ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul vinului. Partea I

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Banc modovenesc- Un trib de băştinaşi prinde un grup de turişti format din un american, un englez şi un moldovean. Şeful tribului le comunica acestora:– Cine îmi spune un cuvânt din limba engleză pe care nu-l ştiu, îi dau drumul acasă. Americanul: Butterfly! Şeful de trib: Bai, da’ eu am făcut cursuri la Oxford, crezi că nu ştiu că înseamnă fluture? Hai, la cârnaţi cu tine!!! Englezul: Butterfly! Şeful de trib: Bă, şi tu eşti prost. Înseamnă fluture. Hai, la pastă de mici cu tine! Moldoveanul: Butterfly-li! Şeful de trib după îndelungi strofocări: Băi, asta nu mai ştiu. Spune-mi ce înseamnă şi poţi pleca acasă! – Fluturi-li!

Nu cred că mai este un secret pentru cineva faptul că Republica Moldova este recunoscută pentru producția ei de vinuri de calitate absolut impresionantă! De fapt acesta a fost motivul principal pentru care nu am fost cu mașina pe cont propriu! Cineva trebuia să se sacrifice la vizitele pe la crame și să nu bea și asta era păcat! Așa cu microbuzul a fost pe relaxare!

Prima cramă pe care am vizitat-o a fost crama Mimi. Ei bine această cramă m-a impresionat cel mai tare fiind amplasată chiar în castelul cu același nume. Aceasta este situate ăn raionul Anenii Noi, în satul Bulboaca pe strada Dacia la numărul 1.

Ei bine eu credeam că numele vine de la vreo soție, fiică ori amantă numită Mimi! De fapt Constantin Mimi, întemeietorul acestei crame, a fost guvernator al Basarabiei între 1912 și 1917, iar în 1926 a fost numit director al centralei de la București al băncii Naționale a României. Probabil de la el s-a inspirit și Isărescu de și-a deschis cramele cu același nume!  Glumesc, desigur.

Intrarea la castel este destul de spectaculoasă. La început este recepția de unde se poate achiziționa vin! Acolo chiar erau o mulțime de clienți interesați. Evident am cumpărat mai multe sticle de vin, la loc de cinste aflându-se un vin vechi de 30 de ani pe care l-am dovedit acu două zile în cadrul unui eveniment familial.

Turul efectiv începe în curtea castelului. Acolo este o curte interioară impresionantă, foarte bine îngrijită. Este multă verdeață, arbuști decorative tunși cu diverse modele, gazon impecabil. Ca décor sunt folosite butoaie, iar un aer de prospețime îl dau fântânile arteziene.

Pentru această vizită la castel am avut nevoie de rezervare prealabilă! Noi am avut un pachet cu degustare cinci soiuri de vin pentru care am plătit 750 lei moldovenești. Erau mai multe pachete opționale, cu degustare ori fără și din acest motiv am primit fiecare câte o brățară specifică. Parcă era la all inclusive în Turcia. Pe de altă bine că s-au modernizat și erau foarte bine organizați.

Ne preluat un ghid care ne-a prezentat istoria castelului. Așa am aflat cu mare surprindere că acesta a fost utilizat exclusiv pentru producerea și depozitarea vinului. Niciodată nu a fost locuit de către proprietari sau de urmași acestora.

În epoca sovietică aici era una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS. Aveau o mulțime de angajați care produceau 6-7 milioane de vin anual destinat mai mult consumul intern. Eu știam că rușii sunt cu vodka, dar se pare că beau orice!

Am intrat apoi în beciurile castelului unde am ascultat o scurtă prezentare a istoriei acestuia, de-a lungul unei mese decorative. Au urmat butoaiele de vin unde era ținut vinul la o temperatură controlată. Un asemenea butoi de ștejat costă între 500 și 1000 de euro, iar viața acestuia este între trei și cinci ani Castelul a fost construit cu mult cap, astfel această temperatură se menține constantă atât datorită adâncimii, cît și a gurilor de aerisire ingenios construite.

