GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Stonehenge și Bath - milenii de istorie lângă Londra
Stiu sigur c-am spus-o aici pe AFA, intr-un articol sau intr-un ecou ca sunt bolnav sa vad si sa pipai “pietroaie”, oriunde s-ar gasi ele si nu ma dau la o parte daca am aceasta posibilitate. Asa ca, daca tot am ajuns la Londra, nu puteam sa ratez o vizita la Stonehenge. Fiind un obiectiv aflat in afara Londrei, cam la doua ore si jumatate de mers cu masina, nu m-am complicat sa ma duc acolo de capul meu si am preferat sa rezerv o excursie cu o agentie de turism care organizeaza excursii in afara Londrei.
Sunt multe agentii si multe variante de excursii, in care poti combina Stonehenge cu alte obiective aflate in vestul Londrei. Noi am ales varianta unei excursii de zece ore, care a avut in program vizita la Stonehenge, la Catedrala de la Salisbury si la Bath, orasul in care inca functioneaza termele romane de acum aproape 2,000 de ani.
Am studiat multiplele oferte de pe internet si cu vreo doua luni inainte de plecare am optat pentru agentia Evan Evans, care ne-a oferit aceasta excursie la pretul de 95 de lire sterline de persoana. A inclus transport cu autocarul, ghid in limba engleza, biletele de intrare la cele trei obiective si un afternoon tea la Salisbury. Am platit in avans toata suma (nerambrsabil) si am primit instant voucherele pe mail, cu indicatia de a le tipari, fara a mai fi nevoie ulterior de a le schimba cu alte bilete sau ceva de genul asta.
Asa ca pe data de 28.05.2018, la ora 07.30 ne-am prezentat la Victoria Coach Station, de unde am plecat cu cinci minute intarziere, la ora 08.05, catre Stonehenge. Pe drum ni s-a facut mai intai instructajul privind timpii alocati fiecarei opriri, ni s-au inmanat audioghidurile si harta sitului arheologic, apoi ne-a vorbit in avans, pret de vreo 30 de minute despre ce urma sa vedem la fiecare obiectiv in parte.
Am primit niste audioghiduri foarte smechere, care aveau la partea superioara un scanner. Cu acesta poti scana harta sitului arheologic de la Stonehenge si astfel poti asculta informatiile la fiecare punct de interes in parte. Audioghidul asta e in vreo 10 limbi, romana nefiind printre ele. Pai ce, noi suntem pe harta?
Dupa doua ore si jumatate am ajuns la Stonehenge. Ne-am oprit intr-o parcare dedicata autocarelor, care era aproape plina. La vreo doua sute de metri mai este o parcare pentru autoturisme, uriasa, care era plina ochi. Si ce sa vezi? A trebuit sa ne asezam la o coada, destul de lunga, pentru a fi preluati de autobuze cu care am ajuns la situl arheologic.
Am aflat ulterior, ca de fapt pretul biletului la Stonehenge il reprezinta transportul cu acel autobuz, pret de vreo 6-7 2 kilometri. In cazul in care optezi sa faci aceasta distanta pe jos, nu platesti nimic pentru a vizita Stonehenge. Insa tot de la ghid am aflat ca aceasta treaba n-o sa mai tina mult, pentru ca se pierd muuuulti banuti :). Treaba cu autobuzele care te transfera la sit este foarte bine organizata, asa ca, desi coada la care ne-am asezat era destul de mare, in 20 de minute eram la “bolovani”.
Despre constructia megalitica de la Stonehenge se spune ca este mai veche decat piramidele din Egipt. Intre marii arheologi ai lumii este o disputa privind Stonehenge si constructiile megalitice din Malta, privind vechimea lor. Acum, eu sunt profan in chestii de-astea si nu-nteleg de ce se contrazic atat pentru cateva sute de ani. Ce importanta au cateva sute de ani la scara istoriei? :). In orice caz, analizele cu carbon 12 indica faptul ca primele blocuri de piatra au fost aduse aici in jurul anului 3100 i. e. n., iar constructia, asa cum o vedem noi astazi, a fost terminata dupa aproape 1,000 de ani.
