ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2026
LUNA
JAN-2026

Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:

Chiar merita sa mergi in Zanzibar?

TIPĂREȘTE

Ananda Villa – Zanzibarezul

Un DA pentru cei mai multi, dar nu pentru toti dintre cei care doresc sa vada Africa subecuatoriala! Zanzibarul, este una dintre cele mai sigure locatii din aceasta parte a lumii, unde poti intrezari ceea ce ai vazut in filme, in documentarele de pe Discovery sau ce ai citit prin carti despre farmecul si exoticul continent Africa. Este una dintre locatiile unde in ianuarie poti face plaja si baie, unde temperatura peste zi este de peste 300C iar noaptea 260C. Dupa indelungi cercetari am ales sa ne cazam la Ananda Villa/ Zanzibarezul, pentru ca am aflat de la cunostinte ca este OK si asa a si fost!

Descoperind Zanzibarul realizezi ca ceea ce experimentezi acolo este cu totul altceva in comparatie cu plajele din nordul Africii, Grecia, Turcia sau din restul Europei, clar o alta lume, nu mai buna, nu mai proasta, total, total diferita.

Ananda Villa este o pensiune/hotel aproape de plaja Bweju, cu nisip alb si fin si cu oceanul Indian de o culoare incredibila. De precizat ca nu este cu vedere la ocean, dar nu regreti acest lucru! Conditiile de cazare sunt foarte bune (micile imperfectiuni au fost remediate pe loc), vila avand o curte cu plante exotice (am cules lime pentru cocteiluri si nuci de cocos), piscina si restaurant in aer liber.

Echipa de conducere este formata din romani, Alina si Petra, care se ocupa de cazare si excursii si Catalin care se ocupa de entertainment. Ei reusesc sa creeze cu grupul de turisti o comunitate unde te simti ca intre prieteni, trecand peste barierele psihologice de zi cu zi neașteptat de rapid.

Un mare plus il aduc localnicii/ personalul, care sunt calzi, veseli, simpatici, serviabili mult peste lăudații turci sau greci. Contactul cu acești oameni iți da un vibe ca ești in Africa. Faptul ca majoritatea dintre ei rup cateva cuvinte in limba romana, unii chiar cu accent moldovenesc, oltenesc sau ardelenesc te amuza in permanenta.

Gastronomia este la superlativ iar cine iubeste fructele de mare si fructele exotice o sa descopere RAIUL PE PAMANT! Daca pana acum am ezitat sa mananc fructe de mare, de acum sunt un mare fan!

Un plus pentru pretentiosi este barul bine aprovizionat cu bauturi locale si internationale la preturi europene decente.

Nu va asteptati in acesta tara foarte saraca la preturi mici! De exemplu, o bere locala buna este la 4-5 $, iar un pranz in jur de 25-30$ de persoana.

“Farmecul local” il da si faptul ca se intrerupe zilnic curentul si pana porneste generatorul poti sta minute in sir cu samponul in par fara apa.

Serile ti le poti petrece fie in piscina fie pe marginea ei la un pahar de vorba. Intr-o seara am avut un party cu muzica live unde atat turistii cat si personalul au dansat, iar intr-o alta  seara, s-a organizat un foc de tabara pe plaja.

Pentru toate cele prezentate mai sus recomandam acesta locatie in special datorita atmosferei si a faptului ca te simti mai in siguranta cand esti printre ai tai.

Marele minus si de altfel singurul, este ca nu poti inota in ocean ca de altfel pe intreaga coasta de est a insulei (chiar atunci cand fluxul este la cel mai inalt nivel). Am constatat ca trebuie sa mergi zeci de metri pe fundul oceanului plin de corali si arici de mare ca sa ajungi la o adâncime buna de înot, asta doar dimineata devreme sau seara tarziu. In acesta parte a insulei te poti doar balaci in ocean ca un copil.

Avand in vedere problema de mai sus va sfatuim sa plecati in excursii organizate, sau nu, in fiecare zi, asa cum am facut si noi.

Sa le luam pe rand:

Prima excursie a fost la padurea Josani, o padure tropicala, de care nu am fost nu prea impresionati. A urmat vizita la maimutele Red Colobus, maimute cu spatele rosu, care merita ca si vizita la padurea de mangrove. Merita si The Rock, un restaurant pe o stanca ca si relaxarea la o piscina infinita cu un restaurant exceptional cu fructe de mare. Seara s-a incheiat cu un apus de soare pe o plaja, unde atmosfera aducea cu Vama Veche. De mentionat ghidul Mohamed, vorbitor de limba romana invatata pe Duolingo.

