GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cer scuze celor cu experiență pe acest site, dar fiind mai nou venit în domeniu, nu am mai încercat până acum să-mi fac cunoscute experiențele turistice. Nu sunt chiar foarte plimbat prin țară și prin lume, dar câte ceva totuși am mai văzut, și dacă cineva este interesat, pot spune câte ceva din experiența proprie.
Am să încep cu ultima, să-i zicem, întâmplare.
O încurcătură apărută în programarea concediilor mă face ca la începutul acestuia, la jumătatea lunii iulie, să nu am un program stabilit. Mare amator de soare și stat pe plajă, încep să cutreier internetul în căutarea unor „last minute”. Nu găsesc nimic, decât niște pensiuni prin sudul litoralului, cu 100 lei camera pe noapte. Întrucât aveam nevoie de 2 camere, îmi zic că la banii ăștia, găsesc ceva și la bulgari.
După mai multe încercări nereușite, inclusiv o discuție telefonică cu un proprietar de pensiune care vorbea limba română („-Păi bine domnule, acum cu 3 zile înainte cauți și dumneata cazare? ”), găsesc un site care vindea vile cu 2 camere la Albena în perioada dorită (23 iulie – 2 august), aproape la același preț cu pensiunile din România, fără mic dejun. Numele vilelor pe site este ”West Villas” iar amplasamentul declarat este „în parc”. Nu stau mult să mă gândesc și mă înscriu să rezerv biletele on-line. Site-ul mă anunță că voi primi confirmarea în 24 de ore.
Între timp, caut pe diverse hărți (tot de pe internet) locația vilelor în Albena. Pe două hărți diferite, găsesc două amplasamente diferite, amândouă pe latura nord – vestică a stațiunii, lângă șoseaua spre Burgas, la câteva sute de metrii distanță unul de altul. Tot două amplasamente sunt și pentru zona de plajă repartizată. Distanța până la plajă menționată de site și Google Earth mă fac să cred că amplasamentul corect este cel mai spre Burgas.
După 24 de ore primesc confirmarea rezervării, dar și primele două surprize. Prima îmi spune că pe site este o greșeală și costul real al biletelor este cu aproape 20% mai mare. A doua îmi cere să-mi dau acceptul cât mai curând, ca să mi se trimită un link pe care să plătesc un avans. Presat de timp, accept și primesc link-ul, cu a treia surpriză: avansul reprezenta suma integrală de plată.
În fine, peste două zile sunt la Albena, căutând vilele. Pentru început, se pare că am avut dreptate cu amplasamentul. La un moment dat zăresc pe stânga străzii un panou cam ponosit cu inscripția ”West Villas”, dar nu găsesc loc de parcare decât peste vreo 500 m. Mă întorc pe jos să identific vilele și să caut un loc de parcare. Pentru început am probleme și cu limba (nimeni nu înțelege engleza, iar români nu am întâlnit încă), și cu vilele. O cameristă aflată pe stradă, în dreptul hotelului Magnolia, îmi face semn că ”Nu”, și dacă înțeleg bine, îmi spune că în zonă nu sunt decât vilele Magnolia și Arabella. Dacă încerc să pronunț numele vilelor în bulgară (Zapad Vila), cineva mă trimite 100 m înapoi. Mă conformez, găsesc un grup de vile, le dau ocol pe toate părțile și în fine, găsesc recepția…… de la Est Villas. Noroc că recepționera știe engleză și îmi explică să mă întorc în direcția din care am venit și să trec dincolo de hotelul Magnolia. Nefiind foarte bine lămurit, mă opresc la recepția hotelului Magnolia și aici dau peste o nouă surpriză: recepția pentru West Villas este la recepția hotelului Magnolia, iar vilele sunt în imediata vecinătate a hotelului. Poate că din cauza asta au fost asimilate cu vilele Magnolia. Mai târziu am identificat printre vile și fosta recepție West Villas, în prezent folosită ca spațiu de depozitare pentru cameriste. Poate că asimilarea e chiar o realitate. Dar de ce se păstrează vechiul nume? În plus, primesc de la recepție o hartă a stațiunii cu amplasamentul greșit al vilelor, dar corectă locația plajei repartizată.
Surpriza plăcută cea mare abia acum urmează. De la recepție sunt informat că în prețul plătit de mine este inclus și micul dejun, și în consecință primesc cartonașul de acces în restaurant. A doua surpriză plăcută a fost faptul că, spre deosebire de aglomerația din stradă, în vecinătatea vilelor, printre copacii „parcului”, alături de multe alte mașini, am găsit locuri de parcare la alegere.
