ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
PREȚ 38 leva lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Ferma de midii Dalboka

A doua oară a fost cu mai mult noroc

TIPĂREȘTE

Când ne întoarcem spre casă din vacanță, uneori mergem șnur, alteori ne tot abatem și ne tot oprim... Depinde de multe: de timpul avut la dispoziție, de vreme, de problemele care ne așteaptă acasă și îndeosebi de dispoziția de moment. Când ne-am întors de la Varna, ne-am tot abătut și ne-am tot oprit, căutând locuri noi sau dorind să revedem altele vechi. Ne place când se nimerește să revenim unde am mai fost, ne bucurăm să vedem progresul, atunci când el există... Ferma de midii Dalboka este unul din aceste locuri.

Probabil sunt puțini români care să nu fi auzit de Dalboka, în special dintre cei ce trăiesc în sudul țării. Știu constănțeni și chiar bucureșteni care în timpurile pre-pandemice obișnuiau să dea o fugă la Dalboka doar pentru a mânca, iar apoi se întorceau acasă. Mai ales la început, când a apărut (să tot fie vreo 15 ani), a fost ceva wow, pe urmă treaba s-a mai stricat pe ici, pe colo. Inclusiv pe site-ul de față „au curs râuri de cerneală” în ceea ce o privește; am numărat nu mai puțin de 63 de articole, unele laudative, altele exact pe dos... Ce ar mai putea aduce în plus încă unul, ați putea exclama exasperați?! Poate că nimic, pur și simpu mi-e dor de atmosfera acelei zile însorite de toamnă și de albastrul lichid al mării...

Bulgarii au început a cultiva midii în Marea Neagră prin anii 1990, nu știu dacă Dalboka n-o fi fost chiar prima fermă de acest gen. Din anul 2003, cu ajutorul fondurilor europene, s-au dezvoltat și s-au tot dezvoltat; vara, pe litoralul bulgăresc, nu e mâncătorie cât de minusculă care să nu afișeze, cu mândrie, reclama la preparatul casei, „midii de Marea Neagră” . În consecință, prețul unei porții nu mai e de mult unul prohibitiv. Noi, cu ocazia nenumăratelor incursiuni, le-am cam dat de gust și de câte ori mergem în Bulgaria la mare nu pierdem ocazia de a face o mare burtă de scoici!

În anii precedenți, am mai ajuns la Dalboka o singură dată, când locul nu ne-a dat prea tare pe spate. Poate contextul nu a fost cel mai potrivit; era miez de vară, am prins extrem de aglomerat, totuși am avut noroc să se elibereze o masă, unde ne-am înghesuit cu toții (eram 11 persoane, adulți și copii). Am comandat o sumedenie de chestii, care au venit pe rând, pe măsură ce erau gata, astfel că unii se săturaseră deja, în timp ce alții încă își așteptau comanda. Am gustat din multe, toate pe bază de midii, inclusiv desertul (cochilii umplute cu mere trase în unt și... midii, desigur). Porții mici, prețuri așa și așa, gustul la fel, am zis „hai, că am bifat și Dalboka!” .

Vă povesteam că, întorcându-ne dinspre Varna, ne-am tot abătut din drum. Mi se făcuse dor de stâncile de la Tyulenovo și, de pe plaja din Kavarna ne-am cocoțat undeva în dreapta pe o scurtătură pe care o bunghiserăm acum câțiva ani și care ne-a scos într-un cartier periferic al orașului, locuit preponderent de rromi. De aici, am cotit-o iar dreapta pe drumul 901, cel ce străbate peninsula Kaliakra până la cunoscuta cetate din capăt. După vreo 4 km de Kavarna și cam cu 1 km înainte de satul Balgarevo, se face un drum în dreapta, bine semnalizat, printre ogoare, apoi coboară spre mare. În capătul lui se găsesc cele 2 restaurante ale fermei de midii Dalboka.

A fost ideea lui Tati să ne abatem într-acolo, „să vedem cum mai e” . Am găsit drumul la fel de prost cum îl știam, mai ales pe ultima lui porțiune, dar mult mai puțin aglomerat, ceea ce ne-a permis să găsim destul de ușor loc în parcarea de jos, din apropierea cârciumilor. Altfel, ar trebui lăsată mașina mai sus (neapărat golită de orice lucru de valoare!), pe marginea șoselei.

Nu ne era prea foame, dar am decis totuși să rămânem să mâncăm de prânz aici, prea era frumoasă și serenă atmosfera! Duminică, început de noiembrie, soare și cald, parfumul și culorile mării... Probabil nu ne-am mai fi întâlnit curând cu așa ceva...

