GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
N-am bătut juma de glob până-n Zanzibar doar că să mă frec toată ziulica la plajă, mare și piscină, cu ochii pe ceas, pândind când trebuie să semnez condica la micul dejun, prânz sau cină. Așa că hai s-o punem și de ceva excursii. Cum anterior intrasem pe un grup de FB numit “Vacanță în Zanzibar” , ce-mi trece prin cap – ia să fac o “licitație” cu când și unde voiam să merg și să vedem ce iasă. Oho ho… au și început să curgă ofertele, așa că m-am văzut nevoit să aleg. M-am oprit la cea de-a treia oferta – Abdalla Tour – omul mi-a oferit tur privat la un preț bun. Și-am plecat!
Spice Farm
… sau ferma de mirodenii – vă spun cu mâna pe corason că nu trebuie sărită de ajungeți pe insulă. Cultivarea mirodeniilor este una dintre cele două ocupații principale ale localnicilor. Cândva, Zanzibar a fost unul dintre cei mai mari producători de cuișoare din lume. În prezent, continuă să exporte, deși la un nivel mai mic, cuișoare, nucă de cocos și piper. Am traversat insula de la est la vest, uimit și profund răscolit de ce vedeam în stânga și dreapta drumului (asta e un alt capitol pe care-l voi povești mai încolo) și am ajuns în satul cu mirodeni. Abdalla ne-a dat pe mâna altui ghid care ne-a luat grabnic la o plimbare prin junglă.
Ferma asta era un fel de “grădină botanică” împânzită de băștinași și “gură-cască” la ciupeală de un bănuț din buzunarele turiștilor. Ghidul și ajutorul lui ne arătau tot felul de plante, fructe, ierburi și copaci, întrebând mereu dacă știm ce e, de parcă intrasem la un concurs cu cine ghicește mai multe mirodenii. Evident eram bâtă în domeniu și-i dădeam ăstuia niște răspunsuri aiurea că mai avea puțin și se tăvălea pe jos de râs. Nu mă pricepeam la condimente – stau foarte prost cu mirosul. Cu gustu' mai mișc ceva… că m-ajut de limbă. Putea să-mi dea ăsta orice să gust – băgăm infantil în gură sau duceam la nas fără să aleg. Oricum n-avea-n plan să mă omoare, că-i promisesem bacșișul la ieșire…
E totuși interesant de văzut toate condimentele astea, așa cum cresc ele aci la mama lor, să le gusti crude si proaspete și să-ți faci idee oarecum de ce, cum și unde se folosesc. Acum mă si văd „gongoi” prin bucatarie si d-abia aștept să ajung la “Chefi la cuțite” , să le trag covorul de sub picioare: ia zi nea' Scărlătescule, cine a pus prima dată scorțișoară în carnea tocată sau nucșoară în béchamel?
Pe lângă condimente, Zanzibar e și paradisul fructelor. Să gusti din toate minunățiile astea coapte, să le simți gustul și parfumul autentic, să îți dai seama că ce ai văzut în supermarket n-are nicio legătură cu realitatea, asta-i marea revelație. Îmi va fi greu să refac oriunde in Europa gustul de mango, ananas sau papaya stropită cu lime. Reperul meu în materie de fructe va rămâne ever platourile pline de la restaurantul resortului.
Ne-am oprit să căscăm ochii la un localnic ce se cățărase într-un cocos cu mâinile goale, până sus la frunze si nuci, de mă durea gâtu' uitându-mă după el. Mi-e greu să descriu gustul nucii de cocos proaspătă, cea tare sau cea moale, dar știu că în zilele acelea am ronțăit la cocos pentru toată viața. Erau peste tot, și mai mici și mai mari, cu desfăcutul era mai greu. Apelam la localnici, care cu o superioritate naivă te serveau mereu cu zâmbetul pe buze. Îi mai atingeam uneori și cu câte-un mărunțiș.
Cred că am degustat peste douăzeci de fructe și semințe, pe unele le mai întâlnisem și-n Lidl sau Kaufland, dar cele mai multe le degustam pentru prima dată. Pe majoritatea le-am uitat cum se numesc, însă unul nu-l pot uită oricât m-aș scobi prin creiere. Ghidul nostru, aproape crăcănat de ras, ne-a adus într-un loc unde ne-a pregătit pentru momentul de maximă intensitate… degustarea de durian.
Durianul este un fruct pe care ori îl iubești, ori îl urăști. Miroase execrabil, un amestec de hoit, picioare nespălate și gaz, chiar și în aer liber și fără să fie tăiat, pur și simplu duhnește. Dar, dacă reușești să respiri pe gură în timp ce îl gusti, descoperi o pulpă moale și cremoasă, similară cu cea mai fină cremă de vanilie. Am încercat, nu mi-a ieșit și am pus punct experienței. Mi-am dat seama că pot să trăiesc și fără această legătură dintre mine și “regele fructelor” .
