EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dacă vii în Tenerife doar pentru o săptămână, cu siguranță vei reveni și vei sta mai mult. Dacă vii doar să trândăvești lângă piscină, la o bere, făcându-ți programul după cel al restaurantului de la hotel, credeți-mă, sunt alte locuri în lume care sunt făcute pentru așa ceva...
În Tenerife vii pentru a explora. Deși este o insulă ce te duce, firesc de altfel, cu gândul la ședințe prelungite de băi de soare pe o plajă (pe care le poți face pe plajele insulei - nu dintre cele mai reușite, recunosc, dar spectaculoase), muntele este, în accepțiunea mea, marele secret și marea atracție, totodată, a insulei.
Închiriază, neapărat, o mașină și pornește în explorarea muntelui - Parcul Național Teide fiind un” must see” . Dacă ai noroc și vreme bună, urcă cu telecabina pe acest simbol al Canarelor și nu uita să iei cu tine permisul special (gratuit) pentru accesul până în vârf. Învârte-te cu nesaț prin toate cotloanele mării de lavă ale parcului național, admirând formele diavolești ale rocii scăpate din caznele fierbințelii vulcanului și culorile, uneori luminoase, ale lavei și cenușii vulcanice. Ai grijă de floră și de faună: și fără prezența ta aici, viața lor nu este dintre cele mai ușoare!!!
Nu uita, Parcul Național Teide nu este singurul parc natural al Insulei Primăverii Eterne!!! Mergi, cu încredere, în Parcul Rural Anaga. Devii, practic, una cu mașina, străbătând multiplele serpentine de la Taganana și, apoi, un pic ostenit, te poți odihni pe nisipul negru precum catranul al plajelor vulcanice din nord. Încă-mi aduc aminte de cafenelele din Roque de las Bodegas și de odihna binemeritată de pe Playa de Almáciga... Și, zâmbesc...
Dacă alegi „stilul guanche” de explorare, ține minte: traseele sunt minunate și foarte bine întreținute dar, niciodată, nu lua muntele în derâdere... Nu de puține ori, râde și el de tine!!! Alege un traseu mai scurt, de o jumătate de zi, pentru a putea, la întoarcere, să te relaxezi pe nisipul fierbinte al vreunei plaje, ori pe malul oceanului, la una dintre nenumăratele piscine naturale.
Iar a explora, nu înseamnă, bineînțeles, numai a te lua la trântă cu pantele abrupte ale vulcanului, ori a-i străbate cheile adânci, prin care susură pâraie minunate sau huruie înfundat câte o cascadă... Nu! A explora înseamnă a te pierde și prin orașele micuțe ale insulei (deși, nici cele mari, nu sunt prea mari), pentru a face fotografii cu marile căpetenii guanche din Candelaria, ce se ridică semeț pe malul oceanului, chiar lângă cea mai de seamă construcție din Tenerife: Basílica de Nuestra Señora de Candelaria, unde poți petrece un timp pentru meditație, în răcoarea imensului stabiliment bisericesc...
... ori a te minuna de măreția imensului Drago Milenario, cunoscut și ca El Drago - cei mai din nord, avem urmași de-ai săi, pitici, prin glastre, pe la ferestre / dracaena draco, pe numele lor latinesc - ce se ridică din vremuri imemoriale, precum un vajnic străjer al vulcanului. Și dacă tot a venit vorba de vulcan, uite-te cu luare aminte la Garachico, un oraș măreț pe vremuri, pe care El Teide, într-un acces de furie, l-a ras de pe fața pământului. Admiră aici, ca pe un semn divin al Arhanghelului Mihail (conducător al armatei lui Dumnezeu împotriva forțelor răului), singura clădire ce a rezistat torentului de lavă: Castillo de San Miguel, cu ale sale bătrâne ziduri, pe lângă care trec zilnic, de multe ori nepăsători, turiștii ce vor să se scalde, în zilele senine, în piscinele naturale.
Nu uita de Masca, acest mic giuvaer ascuns între văile și crestele montane! Ai grijă cum conduci! Serpentinele sunt amețitoare iar drumul este foarte îngust, mai să crezi că nu este făcut pentru trafic auto. Doar refugiile ce apar din loc în loc îți mai pot readuce, rar ce-i drept, zâmbetul pe buze!!! Pentru a te relaxa, coboară, ia o înghețată și odihnește-te al poalele Giganților pe Playa de los Guíos / Los Gigantes, un loc ce-ți taie răsuflarea prin măreția stâncilor ce plonjează în mare.
