GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lefkada: drum şi recomandare cazare super în Ag. Nikitas
Ce pot să spun? Încerc și sper să și reușesc să am răbdarea necesară de a și contribui cu ceva la acest minunat site, care mi-a fost de un real folos și anul acesta, dar și în 2010, când la fel mi-am propus să scriu impresii despre Lykia World din Belek, însă fără success…
După o profundă documentare, în special de aici, am luat decizia ca anul acesta să mergem în Lefkada și asta destul de rapid, căci pe 01.07 îi expira pașaportul fetiței şi am vrut să îl folosim până în ultimele sale zile de valabilitate. Apropos, nu am fost deloc chestionat în legătură cu mitul celor 6 luni înainte de data expirării, așa cum am mai citit pe diverse site-uri, deci pașaportul e valabil până la expirare și gata! Dacă îți expiră și nu ți-ai luat măsuri de revenire în țară, atunci pot apărea ceva complicații…
Să revenim la vacanță… Dupa ce am ales Lefkada si am citit cât mai mult despre aceasta destinație (minunată într-adevăr!), am căutat cazare în zona vestică și am avut noroc sa găsesc disponibilă vila Dimarion de lângă Agios Nikitas (a cărei recomandare am găsit-o pe un alt site de profil), cu o poziție excelentă raportată la plaje și taverne… Am rezervat 7 nopți aici cu 240 euro și am achitat 80 de euro în avans prin virament bancar, cu plata unui comision de 10 euro la tranzacție. Diferenţa am plătit-o cash la plecarea din Lefkada.
Însă parcă era prea puțin și mi-am zis să fac și o oprire în Kalampaka pentru Meteore, deci (urmând iarăși recomandările de pe amfostacolo.ro) am făcut o rezervare pentru o camera triplă și la Hotel Kosta Famissi în Kalampaka (detalii în review-ul de la Meteore).
Referitor la drumul prin Bulgaria… Mulțumesc lui Ionescunic pentru detalierea traversării Sofiei, dar și celorlalți care au postat impresii referitoare la acest traseu.
Prima taxă a fost de 26 de lei la podul de peste Dunăre. În vamă a fost destul de aglomerat sâmbătă dimineața în jur de 05:30… Apoi principalul obstacol a constat în procurarea vignetei bulgărești, care s-a dovedit a fi foooarte prețioasă la vedere, căci cele mai multe benzinării spuneau că le-au terminat datorită unui aflux neaşteptat de mare de maşini dinspre România. La o altă benzinărie no-name făceau bișniță cu ea (7 euro sau 35 lei pentru 7 zile!), lucru pe care-l dezavuez din plin, aşa că am preferat să risc şi să continui să mai caut. Aşa am ajuns să regret că nu mi-am dus până la capăt manevra de întoarcere către prima benzinărie de pe stânga de după vamă (e la cca 1,5 km., deci un ocol de 3 km., însă aşa puteam conduce mult mai relaxat și fără atâtea opriri pe traseu, ba chiar şi traversări pe contrasens la un moment dat…). Am găsit vigneta abia în OMV Byala, dar și aici doar pe 1 lună, însă având în vedere că mi-ar fi trebuit încă 1 de 7 zile și la întoarcere am plătit 25 de leva (57,41 lei) cu cardul și am scăpat de o grijă (așa am condus și eu mai cu tupeu…).
Drumurile din Bulgaria sunt bune spre foarte bune chiar… Parcă şi echipajele de poliţie au fost mai puţine decât mă aşteptam! O surpriză mai neplacută am avut-o la greci, după vamă circa 30-40 km., dar să nu vă imaginați ceva foarte rău, doar că mă așteptam la ceva mai bun… Am făcut plinul la Lukoil Sandanski cu benzină la 2,56 leva/litru și am plătit tot cu cardul.
În prima zi de drum, taxele de la greci au constat în 1,20 euro și 2,40 euro pe autostradă, plată foarte operativă, după care am ieșit spre Kalampaka.