Nu asta mi s-a parut foarte interesant. Ci faptul ca materialul din care sunt confectionate blocurile de piatra se gaseste doar in Tara Galilor, intr-o cariera aflata la aproape 240 de kilometri de Stonehenge. Din nou aceleasi intrebari … cum le-au adus pana aici, cum le-au ridicat? Roata s-a inventat mult mai tarziu, scripetele, de asemenea. Ipoteze exista, desigur, insa mai greu cu “meandrele concretului”. Prin anul 2,000 i. e. n. se pare ca au fost aduse si celebrele pietre albastre, montate in mijlocul ansamblului. Poate si pentru asta Stonehenge este unic in lumea constructiilor megalitice cu vechime de cateva milenii. Daca majoritatea acestor constructii au fost facute pentru a celebra solstitiul de vara, la Stonehenge era venerat solstitiul de iarna. Daca pe 21 decembrie este soare, atunci aceste pietre din mijlocul templului capata o nuanta albastruie.
In deceniul al optulea din secolul trecut s-au facut ample cercetari arheologice la Stonehenge si au fost descoperite cateva schelete umane ingropate in mijloc. Impreuna cu cateva obiecte de cult din bronz si fier. Inca se fac supozitii privind rangul pe care-l aveau cei ce-au fost ingropati aici.
Ce-am simtit eu la Stonehenge? In primul rand multa liniste. Asta desi era o multime de oameni acolo. Faptul ca nu te poti apropia de blocurile de piatra, nu-ti da senzatia de aglomeratie. Practic se inconjoara templul la o distanta de 40-50 de metri de blocurile de piatra, doar in zona nord-estica existand posibilitatea de a te apropia la vreo 10-15 metri.
Gazonul tuns perfect, ca deh … suntem in Marea Britanie, oamenii preocupati de informatiile date de ghizi dau de audioghiduri, toate astea creeaza o atmosfera de liniste. Pana prin anii 1975 se putea intra si in mijlocul templului, se puteau atinge pietrele, iar in ziua solstitiului de iarna era un adevarat pelerinaj la Stonehenge. Dar ce sa vezi? Au inceput sa apara pe blocurile de piatra celebrele inscriptii cu “ John + Mary = LOVE “ si evident s-au luat masuri.
Sincer, as mai fi stat acolo, as mai fi dat o tura la templu, dar timpul alocat acestei vizite a fost de o ora si jumatate cu tot cu transferul de la parcare, asa ca trebuie sa te multumesti cu ce ti se ofera, sau sa alegi sa mergi acolo pe cont propriu. Oricum sunt multumit c-am mai vazut cu ochii mei un obiectiv din lunga lista cu “pietroaie” pe care am facut-o de-a lungul anilor. Mai am vreo cateva zeci si gata :).
Mi-a placut ca, atunci cand ne-am adunat la autocar pentru a pleca catre Salisbury, ghida le-a atras foarte politicos dar foarte ferm atentia celor care au intarziat (ati ghicit … asiatici) ca daca se intampla sa mai intarzie, risca sa se intoarca la Londra pe cont propriu. Am plecat catre Salisbury, unde am ajuns dupa aproximativ 30 de minute.
Autocarul a parcat langa una din intrarile parcului c inconjoara Catedrala si ni s-a spus ca avem la dispozitie o ora si jumatate pentru a vizita Catedrala si imprejurimile sau putem merge impreuna cu ghida sa vizitam Catedrala si apoi sa servim un ceai si un fursec, asa cum prevedea programul excursiei. Aici am ales sa raman cu grupul si am facut bine, deoarece explicatiile pe care le-am primit in Catedrala au fost complete si ample. Insa Catedrala de la Salisbury mi-a placut atat de mult incat consider ca merita un articol separat. Cred ca m-as lungi foarte mult aici si risc sa plictisesc cu lungimea articolului.
