ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: UM01065
ÎNSCRIS: 18.11.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 35 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Jurnal de calatorie: America de Sud – Episodul 8

TIPĂREȘTE URM de aici

PISAC, URUBAMBA, MORAY, MARAS

Adica jumatatea estica a Vaii Sacre a incasilor, asa cum o privesti pe harta. De obicei, daca mergi in Peru prin agentie de voiaj, Valea Sacra se viziteaza intr-o singura zi, dar numai Pisac si Ollantaytambo, fara Moray – un fel de statiune de cercetari agricole din vremuri apuse si fara Maras – un loc superb unde se exploateaza sare obtinuta prin evaporarea apei dintr-un fir de apa cu salinitate de vreo 15%.

Am inchiriat o masina cu sofer cu tot pentru 10 ore in vederea acestei excursii. Cam scump. Am plecat de la 100 de dolari si am batut palma pana la urma la 70 ca sa ne plimbe vreo 200 de kilometri si sa stea 10 ore dupa noi. Omul a fost punctual, la ora 8 era in fata hotelului si am plecat. Cam slabut cu engleza Richard asta, dar asta e general valabil in tot Peru. Primul obiectiv vizat era

Pisac

Aici, in acest orasel aflat la vreo 60 de kilometri de Cusco se pot vizita ruinele cetatii si piata din Pisac, in acelasi timp piata si obiectiv turistic. Pana sa ajungem in oras ne-am oprit la un punct de belvedere cu o panorama superba asupra orasului si a vaii raului Urubamba. Aici, pe valea acestui rau se cultiva cartofi, porumb si cea mai buna quinoa din Peru. Desi ne aflam la vreo 2,400 de metri altitudine, clima este ideala pentru cultivarea acestor produse, iar apa raului asigura irigarea fara prea multe batai de cap (adica fara avize de la Apele Peruane si alta birocratie ca pe stim noi unde :)).

Am trecut raul Urubamba si am urcat catre poarta de acces la ruine. Aici prima surpriza… eu stiam ca poti cobori de-acolo pana jos in Pisac si chiar ma pregateam sa-l intreb pe Richard unde ne-ntalnim si am aflat ca nu mai este permisa coborarea prin situl arheologic, iar intrarea si iesirea se fac prin acelasi loc. Situl arheologic are practic doua sectiuni: ruinele propriu-zise, bine intretinute, care la timpul lor au servit ca fortificatii pentru apararea orasului si apoi mai exista de la ruine pana jos in orasul actual partea de terase agricole, unde incasii cultivau porumb, cartofi si quinoa. In zilele noastre pe aceste terase nu se mai cultiva nimic, insa sunt in perfecta stare. Nu au fost afectate nici de cutremure nici de capriciile climei.

Am luat-o usor la pas si am inceput sa urcam spre ruinele cetatii care odinioara reprezentau poarta de aparare a Vaii Sacre in partea de est. Desi am urcat doar 100 de metri in altitudine, ne-a luat o ora pana am ajuns in varful cetatii, pe platoul ce servea odinioara ca punct de observatie. Odata ajunsi acolo n-am regretat efortul facut. Ti se deschide o vedere superba asupra intregii vai, cu zecile de terase taiate in munte, cu sute de turisti care au impanzit locul. Ne-am tras putin sufletul, am facut cateva zeci de fotografii si am luat-o inapoi la vale, deoarece ziua era scurta si noi aveam multe de vazut.