Sunt 2 terase, una în stânga și una în dreapta, n-am idee dacă-s aceeași Mărie cu altă pălărie sau nu. Noi ne-am orientat în dreapta, la fel ca acum câțiva ani. Doar că, spre deosebire de atunci, acum locul era aproape pustiu, doar 2-3 mese ocupate. Nu trebuie să vă imaginați cine știe ce lux, locul e mai degrabă rustic.

Am remarcat mai multe secțiuni: imediat după intrare, o terasă acoperită de formă relativ pătrată, mesele și scaunele erau strânse; urma una de asemenea acoperită și protejată în plus cu folii de plastic pe toate părțile, singura funcțională, pregătită să primească oaspeți; încă una în aer liber, în continuarea celeilalte, până aproape de peretele de stâncă al micului golf. Pe a doua și a treia terasă, mesele de lemn sunt dispuse în șir indian, chiar în apropierea țărmului, fiecare fiind prevăzută cu câte o băncuță de-o parte și de alta (am apreciat că încap 4-8 persoane la fiecare masă).

Ne-a reperat imediat o domnișoară și, remarcând că vorbim românește, ne-a salutat în limba noastră natală. Fiind foarte aproape de graniță, la Dalboka mai toți angajații vorbesc limba română, știam asta de data trecută, dar și din alte postări. Ne-a îndrumat spre terasa din mijloc, la o masă aflată la oarece distanță de celelate ocupate. Toate mesele erau acoperite cu fețe textile albe, curate, dar necălcate 🤪 și în capătul fiecăruia se aflau oliviera cu de toate și câte un suport cu șervețele.

Pe partea opusă mării, terasa e delimitată de un mic zid de piatră, completat în partea de sus cu folie de plastic; cu siguranță vara aceasta este scoasă. Întregul „pervaz” era decorat cu ghivece de flori, alte câteva jardiniere erau dispuse la baza acestui zid, din loc în loc. Chiar lângă intrare am văzut un fel de dulap, pe care se aflau recipiente cu dezinfectant, un teanc de meniuri și altul de fețe de masă curate. Alături, un imens coș de gunoi cu capac.

La Dalboka există meniuri scrise în limba română, erau și data trecută. Preparatele sunt grupate pe „capitole” , unele denumite într-un mod destul de haios; de exemplu, supele se cheamă „bucătarul vrăjitor” , felurile principale cu midii „de ce suntem aici” , iar cele fără midii „pentru cei care nu știu de ce sunt aici” . Noi știam clar de ce ne aflam acolo, așa că ne-am orientat spre o ciorbă de midii/„mirajul mării” (7 lv), o porție de midii cu legume (10 lv) și una de midii „Dalboka” natur (10 lv), o salată de varză și morcov (5 lv), 2 felii de pâine (0,5 lv fiecare). De băut, bere locală pentru mine (3 lv) și un suc îmbuteliat pentru șofer (2 lv).

Comanda fiind lansată, am pornit spre toalete. Spre deosebire de data trecută, între timp au construit spații speciale, adecvate și curate (se urcă niște trepte pe lângă clădirea principală).

Am primit rapid băuturile, au prins bine, căci deja începuserăm să transpirăm în atmosfera de seră a terasei. Destul de repede după aceea au venit ciorba și salata. Ciorbele bulgărești sunt de fapt supe, de multe ori groase și consistente, precum în cazul de față. Era dreasă cu mărar, însoțită de un mic bol cu un sos de roșii picant, mi-a plăcut foarte mult! De salată nu ne-am atins până nu am primit felurile principale, ceea ce s-a întâmplat curând.

Midiile cu legume au fost servite spectaculos, într-un vas special – o cratiță emailată acoperită de încă o cratiță, cea de-a doua fiind destinată cochiliilor goale. Foarte gustoase! Celelate, înăbușite în folie de aluminiu. Asta a fost porția lui Tati, dar am gustat și eu – bune-bune, se simțea gustul mării, aromatizate doar cu ceva verdețuri. În atâția ani, m-am lămurit: midiile sunt delicioase dacă sunt foarte proaspete. Punct. Porțiile mi s-au părut de mărime medie, eu prefer așa, decât să nu pot termina din farfurie sau să mă umflu. În tot cazul, pentru începutul nostru de foame, cele de mai sus au fost exact cât a trebuit.

Am cerut nota, ni s-a spus că putem plăti cum vrem: cu card sau cash, în leva sau lei. Am ales prima variantă și, în timp ce Tati a rămas să definitiveze plata, eu m-am foit un pic prin zonă să fac câteva poze cu marea cea frumoasă. Nota a totalizat 38 leva, un preț absolut corect pentru ceea ce am primit.

