GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Logarska Dolina: verdele crud al toamnei adăpostit de crestele sclipitoare ale munților
"Vei găsi câmpiile superbe ale Sloveniei colorate în culorile arămii ale toamnei”… mi-a spus o cunoștință, cu nostalgie, înainte de plecare. El și soția lui, care făcuseră un tur cu mașina în această țară mică dar deosebită, fuseseră impresionați de de frumusețea ei naturală și de nivelul de civilizație al locuitorilor. Cum viziunea unei păduri de munte colorate în culorile calde ale sfârșitului de septembrie funcționează ca un magnet în cazul meu, mi-am făcut bagajele cu destul entuziasm, mai ales că, spre deosebire de multe călătorii în care am fost pe cont propriu, de data aceasta am călătorit cu un grup de colegi, la un workshop internațional.
De pe site-ul hotelului și din agenda organizatorilor am înțeles nu numai că Logarska Dolina (Logar Valley) este una din cele mai frumoase văi din Europa, dar și că are prin împrejurimi suficiente atracții, accesibile și fără echipament montan sau mașină. Am fost sfătuiți să ne luăm haine comode, dar și costume de baie, pentru că la hotel există piscină outdoor/indoor, saună și alte facilități de care ne vom putea bucura. Amintindu-mi frigul pătrunzător al serilor și dimineților de munte din România, am luat în bagaj mai degrabă haine groase, care să permită plimbări chiar și la orele incomode pe care agenda evenimentului le lăsase, cu zgârcenie, libere.
Drumul până la destinație a fost destul de obositor, cu două avioane (neexistând avion direct spre Ljubliana, s-a optat pentru o escală la Belgrad, cu o pauză de două ore între zboruri) și un shuttle închiriat cu care aveam să traversăm cei 65 de km între Ljubliana și Logarska Dolina/Solçava (satul cel mai apropiat). Cu aceste etape, am petrecut în total șapte ore pe drum, ultimul segment (traversarea muntelui pe serpentine cu microbuzul, în întunericul déjà profund al serii) fiind cel mai obositor dintre toate.
Odată ajunși la locul de cazare, la ora 22,00, puteam cel mult să ghicim că împrejurimile sunt superbe, după masivul impozant care se contura în spatele hotelului - și să simțim că respirăm, în sfârșit, un aer deosebit de curat și de rece, impregnat de mirosul înțepător al pinilor. Ne-am mulțumit cu o cină a la carte care nu ne-a impresionat prea mult și cu o conversație în care, pe lângă presupuneri despre proiectul în cadrul căruia venisem, am făcut și planuri de activități pentru timpul liber.
A doua zi dimineață, priveliștea de la geamul camerelor a transformat așteptările în certitudine: ne găseam într-o “căldare naturală” (de origine glaciară, cum am auzit) cu baza pe o câmpie perfect plană, a cărei întindere era rar tulburată de vreun copac, și înconjurată de munți înalți. Un perete înalt și golaș flanca spectaculos valea chiar în partea opusă hotelului, în timp ce munții împăduriți de pe părțile laterale păreau încremeniți într-o contemplare reciprocă. Culoarea dominantă a văii nu era arămiul, așa cum prezisese cunoștința mea, ci un verde deschis de o intensitate incredibilă.
Alături de verdele crud al câmpiei se ridicau, în valuri, tonalitățile diferite de verde ale pădurilor de pe coastele munților, ca într-o simfonie dedicată tinereții eterne a naturii. (Aici va fi fost, pesemne, valea fermecată din “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”…). În planul depărtat, pereții albi și cu contururi dure străluceau pe cer în lumina soarelui sau, dimpotrivă, în umbrele create de nori, sporind efectul coloristic al câmpiei. (Astfel, am vorbit adeseori despre tablouri și pictură, însă tot Dumnezeu este cel mai mare pictor….)
Dincolo de efectul vizual radiant al acestei priveliști care îi făcea pe turiști să se simtă ca niște copii într-o grădină fermecată, am descoperit și un climat (cum se putea altfel) de o pace nemărginită. Liniștea câmpiei era tulburată doar de tălăngile unor văcuțe sau de nechezatul a doi ponei simpatici cu coama blondă (toți de la cele câteva ferme care se vedeau aruncate, ca niște căsuțe de jucărie, la marginea câmpiei, la o mică distanță de hotel).
Cu căluții ne-am împrietenit într-una dintre plimbări, iar în altă plimbare am admirat familia de caprine pe care o altă pensiune din apropiere o ținea “cazată” lângă șosea (o șosea îngustă, pe care mașinile treceau rar). Uitându-ne la animale și la viața lor lipsită de griji, precum și la curățenia fără cusur, am înțeles, cu regret, de ce Logarska Dolina nu s-ar putea găsi niciodată în România. Cu toate că este atât de tradițională și puțin atinsă de civilizație, nu s-ar putea menține într-un mediu atât de primitiv (din punct de vedere social) cum este cel românesc.
