GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca am citit despre frumoasele peisaje din Slovenia, am mers anul acesta (iunie 2013) sa o vizitam. Am intrat din Ungaria in Slovenia fara sa ne prea dam seama, lipseste vama, desigur, lipsea si placa de informare asupra limitelor de viteza in aceasta tara, asa ca ne-am trezit pe autostrada slovena fara sa avem vinieta. Am intrat la prima benzinarie (motorina 1,351 euro/l), am cumparat vinieta (15 euro pt o saptamana, 30 euro pt o luna) si am lipit-o pe parbriz. Scrie pe ea ca, desi cumparata, daca nu este lipita pe parbriz in partea soferului, nu are valabilitate. La primul pod dupa benzinarie, am vazut potera cu binoclul, la vanatoare de viniete!
Bineinteles ca nu ne-am bucurat f mult de autostrada pt ca o bucata era in lucru. Asadar, dati afara de pe autostrada, ne-am indreptat spre Bled, prima noastra oprire, mergand prin satele lor. Drumul ingust, bun relativ, mai cu gropite, nu au sosele extraordinare, insa satele sunt absolut incantatoare. Cateva case intr-un sat, la fel de mari ca in Romania, extrem de bine ingrijite, cu gard viu in locul celui obisnuit si impecabil tuns (au un gard viu gen tuia, ca o pasla, care este tuns la milimetru), curtile luna, cu flori, cu tractorase, animale in staul de lemn. Peisajul incantator si el, o natura pura, fara gunoaie, fara pet-uri, plina de paduri, 58 % din suprafata tarii este impadurita, plina de pajisti cu flori de camp. Plin de ciclisti echipati corespunzator, ciclismul pare sa fie sportul national la ei. In orasele sensuri giratorii pline de flori. Ne-am reintors pe autostrada si ne-am continuat drumul catre Bled pana am zarit Alpii Iulieni, cu varfurile acoperite de zapada. Ajunsi in Bled (Parcul national Triglav) ne-am lasat masina intr-o parcare fara plata, chiar aprope de lac, si am inceput sa ne cautam cazare. Pt amatorii de campare, la doar cativa km de Bled este un camping de 5 stele despre care am citit ca este f confortabil. Noi am gasit repede cazare la localnici, 42 euro/noapte pt apartament fara mic dejun, la etajul I al unei vile, la 5-10 minute de mers pe jos fata de lac. Balconasul dormitorului privea catre culmile Alpilor, gradina era plina de flori, apartamentul nu privea catre strada, fiind astfel f linistit. Inauntru curatenie luna si proprietara f discreta. Numai in ziua plecarii a venit la 9.30 sa se asigure ca plecam, noroc ca ne trezisem.
Statiunea Bled este idilica, prin lacul si insulita lui, prin castelul catarat pe culme, la care se ajunge usor printr-o frumoasa padure. Lacul este plin de ratuste si sunt si cateva lebede. Plin de hoteluri de 4 stele pline de turisti straini in varsta. Din pacate pt noi, statiunea era un pic moarta, terasele relativ goale, noi suntem genul care agreem sa dansam, nu neaparat in club, dar pe o terasa la malul lacului, pe o melodie romantica etc. Nu a fost posibil asa ceva. Este o statiune destinata strict odihnei, persoanelor mai in varsta sau celor care vor sa se bucure strict de peisaj care, repet, este minunat.
