ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.01.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vrnjacka Banja - cea mai veche stațiune balneară din Serbia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Toamna trecută am efectuat pentru a doua oară o călătorie în Serbia, după ce în urmă cu 10 ani, am vizitat pentru prima dată Belgradul.

De această dată, în timpul călătoriei am putut vizita zone mai puțin cunoscute pentru mine, dar foarte apreciate la nivel internațional, cum ar fi Vrnjacka Banja, Kapaonik, Novi Sad, capitala culturală europeană anul trecut, Oplenac Topola și din nou, Belgrad. Pe lângă aceste obiective must see obligatorii despre Serbia, am vizitat mănăstiri cu o întreagă istorie în spate, case memoriale, muzee și chiar crame cu vinuri alese. Se știe că Serbia este renumită pentru vinurile sale de calitate. Despre toate aceste lucruri am să povestesc pe parcursul a mai multor episoade, cam fiecare zonă vizitată are ceva aparte, care trebuie povestit și apreciat.

Astăzi vom povesti despre Vrnjacka Banja, cea mai veche și poate cea mai importantă stațiune balneară din Serbia, având izvoare cu ape minerale care au atras romanii ce foloseau aceste ape pentru scăldat și băut. Mai târziu, se pare că turcii au simțit pe corpul lor beneficiile tămăduitoare ale apelor de aici, deși locuitorii înrobiți încercau să ascundă aceste izvoare.

După eliberarea de sub ocupația turcă, la începutul sec. XIX, în Vrnjacka Banja au loc amenajări importante pentru utilizarea apelor minerale fierbinți, se construiesc instalații balneare și băi pentru tratare, se amenajează case pentru închiriere, apare primul han denumit "Hanul de Stat" datorită refugiaților de rang înalt, dar și artiștilor sau aristocrației europene.

Adevărata dezvoltare are loc după Primul Război Mondial, construindu-se numeroase case de vacanță, sanatorii, a existat chiar și o cale ferată care facilita transportul turiștilor veniți la tratament. În paralel se dezvoltă viața socială, apar teatrele, restaurantele, au loc spectacole în aer liber, apar târguri și expoziții. De la an la an, numărul turiștilor crește exponențial, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, când are loc naționalizarea, statul începe să trimită turiști la tratament, ceea ce scade nivelul serviciilor, iar o parte dintre serviciile exclusiviste dispar. Totuși, în Vrnjacka Banja dezvoltarea continuă, apar hoteluri cu numeroase camere și facilități multiple pentru tratarea unor afecțiuni ca diabetul, boli ale vezicii biliare, ale organelor digestive, ginecologice, degenerative, ulcer gastric și duodenal., etc. Sunt zeci de afecțiuni care pot fi tratate în centrele medicale din Vrnjacka Banja.

Astăzi, în Vrnjacka Banja descoperim hoteluri de 5,4 și 3 stele care oferă servicii de un înalt profesionalism în centrele lor de sănătate, dar și vile cochete sau hoteluri mai mici, pentru cei în căutare de natură, aer curat și cure cu ape minerale. Vrnjacka Banja este o stațiune unde predomină verdele, de altfel parcurile stațiunii adăpostesc o mulțime de plante care încântă turiștii în plimbările lor zilnice.

Parcul central are o vechime de câteva sute de ani, cred că nu există turist care să nu-l fi străbătut în lung si-n lat, descoperind cu bucurie fiecare floare copac sau obiectiv de interes local, fiecare poveste. Pentru că aici, totul are o poveste. "Fons Romanus", a fost descoperită între cele două războiare mondiale, practic o stâncă cu un izvor având amenajat un bazin datând de pe vremea Împăratului Augustus, conform monedelor găsite în bazin. Fântâna a fost protejată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de plăci de beton. Mai târziu, a fost amenajată o replică după fântâna inițială, obiectiv turistic intens fotografiat și foarte apreciat.

Castelul Belimarkovic, este un alt punct de atracție al stațiunii, îmbină istoria cu pofta pentru cultură, aici fiind organizate numeroase expoziții. De fapt este Muzeul stațiunii, fiind a doua clădire construită în Vrnjacka Banja. în acest castel a locuit generalul Belimarkovic care a avut oaspeți de seamă pe parcursul vieții sale, regi, regine, miniștri. De altfel, pe holurile castelului pot si admirate ținute, manuscrise și portrete ale acelora care au trecut pragul castelului. De aici au fost luate decizii importante pentru țară, dar locul a reprezentat și un refugiu de relaxare pentru prietenii generalului Belimarkovic.

