ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Explorarea vechiului Stone Town

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima noastră excursie din sejurul nostru în Zanzibar a fost vizitarea Stone Town și anume vizitarea centrului vechi al capitalei Zanzibar Town.

Prima noastră oprire a fost însă la o bancă pentru a ne achita taxa aferentă testului de Covid! Formalitățile au decurs mult mai repede decât ne așteptam. Greu a fost până ne-am dumirit ce trebuia să facem. Era de completat un formular și am găsit pe un perete scrijelit un model al acestuia. Eliberați de griji ne-am avântat în forfota orașului.

Prima noastră vizită a fost la piață. După ce am trecut de nelipsita hală de pește și fructe de mare am dat de zona de condimente. Aici era un amalgam de mirosuri și de culori. Mare atenție la negocieri, mare atenție la ceea ce cumpărați dacă ajungeți prin zonă. Sunt unele condimente împachetate frumos, dar acelea sunt doar pentru decor, pentru sporul casei cum s-ar zice. Ideal e să guști din fiecare, pentru aști foarte clar ceea ce cumperi. În fine, după ce ne-am cumpărat mai multe tipuri de condimente am continuat incursiunea noastră prin Stone Town.

Orașul Stone Town a fost inclus în patrimoniul UNESCO din anul 2000. Acesta este un mix fascinant al diverselor culturi si civilizații ce și-au lăsat amprenta asupra acestuia, de la ceea nativă swahili la influențe arabe, portugheze, indiene, persane, germane și britanice. Toți cei care au trecut prin zonă și-au lăsat amprenta mai mult ori mai puțin.

A, luat-o la pas pe străduțele înguste și întortocheate ale orașului. Nu o dată ghidul s-a întors după turiști rătăciți. Nici nu e foarte greu acest lucru. Am admirat clădirile coloniale vechi cu ziduri scorojite și cu fațade împânzite de mucegai ori înnegrite de timp. În acest areal observi oamenii: copii care au inocența lor superbă, femeile îmbrăcate cu straie multi-colorate ori bărbații ce pierd vremea pe la porți cu discuții interminabile despre fotbal ori politică. Pare destul de periculos prin zonă, dar cu toate acestea gradul de infracționalitate este foarte scăzut. Nu sunt vânzători insistenți și arțăgoși ca-n Turcia ori Egipt. Aceștia sunt mult mai ok. Spun asta cu toate că dacă le calci pragul vreunui magazin și te văd mzungu (om alb), toți vor să-ți vândă la suprapreț!!! Mzungu= om alb=bogat cam așa suntem văzuți in întreaga lume, în țările lumii a treia. Evident sunt învățat cu negocierile și știu foarte bine să joc o scenetă. Partenerii de călătorie pot să confirme acest lucru, chiar se speriaseră la un moment dat, când eram în focul negocierilor și am ridicat tonul (trebuia sa o mai faci câteodată ca să vadă că nu te iau chiar așa de fraier), dar s-au liniștit, când m-au văzut că le făceam cu ochiu. Evident am cumpărat diverse briz-briz-uri, tricouri ori rochițe, dar și tablouri. Stau foarte bine la acest capitol.

Orașul de piatră este un adevărat labirint de străzi, dar și de sentimente ori gânduri și arome. Călcând atent și uitându-te de jur împrejur ca să nu ratezi nimic nu ai cum să observi impozantele porți de intrare ale caselor. De altfel este principalul punct de atracție al caselor. Porțile impozante arată statutul ocupanților. Cei mai avuți aveau porțile cele mai frumoase. Observi aici stilul indian, unde ai o boltă arcuită și știfturi de alamă. În schimb ușile arăbești vechi sunt sculptate sau inscripționate cu simboluri arabe sau cu citate din Coran. Acestea sunt dreptunghiulare. Ușile swahili sunt cele mai simpliste, sunt modeste fără niciun fel de decorațiune mai mult sau mai putin fantezistă.