Preturi destul de mari, carnea la gratar fara gust desi aspectuoasa, vinul casei bun, am incercat si o pizza care a fost la pret identica cu cea pe care am mancat-o in Venetia si nu ne-a impresionat, servire mediocra. Am mancat cam de 30 euro 2 persoane/seara. Prajituri excelente la cofetaria Smon, mai ales cea cu mac, branza si mar, mare, absolut delicioasa, dar si 3,5 euro. De altfel toate prajiturile aratau minunat, nu stiai la care sa te opresti, inclusiv cea traditionala, cremsnit, care avea gust extraordinar de ingrediente naturale. In micuta curte a cofetariei era o casuta pt pasari (si in multe curti ale lor exista asa ceva), iar vrabiutele ce o locuiau efectiv iti furau cu tupeu din farfurie firmituri de prajitura. Ne-am refuzat plimbarea catre insulita de pe lac pt ca barcuta costa 12 euro/persoana dus-intors din fata vilei Bled, asa cum scria cineva pe site, iar ca sa tragi clopotul bisericii de pe insulita pt a ti se indeplini o dorinta mai trebuia sa dai 3 euro/persoana, ni s-a parut mult sa dam 30 euro. Mai era si varianta unei plimbari romantice pe lac cu barcuta cu vasle, 15 euro/ora. Lumea nu prea mergea pe insulita, nu am auzit clopotul tras de multe ori. Daca ar fi fost mai ieftin, probabil ar fi mers mai multa lume. Intrarea la castelul Bled era 8 euro/persoana.
De la Bled am plecat in una din zile si am vizitat cheile Vintgar, sunt la 4 km de Bled. La fel, drum ingust, ne-am intalnit cu un localnic cu masina si a trebuit in panta sa dam cu spatele sa intram in curtea cuiva sa-i facem loc. Parcare gratuita, taxa de intrare 5 euro/persoana. Este de mers dimineata (se deschide la ora 9.00) pt ca altfel este plin de turisti. Apa turcoise, peisaj splendid, o cascada artificiala, la capatul cheilor una naturala care poate fi privita de pe pod, dar pt a o fotografia si a o vedea in toata splendoarea trebuie mers un pic prin padure.
Dupa amiaza, am fost in Ljubljana, o capitala draguta, curata, dar (poate pt ca am fost in alte orase gen Viena, Budapesta, Praga, Paris etc) nu ne-a impresionat prea tare. Plina de biciclisti, in fata universitatilor erau siruri interminabile de biciclete parcate, puteai sa iei biciclete publice dintr-un loc si sa le lasi in altul, probabil contra cost, nu ne-am interesat. Am urcat cu funicularul sus la castel. Biletul pt funicular+intrarea in turn pt panorama orasului+castelul virtual 8 euro/persoana. Castelul ar fi fost frumos, dar mare parte din el a fost distrus. Reconstructia s-a facut in neconcordanta cu ceea ce este vechi, in turn schelarie de metal vopsita in rosu ce sustinea trepte de metal, alaturi de sticla, inox si pavaj de marmora, nepotrivite cu piatra veche bruta si lemnul atat de frumoase. Nu ne-a placut. Probabil insa ca nu au avut alte solutii. Daca mergeti la ora 20 00 la castel, in turn se serveste un pahar de sampanie. Ingheata era mai scumpa decat in Venetia (1,6 euro in Ljubljana, 1,3 -1,5 euro in Venetia, in Croatia 1 euro!).
In alta zi, am mers la cascada Savica, splendida. Parcarea 3 euro, taxa de intrare 2,5 euro/persoana, se urca cca 20 minute prin padure pe un drum f bine amenajat. Informatiile le-am primit de la centrul de informare turistica din Bohinji, unde exista un lac supreb. Drumul catre cascada merge ceva timp pe langa lac, apoi urca prin padure, este ingust, de-abia incap 2 masini, este plin de curbe, grija la sofat, se cere viteza mica. In apropiere de cascada este si o telecabina, ceva de genul 16,5 euro/ persoana, ni s-a parut mult si nu am urcat, mai ales ca diferenta de nivel nu era mare. De fapt o caracteristica a Sloveniei sunt preturile nejustificat de mari. Un mic exemplu: 50 centi o vedere si din Venetia am luat cu 25-30 centi.
De la Bohinji se poate lua trenul cu aburi, care nu circula decat in anumite zile, in iunie de ex noi nu am prins, era in 1, 8, 15 si 22. Pt anul acesta, in iulie: 13, 27, pt august 10, 24, pt septembrie, 7, 14, 21. De la Bohinji am plecat spre canionul Tolmin. Am avut de trecut un munte parcurgand cca 60 km pe drum cu serpentine, ingust, in unele zone masinile treceau cu randul, soseaua cu gropite, nu tocmai grozava. Canionul destul de prost semnalizat, la un moment dat ne-am trezit intr-un satuc pe o sosea unde incapeau o masina si ½. Am coborat sa intrebam un taran daca suntem pe drumul bun si am ramas impresionati pt ca taranul tanar vorbea f bine engleza si staulul lui era ticsit de zeci de porci si vaci.
