ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Frumoasele sate din zona Mastichochoria, insula Chios! (partea a II-a)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Astăzi vă voi povesti despre alte două sate din sud, care m-au încântat foarte tare, Olympi și Mesta.

Dacă despre Mesta știam de acasă și o aveam pe lista de must see, de Olympi auzisem ce-i drept, însă m-am convins și mai tare după vizita la muzeul de mastică unde am văzut macheta satului-cetate și mi-a plăcut mult.

Olympi

Satul Olympi-Ολύμποι, este situat la 31 de km sud de capitala Chios Town și la 6 km de Pyrgi.

Încă de pe drum se vede foarte frumos tot satul, vă sfătuiesc să-l pozați chiar de acolo. Pentru că a fost și conservat destul de bine, satul a fost catalogat ca Monument Medieval.

Satul Olympi a fost construit în secolul al XIV-lea de genovezi și are o arhitectură remarcabilă, cu casele unite, fortificate, cu aleile bine pietruite. Cetatea este dreptunghiulară, cu patru turnuri în colțuri, nu poate fi accesată pe laturile de sud-est, intrarea este doar prin nord, pe o poartă monumentală Kato Porta. Pe aici pe aleea strâmtă înaintăm sub arcade pictate cu Xysta, spre piața centrală.

Vizita noastră:

Am parcat chiar la drumul principal pe margine, apoi am trecut pe lângă panoul care ne ura bun venit, aici fiind și două mici terase, cafenele. Am intrat în sat, care de afară părea pustiu, dar imediat ce am trecut de poarta cetății, unde am văzut și harta cu cetatea, am zărit pe ici-colo câteva persoane. Mi s-a părut o cetate în adevăratul sens al cuvântului, ziduri groase de piatră, străduțe foarte-foarte înguste, întunecoase, cu multe arcade impresionante, dar și floricele colorate care dădeau viață zidurilor cenușii, terne.

Cum satul nu este atât de mare precum pare de pe drum, în curând ajungeam spre centru, unde stă încă în picioare turnul central, pătrat, fără acoperiș, dar zidul este frumos, are o înălțime de 20 de metri. De jur-împrejurul turnului, sunt cafenele, restaurante, cu mese și scaune colorate, ferite de soare prin umbrele, multe flori și localnici care stau de vorbă la o cafea. Aici este și o biserică frumoasă, Agia Paraskevi cu niște icoane foarte valoroase. O altă biserică frumoasă este Agios Georgios cu un turn clopotniță alb cu albastru.

Însă ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că unele case părăsite, aveau geamurile sau ușile înlocuite cu plăci de lemn pictate frumos, cu câte o pisică care te privește după geam, sau un bărbat care te poftește în casă. Absolut superbe și care dau un plus de culoare în cetate.

Unele case au fost amenajate și pot primi turiști pentru cazare.

Trapeza este una din aceste clădiri frumoase-dar cu altă destinație-este banca din Olympi.

Poate sunt mai sentimentală, dar mie mi s-a părut cel mai romantic loc din Chios, sper ca pozele să vă convingă de asta.

Localnicii, puțini la număr se ocupă cu agricultura și apicultura. În jurul satului am văzut plantații frumoase de mastic, viță de vie, dar și variate legume. Roșii în ghirlandă am văzut și aici atârnate pe zidurile caselor.

Se organizează mai multe sărbători pe parcursul anului, carnavaluri, una dintre acestea este în prima zi a postului ortodox grecesc Kathara Deftera, obiceiul tradițional Agas, adică un judecător care pedepsește localnicii-spectatorii-care își cumpără pedeapsa. Este de fapt o parodie a justiției servite de otomani în timpul ocupației turcești. În perioada masacrului din 1822, mulți localnici au fost luați prizonieri, ulterior fiind readuși în sat pentru a putea să se ocupe de cultura de mastică-astfel ei și-au cumpărat libertatea.

La o distanță de doar 3 km de sat, spre Mesta este Peștera Olympi, descoperită în 1985, despre care se spune că este mai mult adâncă decât lungă, cca 55 de metri adâncime, cu formațiuni carstice remarcabile. Se spune că stalagmitele și stalactitele sunt cele mai lungi din Balcani.

