloe vera. Turul Eco Aloe Vera Farm ne-a oferit prilejul de a afla secretele cultivării și prelucrării acestei miraculoase plante. Vedem cum se extrage sucul gelatinos din frunzele de aloe vera, îl încercăm pe pielea noastră și cumpărăm din magazinul fermei diverse produse cosmetice bio.  

La Banana Plantation luăm masa de prânz la un restaurant aflat în mijlocul unei plantații de banane. Nu mai știu ce am mâncat, dar știu că m-a încântat frumusețea locului.  Orașul Garachico ne-a oferit prilejul de a admira piscinele naturale formate de lava vulcanică. Cândva, orașul a fost afectat de inundatii, iar în anul 1706, în urma unei erupții vulcanice, jumătate din suprafața orașului a fost înghițită de lavă. În prezent, țarmul este înțesat cu magazine de suveniruri, cu diverse localuri rustice, dar mai ales este mărginit de golfuri pitorești, fotogenice, cu plaje negre, care te îndeamnă să faci o baie.  

Pe drumul de întoarcere la hotel, facem un popas la Icod de Los Vinos pentru a admira în Parque del Drago faimosul arbore El Drago Milenario vechi de sute de ani, în formă de umbrelă, simbol și totodată monument național al insulei. Am făcut fotografii frumoase cu acest arbore legendar, înalt de 22 m, dar am cumpărat și magneți de frigider cu imaginea lui pentru a-i oferi celor de acasă.  

La Laguna și Parcul Natural Anaga sunt alte destinații din regiunea de nord a insulei cărora le-am destinat o zi din sejurul nostru. Începem cu o plimbare pe străzile din San Cristóbal de la Laguna, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, totodată oraș universitar. Turiștii apreciază că La Laguna este cel mai frumos oraș din Tenerife. Centrul său istoric, cu străzi înguste, mărginite de conace, cafenele și nenumărate mici magazine,  este un giuvaer. În nordul îndepărtat al insulei vizităm Parcul Natural Anaga, o Rezervație a Biosferei UNESCO. Parque Rural de Anaga este un paradis cu vegetație tropicală luxuriantă și cu cărări prin păduri dese și văi adânci de unde se deschid privirii imagini uluitoare. Pădurea de laur din epoca terțiară (conform specialiștilor ar fi mai veche de 65 milioane de ani) este una dintre cele mai valoroase comori ale Europei.  

În plimbările mele prin lume, am mai văzut păduri de laur, dar nici una măreață ca aceasta.

Vulcanul Teide și satul Masca a fost încă o excursie pe care nu o puteam rata. Păi, cum să mergi în Tenerife și să nu vezi Vulcanul Teide și satul Masca? Am dedicat o zi întreagă acestor destinații de neuitat și tot cred că nu a fost suficient.

Parcul Național Teide se află în centrul insulei și este dominat de inegalabilul El Teide, cel mai impunător vulcan din insulele Canare, totodată cel mai înalt vârf din Spania. Are 3718 m înălțime. Având o suprafață de 190 km², parcul este inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cel mai popular parc național din Spania. Vezi aici formațiuni stâncoase bizare, care parcă apar de nicăieri, vezi o floră ciudată, specifică deșertului vulcanic și mai ales vezi un peisaj care pare a fi de pe o altă planetă. Oprirea din Las Cañadas del Teide ne oferă prilejul de a admira și de a fotografia Roque de García, o formațiune stâncoasă uluitoare, care sfidează orice lege a fizicii și gravitației.  Canionul Masca, cu peisajele lui nemaiîntâlnite, ne-a oferit altfel de emoții. Pitorescul cătun Masca unde am făcut și o oprire pentru cafea și pentru a admira peisajul, atârnă literalmente pe marginea unei creste ascuțite. Privindu-l, îl și imaginezi luat de vânt și prăvălit în valea adâncă, târât până în apele Oceanului Atlantic. Cei care au rău de înălțime ar trebui să se gândească de două ori înainte de a ajunge acolo.  

Incursiunea în Insula La Gomera - o altă insulă din arhipelagul Canare, cu priveliști spectaculoase și cu o cultură aparte, a fost încă una dintre opțiunile noastre. Agenția turistică din România o oferea la prețul de 110 euro/pers. (incluzând și biletele de ferry în valoare de 49 euro/pers.), dar noi am achiziționat-o cu doar 90 euro/pers.