Ultima oprire pe care am facut-o a fost la Bath. Aici am ajuns dupa o ora si jumatate de la plecarea de la Salisbury si am fost lasati chiar in centrul istoric al micului oras. Am fost impreuna cu tot grupul pana la intrarea in cladirea ce adaposteste Baile Romane, am primit biletele si apoi am ales sa mergem singuri sa vizitam cladirea si imprejurimile. Am avut la dispozitie tot o ora si jumatate si am constatat ca a fost foarte putin. Orasul asta merita ceva mai mult. Are multe de oferit.
Despre cladirea ce adaposteste Baile Romane va pot spune ca are aproape 2,000 de ani vechime. Insa izvoarele geo-termale de-aici au o vechime mult mai mare. Cand au cucerit Britania, romanii au gasit aici ceva constructii facute de celti, insa totul era haotic si de proasta calitate. In acele locuri mlastinoase, constructiile erau subrede si imprastiate care incotro.
Romanii si-au adus arhitectii si au construit temeinic, pe fundatii solide asezate la randul lor pe piloni de stejar, adanc infipti in solul mlastinos. Au stabilit inca de la acea vreme (cum oare?), ca apa vine de la o adancime de peste 3,000 de metri. Timp de trei sute de ani, pana la plecarea de pe teritoriul Britaniei au extins continuu complexul de cladiri.
Am citit in muzeu ca veneau periodic aici chiar si imparatii Romei, pentru a se bucura de binefacerile apei termale. Dupa plecarea lor, locul a fost lasat in paragina pana prin secolul al XII-lea, cand regii Angliei au inceput sa reconstruiasca pe fundatiille existente si astfel locul si-a recapatat faima, atat ca loc cu ape vindecatoare cat si ca loc ce deservea resedinte regale pe timp mai lung sau mai scurt.
In zilele noastre, pe langa bazinele cu ape termale (in care nu se intra) se poate vizita muzeul aferent cladirii, unde poti gasi informatii si obiecte despre si din toate perioadele existentei locului. Apa alimenteaza si in zilele noastre bazinele prin vechile apeducte romane. La suprafata, apa captata din gheizere are o temperatura de 95 de grade celsius.
Mi s-a parut o incursiune interesanta in istoria arhitecturii si a constructiilor romane. Orasul in sine, pentru care am mai avut la dispozitie vreo 40 de minute pentru a-l vizita in zona lui istorica mi s-a parut linistit si calm, desi era plin de turisti. Jane Austen si-a trait o mare parte din viata aici, scriind romanele care au facut-o celebra.
Nicholas Cage a cumparat un ansamblu de cladiri si l-a transformat in hotel. Micul oras are un potential turistic enorm, pe care englezii stiu cum sa-l exploateze cu varf si indesat. Am aruncat o privire la terase si restaurante, pline la acea ora, iar preturile mi s-au parut accesibile, avand in vedere locatia.
Am revenit la autocar la ora stabilita, am mai primit 15 minute, pentru un suc, o inghetata, apoi am plecat catre Londra, unde am ajuns in jurul orei 19.00, la Victoria Coach Station. Mi-a placut tare mult iesirea asta de-o zi din marea metropola. Am vizitat trei obiective din trei perioade diferite.
Am vazut cu ochii mei Stonehenge, despre care citisem destule si evident, am patit ceea ce patesc de fiecare data. M-am dus acolo sa-nteleg ceva si m-am intors cu si mai multe intrebari, adica m-am dus vitel si m-am intors si cu poarta noua-n spinare.
Ramane sa va povestesc intr-un alt articol despre Catedrala de la Salisbury, pe care, daca m-ar pune cineva s-o asez intr-un clasament impreuna cu Westminster Abbey si cu St. Paul’s Cathedral, sigur n-ar fi pe locul trei si ar trebui sa ma gandesc mult daca ar fi pe locul unu sau doi.
Pana atunci va doresc sa aveti vacante cu zile linistite si nopti romantice.
