ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
PREȚ ~1000
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă insula Chios

Thymiana și Karfas!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În articolele în care am povestit despre concediile pe care le-am avut în ultimii ani, mai mereu m-am referit și la stațiunea care ne-a găzduit, în cazul acesta, Karfas.

Dar înainte de asta, voi povesti puțin despre un sat tare frumos, care mie mi-a plăcut mult, Thymiana. Precum e numele de frumos, așa este și satul. Am trecut prin Thymiana prima dată atunci când ne întorceam din capitală cu autobuzul, am oprit în stație fix în fața bisericii și am admirat-o preț de câteva clipe și de atunci am dorit să mă întorc aici. Am reușit să facem asta în penultima zi a concediului, când am luat un autobuz din fața hotelului, dimineața, iar peste cca un sfert de oră ajungeam în sat.

Thymiana- Θυμιανά, este unul din cele mai mari sate din Chios, situat la doar 3km de Karfas și 7 km de capitală. Cu mașina faceți doar 10 minute.

Satul Thymiana, Efthymiana pe numele lui până în 1954, ceea ce înseamnă faimos și asta tocmai datorită carierelor de piatră cu multe nuanțe maro-roșiatice, Thymianousiko, foarte renumite, pietre atât de folosite pentru decorul fațadelor, la construcții.

Satul are cca 1600 de locuitori și este unul din cele mai importante din zona de centru, foarte aproape de capitală.

Zone limitrofe cu acces la mare ce aparțin de Thymiana sunt: stațiunea Karfas, Agia Ermioni și Megali Limnionas. Poate și de aceea autobuzul o ia pe malul mării din Karfas, prin aceste localități, ocazie cu care am admirat și noi aceste frumoase locuri. Sigur că la Agia Ermioni am fost noi și cu mașina, ne-am plimbat prin micul port pitoresc, am văzut micile ambarcațiuni colorate, majoritatea bărci de pescari, în lumina blândă a serii de septembrie.

Satul Thymiana este foarte aproape și de satul Kampos, un sat cu o arhitectură tradițională de excepție, cu case impunătoare, adevărate conace construite în stil neoclasic. Satul Kampos l-am văzut tot din autobuz, venind din capitală, este foarte bine conservat, am recunoscut pietrele renumite de Thymiana folosite atât în construcția caselor cât și a zidurilor înconjurătoare, ce adăpostesc grădini încântătoare cu citrice.

Am ajuns în Thymiana undeva după ora 10, moment în care în centrul satului, bărbații, în general cei mai în vârstă erau la o cafea și un pahar de apă rece, la cafenelele din zonă. Fără îndoială primul obiectiv ce l-am avut în vedere a fost celebra biserică, Agios Efstratios. Este cea de-a doua biserică ca mărime din insulă după Biserica Megalo Taxiarchis din Mesta și a fost construită în 1890.

Biserica impunătoare, înaltă de 45 de m, cu o singură cupolă, domină centrul satului și deși era închisă, am privit-o din toate părțile, am văzut curtea frumos decorată cu pietricele alb-negru, dar și mormântul lui Joachim Stroumbis (1880-1950), într-un mausoleu, un teolog grec, născut în Thymiana, luptător de rezistență, Mitropolit de Kardamyli și apoi Mitropolit de Chios.

Deasemenea se spune că în biserică există moaște ale Sfântului Efstratios.

Sfântul Efstratios, în cinstea căruia a fost construită biserica este unul din cei cinci Sfinți Mucenici, care au trăit în timpul lui Dioclețian în Sementere, Capadoccia.

Memoria lui este sărbătorită pe 13 decembrie.

Cupola bisericii este deosebită, deoarece are o dantelărie pe margini, iar privită de jos pare a fi o coroană. Este un model absolut deosebit, nu l-am mai văzut nicăieri, cu atât mai puțin în Grecia. Același stil îl are și turnul clopotniță, acum aflat în plin proces de restaurare.

Satul Thymiana se poate mândri cu un teren de fotbal, o școală elementară, un club nautic, un club educațional și unul cultural-Meothia.

Desigur, aproape peste drum de biserică mi-a atras atenția o grădină foarte frumoasă, dar unde nu am putut intra deoarece se lucra la amenajare. Este vorba de niște grădini celebre, Fatorou. Am putut vedea însă statuia eroului timian, Joannis Fatouros, cel de al cărui nume se leagă și grădinile.

Peste deal, în apropiere este și mânăstirea Agias Minas, care a fost scena masacrării multor chieni de către turci în 1822.

Dar să revenim la satul Thymiana. Satul a fost compus prin unirea celor trei sate medievale: Andrikian, Vrani și Patrikia.