A doua zi, după vizitarea Meteorelor, am plecat spre… LEFKADA, practic obiectivul principal al vacanței!!! Însă nu fără a evita o țestoasă de uscat care se aventurase în traversarea străzii fără să se asigure… Și acum regret că am lăsat-o tot pe partea dreaptă a drumului, deși părea că vrea să traverseze pe partea cealaltă… Sper însă să se fi descurcat și singură…
Am mai alimentat la Shell Myrtea Ioanina la 1,678 euro/litru, plata tot cu cardul bancar, iar după plata a 2,40 euro pentru autostradă și apoi a încă 3 euro pentru tunelul de la Preveza am ajuns și la podul mobil ce ne-a înlesnit trecerea pe insulă. Am încercat să trecem pe la Lidl, dar duminica grecii se odihnesc!
La circa 300 metri de la ieșirea din Agios Nikitas am întâlnit indicatorul care ne-a anunțat că mai avem doar 200 m până la vilele Dimarion, pe care le-am regăsit pe partea stânga a drumului într-o curte cochetă și bine întreținută de mister Panos…
Văzând ulterior modalitatea de parcare de prin Agios Nikitas, dar și poziționarea și condițiile oferite de vila Dimarion ne-am felicitat pentru alegerea acestei cazări în Lefkada.
Dimarion e un complex de 4 vile:
Vila Dimarion are două spații de cazare cu intrări separate prin faţă în vilă şi prin spate pentru studio, fără a comunica cele 2 spaţii de cazare între ele. În vilă pot sta 2-4 persoane, iar studioul e perfect pentru un cuplu.
Vilele Maria şi Ioannis sunt cele mai mari. Au câte 60 m² și în ele se pot caza până la 5 persoane.
Vila Dimitra e și ea împărțită în două. Parterul are 35 m² (2-3 persoane), iar etajul 1 are 25m² (2 persoane).
Toate spaţiile de cazare au parcare proprie, bucătărie complet utilată (inclusiv cuptor și combină frigorifică, dar și veselă, parcă un pic prea mic ibricul pentru cafea având în vedere cantitățile cu care suntem obișnuiți), baie cu duș și uscător de păr, TV cu posturi puține, aer condiționat tip inverter și cu posibilitate de încălzire, wireless, terase dedicate fiecărui spațiu de cazare. În spate e o peluză pe care se pot juca copiii.
De aici se ajungea foarte ușor la Kathisma (cca. 2 km pe șosea), Milos (800 m peste deal), Agios Nikitas (cca. 1,5 km.), Pefkoulia (cca. 3 km pe sosea), Deck Caffe (cca. 2,5 km pe șosea).
Despre locurile vizitate şi mâncare voi scrie un alt review în „Descoperă Lefkada” - vezi impresii.
La plecare am mai completat un pic cu benzină de la o benzinărie de după tunelul de la Preveza, unde văzusem că era cel mai mic preț (1,645 euro/litru) întâlnit pe drumul făcut la venire, dar unde modalitatea de plată a fost doar cash și fără chitanță...
Taxele pentru autostradă au fost de 2 ori câte 2,40 euro, o dată 1,20 euro, plus cei 3 euro de la tunelul subacvatic. În rest drumurile din Grecia parcă au fost mai bune decât la sosire, oare de ce am avut această senzație?
Din nou am făcut plinul în Bulgaria, dar întrucât traseul era deviat și nu am mai trecut pe la Lukoil Kulata, am oprit la Kruiz din Marikostiovo, de unde am băgat benzină la 2,47 leva/litru(plata tot cu cardul) și nu am avut probleme cu ea, deși mai tot citisem că bulgarii se mai pretează la ceea ce făceau și românii odinioară...
