ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Guanches, vechii locuitori ai Arhipelagulului Canare. Mistere nedeslusite.

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ramas dator cu acest review dupa postarea despre Candelaria / Tenerife / Spania, intarziere scuzabila dealtfel, pentru ca nu puteam sa nu tin cont de intelepciunea populara din batrani si sa pun in aplicare un vechi proverb romanesc plin de bun simt, care spune “Nu lasa pe maine ce poti face poimaine”... Asa ca... :))

Deoarece multi dintre dumneavoastra ati fost deja in Tenerife, iar altii cu siguranta aveti in plan aceasta superba destinatie, m-am gandit ca nu ar strica sa ne punem putin la punct si cu istoria insulei si a populatiei sale, ca tot am amintit in review-ul despre Candelaria de cele noua statui ale vechilor Menceyes Guanches (regii indigeni ai populatiei Guanches), amplasate in laterala de langa faleza a pietei - Plaza de la Patrona de Canarias (vezi aici). Veti afla in acest review lucruri care sunt voit ascunse turistilor, ghizii nu vorbesc despre ele si asta pentru a nu stirbi cumva ceva din farmecul insulei, pentru ca nimic nu arata la fel de frumos si stralucitor atunci cand este privit mai de aproape si cu atentie.

Asadar sa incepem.

Origine Guanches. Exista trei variante ale istoricilor cu privire la provenienta Guanches in Arhipelagul Insulelor Canare. Prima ar fi ca acestia provin din randul populatiei Berbere, care in rasa pura (neamestecata cu rasa araba) au aceleasi caracteristici fizico-morfologice cu Guanches. Cea de a doua ar fi ca acestia ar fi provenit din randul Celtilor din vestul Europei, iar cea de a treia varianta, pe care voi marsa si eu (fiind mai incitanta si mai misterioasa :))), este ca Guanches ar fi urmasii Atlantilor, populatia fostului continent scufunfat Atlantis.

Iata care au fost cei noua regi (Menceyes) si ce teritorii (Menceyatos) stapaneau: Acaimo in Tacoronte; Adjona in Abona; Anaterve in Guimar; Bencomo in Taoro; Beneharo in Anaga; Pelicar in Adeje; Pelinor in Icode; Romen in Daute si Tegueste in Tegueste.

Cele noua regate Menceyatos erau dispuse dinspre falezele oceanului spre centrul insulei, in mijloc existand o zona neutra, un “no mans land”, care constituia o zona de pasune comuna, numita "comunales pastos" (vezi poza). Numele celor noua Menceyatos (regiuni) sunt evidente în denumirile folosite si astazi pentru regiunile insulei.

Un lucru deosebit de interesant este organizarea politica, administrativa si teritoriala a Menceyatos care era similara cu cea a civilizației disparute a Atlantidei, despre care sau gasit diverse inscrisuri pe papirusuri considerate ca apartinand fostei Biblioteci din Alexandria.

Atlantis era considerat un continent extrem de dezvoltat pentru acele timpuri, avand capitala la Atlantida, si invecinandu-se continentelor Europa (de la Gibraltar in jos) și Africa (nu se stie pana unde). Cele mai vechi scrieri in care apare descrierea Atlantisului sunt Epopea lui Ghilgames a sumero-babilonienilor, Ramayana si Mahabharata ambele ale hindusilor.

Multi cercetatori ai fenomenului “Atlantida”, sustin că Insulele Canare sunt de fapt varful muntilor continentul scufundat Atlantis, iar populatia Guanches urmasii directi ai atlanților. Un argument in plus adus acestei teorii este si faptul ca Guanches erau inalti, puternici, blonzi si cu ochii albastri, rasa nativ blonda fiind o raritate si in Europa, insa aici langa coasta Africii aproape imposibil de gasit, mister care si azi intriga antropologii din intreaga lume. Faptul ca ei isi mumificau mortii intr-un mod identic si folosind aceleasi mijloace ca si cele folosite in Egipt, in Arhipelagul polinezian (langa Australia) si de catre populatia Mayasa (America Centrala), arata legaturi religioase si afinitati culturale cu aceste popoare aflate la distante enorme pentru acele timpuri, si imposibil de atins de catre o tara ce nu dispunea de o flota, asa cum era Tenerife.

Tot o necunoscuta si controversata problema o constituie si Piramidele de la Guimar, motiv de speculatii si supozitii asupra vechimii lor precum si a destinatiei pentru care au fost construite. Unii arheologi sustin ca ar fi simple terase folosite in agricultura, iar altii cei mai numerosi, leaga aceste piramide de piramidele din Egipt, Mesopotamia, Mexic si Peru, toate construite in acelasi mod, fundatii foarte inalte, fara materiale de imbinare (mortar, sau altceva) intre blocurile de roca si avand trepte pe latura vestica care puteau fi folosite pentru observarea soarelui in timpul solstitiului de vara si de iarna atunci cand se aduceau ofrande zeilor.