Una peste alta, Dalboka a fost pentru noi o experiență mult mai bună a doua oară decât prima, făcându-ne să ne dorim să revenim. Nu am de ce să n-o recomand; poate de evitat perioadele potențial aglomerate sau de făcut rezervare în prealabil. În imediata apropiere se află obiective turistice de marcă, mai mult sau mai puțin cunoscute de turiștii români: Cetatea Kaliakra, plaja Bolata (absolut minunată, o nestemată ascunsă, credeți-mă!), „Fereastra Albastră” de Tyulenovo, farul din Șabla etc. Puteți deci îmbina utilul cu plăcutul și asta pentru o zi sau mai multe! 😉


---
Trimis de crismis in 28.02.21 12:47:34
Validat / Publicat: 28.02.21 13:45:28
VIZUALIZĂRI: 515INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  10 ecouri scrise, până acum

  nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [28.02.21 14:48:10] »

  @crismis:  

  Să vă fie de bine!

  Această experienţă a voastră de noiembrie nu face decât să confirme faptul că mereu în perioadele foarte aglomerate nivelul serviciilor scade.

  Nu sunt fan midii şi nu cred că voi merge la Dalboka, dar mă enervează că nu mai putem da câte o fugă în Bulgaria de câte ori ni se face poftă de una-alta. ​

  În imediata apropiere se află obiective turistice de marcă, mai mult sau mai puțin cunoscute de turiștii români: Cetatea Kaliakra, plaja Bolata (absolut minunată, o nestemată ascunsă, credeți-mă!), „Fereastra Albastră” de Tyulenovo, farul din Șabla etc.

  Citind articolul tău mi-am amintit cu drag, dar şi cu tristeţe de frumoasa noastră excursie în nordul litoralului​ bulgăresc din aprilie-mai 2017, când am vizitat toate aceste frumuseţi conduşi de Tati al tău. Am râs de una singură amintindu-mi şi de tentativa nereuşită de a mânca la acel restaurant bulgăresc.

  Mi-e dor să revin la Tyulenovo şi la Bolata ​​​​

  Carmen Ion [28.02.21 17:09:49] »

  @crismis:  Aoleu ce-mi plouă în gură!    Ai dreptate, midiile - și toate fructele de mare - sunt bune dacă sunt foarte proaspete.

  Într-adevăr, și pe mine m-a dus imediat gândul la mini-întâlnirea AFA de la Eforie Sud de 1 Mai și la plimbarea noastră în Bulgaria cu voi doi pe post de ghizi.

  Mi-e tare dor de mare... Numai că mie nu-mi place marea decât vara; pe vreme rece îmi provoacă un sentiment puternic de tristețe. În 2017 am făcut o excepție de dragul vostru, colegii de pe AFA.

  Oare anul acesta o voi/vom vedea? Pe ea, pe mare, vreau să zic. Hai să ne păstrăm optimismul! ​​

  ​​

  Dana2008scris / TELEFON [01.03.21 10:55:00] »

  @crismis:  Felicitări! Să vă fie de bine!

  Mi-ai făcut o poftă cu midiile...

  Călătorii plăcute!

  Numai bine! ​​​

  C.Danascris / TELEFON [07.03.21 14:02:43] »

  Pfff... am sa trec pe lista aceasta locatie. Sunt mare fan de mâncăruri pe baza de "animalute" cu aroma de mare. 😁 Imi va sta gandul la toate bunătățile despre care ai pomenit desi am gatit numai azi vreo 5 feluri de mancare traditionala (pleaca studenta la capitala cu pachet de la mama. Am devenit bucatar de week. end 🤣🤣🤣) Locatia pare pe gustul meu din descriere. Iar toamna este anotimpul meu preferat. Pt ca anul acesta am luat vacanta in GR ceva mai devreme... sunt sanse ca in toamna sa vizitez locatia despre care ai povestit. Am dat la timp peste acest review. 😉

  crismisscris / TELEFON [09.03.21 08:12:54] »

  @nicole33:  Cu întârziere (parțial motivată) și cu scuze pentru asta, te salut și eu, Nicole!

  Tot timpul cât am scris articolul de față, gândul mi-a zburat la acea zi!... Îmi amintesc deseori de mica noastră escapadă, oricum de fiecare dată când trecem granița la bulgari​ pe la Vama Veche... Minunată zi, și noi mai veseli și mai mulți!...

