ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Excursie în sudul sălbatic al Cretei

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne place să mergem în excursii organizate cu autocarul și ghid... să nu purtăm grija mașinii și ghidul să ne spună unde mergem și să ne explice despre obiectivele vizitate... așa funcționăm noi în vacanță!

La sosire în Rethymnon, pe aeroport, am primit de la agenția locală un plic cu informații despre Creta, inclusiv programul excursiilor opționale.

Citisem despre ce putem vedea sau vizita pe insulă, mare parte cuprinse și în programul agenției, dar vântul puternic și marea agitată au făcut ca unele excursii să fie amânate și reprogramate iar noi ne-am orientat spre două excursii din oferta agenției.

A doua zi, la ora stabilită, ne-am întâlnit cu ghida la hotel (vezi impresii), discuții de complezență... informații utile, am primit o hartă a insulei și oferta de 10% reducere pentru două excursii achiziționate.

Acum voi povesti despre excursia în sudul insulei – Rethymnon - Spili - Defileul Kourtaliotiko - Damoni - cu barca până la Plaja cu palmieri Preveli - Plakias, masă opțional și întoarcere prin Canionul Kotsifou - joi, plecare la ora 9,25 din fața hotelului, 43 euro/persoană + 13 euro plimbarea dus-întors cu barca.

La ora stabilită a sosit autocarul și plecăm în excursie... o bucurie, tare mult îmi place să admir peisajul de la înălțimea autocarului! Suntem un grup mic, mai puțin de 20 de persoane iar ghida ne dă câteva informații generale despre Creta dar și despre excursia noastră...

Fiind un grup mic, toți români, nu a existat nici un incident de neînțelegere... de așteptare sau rătăcire a cuiva, de vociferare sau comentarii inutile... toți am fost tolerați și dornici de cunoaștere... toată excursia s-a desfășurat pe îndelete, nimic nu s-a făcut pe repede înainte...

Spili – este un sat de munte cretan, recunoscut pentru cele 25 de izvoare cu apă potabilă, ce curg prin gura a 25 de capete de lei... platani seculari... taverne cretane, magazine cu suveniruri, atmosferă cretană de munte... Ne-am plimbat, am admirat și am băut o cafea la una din tavernele de pe ulița satului, taverna fiind recunoscută ca cea mai rustică și asta se vedea prin toate obiectele expuse. Apa primită lângă cafea era de la izvorul de lângă tavernă! La unul din magazinele cu produse locale vinde o româncă, stabilită acolo în sat!

Defileul Kourtaliotiko – spectaculos... drumul destul de sinuos și strâmt pe alocuri, trece printre munții golași, stânci cât vezi cu ochii... Sunt puncte de belvedere, unde ne-am oprit și noi să admiram peisajul și chiar am avut norosul să vedem și câțiva vulturi cretani. În defileu este amenajat și semnalizat un traseu pentru iubitorii de trasee montane... și erau destui amatori!

Damoni – este o mică stațiune la mare. Plajă cu nisip grunjos, se afundă piciorul când mergi și mai treci și un pârâiaș ce acolo se vărsa în mare... toate acestea le-am traversat până la bărcuța ce ne aștepta la malul mării... și am plecat pe mare până la plaja cu palmieri!

Plimbarea cu barca a durat vreo 30 minute și a fost o încântare, chiar dacă mai erau și valuri. Maluri stâncoase roase de valurile mării, plaje ascunse în mici golfulețe și de la distanță recunoaștem destinația finală a plimbării noastre...

Plaja cu palmieri Preveli – wow... era prima imagine a golfului văzut de pe barcă!!!

Golf... plajă... stânci și palmieri!!! Practic este un râu cu apă dulce, știut aici ca Râul mare ce formează un estuar la vărsarea în mare iar pe malurile lacului este pădure de palmieri... toată zona este arie protejată!

Avem timp suficient să facem tot ce ne oferă această zonă!

