ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2021
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Greek Authentic Cuisine — mâncare bună, naxiană

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pe când eram în excursie în capitala insulei Naxos (vezi impresii), după câteva ore de colindat pe străduţele strâmte ale oraşului vechi, construit în jurul fortăreţei veneţiene, foamea a început să ne roadă, semn că aveam nevoie de refacerea forţelor pentru a ne încumeta la o nouă şedinţă de hălăduială prin oraş.

Văzuserăm de cum coborâserăm din ferry că pe faleza generoasă a oraşului tavernele, cafenelele şi restaurantele se aliniau cu faţa la mare, unele lângă altele. Chiar de atunci, fiindcă ne plăcuse ceea ce priveam, ne-am zis că pentru prânz, aici vom veni să luăm masa, la una dintre ele. Însă, în momentul în care să alegem la care, ne-am dat seama că nu prea ştim, fiindcă toate ne făceau cu ochiul. În atare situaţie, care să fie câştigătoarea?

Ne sucim înainte şi înapoi, până la urmă ne decidem că vrem la o tavernă cu bougainvillea la intrare, dar nu neapărat că era garnisită cu frumoasele floricele ce ne încântă vacanţele mediteraneene, ci pentru că avea afişat pe un panou meniul la terasa de la stradă, şi din acesta ne atrăsese atenţia în mod special supa de peşte căreia nu-i putem rezista niciodată în Grecia. Mai ales că aici se anunţa a fi una specială, cu gust unic, deh, aşa era reclama!

Aşadar, am ales în funcţie de psarosoupa (supa de peşte) , însă nici celelalte feluri de mâncare nu erau de ici, de colo, în bună parte preparate clasice greceşti. Acuma, eu nu zic că doar această tavernă servea supă de peşte, sunt convinsă că aceasta s-ar fi mai găsit şi la alte taverne, dar asta ne-a ieşit în ochi şi asta a fost.

Când mă uit mai atent pe frontispiciul tavernei, nu prea înţelegeam cum se numeşte, fiindcă Greek Authentic Cuisine mi se părea mai degrabă o reclamă, nicidecum însuşi numele localului. Apoi am înţeles că s-ar mai numi chiar Naxos Taverna, deci destul de comun, aproape neinspirat aş zice la prima privire.

Adresa : Protopapadaki, Naxos 843 00, Grecia

Tel. : +30 2285 026448

Website: pe FB

Văzându-ne unul dintre ospătari că privim îndelung panoul din stradă, deci am fi interesaţi de meniu, ne pofteşte politicos la o masă de pe terasă, la umbră. Întrebăm imediat dacă servesc supa afişată pentru a ne asigura de reuşită şi după ce ne răspunde că au, ne învoim să rămânem. Ni se spune că este proaspătă, gătită de dimineaţă.

Ne aşezăm şi ne este adus meniul tipărit pe care purcedem să-l studiem. Conţinea multe feluri de mâncare greceşti ştiute: startere, salate, fructe de mare şi peşte, mâncăruri gătite la cuptor, însă dacă aveam peşte la primul fel, am fi vrut să optăm la felul al doilea pentru altceva.

Ne atrage atenţia un preparat local, pe nume „Naxian Kalogeros” şi îi facem semn ospătarului că avem nevoie de ajutor. Întrebăm ce înseamnă şi foarte încântat că această mâncare autohtonă ne atrăsese atenţia, ne spune că e vorba de jumătăţi de vinete umplute cu sos Bechamel şi un mix de carne tocată de vită cu roşii mărunţite, garnisite cu brânză feta şi brânză graviera pe deasupra. Totul dat la cuptor.

De fapt, Kalogerоs este considerată o specialitate locală a insulei, gătită în mod tradițional într-o oală de lut. Cum şi acasă suntem fani ai gătitului îndelung la cuptor, în vase de lut smălţuite, comandăm amândoi la fel, deşi în general, ne place să alegem diferit şi, la un moment dat, să facem schimb între noi, tocmai pentru a experimenta mai multe gusturi.

De băut, ne-am gândit că vinul alb, sec, s-ar potrivi perfect cu mâncărurile comandate, aşa că„vinul casei” a fost opţiunea noastră pentru a face ca totul să alunece mai bine în stomac.

Supa de peşte şi carafa de vin ne-au fost aduse concomitent, după doar câteva minute de aşteptare, timp în care ne-am clătit ochii admirând faleza şi malul mării. Supa arăta diferit faţă de alte locuri în care am mai mâncat, semn că şi în această privinţă, aveam de-a face cu amprenta personală a insulei: era vorba de o supă cremă (cel mai probabil de legume) în care„înotau” bucăţi măricele de carne albă, apetisante. Alături, am primit boluri mici cu crutoane care ne-au ajutat s-o savurăm mai bine.

