ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2011
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    70.00%
    Satisfăcător

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    80.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Șampania din Champagne

    Ilustrație video-muzicală
    @};-Champagne & Wine @};-
    TIPĂREȘTE

    Șampania – doar rostind acest cuvant parca simt pe limba gustul gâdilitor si răcoritor al acestui vin spumant si de data aceasta aveam sa-i simt chiar gustul adevarat de Champagne, deoarece ne aflam pentru cateva zile în regiunea Champagne in nord-estul Franței si doar vinul spumant provenit din aceasta regiune are voie sa se denumeasca asa. Șampania este produsă în exclusivitate intr-o zonă viticolă delimitată cu exactitate, zonă de aproximativ 32000 hectare. O serie de tratate internaționale au limitat utilizarea termenului de Champagne doar la vinurile spumante produse în această regiune.

    Dom Perignon un călugăr din aceasta regiune a fost cel care la sfarsitul sec. XVII a dezvoltat metoda Champenoise si anume o metoda de re-fermentare a vinului in sticlă. El a observat că vinul creat din amestecul mai multor soiuri de struguri da bauturii o calitate deosebita, cele mai folosite soiuri fiind: chardonnay, pinot noir și pinot meunier. El a închis, de asemenea, sticla cu un dop care a fost strans cu sârma la gâtul sticlei si a folosit sticle cu pereţi groşi pentru a preveni spargerea. O pestera de calc în imediata apropiere a manastirii a servit drept crama pentru depozitare. Se spune ca datorita lui Dom Perignon sticlele de sampanie sunt de 0,7 litri deoarece aceasta era in medie cat bea el la o cină.

    Drumul serpuieste printre podgorii peste dealuri, prin sate mici cu strazi inguste tipice Frantei pana ajungi in Reims, centrul acestei regiuni. Aici in Reims un oras cu circa 180.000 de locuitori voiam sa facem o pauza mai lunga si sa vizitam cateva dintre binecunoscutele proprietati de sampanie pentru a afla secretelul producerii si a degusta cat mai multe soiuri.

    Am ajuns in oras pe la pranz si dupa ce ne-am cazat la Hotelul Novotel situat in apropierea garii nu departe de centrul orasului am pornit la drum spre biroul de informatii turistice aflat direct langa catedrala orasului. Oh, da catedrala orasului Reims este una dintre cele mai impunatoare, fiind cunoscuta si prin faptul ca aici au fost incoronati multi dintre regii frantei. Simbolul catedralei este ingerul care zambeste si am facut cateva tururi in jurul catedralei pentru al descoperii. Numărul de statui care împodobesc catedrala este cel mai mare in comparatie cu toate celelalte catedrale europene, si anume 2303 de statui si aproape toti ingerii sculptati pe fatada biserici zambeau…cum se putea sa fie altfel in zona sampaniei. Se spune ca prima oara când Dom Perignon a degustat primul pahar de şampanie a exclamat “Vino repede, am băut stele! "

    La inceputul sec. XVIII acest vin “special” fusese calduros recomandat ca fiind foarte sanatos. “Dintre toate vinurile, cel mai bun pentru sănătate este şampania din vin alb - dioxidul de carbon ce provine exclusiv din fermentaţie şi nu este artificial, cum este cel a băuturilor carbogazoase nu va va irita stomacul avand un pH foarte scăzut si pe deasupra ajuta la dizolvarea grasimilor si evita balonarea. Este bogat în minerale în special potasiu, calciu, magneziu şi sulf, şi astfel, are proprietăţi de purificare, detoxifiere si anti-inflamatorii. Se recomanda contra reumatismului, a raceli si impotriva alergiilor. De asemenea, conţine oligoelemente, inclusiv zinc, util în reglementarea impulsurilor nervoase şi prin utilizarea de anxiolitice, sampania este recunoscuta ca un antidepresiv şi anxiolitic. De asemenea, conţine fosfor şi litiu, care sunt importante pentru starea de spirit (Informatiile sunt traduse din tratatul cu privire la vinurile de Champagne din anul 1718). Dupa ce am citit atat de multe despre aceasta bautura abia asteptam sa sorb si eu din acest elixir al sanatatii.

    In biroul de turism intr-un amestec de limba anglo-francofona am reusit sa facem o programare pentru o vizita cu degustare. Preturile pentru o asemenea vizita difera in functie de cate soiuri de sampanie doresti sa degustezi intre 12,00 si 30,00 EUR / persoana. Mai greu a fost sa alegem proprietatea deoarece doar in Reims sunt peste 20 de producatori de sampanie (Printre cele mai cunoscute se numara: Pommery, Piper-Heidsiec, Taittinger, Mumm si in apropiere Moët & Chandon)

    Intr-un tarziu ne-am hotarat sa vizitam Casa Pommery. Casa Pommery este defapt un mic palat cu o poarta aurita si o gradina imensa plina de flori. O ghida vorbitoare de limba engleza ne asteapta si ne indruma impreuna cu alti vizitatori (majoritatea americani) sa coboram in pivnita. Temperaturile de peste zi se ridicasera la circa 25 C si astfel eram imbracata doar cu un tricou fara sa ma gandesc sa iau cu mine o geaca sau pulover- deoarece in pivnitele casei erau doar 8-10 grade si tura (tortura) prin acest labirint avea sa dureze o ora intreaga. Camarute mici si joase cu peretii grii uneori mucegaiti si mii de sticle prafuite asezate una peste alta sau in grilaje special construite care tin sticlele cu capul in jos. Metoda de rotatie manuala nu se mai foloseste (un muncitor avea sa intoarca pe zi pana la 40.000 de sticle!) acum totul se face automat. Ghida noastra este simpatica si povesteste multe detalii despre istoria si calitatea unei şampanii – de ex. criteriul de calitate este aspectul vizual al bulelor: în cea mai buna sampanie, bulele sunt foarte mici (16-40 microni) si se ridica neîntrerupt în coloane din partea de jos a sticlei.

    Si dupa o ora petrecuta in frig si intuneric, urcand din nou la suprafată ma bucur de soarele călduros si de cele doua pahare de sampanie care sper sa respecte promisiunea făcută.

    SANATATE!


    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 28.04.11 16:01:31
    Validat / Publicat: 28.04.11 17:45:53
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6051 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 micul palat Pommery
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [28.04.11 19:22:45]
    »

    Sper sa placa muzica postata!

    cred ca un francez a spus ca "Sampania este bautura femeilor frumoase si este singura bautura care mentine femeile frumoase"!

    Alex_Macedo
    [29.04.11 08:11:51]
    »

    ... À la vôtre!!... bine ca dimineata si nu e seara ca sa-mi apara pofta la bulbuci, in pahar de cristal... cu un Mumm brumat... ca sa nu mai zic de o Armand de Brignac, dar, care ustura la buzunar...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alex_Macedo
    Alte impresii din această RUBRICĂVizita la Reims:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041731834411621 sec
    ecranul dvs: 1 x 1