ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.02.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 12.02.20
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Oceanul Indian

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am ales o cazare în sud-estul insulei am avut în mintea mea aia creață să descopăr chestii cât mai inedite, sălbatice și definitorii pentru Zanzibar. Dădusem deja un vot în plus “sălbăticiei” în detrimentul confortului și vă spun la toți: de vreți apă, plajă și potol nu alegeți să stați chirciți atâtea ore într-un “low cost” pentru un luxuriant “all inclusive” … pentru asta mergeți în Turcia. Zanzibarul e despre altceva!

Una din “minunile” ce trebuiesc trăite și apoi înțelese este mareea… fenomenul de flux și reflux atât de evident în această parte a insulei. În cele ce urmează vă voi povești cum am simțit eu fenomenul respectiv, ce m-a impresionat mai mult și ce am înțeles, fiind pentru prima dată la marginea oceanului Indian. Apoi era primul ocean în care-mi bag picioarele, că Varadero nu se pune… era la marea Caraibilor! Luati-o ca pe o lectură de vacantă, cum spunea un domn intr-un ecou recent, căruia ii multumesc!

Chiar din ziua când am ajuns dădeam să rup ușa, că-mi ardeau călcâiele pe nisipul încins și țopăiam să intru în apă. Așa că îmi trag la repezeală un șort, cu șliț, ca de milițian, mă ung ca apasul la răzbel cu o cremă dubioasă ce nu-mi intră deloc în piele, iau doi șlapi într-un picior și-o rup la fugă spre ocean de ziceai că n-am aer. Bine că era la numa' 100 de metri de “târnațul” în care eram cazat, că intram gata transpirat în apa rece și făceam aprindere la rinichi.

Da de unde - apa Indianului era ireal de caldă și limpede. Am plonjat cu capu-naite, ca un MIG rusesc sau ca săracu' la însurătoare, mai să-mi las nasul în nisipul argintiu de pe fund. Fundul oceanului, zic. M-am redresat la timp și-ncep prima bălăceală, înțelegând după pielea de pe frunte că intrarea în apă e mult prea lină. Cred c-am mers în patru labe peste suta de metri până ce apa începuse să-mi treacă de buric.

O minunăție, apa era foarte caldă, tot sărată ce-i drept, fără alge sau alte bălării și cu un nisip atât de fin, că de-l puneai în clepsidră, scoteai minutul în trei secunde. Așa că bine te-am găsit frate Ocean Indian, hai să te iau la bras, spate și fluture și să ne iubim liber ca doi amanți ieșiți la pensie, într-un “dezmăț” controlat. Pole, pole… sau cum ar spune pretenu' di la Valui: înșet și pi loc!

Tot trăgând cu brațele apa sub mine, ca un rotor de hidrocentrală, simt așa ca o strangulare la încheietura mâinii drepte. Mă ridic în două picioare, că n-avea rost să mai mimez că înot nefiind nimeni pe lângă mine. Când mă uit la mână văd că aveam înfășurată o chestie ca o brațară. Părea ceva ca un fir de undiță cu niște mărgeluțe negru-gri, dispuse simetric din loc în loc. Să vezi că nimeri în undița cuiva și mă-ntepai în cârlig, da' unde-i acul? Că de momeală nu mai vorbesc.

L-am deșurubat de pe incheietură, aruncându-l grabnic în spuma mării, fără a-l mai cerceta în amănunt. Greșeală! Pe lângă urzicătura inițială simțeam și o arsură, combinată cu o amorțire anestezică. Gata, îmi pierd membrul, mi-am zis… bine că m-a luat de mână și nu…! Ce pana mea să fie? Tentacul de meduză, bumbac de coral… ce-o fi fost, a fost, c-am ieșit iute din apă, cam cum caut buda dimineața după cafea. Și eu vorbeam de “amantlâcul” cu oceanu' … uite, vezi și de asta nu-mi plac mie indienii, pe lângă miros.

