ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
LUNA
FEB-2021
Prieteni
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
83.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Enterprise

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cină tip Star Trek

Cina am avut privilegiul să o consumăm la unul dintre cele mai interesante restaurante din Ethiopia. Drumul până la restaurant l-am parcurs tot cu mașina, distanțele fiind considerabile. Mai mult restaurantul Ben Abeba este cocoțat sus pe munte.

Drumul până la restaurant este destul de rău, dar când ajungi acolo uiți de toate. Am prins o zi frumoasă și am ajuns la acest restaurant exact la apusul soarelui. Prilej de a ne desfăta privirea cu un peisaj deosebit, evident și de a face multe poze.

Numele acestui restaurant se pare că nu este ales întâmplător. Este un mic joc de cuvinte, Ben cică s-ar traduce în dialectul scoțian prin munte, iar Abeba în limba locală amharic prin floare nouă. Cumva în traducere liberă ar fi floare nouă de munte!!! Scoțiană? Da ce treabă are scoțiancă cu acest restaurant? Uite că are, da o să povestesc imediat.

Fac o mică paranteză. Tocmai am terminat de citit cartea recomandată de atâția colegi și anume „Îndrăgostită de un masai” de Corinne Hoffman. Asta prin bunăvoința prietenei și colegei Anilu, drept pentru care-i mulțumesc mult! Aceasta carte reprezintă povestea unei tinere elvețience bine situată în societate, care și-a abandonat familia, prietenii, afacerea și țara și s-a mutat în Kenya pentru că s-a îndrăgostit de un masai. Ei bine s-a mutat în mijlocul sălbăticiei, în patria tribului Samara, pentru a trăi alături de bărbatul iubit și de familia acestuia. Gata mi-am schimbat percepția, până acum credeam că doar bărbați pot face nebunii, dar acum mi-am dat seama că femeile îi întrec cu vârf și îndesat, dacă li se pune pata. A trăit într-un sat de masai în condiții greu de imaginat, pentru un occidental. Partea interesantă este că am aflat multe despre stilul de viață tribal, multe din acestea fiind probabil similare și la triburile de Ethiopia pe care le-am vizitat! Gata închid paranteza.

Da de ce am făcut această paranteză!? Ei bine din pricina lui Susan Aitchison. Aceasta era o profesoară de economie domiciliată în Glasgow, Scoția. La vârsta de 57 de ani și jumătate, la îndemnul unui amic s-a aventurat în Ethiopia pentru o cauză umanitară și anume, deschiderea unei școli. S-a îndrăgostit atât de tare de această țară și de oamenii de-acolo, încât s-a decis să rămână în Ethiopia, mai exact în orașul Lalibela, asta cu toate că în Scoția avea o viață liniștită și o pensie bună.

Aici s-a combinat cu Habtamu Baye. Nu știu dacă s-au combinat doar la afacere sau și pe plan personal (eu înclin către ambele variante), cert este că au decis construirea restaurantului Ben Abeba. După cum am precizat acesta este cocoțat sus pe undeal. Ce n-am precizat este forma acestuia. Este plin de pasarele care urcă și coboară, știi de unde încep, da nu știi unde se termină. O nebunie totală. S-a vrut probabil o clădire futuristă. Eu de exemplu am comparat-o cu nava Enterprise, din serialul Star Trek. Îți place sau nu-ți place, da nu te poate lăsa indiferent. Mie sincer nu prea mi-a plăcut, dar fiecare cu gusturile lui!

Ei bine acest restaurant futurist a fost pus pe picioare și a devenit un loc musai de vizitat și nu doar atât. Ghidurile de călătoarie îl recomandă ca unul din cele mai bune din țară.

Partenerul ei Habtamu Baye a contribuit din plin la succesul acestei afaceri, acesta deținând o firmă de taxiuri care îi îndrumă pe turiști la acest local. Întreprinderea lui Susan a adus multe beneficii într-o zonă rurală lipsită de oportunități economice. Aici marea majoritate a populației se ocupă cu agricultură și parțial cu turismul. Asta dacă nu e pandemie!