Să facem baie în mare și să stăm la plajă pe nisipul grunjos. Să traversăm micul pârâiaș ce se varsă în mare și să facem baie în lac sau putem merge prin lac până spre capăt. Foarte important, există dușuri și cabină de schimb!!!

Pe malul stâng al lacului este amenajată o alee prin pădurea de palmieri, pe unde poți merge să admiri peisajul, alee ce are ieșire din loc în loc și la lac!

Tot în partea stângă a golfului este o tavernă în pădurea cu arbori” ciufuliți” (așa le-am spus noi)... sunt niște arbori ce reușesc să crească în acest mediu combinat, marin și munte.

Te cam sperie coada, dar merge repede pentru că au un mod destul de ingenios de servire... un bar și multe mese numerotate!!! Aveau doar băuturi îmbuteliate, crănțănele și câteva feluri de mâncare gen fast-food. Fiecare client comanda și primea produsele ambalate iar mâncarea o primeai la masă în baza numărului mesei pe care ai ocupat-o!!!

Ce atmosferă plăcută era... umbră, mâncare, berică și șușoteli în toate limbile pământului!!! Da, pentru că chiar era aglomerat... în apă, pe plajă la soare sau la umbră dar mai ales la tavernă!

Și tot în partea stângă a golfului este o potecă ce urcă aproximativ 800 metri de unde se poate vedea tot golful acesta în toată splendoarea lui... Practic această potecă este și drumul de acces terestru. Deci puteți veni cu mașina dar să aveți în vedere că este de urcat și coborât!!! Ne-au confirmat câțiva din grupul nostru care au reușit să urce până la parcarea plină cu mașini la acel moment... iar vederea de sus a golfului a merită din plin efortul...

Dacă ajungeți la această plajă cu palmieri aveți ce face, baie în mare sau în lac, plajă la soare sau stat la umbră și ronțăit câte ceva și plimbare prin pădurea de palmieri. Sigur nu o să vă plictisiți!

Cam asta am făcut și noi... ne-am udat la picioare fie în mare sau în lac, am ronțăit câte ceva la tavernă, ne-am plimbat prin pădurea cu palmieri și am stat mai mult la umbră de unde am admirat peisajul... efectiv ne-am bucurat că suntem acolo!!!

La întoarcere, spre barcă, parcă a fost mai greu prin nisipul grunjos... la fel și pe plaja de la Damoni.

Ne-am continuat plimbarea spre Plakias-o stațiune la malul mării. Aici, cine a dorit a mers la Taverna Kri Kri pentru a servi masa, sau puteai face o plimbare pe malul mării.

Taverna Kri Kri – numele tavernei vine de la capra cretană. Fiecare putea servi orice dorea din meniul tavernei. Noi am mâncat salată grecească, supă de pește, sardine la grătar și un fel de tocană de vițel. Am băut câte o bere locală și la final am primit câte un păhărel de raki-tăria lor locală.

Spre Rethymnon ne-am întors prin Canionul Kotsifou-la fel de spectaculos dar mai mic și mai scurt.

Ne-am oprit la micuța biserică cu hramul Sf. Nicolae, construită aici în canion sub o stâncă. Am aprins câte o lumânare și ne-am rugat Sfântului pentru sănătatea noastră și a celor dragi!

Toată ziua a fost despre relaxare, despre plăcerea de a ne plimba prin locuri inedite și bucuria unei zile reușite...

Dacă ajungeți în Creta, vă recomand să faceți o plimbare și până la Plaja cu palmieri Preveli, unde puteți ajunge fie cu barca fie cu mașina închiriată sau în excursie organizată, așa cum am fost noi. Alocați timp suficient pentru a vă bucura de tot ce vă oferă acest loc inedit. Și nu uitati echipați-vă cu încălțări adecvate pentru pietrișul de pe plajă dar și pentru plimbarea prin pădure!

Alegeri inspirate și plimbări prin locuri inedite, vă doresc!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 11.10.23 10:35:42
Validat / Publicat: 11.10.23 11:25:55
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Rhodos, Thassos, Skiathos, Kos, Corfu, Atena

VIZUALIZĂRI: 852 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Spili - cele 25 de izvoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 52700 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterscris / TELEFON [11.10.23 11:30:27] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

ANILU [11.10.23 11:50:32] »

@webmaster: Mulțumesc mult!

