GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Worms este un oras de 85000 de locuitori, situat la 20 km nord de Mannheim, pe malul Rinului. Catedrala sa este o emblema a orasului, care se vede de departe, pe masura ce te apropii de oras. Ea a fost martora unui trecut infloritor: in prima jumatate a mileniului al 2-lea Worms a fost unul din cele mai importante orase din Germania, scena unor evenimente care au influentat istoria evului mediu.
Am fost debarcat in piata centrala a orasului intr-o frumoasa dimineata de toamna. Piata este relativ mica, pe una din laturi fiind primaria orasului. Primul obiectiv vizitat a fost o cafenea, unde am servit in picioare o cafea foarte buna, care m-a ajutat sa-mi incep rolul de turist in acea zi.
Faima catedralei din Worms este cea care m-a facut sa aleg acest oras ca destinatie de o zi. Impreuna cu catedralele din Mainz si Speyer, cele 3 sunt “perlele” arhitecturii romanice din Germania. Perioada de glorie a stilului romanic a avut loc in primele 2 secole din mileniul al 2-lea, fiind primul stil arhitectural bine definit al evului mediu.
Bisericile construite in stil romanic sunt masive, cu ziduri groase; ferestrele sunt relativ mici, si ca si arcadele se evidentiaza prin arcul roman semicircular in partea de sus (de unde vine si numele stilului). Corpul cladirii este incadrat de turnuri masive, care, la bisericile mari, strajuiesc un dom de forma poligonala. Toate acestea erau valabile si la aceasta superba catedrala din Worms, pe langa lucrurile specifice numai ei: avea niste turnuri rotunde si zvelte, care incadrau niste domuri octogonale imense la ambele capete ale cladirii. Peretii exteriori aveau acea patina a timpului care iti sugereaza ca ceea ce vezi este martorul a multor secole de istorie.
Intrarea in catedrala se facea pe o usa laterala, pe partea de sud, unde exista o mica piateta alaturi de dom. Si interiorul catedralei era impresionant: nava principala era foarte inalta, ceea ce contrasta cu latimea mai mica a ei. Pe peretii celorlalte 2 nave laterale era sculpturi si basoreliefuri infatisand persoane care au avut un anumit rol in istoria lacasului, infatisate alaturi de simbolurile religioase. Era impresionanta expresivitatea acelor figuri, specifica artei germane din evul mediu.
Constructia bisericii asa cum se vede azi a inceput in jurul anului 1125 (pe structura unei biserici mai vechi din 1018), odata cu incheierea controversei investiturii, declansata cu 50 de ani inainte tot in Worms. Biserica a fost in mare terminata in 1181, dar s-a mai lucrat la ea si in secolele 13 si 14. Interiorul domului a fost incendiat si distrus in 1689 de catre francezi, in timpul razboiului Palatinatului. Imediat dupa aceea zona altarului a fost refacuta in stil baroc. Aceasta explica imaginea deosebita pe care o vedeam in zona altarului: stralucirea aurului si bogatia ornamentelor, specifice artei baroce, contrasta puternic cu restul bisericii, in care domnea simplitatea si severitatea artei romanice.
Urmatorul obiectiv vizitat a fost Muzeul orasului Worms. Este situat la 100 de metri de catedrala, pe partea in care este piata si intrarea in catedrala. Muzeul este adapostit intr-un ansamblu de cladiri bisericesti ce dateaza din secolul al 13-lea si care sunt ele insele un obiectiv istoric deosebit. Pretul unui bilet este de doar 2 euro, pentru a vedea un muzeu la care raportul pret/performanta este dintre cele mai bune. Istoria orasului este veche, lucru dovedit de exponatele muzeului. Am putut vedea arme, podoabe si obiecte de ceramica si sticla din antichitate, de pe vremea romanilor. Orasul a fost cunoscut si in epoca lui Carol cel mare. Maxima sa dezvoltare a avut loc in secolele 12 - 14, cand Worms era un vestit oras imperial liber. Aceasta insemna ca nu depindea de nici un senior local ci dadea seama doar imparatului Evenimente importante au avut loc in acest oras. Controversa investiturii, amintita anterior, a fost de fapt o lupta de secole intre imparat si papa, pentru controlul asupra bisericii locale: cine sa numeasca preotii si alte functii bisericesti, imparatul sau papa? In anul 1076 la Worms a castigat imparatul, dar in 1124, tot la Worms, papa si-a luat revansa. Un alt eveniment crucial s-a petrecut la Worms in anul 1521, cand, in cadrul dietei imperiale, Martin Luther nu a vrut sa se dezica de convingerile sale legate de reforma crestinismului catolic. Unul din aspectele acestei reforme era nerecunoasterea nevoii ca biserica sa fie condusa de papa, fapt care i-a atras rapid excomunicarea. Astfel Worms a devenit principalul centru al Reformei. Astazi exista un frumos monument al lui Luther, aproape de catedrala, dar in directia opusa muzeului orasului.