Drumul prin Bulgaria a fost însă însoțit de o ploaie serioasă, ceea ce m-a determinat să nu mai opresc în afară de popasul de la Shell Sandanski, astfel că plecând la 08.20 din Lefkada[după ce am cumpărat 5 kg. de portocale (devenite 4 kg. la recântărirea efectuată de curiozitate acasă!) la ieşirea de pe pod de la un vânzător ambulant], am ajuns în București la 21.25 după cei cca. 1070 km. parcurşi la întoarcere... Asta mi-a alimentat dorința de a reveni în Lefkada întrucât pare că nu e așa departe și se poate face lejer drumul într-o zi din București. Există și varianta avionului, însă în Lefkada fără mașină ești fără sare și piper, deci ar trebui să închiriezi una și poate pățești ca și colega Ileanaexperta cu acel jaf de Nissan!
Am mai regăsit ceva aglomerație la plata podului la bulgari( 2 euro), care iar au dat dovadă de lipsă de organizare, astfel că trebuia să cobori din mașină pentru a merge pe partea dreaptă să plătești taxa de trecere. De parcă ar fi fost așa de greu să facă ghișeele astfel încât să le ai pe partea stângă. Sau de asta acceptă ei înmatricularea autoturimelor cu volan pe dreapta???
Deci... pot recomanda această locaţie pentru cazare cu toată inima şi încrederea că nu voi primi reproşuri de la cei care vor da curs acestei recomandări.
...
Trimis de VYK_CIVIC in 03.07.13 21:59:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (VYK_CIVIC); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest review
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
PS: Scuze pentru amestecarea informațiilor, însă dacă nu-l scriam acum și pe nerăsuflate, sigur se întâmpla ca în 2010! . Pentru ilustrarea sonoră rog webmaster, dacă se poate, Giorgos Alkaios- Sagapao!
______
by webm: Am adăugat melodia solicitată, audiţie plăcută!!!
Utile și foarte bune din punct calitativ recomandările
ARticolul este publicat cu o întâziere indusă de necesitatea restructurării informațiilro (separarea celor două articole, cazarea în zona Meteore și recomandările de "călătorie" din rubrica "Descoperă Lefkada", precum și a fotografiilor aferente - mulțumiri auorului pentru efortul depus)
@VYK_CIVIC: Am citit pe nerăsuflate review-ul tău, cel puţin partea care se referă la drum, pentru că am reeditat aventura călătoriei noastre spre Lefkada, tot în această perioadă.
Condusul maşinii nu a fost problema mea, dar am remarcat câteva particularităţi observate şi de alţii (după cum mi-am dat seama ulterior).
Prima a fost diferenţa exagerat de mare între taxa pentru trecerea aceluiaşi pod, dar din sensuri diferite. Românii percep 25,9 lei (aproape 6 euro), pe când vecinii noştri bulgari doar 2 euro.
Cu vigneta ne-am descurcat destul de uşor. Am luat-o de la o benzinărie la ieşirea din Russe, pentru o săptămână, dar bulgarii au acceptat să ne vândă încă una, identică, dar cu data întoarcerii. Au costat 7 + 7 euro şi nu am mai avut griji.
”…drumurile din Grecia parcă au fost mai bune decât la sosire, oare de ce am avut această senzație?
Probabil pentru că erai mai odihnit. Aceeaşi senzaţie am avut-o şi noi.
În legătură cu Lidl, am remarcat că grecii nu doar duminica se odihnesc. Zoresc teribil clienţii aproape de ora închiderii. Asta se întâmpăla la Nidri.
Şi încă un amănunt: La o benzinărie de lângă Vasiliki grecii vând benzina (la pompă) cu plata cash, cu restul direct din buzunarul alimentatorului şi fără bon fiscal.
@iulianic: Referitor la vigneta este exact ce spuneam... bişniţă! Pai 7 euro x 1,95583 leva/euro = 13,69 leva faţă de 10 leva preţul de listă! Cred că e aceeai benzinărie care cota 1 euro la 5 lei şi în cazul meu! E drept că dai pentru a conduce mai relaxat, dar eu am aşa o nemulţumire când sunt luat de bun de jupuit încât prefer să risc plata unei amenzi!!!