Am coborat in oras si ne-am oprit in piata din Pisac. Bratari si curele din piele de lama sau de alpaca, tricotaje din lana fina de alpaca sau mai putin fina de lama, obiecte sculptate frumos in lemn si ceva obiecte din ceramica. Exista un sector cu nelipsitele chinezarii materializate in tricouri, tot felul de animale si animalute din plus sau din plastic si cred ca mi-ar mai trebui cateva randuri sa le-nsir pe toate. Ne-am orientat putin si ne-am oprit la cateva bratarele din piele si ne-am grabit apoi sa mergem la masina de unde am plecat la

Urubamba

Exista cateva ruine incase si aici, insa nu pentru asta am venit. Urubamba este principalul nod in Valea Sacra. De-aici se merge catre Pisac, catre Cusco, catre Ollantaytambo si mai departe catre Machu Picchu si tot aici sunt majoritatea restaurantelor unde se poate manca bine in timpul vizitei din Valea Sacra a incasilor. Citisem cateva review-uri despre restaurantele din zona si am ales sa mancam la Tunupa, un restaurant pe malul raului Urubamba, cu o gradina luxurianta si o mancare excelenta. Se mananca in sistem bufet, au o varietate mare a felurilor de mancare, practic nu cred ca exista persoana care sa nu gaseasca un meniu potrivit cu gusturile sale. Am aflat ca au un restaurant si in Cusco, in Plaza de Armas, pe care sincer nu-l vazusem cand am fost in prima zi acolo si pe care ne-am hotarat sa-l vizitam in ultima zi a sederii noastre in Cusco.

Eeeeee, parca altfel se vede Valea Sacra cu burta plina :). Richard, hai la Moray ca s-a facut tarziu. Si-a luat-o Richard al meu pe niste carari pietruite, de mi-era mie mila de masina. Si dai si dai am urcat inapoi cei 700 de metri in altitudine si dupa vreo 30 de minute a oprit in mijlocul campului si mi-a zis: Sir … welcome to Moray. Uer za fac iz? zic io. Mi-a luat putin sa inteleg ca de-acolo el nu mai are voie sa mearga cu masina si ca mai am de mers vreo 3 kilometri pana la Moray. Bah, tu esti intr-o dunga? E tarziu, cand dreaku mai vad io si Moray si mai avem de mers si la Maras dupa aia. Inchide la Salineras si te bat cu gaina uda daca nu vad cum exploateaza oamenii-astia sare acolo.

Aia e! Mama… renuntam sa mai vedem statiunea de cercetari agricole a incasilor si mergem la Maras. Macar acolo sa mai prindem deschis. Daca vrem statiune de cercetari agricole mergem la Fundulea, ca tot ruina gasim si pe-acolo.

Richard, tata, … baga mare, macar la Maras sa vedem si noi ceva. Dupa 30 de minute am ajuns la

Maras (Salineras)

A calcat-o saracul Richard. Peruanii sunt mititei si cand m-o fi vazut asa mare si fioros si-o fi scuipat in san, o fi zis “ptiu diable” sa scap de nebun si am ajuns cu 30 de minute inainte sa inchida. Ne-a oprit mai intai la un loc de belvedere, am facut cateva poze, zici ca esti pe alta planeta cand vezi de sus, apoi am intrat sa vedem mai pe indelete ce-i aici. Tin minte c-am vazut candva la Teleenciclopedia exploatarea asta de sare si mi-a placut teribil. De undeva din munte vine un paraias cu apa sarata, apa care este apoi dirijata in mai multe fire si se umplu niste cavitati sapate in stanca. Apoi, in cateva saptamani apa se evapora si se culege sarea ramasa. Sunt sute, daca nu mii de alveole de-astea mai mici sau mai mari, mai adanci sau mai putin adanci. Am intrebat si noi pe-acolo si am aflat ca se pot “culege” intre 200 si 400 de kilograme de sare, odata la 4-5 saptamani. Sarea este de foarte buna calitate si se vinde in proportie mare la export. Habar n-am cu ce pret se vinde, nu stiu daca aceasta activitate iti poate asigura un venit decent, insa pot sa va spun ca pentru cei care detin alveolele mai in vale nu este prea usor. Se merge pe o potecuta de 10-15 centimetri latime si banuiesc ca nu-i la indemana oricui sa care saci cu sare pe potecutele-astea. Ma bucur c-am ajuns aici, a fost o experienta unica. Ne-am intors la masina, l-am “cinstit” pe Richard cu un suc si am plecat spre Cusco.

