ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN

Din viața comunității AmFostAcolo

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 5 MIN

In memoriam

TIPĂREȘTE

Îmi permit să scriu câteva rânduri pentru că suntem o familie şi, atât la bucurii cât şi la necazuri suntem împreună. Asa a fost când am pierdut-o pe Maria sau s-a stins soţul lui Zoazoare sau al meu pe care mulţi dintre voi l-aţi cunoscut. De data asta a venit rândul sorei mele dr. Sanda Ariton din Bacău. Mulţumesc celor care mi-au trimis condoleanţe, afaişti sau nu, atât mie cât şi fiicei ei ing. Cristina Filip, ca user AFA, ilinca591.

Sora mea fusese un medic foarte bun cu multă empatie pentru copiii bolnavi, ani de zile conducând o secţie a Spitalului de Copii din Bacău. În biblioteca ei am văzut diplome şi premii pentru un anumit an sau întreaga activitate.

Împlinise 93 de ani şi de 15 luni era ţintuită la pat. Ca medic, cunoscând riscurile şi consecinţele, acum vreo 15-20 ani a refuzat să-şi pună proteze la genunchi şi de atunci a început degringolada. Dureri mari, a căzut, gips, orteze, cadru, iar a căzut, accident cerebral şi definitiv la pat. A fost îngrijită cu un devotement ieşit din comun de Cristina care venea obosită de la serviciu şi acoperea pauza de 3-4 ore dintre cele două femei care vedeau de ea. Deşi în tinereţe, fiecare şi-a văzut de viaţa şi obligaţiile ei, neavând prea mult timp una pentru alta, pe măsură ce am îmbătrânit, genele şi-au spus cuvântul, gândeam aproape la fel şi la două zile vorbeam la telefon. Ştiam că sfârşitul ei e aproape şi mă rugam la Dzeu să se ridice restricţiile şi să mai pot merge s-o văd. Chiar şi aşa era problematic pentru că la rândul meu merg greu şi insuficienţa pulmonară îmi taie respiraţia după 10-20 m parcurşi. Totuşi, speram să găsesc o soluţie. Din păcate aceasta fost participarea la înmormântare. Acum am rămas ultima membră a familiei Ariton.

Am plecat cu amândoi copiii care din păcate având obligaţii de serviciu nu s-au putut elibera decât târziu, aşa că am ieşit din Buc. la şapte seara. Şoseaua fiind liberă am ajuns la Bacău repede, după ora zece jumătate. Asta nu ne-a împiedicat să stăm de vorbă cu Cristina şi să depănăm amintiri de familie până spre trei dimineaţa şi să ne uităm la pozele păstrate cu grijă în albume

În ziua aceea era înmormântarea. Am fost surprinsă şi impresionată să văd câte coroane de flori s-au depus şi câtă lume a venit. Fiind medic pediatru, pe mulţi din cei trecuţi de 50-60 ani i-a îngrijit şi aceştia au venit cu o floare de rămas bun. Colegele ei, şi ele nonagenare, i-au trimis coroane şi au dat anunţ la ziarul local. După slujbele de la capelă şi biserică unde s-a citit un necrolog impresionant, s-a mers la cimitir unde pe cavoul familiei erau inscripţionate numele bunicilor mei şi ale altor rude.

Bunicul meu, Sava Ariton a fost 30 ani directorul scolii primare nr. 1 din Bacău şi prin mâna lui au trecut generaţii de copii. Astăzi există o propunere ca şcoala de opt clase să-şi schimbe numele din Alexandru Ioan Cuza în Sava Ariton. Ca învăţător sărac şi-a ţinut cei cinci copii în scoli înalte. Pe tata, ca să beneficieze ca student de soldă de locotenent, cazarmament şi popotă gratuită l-a dat la medicină militară; alt băiat urmând Scoala Superioară de Ofiţeri a ajuns colonel şi sef al jandarmeriei Bucureşti. Comunişii l-au închis şi după 14 ani de puscărie a murit şi aruncat la groapa comună. I-am găsit numele la Memorialul de la Sighetul Marmaţiei. Fiica bunicului, mătuşa mea, urma să devină învăţătoare. Numai că, fiind infirmieră voluntară în primul război mondial, devotamentul ei a fost remarcat de regele Ferdinand care i-a acordat o bursă pentru facultatea de medicina din Iaşi. A fost una din primele femei medic din Moldova. Toate aceste memorii mi-au fost cerute de un profesor, ziarist local, care pe baza imprimării pe reportofon va scrie un articol despre bunicul meu şi urmaşii lui.

Masa de pomană s-a ţinut într-un restaurant din apropierea cimitirului unde mesele de câte patru locuri au fost distanţate, ni s-a dat dezinfectant şi s-au păstrat toate indicaţiile de protejare contra pandemiei. Acolo multă lume a venit să-mi prezinte condoleanţe în calitate de soră. Mă ştiau de Mama Michi din povestirile nepoatei şi eu le prezentam fiecăruia cu mândrie copiii. Am plecat spre Buc. din nou târziu şi am ajuns acasă la orele 22.

Nu ştiu în ce măsură aţi avut răbdare să citiţi această poveste de familie dar, plecând de la reviewul lui Carmen Ioan care vă îndemna să scrieţi pe AFA care ne ţine uniţi de mai mult de 13 ani vă rog şi eu să scrieţi şi să nu-l lăsaţi să-şi piardă din calităţile excepţionale pe care le are. Povestiţi pe unde umblaţi, ce aţi văzut, unde aţi stat, căci aceste scrieri, înafară de utilitatea imediată pentru alţi useri, vor fi chiar pentru autori cele mai preţioase amintiri.

Viaţa trece oricum, rămân amintirile şi AFA este un bun depozitar al lor.

Vă rog să mă iertaţi că v-am irosit timpul citindu-mă, dar ultimul paragraf, vă sfătuiesc să-l reţineţi şi să-l puneţi în aplicare.


[fb]
---
Trimis de Michi in 14.05.21 16:27:16
Validat / Publicat: 14.05.21 20:02:26
VIZUALIZĂRI: 814
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Scoala cu opt clase Alexandru Ioan Cuza propusă a deveni Sava Ariton
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36 PMA (din 36 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

hlliscris / TELEFON [14.05.21 20:27:27] »

Dumnezeu sa o ierte și sa o odihnească în pace!!!

Yersinia pestisscris / TELEFON [15.05.21 15:22:27] »

Trebuie să fiți mândră să faceți parte din o așa familie! Respect!

Michi [16.05.21 11:58:07] »

@Yersinia pestis: Am încercat toată viaţa să n-o fac de ruşine şi chiar şi acum încerc să-mi duc bătrâneţea cu decenţă, cât o vrea Dzeu. În ultimii 11 ani AFA mi-a fost suport şi chiar dacă nu mai pot călători, mai scormonesc prin poze şi amintiri. Din cei ce citesc, măcar unuia de i-ar fi de folos ce scriu, înseamnă că mi-am făcut datoria.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][5 voturi]
adrianaglogoscris / TELEFON [25.05.21 12:13:33] »

@Michi: Frumos, dureros, impresionant. Odihna in pace pt sora, iar pt dumneavoastra tot respectul si admiratia mea. Va cunosc doar virtual, dar e suficient pt a va admira din suflet.

Multa sanatate va doresc.

Michi [25.05.21 13:30:38] »

@adrianaglogo: Mulţumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, hlli, Michi
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0544588565826 sec
ecranul dvs: 1 x 1