Au urmat explicații despre procesul tehnologic de obținere a vinului, dar noi eram nerăbdători să ajungem la ultima parte a turului, respectiv la degustare. Se pare că aici se produc vreo 15 soiuri de vin.

În spatele castelului este un loc amenajat pentru copii, dar și o grădină cu mirodenii folosite apoi la degustarea vinului!!!

Gata, în fine am ajuns la ultima parte a turului, respeciv la degustare. În curtea castelului sunt amenajate mai multe terase, dar noi am fost invitași la interior la o mare sală de mese. Aici erau mai mulți cercetători, care degustau cu pasiune diferite tipuri de vin.

Nu am avut de ales și ne-am pus și noi la masă, ca să cercetăm și noi! Am avut un pachet de degustare cinci tipuri diferite de vin, iar ca să nu facem urât am primit și o gustare de brânzeturi și deasemenea apă de izvor la discreție.

Ghidul era serios ne tot povestea, dar noi deja înveseliți după una sau mai multe guri de vin am dat drumul la snoave. Așa o vizită veselă la un castel, pardon la un muzeu, nu am mai avut demult!

Vizita la crama Mimi s-a încheiat, dar Aventura noastră continua. Unei doamne din grupul nostrum I s-a făcut rău și a leșinat, bine că era chiar lângă mine și am prins-o la timp. Cu niște apă rece și-a revenit! Diferența de temperatură de la cramă față de afară era destul de mare și probabil a făcut un șoc. Nu era de la băutură cu siguranță, doar am degustat nu am băut.

Una peste alta mi-a plăcut vizita la această cramă. Nu sunt eu un mare băutor de vin sau un pasionat de crame, dar aici organizarea era perfectă, iar castelul absolut încântător. Și vinul a fost bun, firește, drept pentru care vă recomand cu drag o vizită la castelul Mimi din Republica Moldova.

 


[fb]
---
Trimis de robert in 26.08.24 09:33:06
Validat / Publicat: 26.08.24 09:53:23
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 degustarea propriu zisă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Mika
[26.08.24 10:19:51]
»

@robert: Frumoasă excursie, mi-ar fi plăcut și mie, dar, din păcate nu am avut cum să imi iau atunci concediu. Imi plac degustările de vinuri, incerc să nu ratez nicio ocazie.

Am o singură observație, fără supărare. Dl Constantin Mimi nu a fost guvernator al BNR ci director in BNR, respectiv al Centralei BNR. Iti spun asta pentru că de un an lucrez la BNR și cei nou angajați participă la un curs de vreo trei zile despre BNR in trecut și prezent.

robertAUTOR REVIEW
[26.08.24 10:25:24]
»

@Mika: știu că de ceva timp ești bancheră. Am rectificat, mulțumesc frumos pentru atenționare!

Michi
[26.08.24 21:39:47]
»

@robert: Nu se poate să mergi în Basarabia şi să nu vizitezi o cramă, Noi am vizitat în 2017 Cricova, unde a fost şi Gagarin, cosmonautul care a băut acolo o zi spunând˝mai uşor mi-a fost să intru în cosmos decât să ies din cramă˝.Putin şi-a sărbătorit acolo ziua de naştere. A mai fost Angela Merkel, Barosso, Kerry dar cum putea lipsi Băsescu?

robertAUTOR REVIEW
[27.08.24 08:18:56]
»

@Michi: chiar și așa! Vizita la crame este un must see în Republica Moldova!

În afara de vizitele sus-pușilor menționați în ziua de azi sunt mulți oameni cu bani ce au cumpărate sau închiriat beciuri, unde sunt depozitate vinuri rare, pentru care plătesc mii de euro! Printre ei și mulți chinezi!

La Cricova nu am ajuns , dar am mai vizitat două crame!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂVinăria & Castelul Mimi [Bulboaca]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057888031005859 sec
    ecranul dvs: 1 x 1