În drum spre capitală, fă un popas și vizitează Puerto de La Cruz, cu ale sale plaje vulcanice și piscine naturale sălbatice și, mai ales, La Orotava - clasic exemplu de arhitectură colonială. Contra unei sume modice, tolănit pe șezlongurile de la Lago Martiánez ori luând la pas, pe îndelete, aleile umbroase ale Jardín Botánico, cu uimire vei descoperi vegetația luxuriantă a nordului insulei, protejată, adesea de norii negri și ploile neașteptate, în antiteză cu sudul secetos, deșertic chiar... Dacă ai timp, și vrei să trimiți prietenilor o fotografie cu o plajă tropicală clasică, mergi la Playa de Las Teresitas, chiar lângă Santa Cruz de Tenerife - plajă cu nisip galben, auriu, adus, se pare din însorita Sahara. Aici, la umbra palmierilor, poți să moțăi sau să-ți faci planuri de vacanță, privind cu jind uriașele vase de croazieră, oprite în larg, doar pentru a-i face pe ai lor pasageri invidioși pe sejurul liniștit pe care, presupun ei, ți-l petreci pe întinsa plajă tropicală!!!
Nu poți încheia, desigur, fără a-ți petrece seara într-unul din multitudinea de cluburi ce răsar, din loc în loc, în salba de orășele turistice din sud-vestul insulei: Los Cristianos, Playa de las Americas sau Costa Adeje. Aici, distracția este la ea acasă!!! Dacă nu ești atât de tânăr sau, poate, dacă ai o fire mai romantică, gustă un pahar de Aperol, sau o sangria sălbatică pe malul oceanului, la lumina lumânărelelor așezate cu mult gust pe mesele teraselor ce împânzesc promenada... Sau, pur și simplu plimbă-te pe promenadă, admirând frumusețea oamenilor, a straielor de pretutindeni ori pierzându-te în multitudinea de limbi, de pe toate meridianele. Poți să joci un joc, împreună cu familia: auzindu-le graiul, să ghicești de unde sunt. Atunci când nu ești sigur, poți să întrebi! Multe râsete se vor auzi, la modul „Cum ai putut confunda ceha cu poloneza?” , de exemplu...
În final, nu pot încheia fără a dedica un paragraf celor mici (și nu numai). Mergi la parcurile tematice! Cele acvatice, în special, vă vor destinde iar, pe cei mai în vârstă, vă vor duce cu gândul la copilărie. Sunt multe: Siam Park, Loro Parque, Aqualand Costa Adeje... Și, neapărat, du-te la „pescuit de perle” la Tenerife Perla! Pentru copii, mai ales, este fantastic. Momentul când o micuță perlă, de multe ori colorată, le „face cu ochiul” dintre faldurile scoicii, este unic. Citești bucuria în privirea lor... Și, bineînțeles, nu te zgârci, atunci când fiica / soția ta vor dori să încrusteze micul sidef în argint... Sau, poate în aur...
Și, ultimul sfat. Nu te stresa, eliberează-ți mintea, fii gata de nou!
Orice idee preconcepută va fi însoțită de o tulburare a gândurilor și te va face să pierzi esențialul: vacanța este pentru evadare, echilibrare, odihnă... Este pentru suflet...
Vacanțe plăcute să aveți.
Notă: Textul se bazează pe experiența a două excursii în Tenerife, ambele având ca și loc de cazare Playa de las Americas. În prima am fost cazat la Hotel Park Club Europe (all inclusive) și am vizitat Parcul National Teide, Santa Cruz de Tenerife, Playa de Las Teresitas, Playa de las Gaviotas, Playa de la Tejitas, Playa de Las Vistas, Playa de los Cristianos, Puerto de la Cruz, Lago Martianez, Jardin Botanico, Playa del Castillo, El Castillo San Felipe, La Orotava, Garachico, Castillo de San Miguel, Piscinas Naturales de El Caletón, Drago Milenario, Los Gigantes, Masca și Los Cristianos. Sejurul a durat 14 zile și a avut loc în anul 2007 (august-septembrie). Plaja „de bază” a fost Playa de Las Vistas + piscine hotel).