În cele din urmă, amplasamentul vilelor nu este prea grozav, dar nici de neglijat. Distanța până la plajă poate părea mare pentru unii (circa 750 m), dar mie nu mi se pare. Mai interesantă este diferența de cotă pe verticală, de peste 50 m, din care cea mai mare parte este acoperită de 165 de trepte. Dacă aceasta trebuie acoperită de două ori pe zi dus și de două ori pe zi întors, începi să te bucuri că vei câștiga condiție fizică. După ce am socotit că cele 165 de trepte sunt echivalente a 10 etaje la bloc, drumul nu a mai părut prea greu.
Sejurul în sine a fost aproape normal, presărat însă de momente hazlii sau mai puțin plăcute. De exemplu, în zona recepției, contra cost, 2 leva pe zi, există acces la internet. Laptopul meu, suficient de vechi, nu mai beneficiază de aportul bateriei. Ca urmare, după ce plătesc, întreb unde găsesc o priză în zonă. Doamna de la recepție la început se uită lung la mine și nu înțelege. După ce înțelege ce vreau, îmi spune hotărâtă că nu au prize în „lobby”. Bine, dar eu ce fac cu banii dați? Nu renunț și încep să caut singur. Lângă un perete este o masă lungă pe care sunt mai multe calculatoare, probabil pentru jocuri pentru amatori. Nu am văzut niciodată pe vreunul din ei. Sub masă, la fiecare calculator este un prelungitor cu prize multiple la capăt. La fiecare din ele sunt 2 prize libere. Iau în stăpânire una, și apoi mă întorc la recepție să comunic doamnei respective că există prize disponibile în holul hotelului. La început, din nou nu pricepe ce vreau, și apoi, foarte candid, mă întreabă „Sigur? (Sure?) ” Nu am mai avut replică.
Arhitectonic, vilele arată destul de bine: 2 dormitoare, o bucătărie, baie cu duș și WC separat. Mi-au plăcut pereții spre exterior ai dormitoarelor și bucătăriei, în întregime fereastră, cu o ușă 95% sticlă pe mijloc. Totuși, fațadele nu arată foarte bine, ultima cosmetizare datând probabil de peste 20 de ani. Și mai vechi pare a fi mobilierul care scârțâie din toate încheieturile. Bucătărie este bine utilată, inclusiv cu un aragaz electric cu 2 ochiuri, ce pare să fi trecut printr-un război. Nu am înțeles la ce era util cubul de tablă relativ subțire, cu latura de vreo 80 cm, de sub aragaz. Chiar dacă avea o ușă, în afară de a face un zgomot teribil la fiecare atingere, nu s-a mai dovedit util.
Lipsa de întreținere a clădirii a mai generat un fenomen. Într-o după amiază, spre seară, dintr-o fisură între terasa din fața bucătăriei și fundația clădirii a ieșit, să-i zic „un roi” de furnici, parte din ele zburătoare, cealaltă parte normale, dar supradimensionate. După ce au umplut un colț de clădire pe circa 1 m înălțime și circa 0.50 m2 din suprafața ferestrei de la bucătăriei, cu tendințe vizibile de a intra în casă, mă hotărăsc să iau măsuri. Pulverizez pe ele din belșug un spray deodorant de cameră, întrucât nu aveam altceva. Spre surprinderea mea, se pare că are efect. În circa 10 minute „roiul” se subțiază și apoi dispare. Ulterior m-am gândit dacă nu cumva m-a ajutat și înserarea care se instala.
Nu asta a fost singura aventură cu gângăniile din zonă. Într-o seară, înainte să mă bag în pat, între pătură și cearșaf, găsesc un miriapod. Reușesc să-l prind. Intrat la idei, scotocesc în continuare patul. Mai găsesc unul. Acesta însă supraviețuiește întâlnirii. Orice încercare ulterioară fac, nu am succes. Probabil s-a dat alarma printre miriapozi. Nu prea am dormit bine în noaptea aia.
Acest aspect aduce vorba de curățenie. În 10 zile nu s-au schimbat niciodată așternuturile. Nu a trecut niciodată un aspirator prin dormitoare. S-au schimbat însă odată la două zile prosoapele. Curățenia zilnică consta în golirea coșului de gunoi din bucătărie și dat superficial cu mopul prin bucătărie, baie și WC. Situația se poate explica prin declarația cameristei. Aceasta, cu ceva cunoștințe de limba engleză, germană și rusă, ne declara că este plătită foarte puțin, numai 30 leva (ceva peste 15 euro) pe zi.