Trimis de Pușcașu Marin in 26.06.18 19:38:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
33 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
33 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ghisor:
”Stiu sigur c-am spus-o aici pe AFA, intr-un articol sau intr-un ecou ca sunt bolnav sa vad si sa pipai “pietroaie”, oriunde s-ar gasi ele si nu ma dau la o parte daca am aceasta posibilitate.
pot confirma ca ai spus-o, asta in articolul scris de @adrianaglogo despre Malta, ca am citit ceva mai devreme ecoul tau .
Asadar start vot! , felicitari, votat cu mare drag si am sa ma gandesc si eu la niste pietroaie prin zona, poate ajungi si pe aici.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vizitând Stonehenge, [ALTE ORAŞE sau ZONE] - ANGLIA" (deja existentă pe sait)
@ghisor: Nu am ajuns la Stonehenge și nu stiu dacă voi avea vreodată această șansă, dar am vizitat megaliții din apropiere de Evora, în Portugalia, despre care am povestit într-un review aici pe AFA.
Spre deosebire de Stonehenge, acolo te poți apropia și atinge "pietrele", care sunt, apropo, mai " bătrâne " cu vreo două mii de ani față de cromlehul britanic. Sentimentul este copleșitor și greu de explicat...
Îți urmăresc cu interes serialul englezesc, pentru care te felicit!
@mishu:
Ai dreptate. Sa fie magie? Neah! Articolul era la validare cand am scris ecoul. Dar cred ca tot intr-un ecou si tot despre Malta am zis asta. Sper sa nu ma-nsel, era scris de @irinad.
Dar daca am scris si la articolul Adrianei, inseamna ca sunt consecvent
Acum fac niste planuri tot pentru niste "pietroaie"... pe-aci pe-aproape... prin Cambodgia . Ma gandesc la cantecul nostru de lebada, asa cu deplasari mai lungi si mai departe si apoi cred ca ne potolim. O dam pe Techirghiol si pe Govora, ca trebuie sa faca cineva si turism balnear in tara asta .
Multumesc mult pentru vizita si pentru ecou. M-am mai luminat putin dupa meciul asta de m-a scos din sarite.
@Carmen Ion: Multumesc frumos.
Am notat si sigur o sa m-apuc de citit dimineata la o cafea. Nu stiam despre destinatie, dar ma bucur ca mai am ceva de invatat.
Pe undeva e frustrant sa nu poti intra in interiorul templului, ca sa-i zic asa, dar pe de alta parte inteleg. Atata vreme cat vor exista idioti pe lumea asta care culmea, mai au si drepturi, vom suferi cu totii.
@ghisor:
Frumoasă excursie, mi-ar place. Cât privește vârsta pietraoielor și a altor artefacte, s-ar putea ca în curând să aflăm că nu e cea pe care tocmai o știm. Deja încep să recunoască cercetătorii că acea datare cu carbon radioactiv, C14, dă erori și uneori chiar mari. Am găsit informația asta în primăvară și am crezut că este doar o știre a unui jurnalist de doi bani (mulți rău azi). Dar este reală. Nici pe mine însă nu mă deranjează ideea că obiectivul are x ani și nu y, mereu în fața unor astfel de minuni rămân mută și cumva supărată că nu voi avea niciodată informații despre creator și tehnica folosită.
Nu te gândi așa devreme la turismul balnear românesc, acesta s-ar putea să dispară în istorie! Baftă în pregătirea pt Cambodgia!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Frumoase locuri, frumos articol. Bravo!
Westminster Abbey nu știu dacă poate fi detronat.
@ghisor:
Bună dimineaţa! Mă bag şi eu în seamă la un articol despre "pietroaie", dar ce pietroaie! Unele ce sunt considerate printre cele mai vechi din lume! Aşa că nu puteam să lipsesc, cel puţin simbolic să-mi dau şi eu cu părerea!
Un articol minunat, aşa cum ne-ai obişnuit, de-ai şti cât de mult îmi doresc să le văd şi eu, dar poate într-o zi voi ajunge şi eu pe-acolo!