Aceste asemanari leaga Gaunches de cele mai importante si mai dezvoltate popoare din antichitate. Cvilizatia Egiptena, Mayasa, Incasa si Mesopotamiana (din care faceau parte civilizatiile Asiriana, Akkadiana, Chaldeena, Babiloniana si Sumeriana). Mistere inca nedeslusite...

Alt motiv de speculatii si supozitii este insasi numele Oceanului Atlantic, unii specialisti adepti ai teoriei “Atlantida”sustinand ca vine de la continentul scufundat Atlantis, iar ceilalti ca ar veni de la Muntii Atlas, ce se intind pe o distanta de 2.500 Km in nord-vestul Africii, separand coastele Mediteraneene si Atlantice de Desertul Sahara si strabatand teritoriul a trei state - Algeria, Maroc si Tunisia.

Dar sa revenim la Menceyatos si extinctia rasei Guanches. Taoro situat in partea de nord si Guimar in partea de sud, au fost regatele cele mai puternice, celelalte Menceyatos, formand aliante cu acestea. Cele doua importante regate, Taoro si Guimar au avut unele neintelegeri de-a lungul timpului, dar cel mai grav diferend si cu consecinte dramatice privind independenta insulei, a survenit in alegerea strategiei si tacticii de abordare a cotropirii castiliene (sau spaniole daca vreti). Pe cand Menceyes Bencomo din Taoro impreuna cu aliatii sai Tacaronte, Icode, Daute si Tegueste au ales lupta cu agresorii si rezistenta armata, Menceyes Anaterve din Guimar cu aliatii din Anaga, Abona și Adeje au ales sa se predea in mod pasnic, punand spaniolilor anumite conditii (control extins asupra teritoriilor nordice), dar prin asta inlesnind semificativ invazia conchistadorilor asupra intregii insule. Pe toata durata cuceririi insulei, Menceyes Anaterve din Guimar se situeaza de partea agresorilor oferind sprijin logistic, hrana si trupe impotriva rezistentei din nord, de-a lungul intregii campanii.

Pe 31 Mai 1494, are loc prima batalie de la Ancentejo, in care Menceyes Bencomo impreuna cu aliatii sai din nord, desi in totala inferioritate numerica si tehnologica, ii inving intr-un mod rusinos pe spanioli. Datorita perfectei cunoasteri a teritoriului muntos unde avea loc batalia, reusesc sa-i atraga pe conchistadori intr-o ambuscada organizata de ei intr-un canion inaintea bataliei, loc in care dupa patrunderea trupelor spaniole, guanches vor inchide cele doua iesiri cu trupe, iar razboinicilor plasati sus pe cele doua laturi ale canionului, ramanandu-le doar o formalitate de indeplinit in a-i invinge pe spanioli.

Sase luni mai tarziu, pe 14 Noiembrie 1494 are loc batalia de la Aguere, aceasta castigata de spanioli, pentru ca dupa doar o luna, pe 25 Decembrie 1494, sa aiba loc a doua batalie de la Ancentejo, din nou castigata de spanioli, care vor considera aceasta victorie ca fiind decisiva in alipirea insulei Regatului Castilian.

Supravietuitorii Gauches ai bataliei in frunte cu Menceyes Bencomo, se retrag pe platoul Montana De Guaza (Muntii Guaza situati in Arona intre Roque del Conde si Los Cristianos), de unde vor duce timp de doi ani o apriga lupta de gherila, lansand atacuri de noapte si sicanandu-i permanent pe spanioli.

Adevarata infrangere a Gauches a avut loc insa doi ani mai tarziu, cand spaniolii hotarasc sa puna capat si ultimei rezistente a rebelilor din Montana De Guaza. Pe 29 Septembrie 1496, are loc cea din urma mare lupta, batalia de la Capela Magotes (Capela Magilor) si de data asta, datorita armelor de ultima generatie primite de spanioli de pe continent, precum si a faptului ca bolile europene, in special variola (boli neintalnite aici pana la venirea spaniolilor pe insula), macinasera si imputinase populatia Gaunches, au dus la victoria spaniolilor. In aceasta batalie s-au folosit pentru prima oara “espingardas” (arme de foc), acestea creand un avantaj imens trupelor spaniole. Menceyes Bencomo, aliatii sai precum si inca 3.000 de refugiati (familii cu copii, batrani) din Menceyatos Abona și Adeje (culmea, acestia fiind din sud si teoretic aliatii spaniolilor) refugiati care nemaisuportand abuzurile cuceritorilor spanioli venisera sa locuiasca langa insurgenti, au fost macelariti cu totii, soldati si civili, fara mila si fara discernamant. Unul dintre cele mai crude episoade ale cuceririi militare spaniole a insulei Tenerife s-a petrecut in acele zile. O pagina neagra (printre multe altele) din istoria veche a Spaniei. Razboinicii au fost ucisi imediat, dar cu cei 3.000 de refugiati s-au petrecut lucruri ingrozitoare. Crime cu sange rece, abuzul fizic al copiilor in fata parintilor, abuzul sotiilor in fata sotilor, chinuirea batranilor, pentru ca intr-un final cu totii sa fie ucisi, desi ei nu erau razboinici si nu opusesera nici o rezistenta, iar singura lor vina era ca fugisera in munti doar pentru a putea fi oameni liberi... Asta au considerat necesar sa faca spaniolii in acea perioada de glorie a lor, dar de agonie a unei populații care ar fi trebuit invatata sa iubeasca Spania, si care acum urma sa fie botezata și convertita fortat in credinta calailor lor.