O ultimă surpriză căreia aș putea să-i spun plăcută vine din afara hotelului. O întâmplare nefericită mă face să am nevoie stringentă de asistență medicală specializată. Identific pe hartă un centru medical în mijlocul stațiunii și aflu că acesta, privat fiind, este dotat pentru toate specialitățile. Mă duc acolo, povestesc ce mi s-a întâmplat și primesc imediat tot sprijinul necesar: medic de gardă specialist pentru consult preliminar, transport cu ambulanța, radiografie, stabilire diagnostic, punerea piciorului în ghips și transportul cu ambulanța înapoi la hotel. Toate cu zâmbetul pe buze și la un înalt nivel profesional. La început am completat o fișă (în limba română) cu toate datele personale de identificare și numele tur-operatorului. La sfârșit am întrebat cât trebuie să plătesc. Mi s-a răspuns că nu am nimic de plată, cheltuielile fiind acoperite de asigurarea medicală inclusă în prețul plătit la hotel. Asta da surpriză. Totuși eu, român corect, mă întorc la recepția hotelului să-i anunț că vor primi, în legătură cu numele meu, o factură de la centrul medical. Un domn, de data asta, de la recepție, încearcă ceva verificări pe calculator și nu ajunge la nici o concluzie. În final îmi recomandă să mă întorc în cameră și aștept, că mă vor anunța ei când se vor lămuri despre ce este vorba. Nici până astăzi nu am primit nici un semn.
Ultima surpriză, totodată ultima amintire a sejurului, este tot neplăcută. La predarea cheilor, în ultima zi plătită în avans de mine, după o verificare pe calculator, mi se spune de la recepție că mai am de plată o zi, deoarece am depășit perioada plătită anterior. După mai multe insistențe din partea mea, îi conving să verifice și confirmarea de plată pe care am depus-o la ei la venire. Abia atunci lucrurile se clarifică.
Ca o concluzie, îmi aduc aminte că în urmă cu câțiva ani, o revistă ce prezenta programele TV, făcea și o clasificare a filmelor din program. Una din caracterizările prezentate era „Dacă nu aveți ceva mai bun de făcut”. Cam aceasta este și recomandarea mea pentru cei ce ar dori un sejur la West Villas – Albena.
Trimis de msnd in 05.10.13 20:08:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.37027800 N, 28.07805600 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@msnd: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro. Ne face plăcere să citim astfel de impresii atât de amănunţite, iar când ele vin din partea unui membru nou înscris pe site, satisfacţia şi aprecierea este cu atât mai mare.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare
Foarte savuros. Si util, pentru cei ce vor mai fi in situatia de a sta acolo.
@webmaster10: Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase de întâmpinare. Ca orice începător, mă simt puțin jenat în această situație. Promit să revin cât de curând cu un „Turneu prin nordul Europei”, iar dacă se admit link-uri către site-uri PICASA, va fi însoțit și de aproape 1000 de fotografii.
@DoreD: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Prima mea impresie a fost că articolul este prea lung. Dar nu m-am hotărât care anume parte să o tai. Voi fi deosebit de bucuros dacă va fi de folos cuiva.
@msnd:
”iar dacă se admit link-uri către site-uri PICASA, va fi însoţit şi de aproape 1000 de fotografii.
E perfect de înțeles de ce n-ai dori să le mai încarci încă odată, dar pe de altă parte - o poză, două, afișate chiar alături de text îl fac mult mai atractiv. Așadar, sfatul nostru este să încerci să alegi câteva poze mai semnificative sau mai reușite și să le urci lângă articol/e.
PS poți pune - evident - link spre restul colecției de pe un sait de photo-sharing.
@webmaster: Site-urile PICASA sunt ele însele site-uri ”photo-sharing”. Până acum însă, nu am oferit acces la ele decât unor cunoștințe și prieteni apropiați. Credeam că prin intermediul dumneavoastră pot fi cunoscute și de alte persoane interesate. În plus, m-ar fi ajutat și la redactarea articolului, întrucât fiecare poză are și un mic comentariu și o localizare în Google Earth. Mă voi conforma însă regulilor, deși va fi foarte greu să aleg pozele semnificative.
@msnd: nu e o regulă! e doar o recomandare. Poate ai observat deja - în interiorul textului NU se pot introduce poze - se vor afișa doar pe coloana din dreapta cele pe care le încarci aici. Iar trimiterile din text spre poze externe la fiecare câteva rânduri pot deveni dacă nu (doar) obositoare, poate chiar sâcâitoare uneori, unora...
Cu timpul, te vei obișnui. Ce să facem - astea sunt limitările noastre tehnice... Sperăm să evoluăm cât mai repede.
PS știu că Picassa e sait de photo-sharing - dar nu e singurul; asta vroiam să spun.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2006 Calitate Preţ — scris în 19.01.10 de mircead din SF. GHEORGHE - RECOMANDĂ