ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 02.03.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Călătorie pe Coasta de Azur: Nice - Cannes - Saint Tropez

TIPĂREȘTE

Am avut ocazia sa fiu detașat cu ani in urma pentru cateva luni in Nisa capitala Coastei de Azur Nice in franceza sau Nizza in italiana, de aceea revin oricand cu mare placere in acest oras din sudul Franței. Asa ca la începutul lui iunie profitand de faptul ca lucram in Torino un oras aflat la 230 de km de Nice pe traseul pe care lam ales noi prin Alpi Maritimi sau 280 km pe autostrada via Savona.

Dupa cum va spuneam am ales un traseu pe national SS 20 - E 74 splendid prin munti, care nea dus pe traseu prin Cuneo, Borgo San Dalmazzo se trece si rpin statiunea montana de schi Limone Piemonte. Traseul urca prin muntii pana ajungem la Col de Tende (ital Colle di Tenda) se intra in Italia la 1321 m alt. si se iese in Franța la 1280 m alt are semafor un singur sens (sincer incap 2 autoturisme daca intalnesti un mic camion, camper sar putea sa ramai fara oglinzi deci 1 singur sens, am avut de asteptat la semaforul cu ceas aprox. 20 de minute care au trecut usor am admirat peisajul am discutat cu diversi turisti erau din toata Europa am admirat niste motociclete de pe vremea bunicii care erau impecabil restaurate si culmea reuseau sa urce muntii fara probleme. Tunelul are o lungime de 3182 m a fost inaugurat in 1882 si a fost pana in anul 1964 cel mai lung tunel rutier din lume, ar fi in plan construirea unui nou tunel paralel ca sa nu mai stam la semafor :) pe viitor este deschis tot timpul anului este o alternativa placuta si gratuita daca nu vrei sa vezi doar parapeti de autostrada pe ruta Torino- Savona- Nice si sa platesti 28 de euro pe sens portile (Torino- Ventimiglia 26 euro si vreo 2 euro pe Franta).

Ok se face verde semaforul si il strabatem in cateva minute limitat la 50, noi ca toata lumea am mers cu 60 km si a fost ok, sunt camere si radare nu e recomandat sa depasesti s-ar putea sa ai surprize neplacute la iesire din tunel sau in prima localite din Franța, Tende o incantatoare localitate asezare montana strajuita de ruinele unei cetati medievale si de biserica, coborand in continuare pe valea si prin canyonul raului Roya trecem pe langa satul Saorge cocotat pe versantul muntelui. Ne oprim putin sa admiram peisajul pragurile si repezisurile raului Roya, ajungem in orasul Breil sul Roya superb pe rau este amenajat un lac cu apa cristalina, nuferi si lebede servim un mic dejun si o cafea, apoi ne continuam drumul care coboara pe vale spre Ventimiglia inainte gasim o intersectie care duce direct prin valea raului Var spre Nice, alegem varianta prin Ventimiglia pentru ca dorim sa vedem marea cat mai repede. Ajungem la Mediterana parcam facem o scurta vizita prin Ventimiglia ultima localitate de pe teritoriul italian orasul vechi sus pe stanca inghesuit aglomerat dar pitoresc, jos faleza plina de hoteluri si restaurante orasul se afla la cativa km de granita si de primul oras din Franța, Menton (Mentone in italiana). Dupa cateva ore de plaja si masa de pranz foarte bune fructele de mare, prnim spre Franta trecem granita fara probleme sau controale desi era plin de carabinieri si jandarmerie cautau ceva probabil datorita celebrelor furturi din Cannes din ultima perioada. Ajungem in Menton un orasel superb de pe coasta franceza, as putea spune preferatul meu, veneam deseori aici sa fac plaja sau baie in zilele libere pe cand locuiam in Nice, orasul vechi e incantator va invit sal vizitati la fel si terasele, apa linistita cel putin la plaja de langa portul de yahturi, de sus din piata biserici Basilique Saint-Michel-Archange construita in stil baroc de arhitectul genovez Lorenzo Lavagna 1619. Se face seara si dupa o zi ne retragem in hotel.

