GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Obiectivul principal al zilei de luni este să ne recuperăm copiii de la aeroport și să ne „mutăm” cu toții la a doua cazare. Avem de făcut, așadar, un tur aproape complet de insulă, în direcția acelor de ceas, cu pornire din Icod de los Vinos (nord-vest), popas la aeroportul Los Rodeos (nord-est), vom urma apoi conturul țărmului sudic, pe urmă al celui vestic, până în Puerto del Santiago.
Până aproape de ora 17, când va ateriza cursa Air Europa, ne-am propus două mici escale, prima fiind Puerto de la Cruz, cea mai importantă așezare din nordul insulei Tenerife. În plus, în imediata sa apropiere, am marcat pe harta Google încă de acasă locația uneia dintre cele mai frumoase plaje despre care am citit și la care țin neapărat să ajungem, Playa Jardin.
La momentul potrivit, GPS-ul își face datoria și ne îndrumă spre stânga, un far călăuzitor ne cheamă din depărtare (se va dovedi doar un hotel cu țâșpe mii de etaje, Maritim citim pe el când ne apropiem). Șoseaua ne conduce după doar câțiva kilometri până în vecinătatea oceanului, după care o cotește la dreapta, continuând paralel cu țărmul. Socotim că n-ar mai fi mult până la primul punct de interes, așa că parcăm netulburați și gratis (ne cam miră abundența locurilor de parcare, dar avem să înțelegem în curând: la doar câteva sute de metri se află incinta împrejmuită a celebrului Loro Parque, neinteresant pentru noi).
Traversăm. Un șir de clădiri puțin înalte se interpune între noi și ocean, nu putem rezista prea mult chemării acestuia, dibuim niște trepte și coborâm într-o alee umbrită, cam igrasioasă. Decorul 360° ne taie respirația mintenaș, nu știm unde să privim mai întâi! Depărtările de un albastru-verzui, lunga trenă a valurilor de spumă, sfâșiată mereu și mereu în țărmul abrupt, stârnind în aer o ceață fină... Lungul semicerc de case, implantate ca niște măsele colorate în arcada de piatră neagră, până hăt-departe... Cumva, locul ăsta îmi amintește de altul; scotocesc prin amintiri – Sorrento... sau Genova, zona aceea dinspre Boccadasse... sau Catania, Porto di San Giovani li Cuti... Italia, în tot cazul. (Doamne, mulțumescu-ți, în câte locuri grozave m-ai dus!)
Străbatem aleea (Calle Telegueste, așa o strigă mama ei) până la capăt, alene, privind, adulmecând, visând... Ne scoate într-un cartier pitoresc, cu case vechi și cârciumioare cochete, situat pe o mică peninsulă. Din capătul ei, ne cheamă Ermita de la Santa Cruz, Schitul Sfintei Cruci cum ar veni – o bijuterie de bisericuță! Ușa o găsim închisă, dar piațeta alăturată ne prilejuiește splendide vederi spre zona pe care tocmai am străbătut-o, cu Maritim Hotel înfipt pe fundal. Tot aici, privind în jos, descoperim primii crabi negri, inerți în soare, abia perceptibili pe stâncile negre. (Aveam să-i „vânăm” deseori în zilele următoare și să ne entuziasmăm cu aceeași ardoare copilărească...)
Folosesc pauza drept prilej de scurtă documentare. Deschid Google Maps, aflu că locul în care ne aflăm se cheamă Punta Brava și că „după colț” începe o salbă de 4 plaje, ultima fiind aia cu grădina. Musai să le bifăm pe toate! Faleza se dovedește a fi un adevărat parc terasat, cu alei de promenadă presărate cu bănci și felinare, cu mici cafenele, spații de joacă pentru copii, tot tacâmul. A, și tot aici mai avem parte de o premieră: păsăretul (clasic zis „de curte” la noi acasă) aici, la Tenerife, se plimbă liber prin spațiile verzi! Cum ar veni, cocoșul maidanez :) ; v-ați fi imaginat una ca asta?!...