Cât timp am “pus botu” la degustările aproape obligatori ce fac parte din turul fermei, ajutorul de ghid a împletit din frunze de palmier niște coronițe și ni le-a pus pe cap – eram declarați regele și regina junglei. Emoționat și atins în orgoliu, i-am dat de-o bere pentru osteneală și am pășit mândru până la ieșirea din pădure. Aci isi așteptau masinile o mulțime încoronată de regi și regine, așa că mi-am scos “coroana” și am băgat-o în rucsac…
Hakuna Matata!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Așa cum am mai spus această "fermă de condimente" se află în mijlocul unui sat, în partea central vestică a insulei. Face parte din excursile uzuale ale oricărui operator local.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
E interesant prin prisma unuia care are habar de ceva "chestii" de prin bucătărie. Dacă vrei să te faci bucătar... e un prim pas.
Trimis de ionraut in 06.02.23 16:09:11
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionraut); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ionraut:
”Durianul este un fruct pe care ori îl iubești, ori îl urăști. Miroase execrabil, un amestec de hoit, picioare nespălate și gaz, chiar și în aer liber și fără să fie tăiat, pur și simplu duhnește.
, ai mare dreptate, eram in China si la una dintre mese au fost aduse foetaje cu durian, ghida (chinezoaica) era incantata, erau dulciurile ei preferate, eu (noi eram doua romance) eram cea care ma sacrificam si gustam tot ce era nou, printre dinti i-am soptit colegei sa nu manance. Am incercat in Malaezia si cafea cu durian, si bomboane cu durian sun la fel de groaznice. Si stiu ca din cauza mirosului puternic, sunt interzise de a fi luate in avion .
Felicitari, votat cu mare drag.
@ionraut: stilul acesta e foarte deconectant, lejer de citit și atractiv în egală măsură. Zanzibar în prezentarea ta e total diferit de cum știam eu din poveștile exotice cu și despre neguțătorii de sclavi, având în stăpânire miile de robi cu care alimentau piețele occidentale. Era centru de export ce încă asigura "materia primă" într-un astfel de domeniu, după ce coasta vestică fusese închisă comerțului cu oameni. În Zanzibar a făcut ochi Freddie Mercury, iar Arabesque (cu Sandra) ne-a încântat adolescența cu hitul Zanzibar pe care îl ascultam de pe vinilul sovietic :
Așteptăm continuarea...
@ionraut:
Ai condimentat povestea cu arome și parfum
Din grădina botanică ce ne-o prezentași acum.
Scorțișoară, cuișoare, pe-astea le-am gustat, vă jur
Dar un fruct cu gust de stârvuri... parcă n-aș putea să-ndur.
Și gândind la mirodenii, mă întreb retoric doar:
Cine-a-nfipt zambila-n brânză, fost-a el în Zanzibar?
******************************************
Am citit și mi-a plăcut!
Te aștept cu alte slove,
domnule Ion Raut!
@k-lator: Ai dreptate, căci aseară
Una m-a și luat la bâză,
Intrebindu-mă-ntr-o doară,
Dacă-n Zanzi... este brînză!
Vă salut!
@zapacitu: Vă mulțumesc! Curând vin și cu alte impresii din Zanzibar!
@ionraut:
Continuând filozofia
Și păstrând cumva și stilu’
Îndrăznesc să pun problema:
Dacă-i brânză, cât e kilu’?
@k-lator:
Călătorule, ți-o spun în față,
Că preţurile urcă, precum valul,
Dar mie brânza-mi face greaţă.
Prefer să am aproape... caşcavalul!
????
@k-lator: o mică încercare a poetului mizer, în poezeaua cu arome exotice :
Stihurile-s "mirodenii",
Zici acum că am vedenii :
Zanzibar e-o damă scumpă!
Vrei-nu vrei, am mintea tâmpă.
Zanzibar, ce condiment!
Tras pe nas ca tratament,
Cu "arome" nobile
De brânzet între zambile.
Din grădina parfumată,
Zanzibar mai scoate-o fată,
Cu "buchet" de scorțișoară,
Mai să zici că-i domnișoară.
Cuișoare, nucușoară,
Zanzibar e tot fecioară.
Cine vrea să o curteze,
Avutul îl dă ca speze.
Nu' ș ce vă îmbie, dragi colegi, să le ziceți în rime. Recunosc, aveți talent.
Autorul, descoperit cu întârziere - mea culpa - are harul la butonieră și te plimbă prin poveste cu lejeritatea autoironiei care, face cititorul să realizeze că, colegul @ionraut poate da aromă chiar gogoșeriei de la colțul străzii. Are acea... acea... așezare molcomă a cuvintelor și trece de la haioșenie la dramatic, prin sufletismul pus în cuvinte. Are acel... Je ne sais quoi care, oferă relaxare și stare de vacanță.
Bravo, @ionraut!
MI-A PLĂCUT!!! !
@Alex_Macedo: Tare mulțumesc! De când mă știu, oamenii se simțeau bine în jurul meu. Dacă și reușesc să pun în cuvinte o parte din buna dispoziție cvasipermanentă, cu atât mai bine. Hai s-o mai dăm și pe glumă, c-avem capu' baniță de la atâtea lucruri serioase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 Stone Town — scris în 24.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Prison Island — scris în 20.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Oceanul Indian — scris în 14.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Decăderea unui masai — scris în 13.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Jardel si vrejul de cocos — scris în 03.02.23 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Explorarea vechiului Stone Town — scris în 11.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Blue safari sau un altfel de safari — scris în 06.01.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