Felicitări!
Am votat numai cât am văzut despre ce este vorba, dar îl voi ”savura” pe îndelete, mai târziu.
Oricum, mulțumesc anticipat!
@elviramvio: Sunt perfect de acord cu observatiile tale vis-a-vis de analizele specialistilor. Pana la urma mergem undeva ca sa ne bucuram ochiul si sufletul. Si eu am aceleasi probleme cu tehnicile de constructie si de cele mai multe ori ma enervez cand constat ca am vazut un loc despre care aveam o gramada de intrebari si cand plec de-acolo am si mai multe necunoscute.
Acuma... cu turismul balnear din Romania... daca "astia" (stim noi cine) chiar reusesc sa-l termine de tot, ne sacrificam, ce sa facem. Oare prin Maldive, Seychelles, Reunion, nu s-o face turism balnear? . Daca nu pentru spinare si picioare, macar pentru ochi. Ti-l clatesti bine pe-acolo si scapi de reumatism la muschii ochiului
@piti: Multumesc frumos.
Cu Westminster Abbey as inclina sa-ti dau dreptate. Mie mi-a placut mai mult St. Paul's Cathedral la momentul vizitarii Londrei. Insa se poate sa fi fost putin influentat si de faptul ca la momentul vizitarii, Westminster Abbey era foarte aglomerata. Altfel... toata istoria Angliei e acolo, la Westminster Abbey si asta chiar conteaza.
@irinad: Mi-ar place sa te "bagi in seama" cat mai des. Alaturi de multe alte persoane care scriu pe AFA, esti unul dintre oamenii de la care chiar am ce invata.
Cat despre Stonehenge, mai devreme sau mai tarziu o sa ajungi si-acolo. Asa cum o sa ajung si eu prin Malta, ca tot avem o pasiune comuna cu " bolovani" de-astia... mai batraiori .
Multumesc mult pentru vizita, pentru ecou si pentru cuvintele tale frumoase.
@mihaelavoicu: Ma bucur ca-ti place subiectul.
Multumesc si eu pentru vizita si pentru ecou
@ghisor: Foarte frumos! Am citit cu nesaț relatarea ta despre vizita la Stonehenge. Pentru mine Stonehenge este o amintire dulce-amară.
Într-un circuit în Marea Britanie - Irlanda de Nord, pentru că traversarea cu ferryboatul din Irlanda (Rosslare) în Tara Galilor (Fishguard) nu s-a putut face din cauza unei furtuni pe mare, am întârziat foarte mult la cazare (am ajuns aproape de orele dimineții), iar a doua zi nu s-a plecat decât tot târziu. La Londra - după un popas la Cardiff, ajungeam spre seară.
Ghidul nostru - șmecher - ne-a anunțat că nu vom mai face vizita la Stonehenge (care era inclusă în program) … și așa nu e nimic de văzut acolo… doar niște pietre… cozile sunt foarte mari, se așteaptă mult… Am sărit ca arsă spunându-i că Stonehenge era unul dintre motivele pentru care alesesem acel circuit. Lumea din autocar, la fel, m-a susținut. Atunci, de comun acord cu șoferii, autocarul a luat-o pe un drum știut de ei de pe care am văzut foarte bine Stonehenge. Au oprit, am coborât, am admirat și am fotografiat. E adevărat, nu de la distanța de la care l-am fi văzut dacă mergeam acolo ca orice turist civilizat, dar noi, măcar pe furate, l-am văzut. Ghidul nostru – de aia spun că a fost șmecher – voia să ne lipsească și de acea picătură de Stonehenge cu care mulți dintre noi poate nu se vor mai întâlni niciodată.
@ghisor:
De acord, sunt înaintea ta, ca vârstă, pe listele turismului balnear și te voi anunța cum este, să zicem în Maldive ????!
@ghisor: Frumoase fotografii! Un monument important din patrimoniul umanității, învăluit încă în mister, generator de controverse. În anul 2017 peste 1,5 milioane de turiști au venit să vadă ruinele megalitice (statista.com/statistics/5 ... ited-kingdom-uk).