Din loc în loc se fac trepte ce coboară spre nisipul negru, de granulație fină, după cum pare de aici, de sus. În Tenerife începutul lui februarie se dovedește un fel de mai-iunie românesc, așa că șezlonguri libere nu prea se mai găsesc, în schimb locuri „la prosop” – cu duiumul; pe nisip sau printre stânci, după preferință. Ba, câțiva curajoși par să testeze (ce-i drept, doar cu vârfurile degetelor) și valurile înspumate. Defilăm pe lângă Playa Maria Jimenez, urmează Playa Chica, apoi Playa de San Felipe și, în sfârșit, creme de la creme (scuze, știu că pe undeva erau și niște accente, dar tastatura refuză să mi le dezvăluie) – Playa Jardin, numită astfel taman pentru că se află într-o frumoasă grădină, cu palmieri, bougainvillea și alte asemenea minunății colorate și parfumate.
Ne încheiem plimbarea în dreptul Castelului San Felipe, în fond un mic fort de piatră negricioasă. Are creneluri, ferestre înguste, blazon deasupra intrării și un tun pe esplanada din față; mai multe nu aflăm. Revenim la mașină, de data asta pe șosea.
Ne continuăm plimbarea motorizată, setez pe GPS Parking El Muelle, găsim destul de greu un loc și nu prea ne lămurim dacă trebuie să plătim sau nu. Ceva ce seamănă a parcometru există, mesajul e alambicat, localnica pe care o întrebăm dă din mână gen „făceți-vă că plouă”. Ieșim din parcare, ocolim un loc împrejmuit unde se asamblează o scenă, oamenii se pregătesc de carnaval (dacă mai întârziam o săptămână...). Nimerim într-un golfuleț, la capătul lui o plăjuță cu pietricele negre; del Muelle, desigur. În față e Plaza del Charco (un parc dreptunghiular imens, am citit că era un iaz cândva aici), în dreapta și în stânga se desfășoară orașul vechi, în sânul căruia ne pierdem rapid, cu încântare.
Mai precis, în stânga, pe Calle Quintana, o pietonală fremătând de oameni, mărginită de vechi conace canareze garnisite din abundență cu superbe balcoane de lemn sculptat; întâlnim bisericuțe, cafenele, hoteluri, mici zone verzi impecabil decorate. Calle Quintana se deschide în Punta del Viento – un loc de belvedere; tabloul ne smulge un oftat admirativ! Suntem la câțiva metri deasupra oceanului, în capătul unui golf pictat în degradeuri de turcoaz, presărat cu zeci de stânci negre! În față se desfășoară zona turistică, un centru comercial pe dreapta, hoteluri moderne, de forme și înălțimi diferite, faleza străjuită de palmieri și de o salbă de restaurante cu terase zumzăitoare... E deja ora prânzului, ne-ar prinde și nouă bine o pauză, dar decidem să mai înaintăm puțin, prea-i magic locul ăsta!
Micuța Playa San Telmo a fost cu siguranță botezată după bisericuța simplă, văruită în alb strălucitor, cu o campanilă pe-o ureche; înăuntru e răcoare și pace, lumea intră, se reculege un pic sau doar se odihnește și pleacă; procedăm identic. În vecinătate stă să plece trenulețul către Loro Parque, parcă am citit că-i gratuit, dar noi avem alte dominante în excursia asta, n-avem chef să ne privească animăluțele din spatele unor gratii.
Ne continuăm plimbarea. Toată zona dinspre ocean este împrejmuită, transformată într-un imens parc acvatic, cu numeroase piscine și arii de relaxare sub umbra palmierilor – Lago Martianez. Doamne, cât e de frumos! „Data viitoare ne cazăm în Puerto de la Cruz și ne rezervăm o zi întreagă doar pentru lâncezit în oaza asta!” – îl anunț pe Tati. Care e de acord, desigur, că și el bălește, ba poate chiar mai dihai ca mine... La casa de bilete pozez ceva prețuri, le voi afișa la final pentru cei care nu mai au răbdare ????! Nici nu-s mari, să știți.
Faleza se termină într-o plajă magnifică, măturată de valuri pe măsură! – Playa de Martianez îi zice. Vreo două hoteluri par agățate în cârlige uriașe în țărmul îndepărtat, în spatele lor niște sate albe, pe un platou însorit, și mai în spate munții. O alee pietruită duce în stânga, de-a lungul plajei, până la Școala de surf La Marea; ne place atmosfera nesofisticată, aproape rustică, costumele de neopren uscându-se la soare... Și, cel mai important, școala de surf deține o anexă gastronomică, adică exact ce avem noi nevoie în momentul acesta! Ocupăm, așadar, singura masă liberă; cam în soare, dar nu ne plângem, am dus dorul soarelui. Și locul ăsta îmi trezește amintiri... Hmm... Grecia-ceva, mai repede...