Saracul, nu stia ce sa mai faca ca sa se revanseze pentru ca n-am vazut Moray, desi nu era vina lui :). Ne-a mai oprit odata pe drumul de intoarcere, tot la un loc de belvedere pentru cateva fotografii si apoi ne-a oprit vreo 15-20 de minute la Chinchero, unde este de asemenea o piata, asemanatoare celei din Pisac, insa mult mai mica. Din pacate se inserase si nu mai era multa lume in piata. Am avut ocazia sa vedem cateva caciuli facute din piele de alpaca, insa pretul este foarte mare. Vreo 500 de soles bucata, adica vreo 150 de dolari.

Am ajuns la Cusco pe la ora 18, l-am rugat pe Richard sa ne lase in Plaza de Armas si am batut palma cu el sa vina sa ne ia de la Ollantaytambo, in seara in care ne-am intors de la Machu Picchu.

A fost o zi plina, o zi in care am avut ocazia sa aflam alte si alte lucruri despre poporul incas, despre istoria si cultura lor. O zi asa cum imi place mie atunci cand merg in vacante circuit.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Pușcașu Marin in 16.11.17 20:26:10
Validat / Publicat: 16.11.17 21:35:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 2921 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Terase, terase, terase - sunt multe, dar nu te mai saturi privindu-le
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.11.17 21:34:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Valea Sacră a Incaşilor, #Excursii PERU" (deja existentă pe sait)

irinad
[16.11.17 21:49:13]
»

Super excursie, super articol, iar de fotografii nu mai am cuvinte! Felicitări!

webmaster
[16.11.17 22:04:14]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[17.11.17 06:17:48]
»

@irinad: Multumesc.

krisstinna
[17.11.17 11:12:27]
»

@ghisor: Fiorosule

Sare nu ați cumpărat? Măcar un pachețel mic

Doamna care lua energie e tare simpatică, nu fi invidios și fioros!

Super poze, mulțumesc, am zburat cu gândul acolo, mai ales la poza 33, unde visele zboară și se contopesc cu sufletele incașilor.

mprofeanu
[17.11.17 11:18:54]
»

@ghisor: Deosebit totul! Am citit cu mare plăcere ce ai scris despre aceste locuri pentru mine prea îndepărtate.

Ai scris cum se pot vizita și m-ai plimbat printr-o lume deosebită...

Felicitări pentru review și pentru tot serialul!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[17.11.17 19:09:12]
»

@krisstinna: Multumesc.

N-am cumparat sare, am gustat direct de la sursa. Era sarata

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[17.11.17 19:12:02]
»

@mprofeanu: Multumesc, ma onoreaza aprecierile unei "senioare" care a fost in Iordania de "capul ei".

Cu putin curaj poti ajunge si acolo, nu e chiar asa departe. Daca eu, fumator inrait, am reusit sa stau 14-15 ore fara sa fumez, iti spun eu ca nu e departe

ANILU
[17.11.17 19:30:28]
»

@ghisor: Foarte interesant tot ce ne-ai scris și văzut după aceea în poze.

Ce popor norocos cu înaintași gospodari! Au valorificat fiecare petec de teren fertil și asta la o altitudine... foarte mare.

Ce este quinoa?

Ai dreptate, alveolele văzute de sus ai senzația că ești pe altă planetă, așa am văzut și eu în poze.

Aștept episodul următor.

Felicitări pentru o zi plină de locuri interesante.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[17.11.17 19:40:49]
»

@ANILU: Multumesc frumos.

Quinoa si porumbul sunt cerealele lor de baza.