Aitchison și Baye se aprovizioneză doar cu alimente locale, nimic din meniu nu este importat. Bucătăria lor este tradițional etiopiană, dar a inserat în meniu și ceva produse de la ea din țară. Cu toate că a vrut să prepare și să servească și pește, acest lucru nu a fost posibil din cauza infrastructurii locale și al distanței considerabile de cea mai apropiată sursă! Lacul Tana se află la 320 de kilometri de locația restaurantului. Asta ar însemna un drum dus întors de vreo 13-14 ore, în condițiile în care este cald și nu există în zonă mașini frigorifice.

Susan a angajat personal doar din zonă! Nu a pus preț pe cunoastere. Nici nu ar fi avut cum, majoritatea lucrează în agricultură sau în lucru manual, mai exact confecționarea de diverse obiecte. Ea s-a ocupat personal de pregătirea angajațiilor. La angajare a interesat-o doar personalitatea și abilitățile sociale. De restul s-a ocupat ea. Timp de o săptămână noii recruți sunt instruiți cu privire la tot ceea ce trebuie să știe despre un restaurant, de la igienă, la servicii pentru clienți. Dintr-o grupă de zece recruți, maxim doi ajung să fie angajați de Susan cu normă întreagă. Cu toate acestea toți primesc o diplomă, care poate le va fi de folos pe viitor pentru angajarea la o altă firmă.

În plin sezon Susan a avut și 40 de angajați. Acum din cauza crizei sanitare, dacă mai avea 10. Oricum noi eram singurii clienți, iar clădirea părea cam părăsită. Ba nu mint, mai era la o masă o pereche de localnici. S-a animat totul pentru vreo două ore. Pandemia asta i-a lovit puternic afacerea.

Cei angajați permanent au un salariu de 600 de birr, foarte bun pentru ei, incredibil de mic pentru noi! 15 USD pe lună!!! O cameră se închiriaza în Lalibela cu 100 birr, așa că le mai rămân ceva firfirei. În comparație un lucrător agricol este plătit cu doar 100 birr pe lună! Extrem de puțin. Deci o slujbă la Susan este ceva foarte căutat.

Dar Susan nu s-a mulțumit cu atâta. Ea a plantat pe dealul pe care are localul, aproximativ 30000 de copaci. Mai mult a înființat un fond de burse, care îi ajută pe copiii care doresc să continue școala. Deasemenea este sponsor al echipei de fotbal din localitate.

Uite câte poate face un om cu resurse puține, dar cu putere de muncă și cu o inimă mare!! În cele din urmă ea și-a pus puternic amprenta pe aceste locuri, iar moștenirea pe care o lasă comunității este mult mai semnificativă decât și-ar fi imaginat vreodată, doamna profesor de economie!

Din nefericire, așa cum am mai spus, lipsa turiștilor și-a pus amprenta și pe acest restaurant. Cu greu s-au organizat. După sesiunea de fotografii cu apusul am intrat înăuntru, pentru că se făcuse frig! Lumina în interior era cam chioară. Probabil curentul era dat de un generator. Prea multe nu avea în meniu. Preparatele europene lipseau, așa că am avut ales tot dintre preparatele lor tradiționale de pui, vită sau capră. Shiro, morenga și tibs erau în meniu! Plus diverse salate de crudități.

De băut am luat bere locală Saint George. Sincer nu m-a dat pe spate bucătaria lor. Au circumstanțe atenuante și anume pandemia și lipsa acută a clienților. Știu cât de greu e să menții pe picioare, o asemenea afacere, în asemenea vremuri.

Una peste alta ne-am simțit bine la acest local, am râs, am glumit. Toată distracția a costat vreo 300 de birr de persoană. Recomand acest local, da în vremuri mai bune.

Apropo, n-am văzut, da am auzit, că s-ar fi făcut un reportaj despre acest local, pe National Geographic!!!

P. S. Colac peste pupăză eram și bine păziți de oameni cu Kalashnikoave!!


despre SERVICII

ospătărițele foarte amabile!