Dimineata dupa ce servim micul dejun celebrul croasant francez cu o cafea buna plecam mai departe spre Grand Corniche pe coasta de Azur ai trei variante de drum national primul Bord du Mer merge exact pe malul marii prin toate statiunile al doilea Moyene Corniche merge pe deasupra localitatilor al treilea merge deasupra crestelor care domina litoralul. L-am ales pe acesta din urma pt a vizita localitatea La Turbie unde este Trofeul din Alpi un monument ridicat pentru a glorifica pe imparatul Augustus si drumul construit de romani pe coasta de Azur care pe teritoriul italian se chiama Via Aurelia SS1. Parcurgem drumul care ofera o priveliste superba pana langa San Remo in Italia si spre Monaco in Franta. La Turbie este mica cocheta iar mausoleul impresonant din marmura alba, de aici ne continuam drumul spre Eze un cochet sat de munte cu o frumoasa cetate si celebrele fabrici de parfumuri. Vizitam si noi una, unde avem parte de un ghid roman, am fost intrebati ce nationalitate avem desi vorbeam, engleza, italiana si franceza spune ca suntem romani si uite in 5 minute avem parte de un ghid o doamna foarte draguta care nea explicat procesul de fabricatie al esentelor de parfum si sapunurilor, este practic o filiala a parfumierilor din orasul Grasse celebru din evul mediu pentru aceasta industrie. Apoi ti se ofera posibilitatea de a cumpara diferite produse din shop esti sfatuit si informat in continuare de acelasi ghid, dar nu te obliga nimeni sa cumperi nimic, dar tentatia exista si lasi lejer cateva zeci de euro, bineinteles dupa buzunar fiecaruia. Ok iesim de la fabrica de parfumuri si plecam spre Monaco,

Ajungem in dreptul orasului - stat Monaco cu o suprafata de 2,02 km/p cu o populatie de 36.000 de loc, putini dar privilegiati, monegasci din nastere care sunt doar cateva mii au foarte multe facilitati si gratuitati. suprafata redusa de circa 4 km lungime si intre 500 si 1700 d e m latime, cat a unui cartier mediu dintr-un mare oras, parcam masina intr-o parcare publica de suprafata cu tarife absolut rezonabile parca 1,30 euro pe ora, cam la fel ca in orice oras din Franta sau Italia, si ne punem sa vizitam orasul care e compus din partea mai moderna din sec XIX Monte Carlo unde se afla Cazino-ul, Hotel & Cafe de Paris, portul si orasul medieval Monaco- Ville care se afla pe stanca acolo putem vedea schimbarea garzi la 11:55 la palatul princiar resedinta familiei Grimaldi de peste 700 de ani, langa castel vedem si statuia lui François Grimaldi, "il Malizia" care la 1297 a capturat castelul deghizat in calugar, Catedrala din Monaco Saint Nicholas este un alt monument demn de vizitat este locul incoronarii principiilor de Monaco, orasul e aproape in totalitate pietonal, foarte linistit, ca mai recomand Muzeul Oceanografic deschis in 1910 deosebit pt exemplele de fauna mediteraneana si nu numai. Totul e deosebit si foarte linistit multi turisti dar lumea se comporta absolut decent, orasul e supraveghiat 24/24 fiecare strada ceea cel face cel mai sigur stat din lume, politia nu e vizibila nu deranjeaza deloc, daca iti vezi de treaba. Lasam cu greu Monaco ne intoarcem in port pt o gustare si o cafea de seara preturile sunt rezonabile nas spune ieftine dar na suntem in Monaco ideea e ca nu vei da sute de euro sa mananci ceva bun te vei descurca si cu 30-40 euro, o cina, o cafea 5-7 euro pe terase cu fotolii foarte elegante si comode (am vazut preturi de genul in cluburi din Mamaia de ex) asa ca e ok nu mergi in fiecare zi in Monte Carlo daca tot ai norocul sa ajungi te rasfeti putin. Se insereaza si ne grabil spre Nice sa ajungem la hotel ca suntem putin obositi de plimbat si mirosit inca nu mia iesit din nari mirosul de fabrica de parfumuri Fragonard din Eze.

Ieșim din oraș direct spre Nice prin Villefranche-sur-Mer un alt refugiu a miliardarilor Cap Ferrat o peninsula cu Cap Nice, dupa ce ne cazam ni se face totusi pofta sa revedem Vechiul Nice - Vieux Nice orasul medieval de pe vremea cand orasul era sub jurisdictia republici maritime Genoveze.

A doua zi neo petrecem la plaja si vizitand orasul vizitam parcul de pe faleza Castelului cu superba lui cascada, portul Nice, celebra Promenade des Anglais - (Promenada Englezilor) orasul a devenit din sec. XIX refugiul burgheziei din nordul Europei, in special engleze, germane si ruse.