Cerem pentru început câte o berulă de hidratare, sorbim cu nesaț în timp ce studiem meniul. Vrem să cinăm neapărat diseară cu copiii și știm că dacă mâncăm bine acum, diseară o să clacăm, așa că ne decidem asupra unor chestii mai subțirele. Aleg un aperitiv - creveți cu unt, usturoi și pătrunjel, iar Tati – calamari și bebeluși de caracatițe la grătar. Drept garnitură – ați ghicit! – „cartofi zbârciți” cu mojo rojo și mojo verde. Folosesc timpul de așteptare în mod judicios, fac o plimbare până în capătul plajei și mai trag câteva cadre, întru aducere aminte. Ne ospătăm, terminăm și cu hidratarea, achităm „amenda” (puțin peste 30 de euroi, dacă sunteți curioși; da, sigur o să revenim în locul ăsta!).
Ne întoarcem aproximativ pe unde am venit, doar că de la Punta del Viento o cotim un pic dreapta, prilej să ne iasă în cale câteva superbe edificii vechi canareze: Casa Miranda (1730), în prezent cafenea aparținând unui celebru lanț internațional; Casa de la Real Aduana (1620, fostă Vamă Regală, azi Muzeu de Artă Contemporană). Iar în capătul micuței Playa del Muelle ne întâmpină Monumento a la Pescadora – o statuie de bronz înfățișând o nevastă de pescar, grăbită să-și vândă marfa, ea poartă pe cap un coș plin cu daruri ale mării; nu cumpărăm nimic, o salutăm cum se cuvine.
Până în parcare ne însoțesc ceva emoții, să nu găsim vreo pleașcă în parbriz. Nu găsim. Emoțiile se metamorfozează, de fapt rămâne o stare de încântare teribilă; am mai vizitat încă un loc minunat, am mai adunat câteva amintiri în colecția de aur... Puerto de la Cruz, sperăm să ne reîntoarcem, dar chiar dacă nu va mai fi posibil în realitate, o s-o facem iar și iar în mintea noastră, de câte ori o să dorim. Și poate, într-o zi, când vom ajunge în alt loc care ne va încânta peste măsură, o să exclamăm: „Oh! Dar seamănă cu Puerto de la Cruz!”...
Trimis de crismis in 08.04.20 21:34:26
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog web a atașa: https://www.youtube.com/watch?v=V20fzJhfxKs
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@crismis: Pana pe la poza P37 mi-am zis wow! chiar magie si culoare, dupa care se putea sa nu ma supui tu unei adevarate torturi, bine ca aici nu putem pune poze 3D .
Ca sa lasam glume, doamne ce de albastru, un albastru parca ireal, o culoare care iti induce o stare de bine, de fapt am inteles ca aceasta culoare este relaxanta psihic (pe termen scurt), asa ca acum ma simt bine, si sa va fie de bine.
Nu pot spune decat felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Păi am zis s-o mai scurtez, să nu mai scriu despre mâncătorie separat... Sau, dacă o strecor la final de poveste, poate lumea n-o remarca " tortura" ...
Cât despre albastrul acela hipnotic... Cum să nu te simți mai bine când îl privești?!
Mulțumesc pentru vizită și cuvintele frumoase!
@crismis: Cred ca daca scriai separat depre mancatorie sufeream si mai mult, dar fiind masochista nu as fi ratat pentru nimic in lume
@crismis: Sigur nu ai făcut o vrajă pentru poza 6? E într-adevăr magică
M-a amuzat monumentul pescarului, femeia cu coșul pe cap sigur nu e pescar, dar o fi soața cu forme apetisante la care visează pescarul in timp ce ucide peștii
La sfârșit de februarie a fost furtuna de nisip și toate aeroporturile erau închise in Tenerife și Gran Canaria. Riscați să mai ramâneti câteva zile pe insulă, ceea ce n-ar fi fost rău
Sunt deosebit de frumoase petrecerile lor pe timpul carnavalului, am văzut imagini de la copiii mei
Hai că am băut cafeluța privind pozele tale, am energie să merg la lucru
@krisstinna: He, he, păi spusei că-i nevasta pescarului, cea cu coșul de pește pe creștet...