Zona in care s-au petrecut ororile si atrocitatile a fost numita Corral de Adeje (Împrejmuirea de la Adeje), iar locul in care au fost dusi si ucisi cei capturati, Barranco de Aquilino (Rapa Aquilino), o zona care din aceasta cauza a fost foarte mult timp evitata atat de Gaunches dar si de spanioli. Aceasta zona este cuprinsa intre Montana De Guaza si Caldera Del Rey, unde mai tarziu, in secolul 16 spaniolii acelor timpuri, necinstind cu buna stiinta memoria nevinovatilor ucisi aici, au pus bazele exact in acele locuri a doua destinatii de vacanta si distractie, cunoscutul oras de astazi Los Cristianos precum si a celebra plaja Playa de las Americas.

Dupa acest ultim episod, insula fiind total sub stapanire spaniola, s-a trecut la colonizarea si in acelasi timp, cu ajutorul lui Menceyes Anaterve din Guimar la evanghelizarea si botezul fortat al populatiei Guanches din nord (cei din sud trecusera deja prin asta). Dupa colonizare, multi Guanches din cei mai vigurosi au fost trimisi in sclavie in Spania, dovedindu-se astfel, ca alianta spaniolilor cu Menceyes Anaterve din Guimar, a fost conjuncturala, fiind valabila pentru ei doar pana la cucerirea insulei si fara ca acestia (spaniolii) sa-si mai respecte tratatele dupa victorie, pe care le semnasera cu cele patru Menceyatos din sud. Despre Menceyes Anaterve din Guimar, se mai stie doar ca a fost dus si prezentat Reyes Catolicos (regilor catolici), regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și imparatesei Isabella I de Castilia, dupa care a revenit in Tenerife. Din acest moment nu mai exista nici un document istoric despre destinul acestuia.

Ca o paranteza, trebuie spus ca metoda folosita de spanioli la cucerirea insulei Tenerife, a fost folosita in acelasi mod si la invazia si subjugarea Imperiul Incas in Mexic. Suntem in anul 1532. Aici, profitand de razboiul pentru succesiunea la tron generat de lupta pentru putere al celor doi fii, Huascar și Atahualpa ai defunctului rege incas Huayna Capac, conchistadorii spanioli conduși de Francisco Pizarro, intervin in conflict ajutandu-l pe Atahualpa sa iasa invingator, pentru ca scurt timp dupa aceasta sa il aresteze si in urma unui proces inscenat, sa-l acuze ca si-a ucis fratele condamnand-ul la moarte si executand-ul, asta in anul 1533. Imediat dupa aceea il instaleaza pe tron pe Manco Inca Yupanqui, un rege ce va fi obedient cuceritorilor spanioli, in timpul domniei sale instaurandu-se pentru populatia incasa inrobita - “mita” (ca sa vedeti de unde vine cuvantul :))), un tribut platit catre spanioli care consta intr-un regim de munca fortata timp de 6 luni in agricultura sau 10 luni in minele de aur si de argint (munca in mine era considerata mai usoara, deoarece nu se statea ore intregi sub soarele torid).

Si ganditi-va ca la cucerirea Imperiului Incas (care la momentul respectiv includea Peru, Bolivia, Ecuadorul, mare parte din Chile si parti din Argentina si Columbia) spaniolii au avut la dispozitie o armata formata din doar 180 de oameni, un tun si 27 de cai, dar folosindu-se de rivalitati, gelozii si conflicte interne si de faptul ca incasii erau ingroziti la vederea cailor, ajung sa-l invinga pe Atahualpa care avea o armata de 80.000 de oameni, Spania devenind in acel moment istoric, cea mai mare putere a lumii si unul din primele imperii globale, fiind sustinuta de cel mai mare imperiu colonial din lume intins pe cinci continente.

Cum va ziceam. Aceiasi tehnica testata, perfectionata si folosita initial in Tenerife.