A două zi dimineața, scăpat de urzicătură și trezit din lipsă de somn, de parcă băgam marfă în piață, scot telefonul să fac ceva instagramări photo, din cerdacul bungalow-ului: grădina, piscină, ocean etc. Când ajung cu filmarea pe la jumate, undeva spre plajă, las impulsurile poetice deoparte și mă frec la ochi: NU MAI AVEAM OCEAN!! Bă, eșți prost? Aseară era, făcusem baie în el! Să fi secat? O fi cald pe la ăștia, dar nici așa…

Frecându-mă în creștet ca-n palmă, mi-am făcut o idee practică despre fenomenul teoretic nestudiat cum trebuie la orele de geografie. Pe semne că pe atunci schimbam bilețele pe sub bancă cu vreo colegă mai… dezvoltată și n-am fost atent. Asta e, flux și reflux, că-l știa până și poetu' nepereche, când a spus :” ce e val, ca valul trece” . Și bag mâna-n foc (sau în ocean, again!) că nici el n-a fost atent la lecție. C-avea în banca din față pe Verotica… Așa că mi-am tras papucii de plajă și-o șapcă pe intelect și-am pornit în explorare. Nea Jules Verne geaba ai scotocit centrul pământului dacă n-ai văzut fundul oceanului! Ia d-aci!

Mda… se retrăsese oceanul peste 1 km. Se vedeau valurile cum izbeau în bariera de corali iar până acolo rămăseseră doar porțiuni cu ceva apă în adânciturile de pe ce aseară numeam fundul mării. Prin ale băltoace se acundeau vietățile oceanului, rămase captive pentru câteva ore până ce revenea valul. Asta dacă nu erau “recoltate” de armata indigenă de tineri și copii, ce se “dezvoltase în manevră” cât vedeai cu ochii. Cam cum e pe la noi în sezonul ciupercilor… De unde or fi apărut?

Am înaintat în larg, pășind cu grijă, iar de mă priveai dinspre mal, puteai să juri că merg pe apă. Al doilea, după cel de acu' 2000 de ani. Ocoleam ochiurile de apă în care viețuiau preponderent arici de mare. N-aș fi vrut să turtesc vreunul după experiența de ieri, dar i-am studiat curios, știind că unii mănâncă așa ceva. Îți dai seama ce stomac au aia? Sau îi belesc mai întâi? Treaba lor, eu prefer alte “porcări” ! Am mai văzut și un “șarpe” tare ciudat iar o murenă mi-a trecut printre picioare. Bine c-am mersul mai crăcănat…

Dincolo de debarcader rămas acum pe uscat, “pontile” cum era numit de italieni, gazdele noastre, mă întâlnesc cu un barcagiu local care se oferea să mă ducă el dincolo de bariera de corali. Să văd ce? Eu pe sub apă? … nexam! Cel puțin o vreme. L-am refuzat politicos că n-aveam nici creițari după mine. Poate altă dată. Am mai stat de vorbă, așa ca neamurile, și numa' că-l văd pe ăsta că scoate din barca lui un lighean cu cele mai frumoase stele de mare văzute ever. Supernove, ce mai, nu leșinături ce pozasem eu pe la mal. Așa că bagă alte poze, Gogule!

Drumul întors l-am făcut cu aceiași grijă de a nu călca în ceva proaspăt și țepos, tresărind și la “galopul” haotic al crabilor eșuați, dar și la sunetul valurilor. Parcă din ce în ce mai aproape. Asta mi-ar trebui, să mă prindă oceanul din urmă. Și eu mai aveam câteva sute de metri până la țărm. Mă mai intersectam cu ceva băieți având desaga plină de caracatiță și calamar, ce grăbeau să ducă “marfa” la mal, de unde alți băștinoși, în special femei, o pregăteau de livrarea spre piață... sau direct la hoteluri.