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

așa și așa! Cam ca vremurile pe care le trăim!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Locația face toți banii! O să vedeți și în poze.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 22.05.21 09:49:22
Validat / Publicat: 22.05.21 10:33:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 vedere de la local
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

robert [22.05.21 10:17:23] »

rog https://www.youtube.com/watch?v=olE9ePjdvSw&list=RDlOK_ODvA4Os&index=3

mersi frumos!

webmasterX [22.05.21 10:33:04] »

Excepțională și această experiență - deosebită și alegerea ilustrației muzică

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion [22.05.21 12:07:26] »

@robert: Clădirea e, într-adevăr, cel puțin bizară, pare să reproducă într-o manieră modernă imaginea unei colibe... Dar cel mai frumos mi se pare a fi peisajul.

Credeai până acum că numai bărbații” pot face nebunii” ?!! Îți recomand, în acest caz, cartea” Departe de Africa” /” Din inima Africii” (a fost tradusă în ambele variante de titluri), publicată în 1937. Este un roman autobiografic de Karen Blixen, o daneză care s-a căsătorit din motive strict financiare cu un aristocrat și a trăit în Kenya din 1913 până în 1931 la ferma acestuia, pe care s-a luptat s-o țină în funcțiune în condiții foarte vitrege, stabilind în același timp relații de ajutorare și amiciție cu localnicii.

Cartea a fost ecranizată în 1985 în regia lui Sydney Pollack, cu Meryl Streep și Robert Redford în rolurile principale, și filmul e superb! A și câștigat Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Recomand!

robert [22.05.21 12:53:23] »

@Carmen Ion: ce a facut femeia asta îndragostită de un masai, mi se pare de domeniul fantasticului. Da știi vorba aia, viata bate filmul. Eu nu cred că femeile sunt la fel de nebune ca barbații, ci mult mai mult! Părerea mea. Un bărbat dacă se îndrăgostea de o africancă o lua la el acasă, nu se muta el acolo.

Departe de Africa e un film superb cu doi dintre actorii mei preferați. Cartea nu am citit-o, da cred că este mult mai fascinantă. O sa o caut!

Mersi frumos pentru vizită și comentariu!

P.S. Caut și nu găsesc "Sub Soarele Africii Răsăritene" de Mihai Tican Rumano, carte recomandată de TraianS!

ANILUscris / TELEFON [22.05.21 15:50:15] »

Interesantă locație... dar sincer, mult mai frumos este peisajul văzut de acolo de sus...

Ce poate face o femeie... sau mai exact o europeancă în Africa... !!!

Îmi pare bine că ți-a plăcut cartea.

Ce plăcut este să citești despre locuri inedite când ești în vacanță... la un pahar de vin alb!

Toate cele bune!

Carmen Ionscris / TELEFON [22.05.21 15:56:02] »

@robert: Găsești cartea Sub soarele Africii răsăritene pe site-ul Târgul cărții

robertscris / TELEFON [22.05.21 16:21:45] »

@Carmen Ion: super! De când o caut! Mersi mult!

P.S.Gata am comandat-o!

robertscris / TELEFON [22.05.21 16:23:45] »

@ANILU: hai noroc! Hâc! Distracție plăcută!

krisstinnascris / TELEFON [24.05.21 06:16:19] »

@robert: Nu o fi fost mâncarea gustoasă dar articolul este

De ce erați păziți? Cine vă putea ataca?

Un review pe gustul meu, interesant, captivant. Bravo!

robert [24.05.21 07:59:51] »

@krisstinna: sunt anumite tensiuni în zonă! Țara este în plin război intern! Sau poate există invidie pe Susan, ceea ce nu prea cred. Sau poate de bandiți. Oricum paza era a restaurantului.

Mă bucur mult că ți-a plăcut povestea mea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, robert
Alte impresii din această RUBRICĂPe unde am mai mâncat prin Etiopia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058610916137695 sec
    ecranul dvs: 1 x 1