Spre sfarsitul secolului 17, dupa invadarea de catre spanioli a Americii Latine precum si a Americii de Sud aproape in totalitate, mai putin Brazilia, Guyana și Venezuela, un numar considerabil de familii de Guanches sunt mutate fortat in aceste tari si folosite pentru colonizarea noilor teritorii ocupate. In acest fel cultul crestin al Virgen de Candelaria (Fecioara de Candelaria) va face noi si foarte multi prozeliti in nou crestinatele natiuni subjugate de spanioli. Asa s-a ajuns ca Virgen de la Candelaria, Fecioara Maria Neagra, sa fie sarbatorita in zilele noastre cu mare fast si in prezenta a mii de credinciosi in 18 state din America Centrala si America de Sud (Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Uruguay si Venezuela).

Ciudat este ca si in USA – Texas – San Antonio se afla San Fernando Cathedral inchinata Fecioarei Maria, cea mai veche catedrala din USA cunoscuta si sub numele de... Cum credeti? Official name: Church of Nuestra Senora de la Candelaria y Guadalupe, pentru ca in altarul principal se afla reprezentarea cui? Virgen de la Candelaria...

Hai ca ne-am plimbat si prin America, dar sa mai revenim si pe acasa, in Tenerife.

Spaniolii ar fi cucerit oricum Tenerife, poate cu oarece intarziere chiar si daca n-ar fi avut “cozi de topor” printre localnici. Dar asa se razbuna istoria... Astazi vorbim de Menceyes Bencomo din Taoro si aliatii sai Tacaronte, Icode, Daute si Tegueste, ca despre niste eroi, pe cand de Menceyes Anaterve din Guimar cu aliatii din Anaga, Abona și Adeje, ca despre niste tradatori de neam si tara, pierduti intr-un anonimat total in perioada post colonizare. Asta e. Ce frumos era sa putem vorbi astazi de o natiune care si-a pastrat coloana vertebrala si a luptat pana-n ultima clipa cu agresorii spanioli...

Guanches au fost integrati treptat în noua societate creeata de spanioli, dar au fost foarte putini cei care au obtinut drept de proprietate asupra terenurilor (in principiu ale lor). Din acest motiv, cu tot regimul de teroare instaurat de spanioli, grupuri considerabile au continuat sa se retraga pe platouri in munti, formand comunitati Guanches si revenind la propria identitate, asta cel putin pana la mijlocul secolului 18. Pe la jumatatea secolului 19 insa, datorita regimului mai tolerant din acele vremuri, ultimele familii retrase in munti revin in orasele lor natale incepand o viata normala alaturi de spanioli, formand in timp familii mixte, fapt ce a dus la pierdera genelor originale ale rasei Guanches, care in momentul actual se regasesc extrem de rar pe insula si asta doar datorita asa numitelor “gene recesive” sau regresive daca vreti (insusiri dobandite de la parinti care nu se manifesta la prima generatie de urmasi, dar pot aparea in timp la urmatoarele generatii).

Aceasta a fost mica mea prezentare despre un popor pe care eu l-am indragit doar citind despre el, cu origini misterioase, cu o istorie zbuciumata, aproape exterminati de cotropirea spaniola si care la ora actuala exista mai mult in amintire decat pe pamant.

Inchei in speranta ca poate am reusit sa va trezesc compasiunea fata de drama unei natiuni, petrecute aici, intr-un loc de o frumusete stranie, loc in care pana astazi ne duceam sa ne relaxam si sa ne simtim bine, fara sa banuim ce taine ascund aceste frumuseti. Acum ca a-ti aflat, cand veti ajunge aici, poate veti privi cu alti ochi aceste meleaguri pe unde au trait si au suferit cumplit acum sute de ani, fascinantii si misteriosii Guanches si poate veti avea un gand bun si pentru ei.

Dar trecutul este trecut, e bine sa-l cunoastem, dar traim in prezent si haideti sa ne bucuram de el. Vizitati Tenerife, este o zona superba si pe care ori ce ar fi, nu trebuie sub nici o forma sa o ratati.

Pentru ca asa cum spuneam si in alte posturi anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

Webmaster - Poate puteti creea totusi o rubrica dedicata istoriei acestei natiuni, sunt lucruri care merita a fi stiute atat de cei ce urmeaza sa viziteze Tenerife, dar si de cei care au facut-o deja.


[fb]
---
Trimis de vega06 in 17.12.14 16:03:28
Validat / Publicat: 17.12.14 20:44:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3953 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P35 Spain Tenerife - Vizitare Loro Parque (1)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.12.14 20:39:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Tenerife", (deja existentă pe sait)

Crearea unei noi rubrici nu se justifică.

De altfel, conținutul review-ului nu este unul tocmai turistic, dar fotografiile și contextul au creat suficiente argumente pentru validarea acestuia.

vega06AUTOR REVIEW
[17.12.14 20:52:38]
»

@webmasterX -

Stiu ca review-ul nu este unul turistic, dar mergand intr-o tara straina, multa lume viziteaza obiective istorice, deci este de presupus ca turistii pot (si trebuie as zice eu) sa fie interesati si de istoria tarii respective. Parere proprie si personala .