Cel mai celebru blazon al promenadei si Nice-ului este fara indoiala hotelul Negresco deschis acum 100 de ani in 1913 cu celebra lui cupola, putini romani stiu ca a fost construit de Henri Negrescu nascut in Bucuresti, devenit ca toti romani Ionescu - Ionesco francez prin adoptie acesta a condus ani buni Cazinoul Municipal din Nice a strans suficienta avere incat a construit cel mai luxos hotel din Nice, constructie este detinuta de stranepoti bucuresteanului, plaja din Nice este una cu pietre si valurile de obicei mari, va invit sa va pierdeti pasi prin cartierele si pietonalele elegante si pline de magazine si restaurante. Recomand Place Masena cu cladirile in stil baroc, Place Garibaldi orasul natal, unde statuia revolutionarului italian sta bine mersi nelezand nici un francez, acest oras si provincia au ales acum 152 de ani in 1861 prin referendum alipirea la Franta dupa ce au fost teritorii italiene, orasul vechi, muzeul Masena, Opera din Nice, Fortul de pe Mont Alban ofera o panorama superba asupra orasului si portului sau. In piata Garbaldi va recomand restaurantul cu Grande Torino cu fructe de mare proaspete dupa aglomeratie si agitatie putem spune ca e foarte apreciat. Orasul este strabatut si o linie de tramvai ultramoderna introdusa in 2008. Alte locuri in orasul vechi piata Rossetti, Piata Palatului, Palatul de Justitie sunt alte locuri placute in Nice, orasul este accesibil usor si cu avionul legaturi din Bucuresti, aeroportul este al doilea din Franta dupa Paris ca si trafic peste 10 mil. de calatori. Va recomand si parcul Phoenix langa aeroport cu un muzeu de Arta Asiatica deosebit. Se insereaza dupa atatea plimbari ne cautam un loc restaurant in vechiul Nice si savuram bucataria franceza si privim artisti stradali, multi turisti tineri si nu numai din Anglia, Germania, Spania etc. Ne reatragem tarziu spre hotel dupa o plimbare tarzie pe promenada si plaja care este incredibil de animata si la 12 noaptea si regretam ca maine vom pleca mai departe din acest superb oras.

Dimineata pornim in directia Cannes cu o scurta plimbare in Antibes unde vizitam orasul vechi, fortareaza si muzeul Picaso, oraselul este fermecator, plecam spre Cannes vremea devine mohorata putin, mergem totusi pe plaja nisip fin opusul celei din Nice, ne plimbam pe Croazeta pana la palatul Festivalului admiram faimoasele hoteluri, Carlton, Martinez gazduite de superbe palate, ne facem cateva poze pe covorul rosu, festivalul abia se terminase. Vizitam si vechiul Cannes situat sus pe o stanca ofera o panorama superba asupra promenadei si asupra insulelor care se afla in fata orasului Sf. Margareta si St. Honorat se fac croaziere din port.

Pornim din Cannes spre Saint Tropez ajungem Mandelieu-la-Napoule unde gasim un superb castel construit din roca rosiatica a fost restaurat de o familie de americani este vizitabil, are gradini frumoase. Continuam spre Saint Raphael - Frejus vedem in larg L'Ile d'Or - Insula de Aur cu un turn singuratic, ne oprim putin la plaja si la baie, plaja cu pietre dar apa foarte curata, vizitam si un monument al debarcarii americane din 1944, coasta spre Saint Tropez este in continuare stancoasa rosiatica, cu multe puncte de belvedere incantatoare. ajungem in sfarsit la capatul excursiei noastre celebrul Saint Tropez care ne intampina cald si cu mult fast in zona portului, era si o regata in desfasurare, masini luxoase in rest liniste o citadela vizitam linistiti orasul, si apoi cautam in zona portului un restaurant unde sa cinam, gasim un loc frumos linistit si admiram cum apune soarele asupra acestul loc minunat si binecuvantat cu o clima placuta si marea... da marea pe care de maine o vom lasa pentru a face cale intoarsa spre Torino. Vom atasa fotografii din excursia noastra.