Canionul Tolmin strabatut de apa turcoise, cu pereti stancosi incredibil de frumosi, care arata ca decoruri de film si este draguta stanca aceea acoperita de muschi, prinsa intre 2 pereti stancosi, care chiar seamana cu un cap de urs. Apa vijelioasa minunata. Parcarea gratuita, am platit taxa de intrare in canion 4 euro/persoana. Putina lume, natura pura, extraordinar de frumos, ni s-a parut mai frumos decat Cheile Vintgar.
Am plecat apoi spre Venetia, aveam facuta rezervare la cazare, dar dupa ce am plecat din Venetia, ne-am cazat in Opatjia si de acolo am plecat o zi din nou in Slovenia. Am fost verificati destul de riguros la vama, actele noastre, actele masinii etc, am stat destul de mult pt ca si masina din fata nostra a fost la fel verificata. Am mers la pestera Postojna, care ni s-a parut jaf curat! Parcarea se plateste, 3,5 euro/zi. Taxa de intrare, fara castelul Predjama si fara Proteus a fost 22,9 euro/persoana. Cred ca n-am platit atat nici la Versailles! Programul in iunie era pana la ora 17.00, se intra la ore fixe, din ora in ora. La intrare, ti se face o poza pe care o poti cumpara la plecare cu... 6,5 euro/persoana. Bineinteles ca nimeni nu cumpara. Vizita dureaza cca 1 ora si 45 min. Este bine sa va luati un hanorac, nu f gros - temperatura este de cca 12 grade - dar care sa aiba si gluga pt ca mai picura apa, la fel si in canioanele Tolmin si Vintgar. Ni s-a atras atentia sa nu fotografiem, dar se mai poate face cate o poza. Din nefericire este plin de asiatici care fac poze in disperare (ei oricum au codificat genetic un aparat de fotografiat ca prelungire a mainii!) si daca nu ii depasesti, stai dupa ei, ramai in urma si nu mai auzi comentariile ghidei. Pestera este f frumoasa, impresionanta, dar nu este atat de cocheta ca pestera Ursilor de ex. Noi am vizitat pestera Agtelek din Ungaria, care are o taxa de intrare simbolica. Cand am ajuns in sala concertelor a izbucnit muzica si am fost absolut impresionati si luati prin surprindere. Ne-am asteptat la acelasi lucru si in Postojna pt ca exista si aici o sala a concertelor, dar... nici poveste. In schimb, s-a intrerupt periodic lumina pt cate 1 minut, explicatia fiind ca au dorit sa vedem cum arata pestera inainte de a fi electrificata! Ma rog.
Pana sa intram la Postojna, ne-am bucurat de parcul de langa, care este f frumos, cu caderi de apa si o micuta moara de lemn si de magazinele de suveniruri. F frumoase bijuterii din pietre semipretioase, perle, flori de mina, geode cu ametist etc. De mancat nu manca nimeni pt ca este f scump.
Am mers si la castelul Predjama, la 9 km de Postojna, f frumos, nu am intrat pt ca ne-am garbit sa vedem si pestera Skocjan. Din pacate, nu am mai prins-o deschisa, se inchide in iunie la ora 17.00, am vizitat insa imprejurimile ei mergand circular pe o poteca f frumos amenajata. Peisajul este superb.
Despre Slovenia: peisaje extraordinare si minunat conservate, multi vorbitori de engleza, sate impecabile, mai ingrijite parca decat orasele, multi ciclisti, preturi mari si atmosfera destul se seaca.
Trimis de felix in 24.06.13 18:21:20
- A fost prima sa vizită/vacanță în SLOVENIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (felix); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna,
Ai descris foarte frumos experienta ta si oarecum m-am regasit in ea. Si eu tocmai m-am intors din vacanta petrecuta in Slovenia. As vrea sa mai adaug si eu cateva lucruri legate de aceasta tara minunata, care impresioneaza pe oricine o tranziteaza.