Tot ce pot spune este că psarosoupa a fost delicioasă, însă cu un gust inedit faţă de cea pe care o mâncaserăm în Mykonos, la noi„acasă” sau în altă parte. Pesemne, conform zicalei„câte bordeie, atâtea obicee” , în fiecare zonă se găteşte diferit această supă, aşa încât încântarea papilelor gustative a fost la înălţime.

N-a mai durat mult şi am primit şi Naxian Kalogeros care arăta fabulos: două jumătăţi de vânătă înecate în sos de brânză, care, topită de fierbinţeala din cuptor, se revărsa îmbietor peste marginile legumei coapte. Sub brânză se întrezărea stratul generos de carne tocată. În fapt, seamănă bine cu o altă mâncare grecească, pe nume papoutsakia, tot pe bază de vinete, diferenţa dintre ele constând în brânza folosită aici în Naxos.

Excelent şi acest preparat, soţul meu, care adoră vinetele gătite sub orice formă, a fost de-a dreptul impresionat. Kalogeros era asezonată cu un mix de salată verde cu roşii cherry, ceea ce a făcut-o mai uşor de aşezat în stomac. Evident, a sărit în ajutor şi vinul rece„, asudat” , primit într-o nouă carafă.

Nota de plată a fost rezonabilă: 50 €, ţinând cont de două feluri de mâncare/persoană şi două carafe de vin de jumătate de litru. Din păcate, nu am primit nimic din partea casei, lucru cu care ne obişnuiserăm din Mykonos, nefiind nimic nou. Am achitat cu cardul şi am lăsat bacşiş 5 € cash, în semn de mulţumire pentru servicii şi mâncare gustoasă, proaspătă.

Recomand această tavernă celor ce vor ajunge în capitala insulei Naxos, fie doar în treacăt, aşa cum am fost noi, sau într-o vacanţă întreagă cum bine ar putea alege alţi turişti.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=0BuWak6GJk4

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 05.12.21 10:13:04
Validat / Publicat: 05.12.21 12:36:36
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 543 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Intrarea în taverna Greek Authentic Cuisine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterscris / TELEFON [05.12.21 14:06:43] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisscris / TELEFON [05.12.21 14:37:00] »

Am vrut să-ți scriu câteva cuvinte la articolul despre Naxos, dar n-am mai apucat, prinsă în vârtejul evenimentelor de zi cu zi... Iată, o fac acum, sigur nu-i târziu!

M-am bucurat nespus că ați ales această superbă insulă pentru o excursie de o zi, m-am bucurat să revăd locuri prin care am colindat și noi nu de mult și pe care le-am îndrăgit. Sper că scurta voastră experiență să vă fi incitat suficient cât să vă doriți s-o aprofundați! Pentru că Naxos are multe, multe alte lucruri frumoase de oferit: minunatele plaje cu nisip auriu și ape turcoaz de pe țărmul vestic, satele de munte, vechile bisericuțe pierdute prin văi, munții cu cariere de piatră și marmură.

Cât despre gastronomie... Nu s-a nimerit să testăm fix această taverna, ci pe altele, și a fost bine peste tot. De altfel, am mai spus-o, e greu s-o dai în bară cu mâncarea în Grecia... Vinetele alea arătau demențial, și eu sunt mare fan, sigur mi-aș fi lins buzele! Comand "papoutzakia" de câte ori am ocazia (nu peste tot prepară, știi bine). N-am știut de felul ăsta (chipurile! ; aceeași Mărie cu altă pălărie) specific naxian, l-aș fi testat cu siguranță!

În fine... Ați combătut bine și cu spor, se vede treaba! M-am amuzat când ai spus la final că "din păcate" n-ați primit nimic dulce; eu, în astfel de situații, răsuflu ușurată: bine că nu ne-au mai dat nimic, că n-aș fi putut rezista să nu gust!

Felicitări pentru articol, pentru excursie în general, de fapt pentru toate excursiile de anul asta! V-am admirat că ați riscat și ați câștigat, noi n-am avut chiar atâta tupeu (dar ne tratăm și sperăm să recuperăm! ????????????) Și la anul, cel puțin tot așa să vă iasă!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [05.12.21 15:00:52] »

@webmaster: Mulţumesc frumos!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [05.12.21 15:35:12] »

@crismis: Fireşte că niciodată nu e prea târziu să schimbăm două-trei vorbe despre Naxos şi, în general, despre orice.