De aceea v-am rugat daca se poate creea o rubrica separata despre istoria acestor meleaguri, pentru ca cineva interesat de Tenerife, sa-l poata gasi usor pe prima pagina, nu in cadrul altei rubrici (Impresii sejur DESCOPERĂ TENERIFE) si fiind al 19-lea review pe aceasta pagina, asta pentru ca este dintr-un sejur din 2013.

Dar nu este nici o problema. De acord daca asa a-ti considerat ca este bine.

nicole33
[18.12.14 06:30:18]
»

@vega06 -

Mi-au plăcut mult pozele postate. Deja mi-e dor de Tenerife.

buterfly*
[18.12.14 08:53:30]
»

Foarte interesant articol! Felicitari!

vega06AUTOR REVIEW
[18.12.14 18:38:11]
»

@nicole33 -

Merci Nicole pentru vizita si pentru vot. Si mie imi plac. Da' stii cate am? 918!! De poze zic, normal .

Si noua ne e dor, dar nu stiu cand vom mai ajunge acolo. Noi vrem pe cat posibil sa mergem si in alte locuri si doar in lipsa de idei sa refacem trasee vechi.

Bine, acum cred ca in Tenerife am vazut abia 40 poate 50% din ce era de vizitat, asa ca se merita inca o tura .

vega06AUTOR REVIEW
[18.12.14 18:41:49]
»

@buterfly -

Merci Buterfly ca ai dat din aripioare si pe la mine pe aici .

Iti multumesc si tie pentru vorbele frumoase si pentru vot si te mai astept.

dartax
[19.12.14 15:33:46]
»

Interesante detalii, noua ghizii ne-au lasat impresia ca Guanches ar fi venit din nordul Europei...

vega06AUTOR REVIEW
[19.12.14 17:34:14]
»

@dartax -

Dupa cum ziceam in review :

Exista trei variante ale istoricilor cu privire la provenienta Guanches in Arhipelagul Insulelor Canare. Prima ar fi ca acestia provin din randul populatiei Berbere, care in rasa pura (neamestecata cu rasa araba) au aceleasi caracteristici fizico-morfologice cu Guanches. Cea de a doua ar fi ca acestia ar fi provenit din randul Celtilor din vestul Europei, iar cea de a treia varianta, este ca Guanches ar fi urmasii Atlantilor, populatia fostului continent scufunfat Atlantis.

Deci ca varianta oficiala sunt si celtii, dar ei nu prea sunt din nordul Europei . Se gaseau in Irlanda, Tara Galilor, Scotia, Cornwall si Insula Man iar pe continent in Bretania (Franta). Dintre astea cea mai nordica ar fi Scotia . Bine in zonele astea erau comunitati mari, dar in toata Europa exista vestigii arheologice ale asezarilor celtice.

Cum ziceam, ghizii evita sa vorbeasca despre istoria cuceririi spaniole a arhipelagului Canare, acesta fiind si motivul pentru care m-am gandit sa scriu acest review.

Multumesc pentru vizita si pentru vot.

dartax
[19.12.14 21:20:30]
»

Noi am avut doi ghizi romani in excursia in jurul insulri, iar ei ne-au povestit absolut tot ce stiau... am fost norocosi cu ei!

webmaster
[19.12.14 21:27:52]
»

Am primit o sesizare accentuat critică — pe alocuri chiar acidă — referitoare la acest articol; nu o reproduc integral aici pentru că ar da naştere unor "flame" cu totul inadecvate momentului.

Nu sunt de acord cu "esenţa" sesizării - şi o să comunic acest lucru, argumentat, celui care ne-a sesizat.

Într-un singur aspect, formal, sesizarea ESTE justificată, acela că

acest "review" este preponderent o traducere a unor materiale de pe internet usor de gasit la o simpla cautare pe google dupa "guanches". [... ] Nu am vazut nici ghilimele sau indicarea sursei/surselor de inspiratie.

Ca şi în cazul alte articole din media "clasică" sau de pe net, compilarea și agregarea unor informații din diverse surse ESTE permisă pe AmFostAcolo, cu respectarea unor condiții precizate de Regulament (referitoare la contribuția proprie etc), în ideea că pot fi potenţial utile. Nefiind vorba despre citate, ghilimele nu sunt evident necesare. O precizare a sursei sau surselor folosite este însă potrivită, chiar solicitată de Regulament

Rog autorul - şi alţi eventuali interesaţi - să aibă în vedere acest aspect, în eventuale alte viitoare articole asemănătoare.

nicole33
[20.12.14 00:32:10]
»

@vega06 -

918? Remarcabil. Eu nu le-am numărat încă, neavându-le la îndemână. Am multe filme făcute de soțul meu. La poze s-ar putea să stau mai slab ca de obicei, deoarece în acest concediu, contrar obiceiului, eu am fost șoferul de serviciu pe ambele mașini închiriate și, la cât de stresată am fost pe drumul spre Masca sau spre Los Gigantes, numai de poze nu-mi ardea.