In apropiere de Bled, la aproximativ 1-2 ore de mers cu masina, este rezervatia naturala Triglav chiar in muntii Alpii. Se pot face multe activitati aici. Eu de exemplu am incercat pentru prima data rafting pe raul Soca (36 euro) si experienta a fost uimitoare. Am apelat la o agentie pe care o recomand, oamenii de acolo chiar stiu ce fac si m-am simtit in siguranta (3glav-adventures.com) Trebuie sa precizez ca slovenii vorbesc foarte bine limba engleza, am fost impresionata si sper intr-o zi sa fim si noi la fel ca ei din multe puncte de vedere.
Zona de la mare este uimitoare pentru privelisti, marea are culori uimitoare; exista un orasel Piran, foarte cochet, in stil italian cu stradute inguste si racoroase. Insa in rest am fost socata. Statiunea Portoroz in care am fost cazata doar 2 nopti as putea afirma ca este extraordinar de scumpa pentru ce ofera. Plajele sunt formate din dale de ciment si evident apa este adanca. Se pare insa ca pe majoritatea nu ii deranjeaza din moment ce este asa populara.
Ca si concluzie Slovenia este scumpa pentru turistii romani (eu nu am vazut nici macar o masina RO), insa in supermarket-uri preturile sunt asemanatoare cu cele de la noi. Preturi:
- La terase o sticla 0,5l de apa este cel putin 2 euro, in timp ce la supermarket o sticla 1,5l de apa este 50 de centi.
- Parcarea langa lacul Bled costa 5 euro/zi. Parcarea langa lacul Bled unde este un loc amenajat pentru scaldat este 10euro / jumatate de zi.
- Inchiriere bicicleta in Bled este 3 E/ora.
- Parcarea in Piran/Izola/Portoroz este 1.2 E/ora
- Pacarea la pestera Postojna este 3.5 E primele 4 ore.
- Inghetata (excelenta) costa aproximativ 1-1.5E/cupa dar trebuie precizat ca o cupa este imensa. Mie mi s-a parut mai ieftina decat in Trieste (Italia).
- Cazare in Bled pe mine m-a costat 60 E/camera dubla fara MD la care s-a mai adaugat 1 E taxa persoana/noapte pe booking.com. Inteleg insa ca as fi putut sa gasesc si mai ieftin...
- Cazare in Portoroz a fost 80 E/camera dubla cu MD.
In concluzie Slovenia este o tara care se remarca, dar nu este neaparat mai frumoasa decat Romania. Insa oamenii de acolo stiu sa conserve bogatiile naturale pe care le au si bravo lor.
Buna Draji,
Ati completat minunat informatiile despre Slovenia. Si noi aveam de gand sa mergem si pe coasta, dar un pic ne-au speriat preturile si am renuntat, mai ales ca am stat o saptamana in Opatjia, deci am fost si la mare. Am cheltuit in aceste 2 saptamani mai mult decat in alte vacante (si cu Venetia, este adevarat) dar mare parte din bani s-au dus in Slovenia.
As vrea sa precizez ca intrarea in Cheile Vintgar a fost 4 euro/pers, nu 5 cum am scris, am gasit biletele si am vrut sa rectific.
Ar trebui sa postati si poze.
Toate cele bune!
@draji: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Logarska Dolina: verdele crud al toamnei adăpostit de crestele sclipitoare ale munților — scris în 02.10.16 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Slovenia o tara minunata pentru turism si nu numai — scris în 23.10.15 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Slovenia - slovă de poveste — scris în 11.10.15 de Aqvila din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Raiul pe pământ — scris în 08.08.15 de Zorbaz din BRAILA - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Cheile Vintgar — scris în 24.08.13 de gabibert din DEVA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Cheile Vintgar, un loc deosebit de frumos — scris în 13.01.13 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Slovenia - 2011 — scris în 30.08.11 de laura_yco din ARAD - RECOMANDĂ