Mda, iar faza cu carnavalul n-a fost decât o figură de stil, desigur. Am tot urmărit evoluția evenimentelor în Tenerife după întoarcerea noastră acasă, îmi amintesc de furtuna de nisip, apoi de turistul italian confirmat cu covid, care a dus la carantinarea unui întreg hotel cu aproximativ 1000 de oameni...
Pe urmă lucrurile au luat-o de-a dreptul razna, după cum știm...
Am prins carnaval în Malta, acum câțiva ani, tot în februarie. A fost de excepție, atâta bogăție de costume n-am văzut de când sunt!
@crismis: Știu ce-ai zis, eu doar " comentam comentariul" tâu de la poza respectiva, mi-am amintit de balerina din Muntenegru și de statuia turistului din Croatia, Makarska, unde toți bărbații atingeau sânii femeilor-statui. Bine, mai puțin soțul meu care nu gustă glumele de fel, el e un turist cuminte
Normal că eu mă pozez și ating toate statuile, mă strâmb la ele și mă amuz teribil, mna... eu nu sunt prea cuminte de fel, sunt din alt aluat
Aaa, și mai ții minte statuile din Malta, din portul Marsaxlokk? M-am pozat cu toate, m-am folosit de bățăgăul meu, domnului îi e rusine cu mine când mă utupesc pe la statui
@crismis: Ce noroc pe capul vostru, să prindeti ultimul... tren spre Tenerife înaintea apariției dihaniei ucigașe!
Peisajele sunt fabuloase, atmosfera pare relaxată, mâncarea bună și prețurile decente.
Ce altceva ti-ai mai putea dori?!!
Bravo, de 3 ori bravo!
@Carmen Ion: Ai dreptate, curat noroc! (Sper să nu ne fi consumat toată doza de noroc repartizată de Divinitate cu această ocazie! ????)
Tenerife e o destinație de vacanță ideală, așa cum am mai spus. Are tot ce vrei: mare, munte, cultură, istorie, natură, activități pentru mari și mici, pentru cei cu gusturi mai moderne sau mai conservatoare. Mâncarea e bună și nu prea scumpă, benzina mai ieftină decât pe continent...
Mulțumesc pentru vizită și comentariu!
Ia uite cum se poate " astepta" zborul copiilor! ????
” Doamne, mulțumescu-ți, în câte locuri grozave m-ai dus!)
Sunt grozave locurile pe care le-ati vizitat in general si...
multumescu-ti tie @crismis pentru toate calatoriile prin aceste locuri pe care le impartasesti pe aici, pe AFA.
Super! Numai bine! ????
@Dan& Ema: Mulțumesc pentru vizită și ecou! Știi că împărtășesc cu drag, e refularea mea, mai ales în vremurile astea de criză... Să scriu și să citesc despre călătorii trecute și viitoare, în măsura în care nu-mi acaparează covidu' întreaga rațiune... Și nu-l las s-o facă, mă țin tare!
Multumesc pentru aduceri aminte! Am stat in Puerto de la Cruz vis a vis de minunatul parc.
Una din cele mai frumoase vacante! De multe ori ma gandesc ca mi-ar place sa traiesc aici pentru totdeauna...
Ganduri bune, tuturor!
@balasa violeta: Mulțumesc și eu pentru frumoase aduceri aminte!
Una din dorințele mele (pe care am expus-o mai demult și pe acest site) este să mă retrag la pensie într-o căsuță, pe un țărm de mare. Chiar vorbeam zilele trecute cu o amica și venise vorba despre cât de greu e să-ți cumperi o proprietate în Grecia.
Pe urmă mi-am amintit de Tenerife. Nu știu amănunte imobiliare, dar știu cel puțin 2 persoane (români) care și-au cumpărat case acolo. Uite o variantă de luat în seamă și pentru mine, deci!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Parcul Naţional Anaga - evadare în natură — scris în 22.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Capitalele Insulei Tenerife — scris în 23.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 O zi în nordul Insulei Tenerife — scris în 12.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Prima zi de drumeţie în Tenerife — scris în 05.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Prin Tenerife între două lumi — scris în 04.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vacanță de 13 zile în 3 dintre Insule Canare — scris în 26.12.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Candelaria - orașul sacru al insulelor Canare — scris în 13.06.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