Nu știu cum se face dar deși am trecut de vreo două-trei ori prin fața intrării, care este spre drumul lateral spre satul Sikias, am tot neglijat, așa că nu am mai fost acolo, dar o puteți face voi de ajungeți prin zonă.

Un alt punct de interes este la câțiva km în sudul insulei, plaja Fana și Kato Fana care și-au luat numele de la un sit antic aflat în apropiere, Temple of Fanaios Apollo, care datează din secolul al-VI Î. Hr.

Mesta

În textele medievale vechi, apare și sub numele de Amista, Amistae sau Lamiste. Dar cel mai probabil numele se trage din cuvântul bizantin mesta care înseamnă greu.

Satul Mesta-Μεστά, este situat într-o vale pe partea de sud-vest a insulei Chios, la 35 de km de capitală și este poate cea mai bine conservată cetate, desemnată Monument Istoric Medieval.

Arhitectura sa elaborată datează încă din secolul al XII-lea, din perioada bizantină. Casele mici din piatră cenușie sunt lipite una de alta formând un zid puternic de protecție, care este perimetrul exterior al așezării. Aceste case nu aveau geamuri spre exterior. Cetatea este pentagonală, cu turnuri în colțuri, turnuri circulare, unele care mai există și azi, cum ar fi Turnul Militas, Turnul Kouloka-Πύργος Κουλουκά sau Turnul Kalika- Πύργος Καλίκα. Există cel puțin două sau trei porți de intrare, așa cum și noi am intrat pe una și am ieșit pe alta.

Între anii 1346 și 1566, genovezii au mai îmbunătățit fortificația castelului, care a fost frecvent atacată de pirați. Și aici străzile înguste pietruite sunt din loc în loc susținute cu arcade cunoscute sub denumirea de tholous.

Casele din sat sunt destul de mici, cu acoperișuri plate, pe care se putea urca și fugi la nevoie către turnul central. Pe locul acestui turn se află astăzi una din cele mai mari biserici de pe insulă, construită în 1868, Megalos Taxiarchis, impresionantă, pe care cu greu am reușit să o fotografiem din pricina spațiului mic. Deși este în centrul satului, în jurul ei fiind o piațetă largă, pe care localnicii o numesc Livadi, cu multe terase și cafenele frumoase, acestea aveau și umbrele de protecție, ceea ce cam obtura imaginea.

Megalos Taxiarchis, este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. După ce genovezii au părăsit insula, în timpul ocupației turcești, turnul central a fost abandonat, iar localnicii au hotărât să-l demoleze pentru a construi pe locul lui biserica aceasta, cea mai mare din insulă și una din cele mai mari din Grecia.

S-au folosit pietre speciale, roșiatice din Thimiana, un sat apropiat de Karfas, pe care l-am vizitat și am fost plăcut impresionată. În exteriorul bisericii este o scară dublă care duce la clopotniță, unde s-a folosit același tip de piatră, de Thimiana, iar curtea este pavată cu pietricele alb-negre cu modele frumoase.

Am admirat biserica de jur-împrejur, nu am intrat deoarece avea loc un eveniment, era multă lume în interior, așa că nu era cazul.

Desigur am mai văzut și alte biserici mai mici și mult mai vechi, Palio Taxiarchis, Agios Georgios, Agios Nikolaos sau Agios Paraskevis.

Despre Palaios Taxiarchis, cel mai vechi monument din Mesta, aflată în partea de nord-vest, vă pot spune că a fost inițial o bazilică boltită cu un singur naos din perioada bizantină. În 1794 a fost extinsă biserica, se mai pot vedea unele picturi foarte vechi, altele sunt acoperite de tencuială, iar iconostasul este sculptat în lemn.

Se spune că la restaurantele din Mesta puteți degusta pe lângă celebrul lichior de mastică și souma-o băutură locală din smochine, servită cu nuci, sau renumitul vin de Mesta-unic-Mestousiko, poate cel mai bun din insulă și xourmades-măslinele locale foarte faimoase, care se coc în copaci datorită unor ciuperci care se dezvoltă în zonă.