Ce m-a atras cel mai mult in muzeul orasului a fost macheta orasului imperial Worms, asa cum era el in evul mediu. Era facuta din lemn, si puteai vedea toate acele case medievale ingramadite si separate de strazi intortochiate, precum si mareata catedrala, totul fiind inconjurat de zidul de aparare al orasului. Era o legenda cu numele celor mai importante cladiri din oras, si cu un buton alaturi. Daca apasai pe butonul unei denumiri de cladiri, se aprindea o luminita rosie pe macheta in dreptul acelei cladiri
Asa cum aveam sa aflu pe una din brosurile capatate la muzeul orasului, Worms-ul mai avea un muzeu important de vizitat: Muzeul Nibelungilor. Cum nu prea stiam ce inseamna, m-am dus sa-l vizitez si pe asta, era undeva in directia Rinului. La intrare am platit 6 euro, iar la iesire am avut impresia ca Nibelungii mi-au tras-o. Ce era de fapt acest muzeu? Era un spectacol “de sunet si lumina” in care se prezenta epopeea literara medievala Cantecul Nibelungilor. Aceasta epopee se petrece in evul mediu intunecat, o parte importanta chiar la Worms. Era un ghid de parcurgere a muzeului, cu opriri in dreptul unor ecrane, care prezentau diverse imagini de film (cred ca filmul artistic mut din 1924), impreuna cu textul prescurtat al acelei epopei, recitat artistic in difuzoare. O parte din zonele media sunt scarile si terasa zidului medieval de aparare al orasului. Cand am ajuns la capatul povestii, pe terasa deschisa a zidului medieval am intalnit un cuplu de germani putin mai in varsta, si credeti-ma aveau un aer nedumerit, care parca spunea: s-a terminat? Asta a fost expozitia? Dar nu a fost totul in zadar deoarece acestea erau singurele inaltimi de la care aveai o perspectiva frumoasa asupra orasului si asupra faimoasei catedrale, fapt exploatat prin fotografierile de rigoare.
De la muzeul nibelungilor mai era putin pana la malul Rinului. Era destul de lat Rinul la Worms si un pod impunator se arata in partea dreapta: podul Nibelungilor, care avea un portal medieval imens. In stanga incepea o faleza de promenada, nu foarte lunga, care era marginita inspre capat de o terasa de restaurant, iar pe parcurs de bancute. La capatul falezei era un ponton unde puteau acosta navele de agrement. Era un loc unde puteai sa te relaxezi cateva zeci de minute.
Apoi m-am intors in centrul orasului la gara, care este aproape de catedrala. Distantele sunt mici in Worms, asa ca se pot face pe jos. O tanara nemtoaica mi-a scos biletul de la un automat, ca eu nu ma pricepeam, si asa am parasit Worms-ul cu trenul, curios sa circul si eu cu un Personal nemtesc.
PS1: Fotografiile au fost facute cu un aparat cu film si a fost nevoie sa le scanez
PS2: Informatiile istorice cu datele de rigoare au fost luate din carti si reviste de istorie, site-uri de internet cum ar fi wikipedia.com, historia.ro, sacred-destination.com, precum si din pliantele turistice ale obiectivelor vizitate.
PS3: Am citit un rezumat al “Cantecului nibelungilor” si mi-am dat seama ca in urma cu cativa ani am vazut un film artistic care avea exact aceeasi poveste. Va rog sa-mi spuneti daca stiti careva cum se numeste acel film deoarece as dori sa-l revad.
Trimis de argemi* in 07.02.12 16:38:20
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (argemi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
@webmaster: Multumesc. As dori daca se poate melodia
http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/jesse-cook-cafe-mocha-1
Am cam denigrat Muzeul Nibelungilor; daca nu esti pregatit dinainte s-ar putea ca obiectivul vizitat sa nu-ti placa. Cantecul Nibelungilor este una din cele 3 mari epopei literare ale evului mediu timpuriu, si sa construiesti un muzeu pentru o opera literara este din cate stiu eu un unicat. Asa ca daca esti un anumit tip de persoana, si intr-o anumita stare sufleteasca, s-ar putea sa-ti placa muzeul foarte mult.
Cat despre filmul artistic, l-am gasit pe internet, se numeste Curse of the ring (Ring of the Nibelungs), productie TV europeana 2004 si este intradevar extraordinar. Am spus ca intotdeauna un scenariu bun da un film bun. Iar in acest caz, scenariul este inspirat dintr-o opera literara de referinta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)