După o călătorie de o jumătate de oră, cu ferry, pe mare, debarcăm în San Sebastián, capitala insulei. Prin Valea Hermigua, ne îndreptăm spre Parcul Național Garajonay. În satul Agulo, luăm masa de prânz într-un restaurant tipic insulei Gomero. Unul dintre cele mai fascinante elemente ale moștenirii culturale a insulei La Gomera este limbajul fluierat, Silbo Gomero. Guanches, primii locuitori, au folosit Silbo Gomero pentru a comunica prin ravenele și văile adânci ale insulei. Fluierăturile se puteau auzi și la 5 km distanță și erau folosite pentru a transmite tot felul de mesaje. Ni s-a spus că acestea puteau fi anunțuri publice, invitații la diverse evenimente sau chiar faptul că un animal s-a rătăcit de turmă. O doamnă de la restaurant ne-a făcut o demonstrație live a acestui unic limbaj fluierat din lume, declarat Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității.  

Parcul Național Garajonay, o străveche pădure subtropicală, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, ne-a oferit prilejul de a fotografia și de a ne bucura de frumoase priveliști de la punctele de belvedere. La întoarcere, poposim pentru a admira Roque de Agando, o impozantă formațiune vulcanică. Finalul zilei ne-a găsit în San Sebastián, capitala insulei, unde am făcut un tur pietonal descoperind multe monumente istorice și clădiri care vorbesc despre trecutul îndepărtat al insulei: Torre del Conde, rămășițele unui fort militar din sec. XV, Iglesia de la Virgen de la Asunción, a cărei arhitectură combinată (islamică, gotică și barocă) indică moștenirea culturală mixtă a insulei, precum și Casa de Colón, care amintește de unul dintre cei mai cunoscuți exploratori ai lumii - Cristofor Columb care, în 1492, și-a ales capitala insulei La Gomera drept ultimul său port de escală înainte de a porni să descopere Lumea Nouă.

Au mai fost și alte excursii opționale pe care agenția din România ni le-a propus, dar părerea mea este că acestea prezintă interes doar pentru un grup mai restrâns de turiști. Nu mă văd plătind 65 euro/pers. doar pentru Catamaran și întâlnire cu delfinii și balenele, o plimbare pe mare sperând să pot fotografia balene și delfini în habitatul lor natural. Mai mult decât atât, oprirea într-un golf spectaculos, unde doritorii pot înota sau pot face scufundări, ar fi fost pentru mine pierdere de timp, eu neagreând înotul prin sărituri de la bordul vasului. Despre scufundări, ce să mai zic? Nu neg, excursia poate fi interesantă pentru amatorii de astfel de experiențe, de aceea am și amintit-o aici. Lor, chiar o recomand.  

O altă excursie dedicată unei categorii mai restrânse de turiști este Fiesta Canaria - o opțională (55 euro/pers.) care oferă posibilitatea de a te bucura de un spectacol de flamenco susținut la Casa Abaco, un vechi conac (sec. XVIII) din Puerto de la Cruz. Tariful include biletul de intrare la spectacol, un pahar de sangria, precum și transferul de la hotel la locație și retur.

Așadar, chiar trecute în revistă destul de succinct, cred că opțiunile mele turistice amintite aici au reușit să confirme faptul că mi-a plăcut cu adevărat vacanța în Tenerife și că o recomand oricui nu a fost încă acolo. Cei care au ajuns măcar o dată în Tenerife își vor aminti întotdeauna cu drag de plimbarea prin peisajul nepământean din Parque Nacional del Teide, în jurul vulcanului, de La Laguna, cel mai frumos oraș al insulei, cu zona sa istorică foarte bine conservată, de Garachico, portul tradițional pescăresc, înconjurat de uluitoare peisaje de coastă, de neasemuitul sat Masca aninat pe stâncă, de Munții Anaga, cea mai veche formațiune geologică de pe insulă, de limbajul fluierat al insularilor din La Gomera și nu în ultimul rând de Loro Parque, cu cea mai mare colecție de papagali din lume, dar și cu atractive spectacole oferite de animale acvatice, o destinație pe care n-ar trebui să o rateze nimeni, fie copil, fie adult.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 15.04.24 07:10:34
Validat / Publicat: 15.04.24 08:13:42

VIZUALIZĂRI: 1700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Tenerife - Puerto de la Cruz.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.04.24 08:14:02]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Tenerife, TENERIFE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: [Alte] 'Opționale' prin Tenerife]

mprofeanuPHONE
[15.04.24 09:10:59]
»

@iulianic: O excursie deosebită într-o zonă cu un relief și o vegetație diferită de a noastră! Îmi pare rău de disconfortul produs de sforăitul colegei de cameră, greu de savurat frumusețile insulelor Tenerife și Gomera când nu ai dormit suficient!

Pe AFA primul meu articol din 2011 a fost despre această zonă frumoasă (vezi impresii). Mi-a plăcut așa de mult încât am dorit să o fac publică! Habar nu aveam atunci ce înseamnă AFA! Am revenit în 2015 și nu am mai plecat!