În cea de a doua (care s-a întins pe durata a 11 zile - iunie 2021, costuri afișate) am fost cazat la Hotel Gala, cu pensiune completă, și am vizitat (foto sunt din cel de al doilea sejur): Siam Park, Loro Parque, Insula La Gomera (nu face subiectul prezentului text), Aqualand Costa Adeje, Parcur Rural Anaga (cu Taganana, Roque de Las Bodegas, Playa de Almáciga), Santa Cruz de Tenerife, Las Teresitas, Candelaria, Playa de los Guíos / Los Gigantes, Los Cristianos, Playa de Troya, Siam Mall (nu râdeți, este chiar frumos - am petrecut ½ zi acolo, „înotând” printre bluzițe), Playa Paraiso (cu Playa El Pinque și Roca Negra), Tenerife Perla (aici am văzut niște oameni fericiți însoțiți de soții / tații lor) și... cam atât. Plaja „de după amiază” a fost Playa de Troya + piscine hotel.
La prima vizită nu aveam, încă, un copil. La cea de a doua, vizibil - consultând programul, aveam... hihihi
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Tenerife
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Am ignorat cu bună știință tot ce am văzut și experimentat referitor la Covid19 respectiv la măsurile restrictive adoptate de către autoritățile spaniole. Măcar aici să uităm de ele...
Trimis de andi1972 in 03.07.21 14:08:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Cu mici excepții, cam toată coasta sudică a Spaniei + zona Madrid + Mallorca.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andi1972); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@andi1972:
”În prima am fost cazat la Hotel Park Club Europe
&
”am fost cazat la Hotel Gala
===
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Căteva info utile...
Pot adăuga, referitor la hotel, că are un super amplasament. Acces plajă se face lejer, cu liftul, apoi prin cotloane și garaje subterane - mde! , nu prea lejer, și se iese chiar în centrul stațiunii, lângă McDonald’s. Ei, de aici, mergi cam 100 m, prin stațiune, și ajungi la Plaja Troya (Blue Flag) - o plajă OK, nici prea-prea nici foarte-foarte. Până la Siam Mall se merge cu mașina - cam 2 km, pentru BR la ½ preț și alte alea...
Rezervați mașină din țară. Recomand firma CICAR (174 euro / 11 zile, fără depozit - doar 30 euro pt. benzină, pe care i-au restituit în 24 ore). „La botul calului” prețurile te pot transforma într-un fanatic al plajei Troya... De asemenea, descărcați de pe net prețurile excursiilor. Le puteți prezenta agențiilor locale, după ce veți supraviețui șocului inițial, apărut în urma vizualizării diferențelor. La acest tip de atac, unii „mușcă” , alții nu... Ce să zic, presupun că, în sezon, nu va „mușca” nimeni... Este bine a se lua bilete (pentru excursii, Teide telecabină - bine, asta merge numai pe net, parcuri de distracții, etc.) numai de pe net. Pentru august-septembrie, merge. În iunie, nu prea merge, căci, în ciuda prognozei meteo, trebuie să te uiți dimineața spre fruntea lui El Teide: o vezi, merge de excursii / parcuri. Nu o vezi, dragii mei, pentru sud este OK - pentru nord, fiecare cu norocul lui, căci te poate ploua toată ziua. Oricum, vremea a fost incredibil de capricioasă...
Notă. Și în cazul telecabinei este haios. Dacă bate vântul, nu urcă. Dar, biletul îl plătești anticipat... Ei îl reprogramează, dar poate că ai un avion spre București / Madrid între timp. Deci, nu-l programați în ultima zi. A! Și din nou cu Teide: pentru accesul gratuit, pe vulcanoteide.com, dar cu ceva vreme înainte - 1,2 luni este perfect. Eu aș face mai multe rezervări, că dacă nu urcă telecabina, pierzi accesul gratuit - acesta nu se reprogramează!!!
O micuță completare: 174 euro pentru un Opel Mokka Turbo / benzină... Mocangeală, este? ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Parcul Naţional Anaga - evadare în natură — scris în 22.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Capitalele Insulei Tenerife — scris în 23.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 O zi în nordul Insulei Tenerife — scris în 12.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Prima zi de drumeţie în Tenerife — scris în 05.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Prin Tenerife între două lumi — scris în 04.01.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Vacanță de 13 zile în 3 dintre Insule Canare — scris în 26.12.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Candelaria - orașul sacru al insulelor Canare — scris în 13.06.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