Plimbarea noastră a început cu o pauză, după cum v-am povestit deja în articolul despre restaurante. Chiar aproape de intrarea în sat, după parcare, am poposit preț de o pizza la Kastro.

Cu forțele refăcute am început aventura pe străzile mici, pavate cu piatră, un adevărat labirint. Spun aventură pentru că ne-am cam rătăcit de câteva ori, adică de, am descoperit că ne învârteam în cerc. Ei și ce? Foarte frumoase casele, zidurile sunt împodobite și aici cu roșii atârnate la uscat, floricele colorate, bouganvillea roșii sau alte flori albastre, crini sau iederă înviorează atmosfera cenușie.

Spre zona centrală, casele sunt frumos cosmetizate, putând oferi cazări interesante. Aici sunt și magazine tip boutique, unde găsești tot felul de souveniruri sau produse tradiționale.

Localnicii sunt foarte amabili și săritori să te ajute la nevoie, așa cum am pățit și noi, în momentul în care am ajuns într-o fundătură. Apropos, numărul locuitorilor din sat este de cca 400 de suflete.

Se organizează și aici în Mesta diverse festivaluri, cum ar fi cel pomenit mai devreme Aghas, sau Apochreas, carnavalul din luna februarie, Festivalul Souma din 11 august, dedicat băuturii locale, când un distilator uriaș este instalat în piața centrală, iar localnicii dansează și beau souma toată noaptea. Pe 17 august este Festivalul Pescarilor, în Limenas, cu un concurs de pescuit dimineața și o ciorbă de pește noaptea. Aici trebuie să vă spun că la doar 3 km de sat, este portul, ieșirea la mare a Mestei, Limenas.

Foarte mulți săteni au plecat din Mesta, ajungând în Atena, Salonic sau S. U. A, de unde se ocupă încă de sat, trimit ajutoare și donații în bani pentru îmbunătățirea vieții în Mesta și păstrarea obiceiurilor locale, conservarea mediului și păstrarea valorilor culturale. Cu acest scop s-a înființat și Asociația Culturală din Mesta.

În final, concluzia mea este că merită din plin să vizitați aceste sate frumoase, sunt adevărate bijuterii medievale, locuite și în prezent, adevărate muzee în aer liber.

Pozele sper să mă completeze și să vă bucurați de ele.

 

Surse: chios.com, chiosonline. gr, chiosnet. gr

 

Webmaster, o rugăminte: youtu.be/i1h_yJ8pzJU Mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 18.10.20 16:55:32
Validat / Publicat: 18.10.20 20:18:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 610 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Boltă frumoasă cu Xysta în Olympi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.10.20 20:17:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[18.10.20 20:19:42]
»

@webmasterX:  

Mulțumesc frumos! ​

mprofeanu
[18.10.20 22:01:18]
»

@maryka:  Frumoase aceste sate din sudul insulei Chios, mi-au plăcut, m-am plimbat și eu prin Mesta văzând filmulețul dar și prin celelalte, mi-a plăcut și articolul trecut și satul Pyrgi...  

Nu era prea multă lume acolo, așa mi s-a părut din poze, v-ați plimbat în voie și ați savurat în tihnă totul, fără cohorte de turiști... ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[18.10.20 22:16:44]
»

@mprofeanu:  

Da, așa este, avantajul pandemiei, să zic așa, a fost că ne-am plimbat în voie peste tot, nicăieri nu era lume multă, lucru ​care m-a încântat, am putut face poze în fiecare colțișor.  

Frumoase satele, mi-au plăcut și mie, am trecut prin multe altele, dar acestea mi s-au părut cele mai frumoase. Am vrut să ajungem și în satul Exo Didima, am mers destul de mult, mai aveam doar 1 km, doar că nu mai apărea drumul pe hartă, totul era pustiu, nici măcar o mașină, multe serpentine, ne gândeam că nici n-am fi avut unde să întoarcem și am renunțat. ​ Așa am trecut pe lângă un baraj și un lac pe care nici acum n-am aflat cum se numește, nu era nici o tablă de marcaj, n-am găsit nici pe hartă.