Sigur că Naxos Town, căci doar la capitală s-a rezumat excursia noastră, ne-a încântat şi ne-a deschis pofta spre o vacanţă mai lungă şi extinsă, pe toată insula. Din câte mi-am dat seama, Naxos nu se compară cu arida Mykonos, în plus fiind mult mai mare, oferă, bineînţeles, mai multe locuri de vizitat. Şi e mai normală din punct de vedere al preţurilor, lucru foarte important.

Ai dreptate, cu mâncarea grecească sunt puţine şanse s-o dai în bară, iar papoutsakia este şi unul dintre felurile noastre preferate de mâncare. Aici era ceva reinterpretat, dar la fel de bun, dacă nu chiar mai gustos.

Am folosit "din păcate" fiindcă mai peste tot în Grecia am primit ceva simbolic din partea casei, de cele mai multe ori pe post de desert (fie fructe, fie prăjiturici), sau chiar digestiv uneori. Localnicii din Naxos şi Mykonos au fost excepţia de la regulă, însă n-a fost bai, chiar dacă ne obişnuiserăm în timp cu astfel de mici atenţii. Învăţul are şi dezvăţ!

Felicitări pentru articol, pentru excursie în general, de fapt pentru toate excursiile de anul asta! V-am admirat că ați riscat și ați câștigat, noi n-am avut chiar atâta tupeu (dar ne tratăm și sperăm să recuperăm! ????????????) Și la anul, cel puțin tot așa să vă iasă!

Mulţumesc pentru cuvintele tale frumoase! S-a întâmplat ca anul acesta să călătorim mai mult având de valorificat mai multe vouchere de la companiile aeriene care nu au putut să zboare anul trecut, dar şi urmare achiziţionării unor bilete de avion la promoţie (ştii tu, 1+1 gratis). Am pornit timid, pe urmă n-am mai avut nicio temere, principiul conform căruia„de ce ţi-e frică, nu scapi! " a funcţionat perfect. Însă, în tot acest timp am fost destul de atenţi.

Îţi întorc cu drag urările şi să sperăm că şi anul viitor ne va aduce vacanţe pe sufletele noastre, evident fără să lăsăm garda jos în privinţa pericolelor ce ne-ar putea paşte!

elenaadinascris / TELEFON [05.12.21 19:19:45] »

Interesantă mâncarea, ceva nou pentru mine, dar arată destul de bine ca să o mănânc, dacă aș avea- o... ????

Și locația arată bine!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [05.12.21 19:35:14] »

@elenaadina: A fost gustoasă şi, da, interesantă. Deşi se încadrează în mâncăruri greceşti clasice, cunoscute, naxienii au dat tuşă personală preparatelor, astfel că acum sunt considerate specialităţi locale. E posibil ca la restaurantele cu specific grecesc să se găsească ceva de genul acestora, aşa că dacă ai cumva vreunul în apropiere, poţi încerca.

Acolo, pe faleză mai toate tavernele arătau bine, de aceea nici nu prea ştiam pe care să o alegem, ne-am cam ghidat după ofertă.

Mulţumesc pentru vizită, ecou, cuvinte frunoase!

elenaadinascris / TELEFON [06.12.21 09:52:11] »

@irinad: ☺️????????

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [06.12.21 18:40:23] »

Foarte bună alegerea voastră, pe malul mării, mâncăruri de-ale mării! Ce mai, mi-ai făcut poftă, de mâncarea grecească dar și de zile călduroase, de vacanță!

Mă bucur că și vouă v-a plăcut, că a fost nițel diferit, cu amprenta locului... De aceea merită încercat un anumit fel în mai multe locuri, mai multe insule în acest caz.

Număr deja lunile până la vacanța de vară, mai e atât de mult!

Te pup, o seară liniștită!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [06.12.21 19:15:47] »

@maryka: Mă bucur că-ţi place şi ţie taverna aleasă de noi în Naxos pentru masa de prânz, ba chiar şi bucatele care sunt versiuni locale ale celor clasice, destul de cunoscute. Mâncarea grecească face şi ea parte din panoplia de obiective turistice atunci când suntem în vacanţă.

Număr deja lunile până la vacanța de vară, mai e atât de mult!

Cam da, avem destul de aşteptat. Să sperăm că vom avea vremuri mai bune la anul! Până atunci, mai povestim despre cele petrecute deja!

Mulţumesc pentru vizită, ecou, comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elenaadina, irinad, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în insula Naxos?:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.064927816390991 sec
  ecranul dvs: 1 x 1