Ușile acestea în afara faptului ca arătau statutul proprietarilor mai spuneau si câte o poveste. Lanțurile vorbesc despre caselor negustorilor de sclavi, valurile spun povești marinărești, iar vița de vie se referă la comerțul de alimente. Ușile vechi de inspirație indiană sunt din tec birmanez, iar în ziua noastră din mahon. Cea mai veche ușa din acest oraș este confecționată în anul 1694 și este ușa prin care se face accesul la muzeul de artă.

Pe străduțele întortocheate am interacționat și cu localnicii. Copiii mi s-au părut absolut superbi în inocența lor, iar privirea lor este ceva ce nu aveam cum să ratez și am încercat să imortalizez pe pelicula fotografică.

La un colț de stradă era un nene ce făcea suc de trestie. Avea deja făcut, dar l-am rugat să ne prepare unul proaspăt cu aparatul lui rudimentar care în sine este un adevărat spectacol. Un pahar de suc din acesta natural costă doar 20 de bani în banii noștri și este o experiența de sine stătătoare. Normal că i-am convins pe toți partenerii să încerce și ei.

Cum foarte bine toată lumea știe deja, renumitul Freddy Mercury s-a născut în acest oraș. Am rugat ghidul să ne ducă și la casa lui și a refuzat. La un moment dat mi-a spus că nu mai există, ca s-a dărâmat. Nu știu dacă e adevărat sau nu, cert e că ar fi trebuit să exploateze mai mult imaginea acestui superstar muzical.

ÎN fine. Ne-a dus doar la muzeul dedicat acestui mare star internațional, unde în afară de o fată drăguța și de o taxă de acces de 10 USD nu am văzut mare lucru. Doar niște poze și instantanee cu artistul.

Următoarea oprire era la un magazin mare unde găseai de toate la preturi mult prea mari. N-am făcut mulți purici pe-acolo și apoi am mers la masă, dar despre asta v-am povestit in articolul anterior.

După ce ne-am pus burta la cale ne-a îmbarcat pe toți într-o barcă tradițională și am pornit spre următoarea noastră destinație turistică și anume Prison Island.

Căpitanul era și aci pus pe glume și a făcut la început o cascadorie și am trecut cu barca pe sub un catamaran. După vreo jumătate de oră de navigație am debarcat pe Prison Island. Aceasta era initial denumită Changuu, dar întrebuințarea pe care a avut-o ulterior i-a schimbat renumele în nume. Prison Island a fost folosită de către arabi ca închisoare pentru sclavii rebeli începând cu anul 1860. După ce îi linișteau prin metode groaznice de tortură, ale căror urme se găsesc și acum pe insulă îi duceau la Târgul de sclavi din Stone Town pentru ai vinde. În 1893 a început efectiv construcția unei închisori. Deși construcția a fost terminată rapid, în doar un an, aceasta nu a mai fost ocupată de vreun deținut, între timp se abolise sclavia. Închisorii i s-a găsit o altă întrebuințare și anume aici erau ținuti în carantină bolnavii de febră galbenă. Sper să nu le vină vreo idee și în zilele noastre să o folosească pentru carantinarea bolnavilor de COVID 19!!!

În zilele noastre insula aparține guvernului local. In 1919 guvernatorul britanic al Insulelor Seychelles a donat patru exemplare de broaște țestoase uriașe acestea înmulțindu-se până la câteva zeci sau chiar sute de exemplare. Chiar la intrare este un mesaj în care li se cere turiștilor să nu facă vreo prostie sa se așeze pe ele. În schimb turiștii sunt încurajați să le dea de mâncare frunze de varză sau să le scărpinăm pe sub bărbie, acest lucru plăcându-le în mod deosebit. Foarte interesant pe spatele fiecărei broscuțe era trecută vârsta. Dacă cele de zeci de ani sunt ceva normal, cele trecute de sută reprezentau o mare atracție. Veterana avea vreo 196 de ani, avea carapacea spartă și se vedea că este cea mai în vârstă de-acolo.