M-am uitat pe GoogleMaps (google.com/maps/@51.18208 ... m/data=!3m1!1e3) și varianta Satelit are imagini vechi, pe atunci nu exista modernul Centru pentru vizitatori. În mod StreetView aveți însă ocazia de a „păși” printre imensele blocuri de piatră. Cred că între centrul de vizitare și locul de debarcare din autobuze nu sunt decât vreo 2 km, cel puțin așa reiese din studiul hărții.
Mulțumim pentru articol!
@ghisor: Din păcate eu nu mă prea dau în vânt după pietre, dar, dacă sunt diamante sau niște „prețioase”, sunt printre primii interesați! —
Glumesc, desigur! Cine n-ar vrea să vadă Stonehenge, sau orice alte minuni ale lumii?! O viață întreagă nu ne-ar ajunge să vedem tot ce merită să fie văzut pe pământul ăsta! Ne mulțumim și noi cu ce ne permite vârsta, buzunarul, timpul și, bine înțeles, sănătatea!
Vă felicit pentru alegerea făcută de-a vedea, în grup, pietrele, băile romane și Catedrala din Salisbury.
Cât despre dilema de-a așeza, alături de Westminster, între primele locuri iubite, și pe cea de aici, ce să zic?! Devin curioasă și măcar (și numai) în urma acestei afirmații făcute de Dvs. în acest review, mi-aș dori să o văd și eu! De ce spun asta? Pentru că nici eu nu cred să aibă rivală pe cineva catedrala din Londra. (poate, doar, pe Saint Paul).
Felicitări! , am votat cu drag și... aștept serialul de articole!
@ghisor: Subiectul, ca subiectul, dar articolul merită premiat. Am vrut să-l citesc în liniște și te fericesc pentru faptul că ai ajuns acolo. Pozele sunt excepționale! (Apropos de poze, era voie de fotografiat?)
Insula Paștelui te așteaptă cu alți megaliți. Aș zice să ai și o ruletă în buzunar. Și ceva... Carbon, din acela.. 12.
Partea cu băile termale, a fost foarte interesantă. Și regina tot aici vine vara să-și trateze oasele.
Felicitări pentru frumusețea întregului rev.
@iulianic: Multumesc frumos pentru vizita si pentru ecou.
Uite de-aia nu-mi place mie sa merg cu agentie de turism din Romania si in general cu orice agentie de turism. Ca sa evit surprize de-astea neplacute.
Si-acum am avut o oarece strangere de inima, insa excursia a fost organizata foarte bine. Mi-ar fi placut sa merg tot de capul meu, insa era mai greu cu conexiunile la transport si probabil la aceiasi bani n-as fi reusit sa vad si Stonehenge si Catedrala de la Salisbury si termele de la Bath
@tata123: Si eu iti multumesc. Si pentru vizita si pentru ecou si mai ales pentru ca dupa ce-am citit ecoul tau am realizat c-am gresit in articol si-i induc in eroare pe cei care-l citesc. Am scris ca sunt 6-7 km de la parcare pana la sit si intr-adevar sunt in jur de 2 km asa cum bine ai precizat.
Apropos de pasit prin interiorul templului ... chiar ma gandeam la un moment dat ce-as putea sa patesc daca o iau pe aratura si ma duc mai aproape. Nu de amenda mi-era teama, ci de cuantumul ei
@doinafil: Se "coace" si articolul despre Catedrala din Salisbury, dar, meciurile astea nu ma lasa deloc . Si n-ar fi asta principala problema, dar am un cenzor care mi-e coleg (a) de dormitor de vreo 27 de ani care citeste cateva randuri si ma pune sa ma mai gandesc, sa mai modific, reamintindu-mi mereu ca persoanele care-mi fac onoarea de a citi tetativele mele de articole, sunt persoane carora s-ar putea sa nu le placa cum bat eu campii (de cele mai multe ori).