[fb]
---
Trimis de Nicu Teusdea in 02.10.13 00:40:00
Validat / Publicat: 02.10.13 08:08:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris, Nice, Strasbourg, Lyon
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10005 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu Teusdea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Canionul raului Roya
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.10.13 08:08:14]
»

Mutat la rubrica "Descoperă Coasta de Azur" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

motaneata
[03.10.13 16:01:01]
»

Unele informatii din review nu sunt adevarate:

... putini romani stiu ca a fost construit de Henri Negrescu nascut in Bucuresti, devenit ca toti romani Ionescu - Ionesco francez prin adoptie acesta a condus ani buni Cazinoul Municipal din Nice a strans suficienta avere incat a construit cel mai luxos hotel din Nice,

Multi romani, cand aud numele "Hotel Negresco", cred ca hotelul a fost construit de un roman (Henri Negrescu), pe banii sai, si ca acesta a fost proprietarul renumitului stabiliment.

Realitatea este cu totul alta: Henri Negrescu nu a fost niciodata proprietar al hotelului care-i poarta numele, nu detinea aici nici macar un procent, a fost doar director al hotelului, el nefiind niciodata atat de bogat incat sa poata finanta o asemenea constructie. Henri Negrescu era o persoana respectata si influenta in Franta anilor 1900, cu relatii in lumea aristrocratiei ce frecventa Cazinoul din Nisa la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX. Datorita acestor relatii i-a cunoscut pe arhitectul francez de origine olandeza Edouard Jean Niermans si pe bogatul om de afaceri Pierre Alexandre Darracq, acesta din urma fiind principalul finantator al afacerii.

Henri Negrescu (devenit Negresco) nici nu se gandea sa construiasca un hotel nou, el ar fi vrut sa concesioneze, apoi sa renoveze si sa conduca unul dintre hotelurile vechi din Nisa. Pierre Alexandre Darracq a fost cel care a venit cu banii, punand si conditia de a se construi un hotel nou si luxos, “care sa aiba cel putin 400 de camere”. Darracq este si cel care a ales amplasamentul noului hotel, pe malul marii, langa Palatul Massena, el cumparand terenul de 6500 m. p. de la o congregatie religioasa si venind cu el ca aport de capital la „Sociètè Immobilière de la Cote d’Azur”, societate care avea sa construiasca si sa devina proprietara a hotelului.

Asa cum spuneam, Henri Negresco nu a fost proprietar al hotelului, ci doar il conducea (administra) printr-o societate care a preluat concesiunea acestuia pentru o perioada de 50 de ani. Societatea se numea „Negresco & Cie”, de aceea hotelul s-a numit "Negresco". Din pacate, Henri Negresco a condus hotelul doar un an si ceva, in 1914 a inceput Primul Razboi Mondial, hotelul transformandu-se in spital. In 1915 spitalul a fost dezafectat, Henri Negresco incercand sa renoveze si sa relanseze hotelul, dar fara success, costurile fiind foarte mari, iar clientela traditionala (mai ales marea aristocratie rusa) disparuse. Falit si grav bolnav, Negresco renunta la concesiune, aceasta fiind preluata de o societate belgiana.

Nici informatia conform careia:

Henry Negresco … a condus ani buni Cazinoul Municipal din Nice

nu este adevarata, Negresco nu a condus niciodata celebrul Cazino, ci doar restaurantul acestuia, cunoscut sub numele de „Restaurant du Grand Cercle”.

Bineinteles, si afirmatia conform careia in prezent Hotelul Negresco este o

constructie … detinuta de stranepoti bucuresteanului,

este total falsa. Proprietara actuala a hotelului, Jeanne Augier, nu are nici o legatura de rudenie cu Henri Negresco, ea este fiica lui Jean-Baptiste Mesnage, cel care a cumparat hotelul in anul 1957.

Jeanne Augier detine hotelul de 56 de ani si este cea care a schimbat total configuratia si destinatia constructiei dupa cumparare, redandu-i stralucirea de odinioara. Cand tatal ei a cumparat cladirea, aceasta era intr-o stare avansata de degradare si avea ca destinatie “apartamente de locuinte”. Jean Augier a reabilitat intreaga cladire, a cumparat peste 6000 de obiecte de arta (picturi ale unor autori deveniti intre timp celebri, sculpturi, tapiterii, seminee) si a transformat-o in muzeu de arta. Toate acestea se regasesc acum in hotelul care intre timp a obtinut 5* si care a pastrat (geniala inspiratie!!!) numele de Hotel Negresco!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
motaneata
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța pe Coasta de Azur:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049549102783203 sec
    ecranul dvs: 1 x 1