ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cueva del Viento

TIPĂREȘTE

Unul dintre cele mai mari tuneluri de lava din lume si cel mai mare din Uniunea Europeana, asa suna marketingul pe site-ul acestei atractii geologice, situate in Icod de los Vinos, Calle Los Piquetes 51 (daca vreti sa setati GPS-ul, sa stiti ca va duce chiar pana in fata chioscului pentru vizitatori).

Anul trecut, fiind in vizita la Dracena milenara gazduita de Icod de los Vinos, din elan turistic am ajuns pana in fata cladirii de unde se faceau plecarile spre Cueva del Viento, insa nu am putut face vizita intrucat nu aveam rezervare. Bine de stiut: in fiecare zi se organizeaza vizite in grupuri de maxim 16 persoane, cu ghid in limbile spaniola, germana, engleza si franceza; trebuie sa aveti rezervare, facuta cu cel putin cateva zile inainte, (vezi site-ul www.cuevadelviento.net), iar biletul costa 16 euro de persoana pentru adulti si 5 euro pentru copiii cu varste intre 5 si 14 ani.

Cu lectia invatata, odata ajunsi in Tenerife intru pe site-ul lor si reusesc sa fac o rezervare pentru un tur in limba engleza, cu plecare la 10 dimineata. Avertismentul lor a fost clar: nu sunteti la ora 10 in fata centrului turistic, se pleaca si ne vedem cu alta ocazie... Intre Costa Adeje, unde eram cazati si Icod de los Vinos erau vreo 60 de km, insa trebuia sa luam in calcul drumul plin de serpentine, asa ca pe la 8 si ceva dimineata am plecat din parcarea hotelului, pe traseul Costa Adeje - Guia de Isora - Los Gigantes - Santiago del Teide - Icod de los Vinos. Ajunsi la Icod, masinuta a tot cotit-o pe stradute pana sa se ia in piept cu panta abrupta care duce in Calle los Piquetes (Toyota Auris a urcat-o in viteza intai).

Ajunsi in parcarea de la Cueva del Viento, ne intampina o ploaie rece si subtire, ca a toamnelor moldovenesti de pe la noi. Intram in centrul turistic, ne prezentam la receptie, ni se verifica rezervarea si ni se inmaneaza tichetele. Asteptam vreo 10 minute si se prezinta ghidul, biologul Francisco Manuel Mesa Luis, care, pentru prima parte a vizitei, da drumul unei prezentari video a modului de formare a acestor tuburi de lava. Ni se prezinta, ca situatie actuala, insula Hawaii, unde eruptiile vulcanice sunt asemanatoare cu cele de pe Teide.

Cueva del Viento s-a format in urma cu 27.000 de ani, in urma eruptiilor varfului Pico Viejo al vulcanului Teide. Are o lungime totala de 17 km si trei nivele de vizitare, dintre care deschis publicului este doar nivelul doi pe o portiune de aproape 2 km, cu o inaltime intre 2 si 4 metri. Nivelul 1 are inaltimi cuprinse intre 9 si 13 metri, iar nivelul 3 o inaltime medie a tunelului de 1 metru; cu cele trei nivele ale sale, este cel mai mare labirint de orgine vulcanica din lume (o lungime totala a galeriilor de 17 km).

Ghidul ne-a explicat modul de formare: torentul de lava scursa pe poalele vulcanului formeaza o crusta la suprafata, unde lava se receste mai repede decat interiorul, astfel formandu-se "tavanul tubului", daca il putem numi asa; apoi, pe masura ce lava aluneca spre ocean si se raceste la interior, depunerile de pe margine ingroasa peretii tubului si formeaza in interior tot felul de formatiuni geologice, specifice fiind terasele de diferite culori, inaltimea diferita a acestora indicand nivelurile diferite ale lavei ce a curs candva prin aceste grote.

Dupa prezentarea video, ne-am imbarcat in doua vehicule de teren care ne-au dus sus pe munte, aproape de intrarea in grota. Tot aici, ghidul ne-a aratat potecile de lava folosite de vechii locuitori ai insulei, guanachos, ca si cai de transport intre diferite sate. Mie mi se pareau doar carari de munte pietruite cu bolovani, insa, mergand de-a lungul uneia din aceste cararui, am ajuns intr-un mic amfiteatru rotund, cu un diametru de vreo 10 - 12 metri, pietruit, despre care ni s-a explicat ca era, de fapt, o antica piata, unde negustorii de adunau sa-si vanda produsele.

Tot aici ghidul ne-a explicat diferentele intre cele doua tipuri de lava intalnite in zona: o lava cu o temperatura mai scazuta, care s-a recit mai usor la suprafata, dand nastere terenului accidentat si bolovanilor, si o lava mult mai densa si mai fierbinte, denumita pahoe-hoe, care, odata racita, formeaza suprafete netede, uneori striatii forma de franghii rasucite, pe care se merge cu usurinta. Formatiuni geologice celebre in Tenerife, formate din lava pahoe-hoe sunt Roques de Garcia, in parcul national Teide.

Dupa o mica plimbare prin padurea de pini, arsa aproape complet la marele incendiu din 2007 si acum revenita la viata, am ajuns la intrarea in Cueva de Viento. Pe niste scari, cobori in galeria nivelului doi, unde singura lumina este cea provenind de la lampa de miner pe care fiecare dintre noi a primit-o la plecare, atasata la o casca de protectie. Inauntru - bezna sfarsitului de lume.

De-a lungul traseului, vedem terasele de lava formate de-a lungul peretilor exteriori, mici stalactite si stalagmite, paianjeni de pestera, unele intrari catre nivelul trei, tuburi inguste care au facut deliciul copiilor.

Traseul pentru public se inchide cu Grota Batranei, o prapastie care uneste toate cele trei niveluri ale tubului de lava cu suprafata, cu o adancime de vreo 20 si ceva de metri, despre care legenda spune o femeie s-a prabusit acolo, fiind ulterior salvata de sateni, care au acoperit grota cu pietre pentru ca nimeni altul sa nu mai cada in ea. Acum grota este curatata si imprejmuita cu garduri de protectie, fiind singurul loc pe unde lumina zilei patrunde in labirintul de dedesubt.

La finalul vizitei, ghidul nostru ne ofera o experienta interesanta: pentru un minut, ne roaga sa nu scoatem un sunet, sa stingem luminile si sa nu ne miscam din loc. Acel minut pare lung cat o eternitate, pierdut in bezna si tacere, nestiind unde esti si parca asteptand sa auzi vuietul indepartat al lavei fierbinti, gata sa navaleasca prin galerii.

Mie una, vizita la Cueva del Viento mi s-a parut interesanta, cu atat mai mult cu cat ghidul spunea ca se incearca sa se deschida publicului si nivelul 1, mult mai spectaculos, cu galeriile sale inalte si povestile dintr-un trecut agitat si fierbinte al batranului Teide.

Cati dintre noi se pot lauda ca au intrat vreodata in vulcan? Daca nu acolo, macar prin galeriile sapate de lava incinsa acum zeci de mii de ani... sincer cred ca Cueva del Viento putea fi, fara probleme, sursa de inspiratie pentru celebrul roman al lui Jules Verne - Calatorie spre centrul pamantului.

Sa aveti vacante frumoase!


[fb]
---
Trimis de Kyandra in 09.08.14 12:58:55
Validat / Publicat: 09.08.14 14:10:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 2538 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lava pahoe-hoe solidificata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051976919174194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1