Multumesc mult pentru vizita, pentru ecou si pentru aprecieri.
@mihaelavoicu: M-a premiat Webmaster. M-a onorat cu acordarea statutului de articol de interes sporit si asta chiar inseamna mult pentru mine, pentru ca la astea cu compuneri, caracterizari de personaje, alea-alea, de-abia treceam clasa . La fel de importante pentru mine sunt ecourile dumneavoastra, ale celor care citesc articolul. Chiar ma simt incurajat.
Cu fotografiatul... daaaaa am avut voie, nu ne-a interzis nimeni nimic .
Insula Pastelui? Pfff, ce mi-ar place. Poate in alta viata.
Multumesc frumos pentru ecou si pentru cuvintele frumoase.
@ghisor:
”Stiu sigur c-am spus-o aici pe AFA, intr-un articol sau intr-un ecou ca sunt bolnav sa vad si sa pipai “pietroaie”, oriunde s-ar gasi ele si nu ma dau la o parte daca am aceasta posibilitate.
Da, ştiam cât de mult te pasionează "pietrele" şi sunt convinsă că acestea au fost pe gustul tău. Ar fi fost şi păcat să ratezi aşa ceva, dacă eu care nu pot spune că am o pasiune deosebită şi tot îmi doresc să ajung acolo. Iar la Stonehenge mi-ar fi mai uşor să-ţi calc pe urme .
Felicitări pentru articol!
@nicole33: Uite ce-nseamna socializarea si schimbul de impresii pe un site cu profil turistic .
Eu, adeptul vacantelor circuit, m-am hotarat sa merg intr-un sejur sa stau sapte zile cu burta la soare, iar tu, de la 100% sejur, parca, parca te-ar tenta un mic circuit.
Multumesc frumos pentru vizita, ecou si aprecieri.
@ghisor: Aștept și eu articolul despre Catedrala de la Salisbury. Dacă n-o fi apărut deja și eu n-am ajuns la el. Am o prietenă care a vizitat-o de curând și nu mai tace de atunci. Cum am lirele alea rămase din Scoția mă gândesc că ar trebui să grăbesc și eu lucrurile.
Și dacă tot îți notezi locuri cu pietroaie adaugă acolo și Inelul lui Rodgar care este un ansamblu asemănător, dar mult mai vechi decât cel de la Stonehenge și are aceeași poveste ambiguă vis-a-vis de aparitie. Inelul lui Rodgar se află în Insulele Orkney, care aparțin de Scoția și tot acolo sunt și Pietrele Verticale de la Stenness. Mai amână turismul balnear și vezi și cu ele cum e, o să-ți placă
@Aurici: Intre doua faze ale meciului Anglia-Belgia mai scriu cateva randuri si la articolul despre Salisbury. Sper ca prietena ta vorbeste de bine despre Catedrala, pentru ca eu asta am de gand. Mie mi-a placut foarte mult.
Am citit la vremea respectiva, cu mare interes, articolele tale despre Scotia si in caz ca va fi sa fie , vor fi foarte folositoare.
Problema mea e ca, daca tie ti-au ramas lire, mie nu prea mi-au ramas si la ce-am eu in cap, ma tenteaza mai mult sa cumpar dolari americani .
Dar, vorba zicalei... sa nu spui niciodata, niciodata.
Apropos, in Scotia nu se face turism balnear?
Multumesc frumos pentru vizita si pentru ecou.
@ghisor: Numai de bine vorbește. Abia aștept să văd și pozele tale și să-ți citesc impresiile.
Cum să nu se facă turism balnear în Scoția? Ca peste tot pe unde vrem noi să se facă.
Vizionare plăcută! Să bată cu cine ții .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2018 Stonehenge - sfat de vizitare — scris în 30.04.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Stonehenge si Salisbury — scris în 09.02.14 de Bea din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Vârtejul de la Stâncile Suspendate... — scris în 19.11.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Descopera Stonehenge — scris în 08.04.11 de Ioana_cj din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