În mica piațetă din sat, găsim o fântână tradițională, numită Karouli, lângă un restaurant cu același nume.

După cum am observat, pe aici chiar pe strada principală găsim și un cabinet medical, am văzut și două farmacii, marketuri, măcelărie, dar și câteva restaurante, terase. Casele sunt foarte frumoase, unele deși vechi, sunt bine întreținute, recunosc pietrele de thymiana, dar sunt și clădiri abandonate, ceea ce însă nu sunt lipsite de farmec, ba dimpotrivă sunt tare fotogenice.

Aș putea spune că este un melanj plăcut între casele vechi tradiționale și cele mai noi, adaptate vremurilor noastre. Nu lipsesc frumoasele flori de bouganvillea și de leandri, colorați și parfumați.

În sat am întâlnit mai multe biserici mai mici, dar foarte frumoase. Un parc sau loc de odihnă l-am descoperit pe o stradă laterală și probabil cu ocazii festive, aici se adună sătenii să serbeze câte ceva.

Una din serbările tradiționale din Thymiana pentru care este recunoscut satul este Carnavalul Mostra.

Acesta este un obicei ce vine tocmai din din evul mediu, atunci când în timpul unui carnaval, sătenii au fost atacați de pirați, aceștia venind de pe mare. Vestea le-a fost adusă de Viglatoras-adică persoana de veghe la viglă- turnul de veghe, care sunt atât de răspândite în Chios.

Aceste vigle, undeva vreo 50 la număr pe toată insula, sunt niște turnuri cilindrice, de 12-20 m înălțime, dispuse în așa fel încât să aibă vedere la golfuri, pentru a acoperi zonele de pe mare de unde puteau fi atacați de pirați sau alți invadatori.

Viglele nu aveau uși, iar viglatoras urcau cu o frânghie prevăzută cu un cârlig cu care se agățau de zid. Dacă vedeau ceva amenințător, făceau semne cu foc sau fum și transmiteau de la o viglă la alta.

Aici în Thymiana, i-au luat prin surprindere pe atacatori și i-au învins.

De atunci, an de an, localnicii-de obicei tinerii săteni-koudounatoi se îmbracă în haine de epocă și își acoperă fețele cu măști confecționate manual-moutsounaries. Și încă nu exista mască de Covid, dar știau ei ceva;)

Ei se plimbă prin sat și răspândesc veselie și distracție. Asta se întâmplă vineri, ultima zi de Triod până în sâmbăta mare, iar duminică, oamenii se duc la bisericile din sat Agios Dimitrios și Agios Ioannis, aducând un omagiu morților și în special eroilor.

După asta toată lumea se duce în centrul satului unde începe distracția și se dansează talimi. Acest dans reprezintă simbolic bătălia sătenilor-vrakades- cu pirații, apoi urmează un alt dans tradițional -detos -un dans în care participanții stau în cerc ținându-se de umeri. La sfârșit toată lumea merge cântând la diferite instrumente muzicale, cu stegulețe la Biserica Agios Efstratios.

Mostra este cel mai mare festival-carnaval din Marea Egee de Nord, ocazie cu care localnicii se întâlnesc și petrec ore frumoase, alături de mulți turiști.

Karfas

Karfas- Καρφάς - este situat foarte aproape de capitală, la doar 5km și 3 de la aeroport.

Stațiunea Karfas este situată pe o coastă ușor deluroasă care formează golful Karfas, delimitată la nord de Capul Agia Eleni și la sud de Capul Pounta. Acesta din urmă este cel mai apropiat punct al insulei Chios de coasta turcească, aproximativ 9 mile marine și 3 mile marine de insula stâncoasă Paspargos, ce aparține tot Turciei. Deși am fost atât de aproape, nu am putut face excursie în Turcia-Çeşme :(, datorită contextului politic nefavorabil.

Datorită plajei minunate cu nisip auriu, Karfas, este cea mai mare și frumoasă stațiune turistică din insula Chios. Este situată central și este perfectă pentru cazare, de aici putând merge ușor în toate direcțiile, spre toate obiectivele. Puteți găsi aici hoteluri și vile, luxoase și mai modeste, pentru toate buzunarele, sigur mult mai bine într-o perioadă normală, deoarece acum am văzut multe unități hoteliere închise.

Despre restaurante deja v-am povestit, în vremuri bune atunci când erau deschise toate, probabil că era mult mai interesant, exista chiar și viață de noapte, prin câteva cluburi pe lângă plaja din Karfas.

Nu pot decât să recomand cu drag zona Karfas pentru cazare, mi se pare ideală, atât pentru plajă, perfectă pentru familiile cu copii și nu numai, cât și ca punct de plecare spre a descoperi frumusețea sălbatică a insulei Chios.

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/q_Z_c7G7yVY. Mulțumesc frumos!