Mulțumesc frumos pentru aprecieri, o noapte liniștită! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.10.20 22:38:37]
»

Mesta şi Olympi sunt absolut minunte. Dacă în Mesta am fost un pic şi cam ştiam ce şi cum, la Olympi am fost foarte atentă fiindcă am vrut să văd acum ce nu am putut vedea  în excursia noastră.

Amândouă m-au impresionat, ​Olympi cu forma sa dreptunghiulară, Mesta în formă de pentagon, dar cetăţi care să fie de necucerit sau foarte greu de cucerit. Anul trecut, plimbându-ne prin Mesta, aveam impresia că suntem într-un labirint, bolţile de piatră care acopereau străduţele abia lăsau loc să se întrevadă soarele pe ici, pe colo. Se observă de departe caracterul lor defensiv. Mi-ar mai fi plăcut să fi putut străbate traseul de drumeţie dintre Mesta şi Olympi, văzusem la intrarea în sat un panou informativ despre potecă. Dar, vise, cine ştie ce va mai fi!

Felicitări pentru că ne-ai condus prin Mesta şi Olympi, aşteptăm următoarele sate din Mastichochoria!

Te pup, o seară liniştită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[18.10.20 23:07:37]
»

@irinad:  

Mulțumesc, mă bucur că ți-au plăcut satele. De Mesta știai, despre Olympi, ce să zic m-a surprins foarte plăcut, mi-a plăcut mult. Îmi venea să pozez tot, atât de frumos era totul. Și cumva mai colorat, nu știu, așa am perceput eu.

​ Interesant este ​că văzându-l de pe drum, m-am gândit, oau, e mare, va dura ceva vizitarea. Când colo, la fața locului, nu e chiar așa, sau poate a trecut repede că mi-a plăcut? da, poate fi o explicație. Cine știe, poate ajungi cândva și mă vei contrazice sau nu.

O noapte liniștită și o săptămână ușoară îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.10.20 09:58:16]
»

@maryka:  Încântătoare aceste sate din interior, fără ieșire la mare și mai puțin bătute de turiști, unde viața se desfășoară într-un ritm lent și calm. Foarte simpatice picturile din uși care împodobesc casele trainice din piatră.

Felicitări pentru review și pentru întreaga serie despre insula Chios​!

ANILUPHONE
[19.10.20 17:14:46]
»

Frumoase și inedite și aceste două sate!

Drăguțe picturile pe ușile și ferestrele caselor, chiar dacă acestea nu erau întreținute!

Foarte frumoase pozele!

După așa o vacanță nu-i așa că ai senzația că nu ai reușit să pozezi tot, chiar dacă ai multe poze... mie așa mi se întâmplă!!!

Toate cele bune! ​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[19.10.20 18:04:20]
»

@Carmen Ion:  

Mulțumesc frumos!

Mă bucur că v-am purtat cu mine în insula Chios, care este într-adevăr mai altfel. Recunosc, după atâția ani de Grecia, după atâtea locuri vizitate, mereu mă uimește încă ceva!  

Satele din Chios sunt aparte, acestea din Mastichochoria cu siguranță, iar cele din nord sunt altfel. Oamenii sunt liniștiți, își duc viața exact ca pe vremuri. Cam așa ne-am simțit și noi acolo! Parcă am fi trecut o poartă a timpului...

Aș putea spune că fiecare regiune din Chios e diferită.

Exact ca și plajele ei.

Toate cele  bune, multă sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[19.10.20 18:19:24]
»

@ANILU:  

Mulțumesc mult!

O, da, niciodată nu am făcut suficiente poze, asta e senzația mereu, pentru că acasă stau și mă gândesc, am văzut asta, aia, unde sunt pozele? Dar, oricum restul sunt în memoria noastră!

Interesant este că atunci când mai scriem pe aici, reînviem toate aceste povești, ajutând pe cei care vor să afle despre un loc sau altul, dar ne ajutăm și pe noi în același timp să retrăim călătoriile frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, irinad, maryka, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Chios:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079960823059082 sec
    ecranul dvs: 1 x 1