  La restaurantul Bulgarka, pe plaja din Kavarna, tot eu și Tati vă duseserăm, aveam nenumărate experiențe bune de acolo. Chiar am oscilat între Bulgarka ​și Dalboka, dar am zis că poate nu toată lumea e amatoare de midii! Țin minte că inițial s-au mobilizat foarte bine, ne-au aranjat o masă mare pentru toți câți eram, apoi au cam uitat de noi... Majoritatea s-a enervat și a plecat la Wild Duck, am rămas doar eu cu Tati și @Carmen Ion cu Adrian. Ce a urmat... a fost o masă pe cinste!!!

  ... Hai, că m-a luat valul... O primăvară cu soare și bucurii îți doresc! Iar nouă, tuturor, să scăpăm cât mai repede de pacoste și să ne reluăm foiala! ​

  crismisscris / TELEFON [09.03.21 08:20:35] »

  @Carmen Ion:  Nici nu concep să nu vedem vara asta marea! De ce să n-o vedem?! Vaccinați, testați și para-testați și tot o vedem!

  ... Mie îmi place marea în orice anotimp, are un farmec diferit iarna, când e agitată și pustie... Sigur că în anotimpul cald e mai ofertanta din mai multe puncte de vedere, dar asta e, câteodată pur și simplu nu pot răbda prea mult timp departe de Ea! Când eram puștoaică, se întâmpla adesea să visez marea iarna și mă trezeam cu sufletul plin de nostalgie și dor, de parcă visasem ​un iubit...

  Lasă, că mai e puțin și vine ea, vara! Sunt convinsă că se vor găsi soluții pentru toți cei doritori să plece "spre alte zări, de soare pline"! Să rămânem sănătoși până atunci! ​

  crismisscris / TELEFON [09.03.21 08:23:41] »

  @Dana2008:  Mulțumesc, Dana!

  Mie mereu mi-e poftă de midii... Țin minte când am gustat prima dată, la Nisa, din porția unei colege "cunoscătoare" (căci mie îmi fusese frică să comand ceva ce nu mai mâncasem niciodată). Iami.

  Dar adevăratul gust al midiilor l-am prins tot în Bulgaria, la restaurantul de pe plaja Kavarnei...

  Mersi de vizită și toate cele bune! ​​​

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  crismisscris / TELEFON [09.03.21 08:31:00] »

  @C. Dana:  Sunt multe locuri faine (din orice punct de vedere dorești - turistic, gastronomic etc) pe litoralul bulgăresc. Merită să-i dedici escapade separate, dar pentru început e bine și o pauză intermediară pe drumul spre/dinspre Grecia!...

  În ceea ce privește mâncătoriile, diferența față de litoralul românesc e că te poți așeza la orice masă fără teama că la final vei fi nevoit să-ți vinzi un rinichi ca să achiți nota de plată. Și, în general, mâncarea și serviciile sunt bune, câteodată chiar memorabile.

  Îți doresc... să ajungi acolo unde îți dorești vara asta! Și multe veri viitoare!

  Mulțumesc pentru vizită și ecou! ​​

  nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [10.03.21 06:45:26] »

  @crismis:  

  Tot timpul cât am scris articolul de față, gândul mi-a zburat la acea zi!...

  Şi eu tot la acea zi minunată m-am gândit atunci când ţi-am citit articolul, la enumerarea locurilor vizitate cu această ocazie. ​

  Minunată zi, și noi mai veseli și mai mulți!...

  Adevărat, dar foarte trist...

  Țin minte că inițial s-au mobilizat foarte bine, ne-au aranjat o masă mare pentru toți câți eram, apoi au cam uitat de noi... Majoritatea s-a enervat și a plecat la Wild Duck, am rămas doar eu cu Tati și @Carmen Ion cu Adrian. Ce a urmat... a fost o masă pe cinste!!!

  Nu a fost vina voastră că am prins mare aglomeraţie în acea minivacanţă de 1 Mai.

  Mă număr printre cei care şi-au pierdut răbdarea şi au renunţat. Am probleme cu stomacul şi trebuie neapărat să mănânc atunci când îmi este foame, nu pot să aştept în neştire. Atunci am aşteptat mult peste limita mea obişnuită de dragul găştii şi în speranţa că vom avea o masă bogată şi veselă cu preparate pe gustul tuturor, dar nu a fost să fie pentru noi. ​

  O primăvară cu soare și bucurii îți doresc! Iar nouă, tuturor, să scăpăm cât mai repede de pacoste și să ne reluăm foiala! ​

  Mulţumesc, asemenea!

  Şi eu aştept cu nerăbdare să ne reluăm plimbările în siguranţă şi fără teamă​​​​​​​

  crismisscris / TELEFON [10.03.21 06:55:54] »

  @nicole33

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  C.Dana, crismis, Musca
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.0649478435516 sec
  ecranul dvs: 1 x 1