Comparativ plata a 14 euro pentru 2 săptămâni, cred că am ieşit mai bine eu cu 57,41 lei (adică puţin sub 13 euro) pentru 1 lună, dar adevărul că aceste aspecte sunt prea mici în raport cu plăcerea unui concediu!
De precizat că şi în Lefkada la Carrefour şi Lidl se putea plăti cu cardul!
@VYK_CIVIC: Îţi dau dreptate în legătură cu sentimentul că eşti luat de fraier şi bun de jupuit. Nimănui nu-i face plăcere să se ştie într-o astfel de postură chiar dacă nu e vorba de sume semnificative.
În ceea ce priveşte afirmaţia
”…prefer să risc plata unei amenzi!!!
aş zice că nu prea e bine, mai ales în condiţiile în care - corect fiind - tot caută să stoarcă ceva de la tine. Mă refer la poliţiştii bulgari.
La ora 2.30 noaptea (specific pentru ca să nu existe vreun dubiu), am fost opriţi pe drumurile Bulgariei, iar poliţistul, cu lanterna aprinsă, s-a dus direct în dreapta parbrizului, la vigneta lipită reglementar, pe care a cercetat-o cu multă atenţie şi încetineală. Revenind la fereastra şoferului, i-a cerut actele, dar în timp ce le căuta, nepotul meu i-a zis: "Coleg Romania!" la care bulgarul a salutat şi a făcut stânga împrejur fără să mai vrea să vadă vreun act.
@iulianic: Cu siguranţă nu mi-ar fi picat bine vreo amendă, de fapt eram decis să în întreb de unde să o procur şi să îi cer să-mi dea amendă pentru a o contesta. E drept că nu ştiu ce aş fi câştigat în afara de ceva nervi tocaţi şi mini-satisfacţia ego-ului...
Chiar, dacă în unele privinţe (gen preţ pod peste Dunăre şi stabilirea cursului leva-euro) sunt puţin peste noi, de ce nu vor să preia de la noi sistemul vignetei electronice? Aşa nu li s-ar mai termina provizia de vignete când ne năpustim noi spre Grecia sau Turcia!
Cu amenda luată nu scăpai aşa uşor gândindu-te că o vei contesta. Bulgarii obişnuiesc să-ţi oprească actele dacă îţi dau amendă. Nu cred că este legal dar nici nu te poţi certa cu ei. Singura variantă de rezolvare este să îi gâdili la sentiment cu nişte euro, în funcţie de valoarea maşinii. Maşină scumpă - Euro mulţi. Le plac euroii şi se străduiesc să îi obţină. Cunoaşteţi boala...
Buna ziua,
Poti sa-mi spui, te rog, daca se poate ajunge pe jos de la vila Dimarion in centrul Agios Nikitas (la taverne si magazine) si la plaja Milos? (eventual, poate ai niste coordonate GPS)
Multumesc mult
@elenka: Da, se poate ajunge in Ag. Nikitas pe jos, noi am facut acest drum aproape in fiecare dupa-amiaza sau seara. Din Ag. Nikitas era un indicator pentru Milos, insa nu l-am urmat nicio data, avand in vedere varsta copiilor. Distanta pana la tavernele din Ag. Nikitas este foarte la indemana, practic respecti si indicatiile medicilor de a face putina miscare seara.
Referitor la coordonate nu cred ca le-am notat pe undeva, desi aceeasi intrebare am adresat-o si eu inainte de a pleca la drum.
Ce pot sa-ti spun este ca nu ai cum sa ratezi pozitia vilelor, avand in vedere ca sunt la sosea si ca au 2 indicatoare de la iesirea din Ag. Nikitas, primul te anunta ca de la iesire mai ai cam 200 metri pana la vile.
Alegere insipirata si concediu placut!
@VYK_CIVIC: Multumesc mult pentru raspuns si informatiile detaliate pe care le-ai dat in postare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)