În schimb, mă pot lăuda cu un procent mai mare la locuri vizitate, mult mai multe decât îmi propusesem înainte de plecare, dar și durata sejurului a fost dublă. Singurul regret și un motiv suficient pentru a reveni în Tenerife îl constituie ratarea vulcanului din motive de vânt și nefuncționare a telecabinei.

vega06AUTOR REVIEW
[20.12.14 01:37:15]
»

@nicole33 -

Avem si noi cateva filmute, da’ putine.

... eu am fost șoferul de serviciu pe ambele mașini închiriate și, la cât de stresată am fost pe drumul spre Masca sau spre Los Gigantes, numai de poze nu-mi ardea.

Moaama! Conduceai doua masini de o data? ... Cat de tare Daca ai reusit sa faci Masca, jos palaria. Am prieteni care au inchiriat masina in Tenerife si ce crezi? S-au dus la Masca printr-o excursie organizata de tour-operatorul lor, ca le-a fost frica sa mearga pe acolo. Vazusera multe poze si filmute pe You Tube si le-a trecut sa incerce sa ajunga acolo conducand ei . De fapt si niste nenea englezi de la noi din hotel au procedat la fel. Aveau luata masina si au plecat cu autocarul. Bine la astia suspectez si dorinta de a consuma niscaiva licori bahice pe coclauri, ca le aveau cu astea.

Nici noi n-am urcat pe Teide. Cand era planificat, am plecat de dimineata la Santa Cruz, am tot cascat ochii prin oras si la intoarcere hai sa urcam pe Teide. Am ajuns pe la 5 fara ceva, dar telecabina mergea doar pana la 4 fix. Teapa. Am zis ca venim in alta zi, da’ n-am mai ajuns . Asta e... Data viitoare.

nicole33
[20.12.14 02:01:12]
»

@vega06 -

Moaama! Conduceai doua masini de o data? ... Cat de tare

Acum am citit și am realizat cât de aiurea sună. Ideea era că am avut două mașini, dar nu în același timp. Sejurul a fost de două săptămâni și, cum îmi propusesem de acasă să împart timpul 70% plajă și baie în ocean și 30% vizitat ce se poate, nu avea sens să închiriez pe toată perioada, doar ca să stea mașina degeaba în parcare. Nu am avut transferul asigurat, toată excursia fiind pe cont propriu, și aveam nevoie de mașină și la venire și la plecare, ca să nu mă car cu trolerele prin autobuze sau să dau alți bani pe taxi, așa că am avut o mașină închiriată în primele trei zile, luată de pe aeroportul din sud și o altă mașină în ultimele trei zile ale sejurului, predată pe aeroportul din nord.

Dar, ca de obicei, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din Tenerife, așa că în perioada în care am fost „desculți” am cumpărat excursii opționale cu autocarul sau am mers cu bus-urile gratuite la Jungle Park și la Siam Park. Bine, la Siam puteam să mergem și pe jos că distanța era sub 2 kilometri, chiar îl vedeam din balcon, dar lenea era mare.

Daca ai reusit sa faci Masca, jos palaria.

Mulțumesc. Nu a fost ușor, dar după aceea am fost tare mândră de mine.

La Teide am ajuns dimineața înainte de ora 9, ca să prind prima telecabină, dar nu a fost să fie, viteza vântului era prea mare... În zilele următoare am dat telefon de la hotel să verific înainte de a pleca, dar tot nu am avut noroc.

vega06AUTOR REVIEW
[20.12.14 13:10:25]
»

@nicole33 -

Acum am citit și am realizat cât de aiurea sună. Ideea era că am avut două mașini, dar nu în același timp.

Nicole, tu chiar crezi ca nu mi-am dat seama de asta? Era o gluma, d'aia ma si tavaleam pe acolo ()

Fericitilor, doua saptamani? Pai ati avut ceva. Aaa... Si apropos de Jungle Park, sa stii ca noua aici ne-a placut mult mai mult decat la Loro Parque. Nu stiu, parca totul parea mai natural si mai salbatic. Plus florile... De vis.

vega06AUTOR REVIEW
[22.12.14 10:30:49]
»

@webmaster

Nu stiu cati dintre cei care au vizitat Tenerife au auzit de "Guanches", iar daca au auzit, cati oare au avut si curiozitatea de a le afla si istoria? Acesta a fost motivul pentru care am publicat acest review. Da, este o culegere de date de pe internet, altfel de unde as fi putut cunoaste toate aceste lucruri? Pregatirea mea de baza nu are nici o tangenta cu istoria. Si nu... NU este vorba de o simpla traducere, ci de o documentare vasta, compilarea informatiilor, pareri si impresii personale, timp pierdut si nu in ultimul rand, mult suflet. De aceea mi se pare incorecta, nedreapta ba chiar as spune dusmanoasa abordarea respectivului anonim. Si pana la urma - Cui prodest??