E o experiență și asta - să caști ochii la oamenii ăștia, la felul în care-și asigură existența, depinzând de și în strânsă legătură cu oceanul. Tranșarea și curățarea peștelui, precum și “frăgezirea” caracatiței, e un spectacol ce face toți banii. Asta dacă viața te-a obijnuit cu greul și mirosurile nu-ți mai dau emoții la stomac. Că n-ar da bine ca tu, ditamai “muzungu” , să le arăți copiilor ăstora ce-ai înfulecat aseară…

Oceanul se apropiase între timp, acoperind tabloul apoteotic de dimineață cu valuri molcome și ape cristaline. Începea exodul turiștilor… se mutau de la piscină în buza oceanului cu tot cu șezlonguri, prosoape, copii, neveste și amante. Asta urma să fac și eu, dar mai cu fereală, după experiența de ieri. Că-i auzi pe unii: ei, oceanul, tot o mare ca Mediterana sau Neagra noastră. Ce vorbeșți, dom' le! Oceanul e unic… e VIU! Uite, jur cu mâna dreaptă. Aia mușcată, da!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Undeva, la margine de ocean, alergand dupa apa.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ionraut in 14.02.23 06:11:46
Validat / Publicat: 14.02.23 06:57:29

VIZUALIZĂRI: 5624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionraut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Accesul dinspre si spre ocean
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.02.23 06:57:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Zanzibar, ZANZIBAR [insula]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

zapacitu
[14.02.23 20:08:36]
»

@ionraut:

Brava Bade Ioane! Ai comis-o din nou, așa cum mi-e pe plac...

Lectura unui asemenea review nu are cum să-l azvârle pe cititor în spleen, pentru că textul e viu, scenele aquamarine sunt populate intens, iar omul de le scrie, zgubi-hiperactiv, în trăiri și limbaj. Practic transmite cu ușurință, iar cel care e pe recepție, se simte acolo, în peisaj, parcă de când lumea.

De la” târnațul” rinichilor speriați de aprinderile de foc, la patrupeda în șprintul sutei pe nisip, de la amorul cubist în bras și fluture, la bășicarea greblei cu veziculele în șirag, te simți purtat ca în catamaran pe marea în briză dulce, avându-l companion pe @ionraut. Trimiterile la amorul dintre poetul M. E. și V. M., se potrivesc de minune în text, mai ales că sunt scrise în zi de Dragobete american. În ceea ce privește aserțiunea potrivit căreia franțuzul vizionar, nu a văzut fund de ocean, îmi permit să-l contrazic pe Nea Ion al nost' , de-acum zanzibarez sadea, argumentând și eu ca fleașca-n târg (d-ăla de carte). Bunăoară, scormonitul măruntaielor pământului s-au petrecut prin 1864 (O călătorie...), pentru ca, la trei ani diferență, adică prin 1870 (Doujdă de mii...), să fie efectuate eschibiții pe fundul oceanelor cu Nautilus și” peștișorul” cel scump, Nemo. Nea Jules, a bifat stările materiei: apă, aer, pământ și foc.

Contrastul dintre frăgezirea caracatiței, armata de băștinoși ieșiți la cules și abținerea de la decartatul intempestiv provocat de mirosurile grele, ține de suprarealism. Timpul se îndoaie, parcă văd Persistența Memoriei a lui Salvador Dali, cu joaca de-a cuvintele-necuvintele... Încheierea scribului e sinteza ce încoronează opera:” Ce vorbeșți, dom' le! Oceanul e unic… e VIU! ” , ca și dumnealui, de altfel.

Aștept provincial, continuarea...

ionrautAUTOR REVIEW
[15.02.23 09:54:43]
»

@zapacitu: Mulțumesc tăcănitule! Sper că nu te-am prins cu "capsa pusă" cand m-ai analizat la "pelea goală", de nu mai am intimitate nici în locurile rușinoase. Bine că nu-i sezonul, că aș duce instant mâinile împreunate la slip scăpând un "ioi" cand sâmț că le-am dus degeaba! Mai trag de ismana asta vătuită pan' ce dă colțul... ierbii, poate-mi trec și emoțiile vis a vis de ecoul tău. Peste 30 de ani am fost ocupat cu răsăritu' și apusul soarelui și puține-s dățile când m-au scăpat emoțiile... necontrolat. De acu' încep să cetesc și io p' acilea, având timpul meu propriu și personal, și descopăr povești și oameni deosebiți. Unul dintre ei e un mare... zăpăcit. La bună vedere!

Alex_Macedo
[15.02.23 15:29:19]
»

@ionraut:

@zapacitu: Mulțumesc tăcănitule!