În afară de simpaticele broaște țestoase am mai admirat mini antilope ori impozanții păuni. Vizita la Prison island este atât o vizită educativă în care observi că omul este cel mai crud animal. Trebuie să cunoști istoria și să ai mare grijă să nu se repete cu toate atrocitățile ei. Dar este și o vizită relaxantă printre broaștele țestoase, cele mai vechi viețuitoare de pe pământ.

Ne-am întors în oraș în zona fortului. Acesta a fost ridicat la sfârșitul secolului al XVII-lea de către sultanatul din Oman, ce tocmai cuceriseră insula din mâinile portughezilor ce au deținut-o vreme de două secole. Acesta a fost ridicat pe locul unei biserici. Chiar lângă port sunt grădinile Forohani loc de promenadă pe timp de seară.

Ultima vizită a fost la un vechi amfiteatru ce pe margine găzduia multe magazine. Aici am asistat la o ședința foto ad-hoc al unui foto-model local. Frumos!!!

Vizita centrului vechi Stone Town al capitalei Zanzibar este un must see. În afară de a admira minunile vechi arhitectonice este musai să admiri mixul de culturi si civilizații, ce trăiesc aici în armonie. Sunt aici adunate toate religiile lumii. Sunt biserici, moschei, temple hinduse ori budiste, unde toți trăiesc în armonie fără conflicte.

Străzile întortocheate, aromele puternice, culorile vii, mâncarea variată și nu in ultimul rând oamenii toate te buimăcesc în cel mai bun sens.

Închei cu un omagiu adus misionarului englez David Livingstone care a pornit din Stone Town multe campanii pentru abolirea sclaviei și împotriva exploatării populației de culoare din Africa.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Orașul vechi Stone Town este un mic Babilon


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Foarte interesantă și educativă o vizită în acest oraș african

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 11.01.22 16:58:36
Validat / Publicat: 11.01.22 18:15:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri]. A mai fost în/la: Etiopia, Kenya

VIZUALIZĂRI: 4310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 poartă indiană
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[11.01.22 17:45:20]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=vUrVeRGo5IM

mersi frumos!

webmasterX
[11.01.22 18:15:40]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mprofeanu
[11.01.22 19:20:58]
»

@robert: Frumoasă plimbare prin vechiul Stone Town, mi-au plăcut porțile, fiecare cu specificul ei ce arată meseria îmbogățiților orașului dar și religia, amestec, cum bine spui, de culturi...

Faine pozele dar și filmulețele, am văzut numărul de pe broasca țestoasă, am citit articolul după vizionare și acum știu că arată vârsta...

Cam scumpă intrarea la Muzeul lui Freddy, sincer și eu aș fi intrat, mi-a plăcut mult ca artist... Era de religie zoroastriană, ca cei din Iran și ceva India...

Încă o dată felicitări pentru încă o bucățică din marea Africa!! La mai multe!!

robertAUTOR REVIEW
[12.01.22 08:53:13]
»

@mprofeanu: dada, chiar a fost o vizită interesantă. Cred că mi-ar fi plăcut să stau vreo două zile pe-acolo să-l explorez de unul singur, să mă rătăcesc pe străduțele înguste si întortocheate! Africa este altceva, față de restul țărilor prin care am mai fost. Dacă ajungi acolo, parcă tot îți vine să te tot întorci. Simți cu adevărat că trăiești și te simți cumva liber. Parcă te întorci la originile umanitătii.

Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu!

MarinaCoPHONE
[12.01.22 17:31:01]
»

@robert: foarte frumos review.

Mare dreptate aveți :

"Vizita la Prison island este atât o vizită educativă în care observi că omul este cel mai crud animal. "

Omul chiar este cel mai crud animal.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04231595993042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1