În continuare… (recunosc că lungesc detaliile de peisaj pentru că nu îmi vine să mă întorc – mental - din paradis) se cuvin spuse câteva cuvinte și despre traseele care au ca punct de plecare această vale minunată. Deși valea nu pare să fie tocmai sediul montagnarzilor, există o mulțime de trasee, mai lungi sau mai scurte - și mai degrabă ușoare decât dificile, după cum povesteau panourile și broșurile locului. Cărările înconjoară câmpia și urmăresc conturul munților prin pădurile de la poale, devenind abrupte de-abia într-un final (final pe care noi nu l-am atins, pentru că timpul nu ne-a permis să facem nici un traseu mai lung până la capăt – nu am ajuns nici în satul Solçava, pentru care am fi avut nevoie de mașină).
Zona conține trei cascade care pot fi vizitate: prima, cascada Palenk, se afla chiar în spatele hotelului; cea de-a doua (Rastocki) cam la jumătatea drumului spre cea de-a treia; iar cea mai frumoasă, cascada Rinka, se afla la o oră și jumătate de mers pe jos de la hotelul Plesnik. În afară de cascade și poteci prin pădure, mai sunt și alte obiective, cum ar fi copacul secular de la Klemenca (înalt de 29 m, vechi de 200-300 de ani, declarat monument al naturii), “Izvorul de Fier” (cu apă venită de la mare adâncime și bogată în fier) și Biserica Sfintei Maria a Zăpezilor din Solçava (biserică din secolul XIV care conține și o Madonă în stil romanesc).
Pe de altă parte, și excursiile cu mașina care se pot face din acest loc sunt atractive, din câte ne-au descris participanții din alte țări (cu toate că șoferii pot să nimerească fără să vrea în Austria, granița fiind destul de aproape :) ). Aici se cuvine să observăm că, deși drumurile sunt destul de înguste în zonă (încât pe unele porțiuni încape doar o mașină), sunt de o calitate foarte bună, iar indicatoarele actualizate și clare.
Vremea s-a dovedit a fi prietenoasă, într-una din zile temperatura depășind 26 de grade și atrăgând câțiva îndrăzneți la plajă la piscina outdoor. În celelalte zile temperatura s-a menținut normală pentru această perioadă și nu au existat alte amenințări în afară de câțiva nori foarte pitorești.
Dacă vremea a fost prietenoasă, timpul a fost inflexibil: orele s-au scurs cu repeziciune, mai ales pentru că venisem “la lucru” și nu la plimbare... Oricât ne-am fi dorit, micuța clepsidră a zilelor slovene a ajuns la capăt și a trebuit să luăm drumul întoarcerii: un drum plin de peripeții, care a durat șaptesprezece ore în loc de șapte…
Însă nu vom părăsi deocamdată Logarska Dolina, pentru că se cuvine scris un review și despre hotel (hotelul Plesnik), care completează perfect povestea idilică a unui colț de paradis…
Trimis de diacrys* in 02.10.16 22:43:05
- A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVENIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diacrys*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Odată ajunși la locul de cazare ...
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@webmaster87: Am menționat la finalul articolului că voi mai scrie un review separat despre hotelul Plesnik.
@diacrys:
Dintre multele mail-uri ce ma anunta despre aparitia unui nou articol pe AFA, mi-a sarit repede in ochi articolul tau. Sunt departe de casa si nu am timp de toate acum dar pe acesta n-am rezistat sa nu-l citesc cu atentie (am in plan anul viitor Croatia, cu masina) asa ca astept articolul despre cazare.
Votat cu placere si voi reveni asupra textului si pozelor.
@elviramvio: Mulțumesc pentru vot și comentariu și călătorie plăcută! Eu când călătoresc sau am de lucru nu mai pot să intru pe AFA, oricât mi-aș dori
În altă ordine de idei, da, aceste ținuturi merită vizitate cu mașina pentru cine are rezistență la condus multe ore (un coleg din grupul nostru a făcut un tur la Ljubliana și a spus că a fost obositor... din cauza drumurilor de tranzit către Slovenia ) adică România și Serbia.
@diacrys: Foarte frumos totul, ca o poveste la inceput de toamna. Felicitari, votat cu mare placere.
@diacrys: Ce frumos! Am rămas cu gândul la Slovenia de anul trecut de când am stat o noapte la Ljubljana. Dar n-a fost decât de tranzit în drumul spre Italia. În schimb tot ce am văzut în drumul spre Postojna și Predjama și apoi mai departe până am trecut în Italia, m-a convins că merită un sejur și nu o tranzitare. Să-i vină rândul, iar până atunci să ne bucurăm când citim că asta căutăm pe aici.
@mishu: Mulțumesc. Cred ca mai ales toamna avem nevoie de povești
@Aurici: Da, merită un sejur separat pentru că distanțele sunt destul de mari. Pe deasupra, liniștea și atmosfera deosebită sunt foarte bune pentru sănătate.
La anul este posibil să mergem în Croația (nu știu cum este, nu am fost niciodată până acum).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2015 Slovenia o tara minunata pentru turism si nu numai — scris în 23.10.15 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Slovenia - slovă de poveste — scris în 11.10.15 de Aqvila din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Raiul pe pământ — scris în 08.08.15 de Zorbaz din BRAILA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Cheile Vintgar — scris în 24.08.13 de gabibert din DEVA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Slovenia... o scumpa! — scris în 24.06.13 de felix din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Cheile Vintgar, un loc deosebit de frumos — scris în 13.01.13 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Slovenia - 2011 — scris în 30.08.11 de laura_yco din ARAD - RECOMANDĂ