Apreciez că apreciezi valoarea colegului nostru @zapacitu și talentul indubitabil al dânsului. Apreciez deasemenea respectul acordat colegului nostru dar... dacă se poate... apelativul țăcănit, să fie lăsat la/pe prispă. Noi pe site avem un @zapacitu = băiat inteligent cu, capul în nori. Ca și mine, dealtfel...mă rog....io-s mai prost, dar cam pe acolo.

Țăcănit... sună... a, altceva, fără supărare !!!

S-auzim de bine!!!

... și... Bine ai venit pe AmFostAcolo.

Pe... oricând!

ionrautPHONEAUTOR REVIEW
[15.02.23 16:05:14]
»

@Alex_Macedo: Îmi însușesc critica și ofer respectul pe care-l și cer. Era în fapt un sinonim pentru nickname-ul consacrat. Poate niste ghilimele erau indicate... mea culpa!

Lucian1234567PHONE
[15.02.23 16:05:29]
»

Îmi place maxim cum ai scris. Felicitări și la cât mai multe excursii frumoase!

zapacituPHONE
[15.02.23 16:23:32]
»

@Alex_Macedo: ????????????. Dragul meu coleg, prieten și frate, ești total. Îți mulțumesc pentru umbrela ce ai așezat-o peste creștetul meu descoperit, cu fire puține și ninse. Omul mi-a făcut un "complement", prin ecoul ce l-am debitat mai sus, înclin să cred că apelativul țăcănitule, are sens de clănțănit, zgomot repetat, țăcănitură, în genul tacheților ce se miorlăie la cald. L-am cam disecat, fără malițiozitate, plăcut impresionat de stilul dumnealui. De o fi altceva, păcatul nu-i al meu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alex_Macedo
[15.02.23 17:52:23]
»

@zapacitu:

... ehhhh... și tu acuma!!! AM ÎNTELES ideea dar, fratele mai mare apăra cel mic. Nu mi-a plăcut mie cum sună... în spus, e una... în scris, e alta.

Sunt convins că, colegul @ionraut, are cele mai bune intenții și la modul cum își așterne poveștile blânde cu har, nu are răutăcisme, vorba lu' Hagi.

... în rest, numai bine și spor la scris, colegului arădean @ionraut.

Noroc și pită unsă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituPHONE
[15.02.23 18:19:13]
»

@ionraut: pe matale nu am cum să mă supăr. Aș da dovadă de crăpături în țerebel. Ideile mele, mai crețe uneori, umblă desculțe și dezbrăcate, libere de constrângerile unui conformism exagerat. Mai trag uneori șosetele și ițarii, recunosc că le mai nimeresc invers și chiar pe dos, dar tăt în dorința de a păstra o oareșcare decență.

Nu pot naște gânduri urâte față de o minte ce a zămislit aiaste treburi:

Vin anii peste mine, Doamne,

O spun cu pură modestie,

Vârsta mea, cu-atâtea toamne,

Nici nevasta nu mi-o ştie,


Este vârsta când, pe dos

Îţi mai iei ciorapii-n pripă,

Şi nu simţi că au miros

Chiar de sar în sus şi ţipă.


Apoi o tai spre Zanzibar

Să beau whisky din pahar,

Sperând să îmi dotez rinichii

Cu pietre ca niște ridichii.

Recunosc că te-am citit, stimabile, chiar și-n avans...

ionrautPHONEAUTOR REVIEW
[15.02.23 18:44:45]
»

@zapacitu: Mă-nclin (ținându-mă de șale) ! Sau cum spunea franțuzul: "All' s Well That Ends Well". Respect!

Carmen IonPHONE
[16.02.23 21:53:37]
»

@ionraut: Foarte drăguță povestea cu mareea, mi-a plăcut maxim cum ai relatat-o. Am pățit și eu o chestie asemănătoare în Spania, la Atlantic, și zău că m-am crucit...

PS Aricii de mare sunt foarte gustoși, am mâncat în Sicilia, și, evident, erau curățați de țepi înainte... deci nicio problemă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Carmen Ion, ionraut, Lucian1234567, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065298080444336 sec
    ecranul dvs: 1 x 1