A doua zi am fost in plimbare libera pe plaja pana la Paje, un orasel aflat la 20 de minute de mers pe plaja de noi,  unde am facut shopphing. Majoritatea produselor sunt slab calitative, dar ceva ceva tot gasesti. Pana la sfarsitul sejurului majoritatea doamnelor din pensiune si-au cumparat bijuterii cu tanzanit, o piatra semipretioasa de un albastru deosebit. Un inel din argint cu tanzanit, costa cam 200$, dar sfaturi bune de shopping la puteti primi de la Alina.

A treia zi am fost in Stone Town, la 35 km distanta, inchiriind un taxi pentru toata ziua la 65 $ dus-intors, convingandu-ne ca insula este sigura. La rugaintea noastra soferul a oprit pe drum in mai multe locuri sa cumparam fructe locale (jack fruit si banane rosii).

Despre Stone Town nu mai insistam, nu a fost o zi pierduta, dar nici exceptionala, farmecul local il vezi cu greu datorita aglomeratiei, saraciei si comercialului. Ne intrebam, chiar crede cineva ca in locatia care este acum muzeu a locuit Fredy Mercury? Ramanem cu amintirea ca am baut un suc din trestie de zahar  stors in fata noastra.

A patra zi am fost la Ferma de mirodenii, de fapt o gradina botanica. Plictiseala drumului plin de gropi de o ora si jumatate dus si o ora si jumatate intors a fost compensata de bucuria de a vedea toate mirodeniile si de fructele exotice vazute pana acum doar in Auchan sau Carrefour pe care le-am tinut in mana si le-am gustat culese pe loc.

A cincea zi excursia Safari Blue a cuprins o excursie cu barca la un banc de nisip, pe o insula frumoasa, snorkeling la corali, pestisori si stele de mare. A fost frumos, dar aceleasi lucruri le-am vazut si in Egipt. Un mare minus a fost pentru conditiile de safety: vestele de salvare sunt o gluma, nu se inchid fermoarele, cataramele sunt rupte asa ca vesta e deasupra gatului cand intri in ocean. De cosmar a fost transferarea de pe salupa pe barca, ca sa ajungem la mal, pentru ca era refluxul si salupa nu mai ajungea la mal, fara ajutor, farta indrumare, fara nimic. De retinut pentru cei care nu au conditie fizica. Oricum ne-am simtit ca refugiatii din Somalia si nu mai puteam de ras!

Astea sunt cateva dintre compromisurile pe care trebuie sa le accepti ca sa vizitezi Zanzibarul.

Ziua a sasea – vizita la grota cu testoase, simpatice dar ni se parea ca facem o baie intr-un acvariu. Am continuat cu o vizita la o gradinita si o scoala locala. A fost un soc pentru noi vazand in ce saracie traiesc oamenii, copii in ce scoala invata, cum arata un sat traditional. In sinea noastra ne-am bucurat ca ne-am nascut in Romania. Nu exista la noi o asemenea saracie, dar oamenii de acolo nu par sa constientizeze in ce conditii traiesc, sunt veseli, lipsiti de griji, asa s-au nascut, asa traiesc, ei nu stiu altceva. Copii sunt foarte, foarte frumosi si le poti face o bucurie daca le duci cateva rechizite, chiar au nevoie de ele (recomandarea noastra sa le dai direct profesoarelor asa cum am facut noi, ele le vor imparti dupa nevoi). O pereche le-a adus jucarii si bomboane, de nedescris bucuria copiilor! Cei care din diverse motive nu au adus ceva din Romania pentru copii, au donat scolii bani. O doamna din grup a fost atat de impresionata de o fetita care a luat-o de mana si care nu mai voia sa-i dea drumul, incat s-a interest cum o poate sustine financiar pe durata scolii.  Dovada ca toti am fost impresionati este si faptul ca pranzul inclus in program a fost lasat copiilor care ne insoteau in permanenta.   Am terminat ziua pe plaja Mtende, cea mai frumoasa vazuta pe acesta insula, dar cu inimile frante.

Raspuns la intrebarea din titlu.

DA , MERITA, pentru ca Africa este total diferita de Europa, iar Zanzibarul este una dintre destinatiile cele mai accesibile si sigure pentru noi romanii. Nu este pentru toti, trebuie sa faci compromisuri in special in afara cazarii si trebuie sa fi dintre cei care au un mic strop de dor de aventura.

Din pacate trebuie sa va grabiti, se schimba, se modernizeaza (se construieste enorm) si mai devreme sau mai tarziu va disparea farmecul naturaletii.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de Tonyc in 30.01.26 21:41:10
Validat / Publicat: 30.01.26 23:15:49

VIZUALIZĂRI: 16 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tonyc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Maimute Red Colobus
Puteți VOTA acest articol:

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.01.26 23:15:36]

Bun revenit pe site, cu impresii

@Tonyc, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)