Una dintre cele mai frumoase biserici, considerată cea mai veche construcție din Vrnjacka Banja este Biserica veche Izvorul Viu Nașterea Maicii Domnului, obiectiv sub tutela bisericii ortodoxe sârbe, monument istoric ridicat în 1834, care adăpostește o placă comemorativă a războinicilor sârbi care au luptat în Salonic. Lângă hotelul unde am rămas peste noapte și de care voi aminti în următorul articol, se găsește biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, o biserică nouă, sfințită în 2020,

O altă atracție a stațiunii, este "Podul Iubirii" aflat în Parcul Central. Povestea spune că doi tineri îndrăgostiți care și-au jurat iubire veșnică, au fost despărțiți în momentul izbucnirii Primului Război Mondial, el plecând pe front, ea rămânând acasă ca să-l aștepte. Însă el nu s-a mai întors, iar ea a venit zilnic, cu lacrimi în ochi, la acest podeț, până în momentul când tânăra cu sufletul distrus. a murit... De atunci, mii de îndrăgostiți își jură iubirea în acest loc și o parafează cu un lăcățel pe care este scris numele lor.

Chiar dacă Vrnjacka Banja îți lasă impresia unei stațiuni liniștite potrivită turiștilor de o anumită etate, în căutare de sănătate, aici are loc în fiecare an Carnavalul Vrnjački, cel mai mare festival cu baluri mascate, spectacole și evenimente sportive... Este cel mai mare eveniment cultural din Serbia, pe parcursul unei săptămâni, devine capitala distracției, cu peste 200.000 turiști prezenți anual. Evenimentul principal este Marea Paradă Internațională de Carnaval care adună numeroși dansatori, într-un spectacol unic, fascinant. Organizația de Turism a Serbiei, acordă în fiecare an trofeul Floarea Turistică", pentru cel mai bun produs turistic din Serbia.

"LoveFesti" este un alt produs care își propune să promoveze arta, muzica și cultura în rândul tinerilor. Este cel mai mare festival pentru tineret din Serbia, fiind axat pe inițiative care contribuie la dezvoltarea egalității, solidarității și toleranței, în rândul tinerilor, cu accent pe proiecte educaționale, sociale și de divertisment.

Un sejur în Vrnjacka Banja nu poate fi complet fără o incursiune în cel mai mare parc acvatic din zonă, o mulțime de piscine, tobogane, râuri unde curentul te împinge leneș, piscine cu valuri, adrenalină pe trambuline, restaurante, poll baruri, etc. Totul pe o întindere de aproapr 4 hectare de distracție.

Vrnjacka Banja este o destinație pentru toate vârstele, aici găsești activități diverse care pot face o diferența între câteva zile de relaxare și o vacanță pentru suflet. În Vrnjacka Banja se scriu povești dragi, care rămân permanent în cufărul inimii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 18.01.23 14:55:25
Validat / Publicat: 18.01.23 18:10:01
VIZUALIZĂRI: 386INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30600 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro [18.01.23 15:20:41] »

web, te rog

https://www.youtube.com/watch?v=6l2H0wg_pu4

webmasterX [18.01.23 18:09:02] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Vrnjacka Bania, VRNJACKA BANJA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterscris / TELEFON [18.01.23 20:25:06] »

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

k-lator [19.01.23 10:00:00] »

@pepsi70ro: Povestea este fascinantă, dar pozele cu parcul sunt absolut minunate. În afară de informațiile despre izvoarele curative din staținea balneară, sunt de reținut și cele despre Carnavalul Vrnjački sau LoveFest.

Mulțumesc pentru prezentarea acestui loc. Felicitări pentru articol!

mishu [19.01.23 18:22:43] »

@pepsi70ro: O destinatie superba intradevar, o toamna splendida care ii scoate in evidenta parca si mai mult frumusetea. Felicitari, votat cu mare drag.

pepsi70ro [19.01.23 19:34:55] »

@k-lator: nici eu n-am știu, citind despre ele sunt chiar wow! Mi-aș dori să revin pe perioada festivalurilor.

Mulțumesc pentru aprecieri!

pepsi70ro [19.01.23 19:36:09] »

@mishu: Mulțumesc! Într-adevăr, este o destinație la superlativ. La fel și cazarea despre care voi încerca să scriu zilele acestea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0796999931335 sec
ecranul dvs: 1 x 1