 

Surse: chios.com, meoth. gr

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de maryka in 23.10.20 18:19:20
Validat / Publicat: 23.10.20 19:47:32
VIZUALIZĂRI: 239INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  9 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [23.10.20 19:47:06] »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  micutzuscris / TELEFON [23.10.20 20:24:35] »

  Citit si votat cu drag, ca dealtfel toate articolele dvs despre aceasta insula. Cred ca ati avut un concediu super reusit. Pozele sant superbe si sant de aceeasi parere cu tine ca majoritatea satelor grecesti au un farmec aparte. Chiar am scris intr-un review despre localitatea care este la poalele Meteorelor, ca acolo ar fi locul unde as vrea sa imi petrec ultima perioada a vietii. Am foarte multe materiale despre Grecia, chiar din acest an dar nu stiu daca voi mai scrie vre-un review. Toate cele bune si multa sanatate va doresc.

  krisstinnascris / TELEFON [23.10.20 20:47:59] »

  @maryka:  Frumoase așezări, culorile sunt superbe. De altfel și pozele atașate sunt deosebite ​​

  ​​Tare pustiu pare peste tot! Cred că in zile normale, sănătoase, e mai animat. ​​

  ​​

  O seară liniștită îți doresc

  ​​

  krisstinnascris / TELEFON [23.10.20 20:54:09] »

  @micutzu:  Ai fost in Grecia anul acesta? Cu sau fără test? Știu ca la început de Iulie ne primeau fără test PCR ​​

  ​​Eu n-am avut curaj să ies din țară și citesc cu drag și articolele celor care au fost in vacanțe pe alte meleaguri, e drept ca uneori nu am timp și de ecouri ​​

  ​​

  Poate îți faci timp și ne povestești și nouă despre vacanța voastră grecească Ați avut emoții? A fost totul Ok?

  ​​

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.10.20 09:39:07] »

  @webmasterX:  

  Mulțumesc frumos! ​

  irinadscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.10.20 09:43:24] »

  Deși am văzut, citit și votat articolul de ieri, abia acum reușesc să spun și eu câteva cuvinte.

  De cele mai multe ori, acesta este genul de sate în care constă farmecul de netăgăduit al Greciei.

  Aici poți găsi Grecia autentică rurală, mai cu seamă insulară. Sincer, nici nu știu să zic care dintre cele două sate mi-a plăcut mai tare. Totuși, parcă cel în care ați stat, Karfas.

  Oricum, un lucru este clar: așa arată Grecia de care se îndrăgostesc mereu și mereu turiștii și în care revin an de sn.

  O zi minunată îți doresc!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.10.20 09:44:35] »

  @micutzu:  

  Mulțumesc frumos!

  Cu adevărat, am avut anul acesta poate cele mai frumoase vacanțe de când mă știu, poate fiindcă nu mai speram la ele, poate din bucurie că în final s-au materializat, poate... Sigur e, că insula Chios este minunată, te surprinde la fiecare pas!

  O, de mult am spus și eu că mi-aș dori să lenevesc undeva într-un sătuc din acesta mic și pitoresc, cu ieșire la mare neapărat, cândva... măcar pe perioada verii... mai ales în contextul actual.

  De ce să nu mai scrieți? Eu abia aștept să citesc despre locurile vizitate!

  Toate cele bune, multă sănătate!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.10.20 09:49:14] »

  @krisstinna:  

  Mersi mult!

  Mă bucur că ți-a plăcut. Probabil, așa îmi închipui și eu, că în vremuri normale altfel stă situația. Dar să știi că eu m-am simțit bine și așa, nu știu de ce cred, dar pesemne că pentru câtva timp asta va fi „normalitatea” .   Chiar dacă se va termina cu acest virus, mult timp lumea încă se va teme. Și poate încă nu va călători.

  Sănătoși să fim și apoi mai vedem!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [24.10.20 09:56:14] »

  @irinad:  

  Păi Karfas îmi place mult pentru că acolo am stat, i-am cercetat fiecare centimetru

  Are ieșire la mare, mai bine zis marea o în​soțește peste tot. Poate și de aceea, peisajele sunt fabuloase, mi-a plăcut nespus s-o pozez mereu și mereu. În plus casele, vilele sunt foarte frumoase, cele ale localnicilor-puțini la număr cca 86, doar vara cu turiștii explodează numărul, clar, nu anul acesta!   ​

  Thymiana este o altă poveste, parfumată, un pic de vechi, un pic de mister, un pic de nou, un amalgam foarte reușit. ​ 

  O zi frumoasă ​să aveți, te pup cu drag!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  irinad, maryka, micutzu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0926070213318 sec
  ecranul dvs: 1 x 1