ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Stonehenge - sfat de vizitare

TIPĂREȘTE URM de aici

Cunoscând pasiunea Adrianei pentru locuri ce ţin de mistică, de anumite trăiri, întrepătrunderi de meridiane, unde de tot felul, de locuri şi monumente sacre, încă de la planificarea vacanţei mă gândisem la posibilitatea de a include Stonehenge în itinerariul nostru. Poziţionarea geografică a acestuia în Marea Britanie nu o ştiusem, însă spre plăcuta mea surprindere aveam să constat că imensele pietre sunt ridicate prin zona ce urma a fi cutreierată în primele zile.

Urmează o mică deviere din ruta Oxford – Salisbury şi ajungem în parcarea obiectivului turistic. Venind dinspre centrul universitar pe şoseaua care se unduieşte pe dealurile molcome aidoma unui vas pe purtat pe valuri line, construcţia enormă se zăreşte de la depărtare, undeva pe partea dreaptă.

Te apropii şi astfel poţi realiza măreţia şi imensitatea construcţiei, comparând impozanta-i înălţime cu cea a mulţimii care se plimbă în jurul ei precum furnicile în jurul piciorului unui scaun.

E puţin bizar ca pe acele dealuri de un verde crud, brăzdate de maşini agricole de ultimă generaţie să apară o construcţie care te transportă cu gândul în urmă cu milenii de ani.

Pentru 5 lire laşi maşina în parcare, poţi vizita centrul de documentare, îţi iei tichetul de intrare pentru care plăteşti 19 lire, urci în autobuz şi cale de vreo 2 km eşti transportat spre pietre.

Cum noi suntem mari amatori de mişcare, facem drumul pe jos. Şi nu luăm nici tichet.

Pe o potecă cutreierată şi de alţii, cu o iarbă moale sub tălpi, hălăduim pe pajişte îmbătaţi de aroma florilor de câmp, pe la margine de pădure şi ne apropiem de monumentul atât de cunoscut.

Nu aveam de unde ştii cât de aproape ne va fi permis să pătrundem fără achitarea taxei de intrare, aşa că înaintăm în aşteptarea vreunui indicator care să ne transforme în contravenienţi dacă îl depăşim.

Iar singurul obstacol în calea noastră apare sub forma unui gard de sârmă. Spre mirarea şi bucuria noastră acesta e ridicat la vreo sută de metri de pietre şi nu obstrucţionează în niciun fel imaginea. Bineînţeles că nu ştim care să-l felicităm pe celălalt pentru inspiraţia avută şi economia importantă bugetară, aşa că ne aşezăm să medităm pe iarbă, în tihnă cu speranţa că o boare din magia degajată de pietre va fi adusă de o pală de vânt până la noi.

În eventualitatea în care nu sunteţi persoane comode, recomand plimbarea dus-întors din parcare până la obiectul turistic propriu-zis, mai ales că vă oferă ocazia de a admira peisaje foarte frumoase iar drumul este foarte uşor de parcurs. Plecând pe şoseaua urmată de autobuze, după vreo două sute de metri dai de o portiţă pe partea dreaptă şi ieşi în câmp iar apoi tot ce ai de făcut e să urmezi cărarea ce se întinde înaintea ta.

La întoarcere, în imediata apropiere a punctului de informare, am aruncat o privire bucăţii imense de piatră expusă acolo pentru a te face să înţelegi dimensiunea şi chinuitoarele lucrări de ridicare a ansamblului Stonehenge. Tot acolo se află şi câteva căsuţe datând din timpuri străvechi.

Pe când razele soarelui încep a-şi reduce cantitatea de lumină şi căldură trimise spre pământ ajungem în Salisbury, localitate devenită cunoscută datorită catedralei ridicate aici dar şi prin faptul că în martie 2018 au fost otrăviţi prin atac cu arme chimice tată - fost colonel GRU considerat trădător de Kremlin - şi fiică, ambii cetăţeni ruşi.

Orăşelul este deosebit de cochet şi drăguţ, trăsături descoperite pe parcursul vizitei noastre pe străzile sale.

Lăsăm maşina într-o parcare din apropierea unui magazin universal, taxă vreo 2 lire parcă, şi ne plimbăm în voie urmărind doar indicatoarele stradale spre centrul oraşului şi spre catedrală.

Dăm peste o localitate parcă scoasă din reviste, gătată şi dichisită pentru 2 evenimente, Farley Music Festival (de muzică clasică şi aflat în desfăşurare) şi vizita Prinţului Charles aşteptat să sosească peste 3 zile.

Aflată în piaţa centrală şi încă deschisă la ora perindării noastre, primăria ne oferă ocazia de a o vizita. În dorinţa noastră de a vedea cât mai mult suntem surprinşi de întâlnirea cu un domn în etate, uscăţiv şi dorim să facem cale întoarsă pe scări în jos. Cu un zâmbet şi o voce de bunic amabil suntem invitaţi să-l urmăm. Nu pe unde am venit, ci în sus fiind conduşi spre sala de festivităţi pregătită deja pentru a-l primi pe prinţ. Bunicul părea a fi chiar bucuros să ne împartă aspecte ale clădirii şi vizitei vicesuveranului său.

Offf, ce importante sunt aceste persoane într-o instituţie şi cum ele nu există pe plaiurile noastre... Pe lângă faptul că la ora 19 uşile primăriilor sunt demult ferecate, dacă ai tupeul să fii curios şi să vizitezi clădirea te trezeşti muştruluit şi imediat trimis spre ieşire.

Lăsată la finalul periplului nostru prin Salisbury, catedrala era închisă la momentul prezentării noastre în faţa ei. Am observat doar cât de mare şi ce siluetă robustă prezintă, convinşi că şi interiorul e la nivelul aceloraşi coordonate ce inspiră admiraţie pentru munca celor care au trudit la ridicarea ei.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 30.04.19 11:57:54
Validat / Publicat: 30.04.19 12:37:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Scoţia şi Irlanda de Nord

VIZUALIZĂRI: 870 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Catedrala din Salisbury
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

roth
[01.05.19 22:28:50]
»

Frumos obiectib, o placere sa citesc rw-ul. Bine punctat si frumos povestit, ar fi placut sa avem si noi asa " bunici" si mai ales sa avem motiv sa fim bucurosi de vizita suveranilor nostri.

Vacante minunate

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, roth
Alte impresii din această RUBRICĂVizitând Stonehenge:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041976928710938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1