Nu am sa pot intelege niciodata pozitia de a sta in umbră a unuia sau altuia cu privire la jena (reaua vointa, frica, timiditatea, rusinea) de a-si exprima liber opiniile, apeland nu in ultima instanta, ci direct din prima, la “doamna educatoare” - recte webmaster, ca de ce ar intra intr-un schimb, constructiv pana la urma, de replici cu cineva justificandu-si pozitia, daca poate aplica cu voiosie SMSCV si asta fara stress si batai de cap. Pentru necunoscatori, SMSCV = Sa moara si capra vecinului.

M-a deranjat profund abordarea asta de "stat la fereala " in loc de a-si spune parerea franc si pe fata. Apeland la delaţiune și statul "la umbra", consider ca respectiva persoana a reusit sa se descalifice din start.

Ok, corect, am gresit netrecand sursele, dar asta se putea rezolva printr-un simplu ecou, la care raspundeam cu placere. Dar de aici la a se ajunge la "o sesizare accentuat critică - pe alocuri chiar acidă - referitoare la acest articol" catre webmaster, mi se pare o cale lunga, dar probabil mai facila unora. Dar daca atata pot anumite persoane, nu-i nimic, asta e, mergem mai departe.

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi va doresc la toti si din tot sufletul, amici si mai putin amici deopotriva.

Vega.

nicole33
[24.12.14 15:19:54]
»

@vega06 -

Si apropos de Jungle Park, sa stii ca noua aici ne-a placut mult mai mult decat la Loro Parque.

Perfect de acord. Și mie mi-a plăcut mai mult la Jungle decât la Loro. În primul rând, la Loro Park nu mi-a plăcut aglomerația extrem de mare, ne deplasam de la un spectacol la altul ca roboții, împinși de valul de turiști, nu ne puteam opri măcar câteva secunde pentru o poză, care, în final, tot mișcată ieșea.

La Jungle am apreciat spectacolul cu păsări de pradă, (salutări de la șoimița Patricia, dacă o mai ții minte), inexistent la Loro sau spectacolul interactiv cu păsări, ținut într-un amfiteatru în aer liber, nu în sauna de la Loro.

Singura atracție pentru care nu regret că am vizitat Loro Park și pentru care aș reveni o constituie Lumea Pinguinilor, absolut suberbă, am făcut două ture, aș fi făcut-o și pe a treia, dar riscam să pierd autobuzul de întoarcere.

vega06AUTOR REVIEW
[24.12.14 20:22:56]
»

@nicole33 -

La Jungle am apreciat spectacolul cu păsări de pradă, (salutări de la șoimița Patricia, dacă o mai ții minte), inexistent la Loro sau spectacolul interactiv cu păsări, ținut într-un amfiteatru în aer liber, nu în sauna de la Loro.

Nicole, n-o cunosc pe Patricia, nu mi-a fost prezentata si eu ca un gentleman ce eram, realizezi sper ca nu puteam sa intru in vorba cu ea, fara a-i fi prezentat . Daca ar fi crezut doamne frereste ca incercam s-o agat, nu ?

Dar acolo in amfiteatru, cand am fost noi, erau doar vulturi, pe care ii eliberau antrenorii lor (cred ca asta erau), si care erau lasati sa zboare liber (de vulturi zic normal) cam 7-10 minute apoi se intorceau chemati de fluierul antrenorului. Chestia tare era ca fiecare era chemat cu un alt tip de semnal acustic si ei stiau in functie de sunetul scos de fluier, caruia dintre ei ii era adresata chemarea. Am intrat in vorba cu un astfel de coach si l-am intrebat daca s-a intamplat ca unii sa nu mai vina acasa si a zis ca da, dar foarte rar, insa apar dupa o zi sau doua spasiti langa custile lor. O singura data au pierdut un vultur pentru vreo 10 zile si le-a fost returnat de colegii de la Loro Parque. Tocmai acolo ajunsese in dorinta lui de a gusta libertatea .

Nicole, da-mi voie sa iti adresez traditionalul "Craciun fericit" si urarile de "La Multi Ani" si sarbatori fericite alaturi de cei dragi. Tot ce va doriti in anul viitor.