Chiar merită excursia asta punctajul adițional... părerea mea!!!

Michi [12.10.23 20:44:11] »

@ANILU: URA! Am prins un binemeritat superbonus mai ales că reviewul tău mi-a adus aminte de vizita pe care am făcut-o în 2010 în Creta că doar ˝amfostacolo. ˝

ANILUscris / TELEFON [12.10.23 20:56:02] »

@Michi: Mulțumesc mult Mama Michi!

Cred că pentru asta mai scriu pe AFA, pentru aducere aminte!!! Uneori chiar este o bucurie... timpul trece, amintirile rămân! Alteori zic, pentru ce mai scriu... nu citește nimeni, nu zice nimeni nimic!!!

În rest numai de bine!

artemisa24 [13.10.23 10:14:43] »

Super... mi-ai trezit nostalgii... abia astept sa mai ajung si eu in Creta

singurul lucru care ma da inapoi este vantul care aveam senzatia ca batea peste tot...

doar seara cand ne plimbam prin Rethymno era destul de cald... asta, acum ani de zile????????

ANILUscris / TELEFON [13.10.23 11:54:20] »

@artemisa24: Hei, salutare! Mersi de vizită! Așa ne mai vedem! ????

Am scris în articolul despre vacanța în Rethymon, despre vântul ce a bătut primele două zile de te lua pe sus și marea foarte agitată... dar când s-a potolit, era sufocant de cald!

Doar vacanța a fost prea scurtă, pentru câte ai de văzut și vizitat pe insulă!

În rest numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [13.10.23 19:11:07] »

@ANILU: Mă bucur că ai văzut două din spectaculoasele canioane ale Cretei, sunt atât de multe... dar mai ales Plaja cu Palmieri Preveli. Ați mers cu barca, tare fain cred. Noi am venit pe partea terestră despre care ai amintit. Se urcă și apoi se coboară, merită cu prisosință efortul. Am fost la început de octombrie când temperaturile erau decente, în jur de 25 de grade, altfel nu m-aș fi aventurat pe acest traseu pe timp de caniculă, erau stânci ce ar fi accentuat-o...

ANILUscris / TELEFON [13.10.23 21:01:08] »

@mprofeanu: Știam că ați fost la Preveli pe calea terestră, v-am citit...

Tare mult ne-a plăcut excursia dar mai ales Plaja cu palmieri, merită din plin să ajungi acolo...

Adevărul este că dacă vrei să vezi partea de sud a insulei treci printr-un canion și asta face drumul să fie mai spectaculos dar și mai greu... dar ăsta este farmecul insulei, printre altele!!!

Mulțumesc pentru ecou!

Toate cele bune!

Mirindascris / TELEFON [15.10.23 10:51:56] »

Felicitari pentru articol. Creta este ofertanta la capitolul peisaje și experiente plăcute. Și mie îmi plac excursiile organizate de agențiile locale, deoarece vizitezi multe obiective si locații, raportul calitate pret este foarte bun și de ce nu, este foarte comod și relaxant. Am fost și eu în doua excursii organizate cu grupul în Creta și ambele au fost foarte frumoase și plăcute. Preveli este de vis, inclusiv experienta pe mare pana la Preveli. Și uite asa, ai posibilitatea sa iti creezi amintiri de neuitat.

ANILUscris / TELEFON [15.10.23 13:52:56] »

@Mirinda: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri!

Mă bucur că ești în asentimentul nostru cu plimbarea în grup cu agenția! Un motiv în plus de relaxare și de adunat amintiri! Iar Creta este foarte ofertantă în obiective turistice!

În rest numai de bine!

Alegeri inspirate și vacanțe frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, artemisa24, Michi, Mirinda, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' cu plecare din Rethymnon:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.051764965057373 sec
  ecranul dvs: 1 x 1