Eu am citit ca, de fapt este o pseudocereala, dar sincer nu ma intereseaza categorisirea ei din punct de vedere stiintific. Este foarte sanatoasa, o folosesc ca aliment de baza in hrana lor zilnica. Acolo am mancat-o sub forma de supa (cu carne de alpaca), de supa crema si garnitura la vita sau la carne de lama. Inteleg ca fac si niscai prajituri cu quinoa, noi n-am mancat. Au peste 100 de soiuri pe care le cultiva. Daca vrei, gasesti si la noi in supermarketuri alba, verde sau rosie, e cam scumpa, vreo 18 lei o punga de 500 de grame si gasesti pe net retete de preparare.

Güzel bir akşam

mishu
[18.11.17 21:48:49]
»

@ghisor: Minunat articol, spectaculoase poze. Felicitari, votat cu mare drag.

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[19.11.17 08:31:40]
»

@mishu: Multumesc.

adri-nico
[21.11.17 07:53:41]
»

Mi-a venit si mie rindul sa citesc, l-am lasat putin la macerat... (articolul)

Cu cite kile de suveniruri v-ati intors? Caciula din aia colorata cum si-a luat doamna Grecu v-ati achizitionat?

Cit despre sararia lor, am vazut si eu emisiune (poate tot aia despre care vorbiti).

Frumos rau de tot ce ati povestit. Cred ca pun si eu un pres pe hol si ma intind sa iau nitica energie. O sa pictez pe tavan PERU si ma teleportez oleaca...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[21.11.17 19:54:41]
»

@adri-nico: Primul lucru pe care l-am observat in ecoul dumneavoastra a fost ca ati inceput sa folositi a doua plural, ceea ce ma obliga la reciprocitate .

Pai sa facem socoteala... la plecare bagajele au avut vreo 29 de kg in total si la intoarcere vreo 63 (cu acelasi cantar).

Am luat si caciuli si manusi si tricouri, eu mi-am luat vreo 80 de magneti... niscai cafea, ceva ceai, asa... pentru de dimineata... si-au mai fost si altele, dar pentru mine, in afara de magneti, restul a fost can-can.

Acu' a venit si randul sa va multumesc pentru aprecieri si ma intreb ce vina au vecinii de deasupra (daca exista) de vreti sa v-apucati de vopsit tavanu'. N-a plecat sotul sa faca rost de bani de Peru?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[21.11.17 21:38:23]
»

@ghisor: o iau cu coada... inca nu, abia acu' isi face "proiectu'"

persoana era la doua... ca o socotii si pe doamna captatoare de energii in propozitie.

n-am vecini, io-s ultima si ma uit la cer!!!

Mamicaaaa, da' cite frigidere aveti alde dumneavoastra?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[20.02.18 08:27:51]
»

@ghisor:

N-ați putut aduce puțină energie inca să facă și ai noștri niște autostrăzi?

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[20.02.18 18:52:07]
»

@elviramvio: Cred ca nu de energie au nevoie. As fi adus un Vlad Tepes dac-as fi gasit, chit ca plateam bagaje suplimentare. Sau macar un urmas de-al lui Pachacutec. Am aflat pe-acolo ca si-asta a fost destul de crud. Si-a omorat al doilea si-al treilea fiu, doar ca sa n-aiba cel mare probleme cu succesiunea.

elviramvio
[20.02.18 19:03:00]
»

@ghisor:

Asta cu omorâtul fiilor sau fraților ce ar putea râvni la tron e universală, pe toate continentele și aproape toate culturile, tu știi bine!

Pușcașu MarinAUTOR REVIEW
[20.02.18 19:16:56]
»

@elviramvio: Ai dreptate. Cred ca mi-a scapat esentialul. Incasii iubeau si pretuiau viata. Foarte rar faceau sacrificii umane, spre deosebire de azteci. In contextul asta am scris despre Pachacutec.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, ANILU, elviramvio, irinad, mishu, mprofeanu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂValea Sacră a Incaşilor:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073081970214844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1