Și noi am achiziționat excursia la Gomera de la o agenție locală, văd că nu s-a scumpit prea mult, atunci parcă am dat 80 euro de persoană.

Michi
[15.04.24 14:34:22]
»

@iulianic: Am fost în Tenerife în octombrie 2017, cu câteva luni înainte sa-mi pierd soţul. Era bolnav de 11 ani, ştiam finalul dar optimismul şi dragostea de viaţă l-a făcut ca printre operaţii şi consulturi să mai facem excursii. Noi am luat o semi excursie de la o agenţie, adică transportul şi cazarea iar programul l-am făcut cu agenţiile locale. Bineînţeles că am văzut El Teide, Masca, Los Gigantes şi am fost şi în Gomera. În Tenerife am văzut în plus un muzeu al lui Thor Heyerdhal în Guimar ,destul de puţin mediatizat. În ansamblu a fost una din cele mai reuşite excursii. Felicitări pentru review!

Marius 72PHONE
[15.04.24 21:17:27]
»

În noiembrie anul trecut am vizitat insula.

Consider că - bineînțeles, în măsura putinței - cel mai indicat este o excursie de minim două zile în Gomera și cu mașină închiriată.

Insula e mică și superbă, nici nu ai nevoie de ghid sau agenție turistică în cazul în care posedă permis de conducere (tu sau cineva din gașca).

Din punctul meu de vedere, e preferabil ca transportul din Tenerife să îl faci cu avionul. Dacă iei bilet din timp găsești mai ieftin decât la feribot plus că ai o oră în plus de stat pe insulă, raportat la timpul parcurgerii distanței. Iar dacă vrei doar o zi în Gomera, câștigi astfel 2 ore.

La zborurile între destinații din Insulele Canare nu există control de documente și e suficient să te prezinți cu 30 min înainte de zbor dacă nu ai bagaj de cală. Iar pentru o zi nu văd de ce să cari mai mult de un rucsac.

La feribot ți se cere prezența la imbarcare cu 30-40 minute înainte de plecare.

Locurile menționate de tine sunt splendide, cu un plus pentru Parcul Ananga și orășelul La Orotava.

În timp vei uita sforăitul partenerei de cameră și vei rămâne cu amintirea locurilor vizitate.

Aștept continuarea!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.04.24 10:08:18]
»

@mprofeanu: Iată cum poate fi citit un articol AFA și la 13 ani după publicarea lui.

Abia acum am citit Tenerife - programul de Seniori, o reușită totală articolul tău de debut, scris la 07.07.2011, adică la patru zile după ce am debutat și eu cu modestul meu articol Kosljun - pădurea de dafin. Probabil că năucită de prea multele informații noi și - în general - de noutatea site-ului, multe articole scrise la vremea aceea au fost omise. Citindu-l acum, îmi dau seama că Tenerife cu formele de relif și cu vegetația atât de diferită față de cea a României fascinează cu adevărat și te face să-ți dorești să revii.

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.04.24 10:21:13]
»

@Michi: Într-adevăr, având excursia cumpărată din România (zborul și cazarea cu mesele principale), dar achiziționând excursii prin agenții locale, faci o oarecare economie. Parcul Național El Teide, satul Masca, Los Gigantes, insula Gomera, dar și Loro Parque sunt destinații de neratat în Tenerife.

Nu am văzut Muzeul Thor Heyerdhal în Guimar, acesta nefiind inclus în nici un program turistic. Cel puțin unul despre care să fi aflat noi. Dar, una peste alta Tenerife este de neuitat pentru oricine a ajuns măcar o dată acolo.

Mulțumesc pentru felicitări și pentru ecou!

iulianicAUTOR REVIEW
[18.04.24 10:41:19]
»

@Marius 72: Prețioase informații în legătură cu zborurile locale în Insulele Canare! Mulțumim! Cred că vor fi foarte folositoare celor care își organizează singuri vacanța.

În cazul nostru, al meu în special (care - de un timp - am renunțat la șofat), nu se mai pune problema închirierii unei mașini în vacanță. În plus, aparținând grupului de vârstă "seniori", mai potrivit pentru mine este un program de grup, chiar dacă e ceva mai scump. Noi vrem ca autocarul să ne ia de la hotel, să ne ducă unde trebuie, apoi să avem timp pentru explorări individuale, în ritmul nostru, după preferințele noastre.

Atunci când merg cu nepoții mei, sigur, accept programul lor care este întotdeauna făcut cu chibzuință și economie (și de timp și de bani). În plus, nu conduc eu mașina.

Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077896118164062 sec
    ecranul dvs: 1 x 1