Husky
[30.12.14 14:40:39]
»

@vega06:

Imi pare rau ca ai fost deranjat de varianta abordata. Poate nu a fost cea mai buna alegere. Esti mai nou ca mine pe site si mult mai activ, aici imi fac mea culpa. Sunt convinsa de faptul ca ai foarte multe de povestit din diversele concedii trecute si viitoare, fara a fi nevoit sa apelezi la metoda copy/paste/translate. Imi mentin opinia ca in cazul review-ului de fata contributia proprie a fost modesta (minima). Din conversatia ta cu nicolle deduc ca amandoi aveti multe amintiri frumoase pe care este pacat sa nu le dezvoltati in articole distincte, mult mai utile tuturor celor interesati de aceasta destinatie la care eu inca visez doar si ma documentez deocamdata. Asa am si identificat anumite pasaje. Gresala mea a fost ca am considerat ca atentionarea unui webmaster cu privire la obligativitatea specificarii surselor va avea alt efect decat aceeasi sugestie venita din partea unui simplu chibit.

Nu este vorba de lasitate si nici de dusmanie, nu te cunosc nu ma cunosti, dovada ca daca mi-a placut articolul tau despre Candelaria l-am si votat corespunzator.

Un an nou fericit!

vega06AUTOR REVIEW
[30.12.14 16:39:41]
»

@Husky -

Nota 10 +

Mai rar asa ceva, daca nu unic... Felicitari pentru franchetea de care ai dat dovada prin acest ecou. Nu ma (mai) asteptam .

Imi pare rau ca ai fost deranjat de varianta abordata. Poate nu a fost cea mai buna alegere. - - - - - - - - - - Gresala mea a fost ca am considerat ca atentionarea unui webmaster cu privire la obligativitatea specificarii surselor va avea alt efect decat aceeasi sugestie venita din partea unui simplu chibit.

Cred ca oricine ar fi fost deranjat de aceasta varianta versus unui ecou. Daca iti sustineai punctul de vedere argumentat, incercam sa te conving (tot argumentat) ca nu chiar asa stau lucrurile. Chibit, ne-chibit, ce importanta are ? Am raspuns intotdeauna cu placere si oricui mi s-a adresat. Lamuream pe loc problema pentru a nu mai exista dubii.

Citat din webmaster - "o sesizare accentuat critică - pe alocuri chiar acidă - referitoare la acest articol" Ma lasi... De ce accentuat critică ba chiar acidă ? Din cauza asta am afirmat ca “mi se pare incorecta, nedreapta, ba chiar as spune dusmanoasa abordarea respectivului anonim. ”

Imi mentin opinia ca in cazul review-ului de fata contributia proprie a fost modesta (minima).

Este parerea ta, o respect, dar da-mi voie sa nu fiu de acord cu ea .

Iti multumesc pentru corectitudinea de care ai dat dovada, nu stiu cati oameni ar fi in stare sa recunoasca asa ceva, fie in viata reala si cu atat mai mult in cea virtuala de aici.

Felicitari din nou si iti doresc si eu un an nou plin de fericire si realizari.

Aaa... Si mersi pentru Candelaria .

nick24
[02.01.19 17:45:26]
»

@vega06:

felicitari pt articol! E evident ca daca vizitezi o tara/un tinut, ideal este sa te documentezi inainte.

MOTIVUL pt care doresc sa vizitez aceste locuri este ca vreau sa vad raiul/paradisul/campiile Elisee.

Am gasit despre insulele Azore, Canare si Madeira, dau acum sursele: istoricii/geografii antici greci Polybius si roman, Plinius, din care rezum:

"Acest arhipelag formează alături de Insulele Azore şi de Insulele Canare regiunea Macaronesia. Numele dat acestui grup de insule vulcanice vine de la geografii greci, care au numit insulele aflate la vest de strâmtoarea Gibraltar makárōn nêsoi, adică "insulele celor fericiţi". Acest tărâm, descris de Plinius cel Bătrân ca fiind "abundent în fructe şi păsări de toate felurile", era locul în ajungeau eroii din mitologia greacă. Romanii credeau că pe aceste insule se aflau Câmpiile Elizee, tărâmul paradisiac situat dincolo de apus în care ajungeau după moarte oamenii virtuoşi. "

Alta sursa: Istoria fenicienilor. Ei le-au descoperit inaintea grecilor si romanilor.

De la fenicieni nu au ramas multe dovezi pt ca erau urati de greci si li s-au sters multe realizari, fiind dati uitarii intentionat.

Fenicienii cam pe la 1000-800 iHr au descoperit aceste insule, care erau locuite, posibil de atlanti sau posibil ca fenicienii sa le fi adus tehnica imbalsamarii de la egipteni si chiar piramidele.

Oricum o anumita insula, posibil Madeira a fost locul lor secret de a fugi in caz ca va cadea Cartagina. N-au apucat...

Oricum vizitati oriunde ajungeti muzeele de paleontologie locale. In insulele acestea spaniole si portugheze, istoria pt ei incepe cu primul lor descoperitor sau conquistador, deci cautati cultura/vestigii pre-hispanice sau pre-portugheze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, dartax, nick24, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1061749458313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1