ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Santorini: coperta oricarui ghid turistic despre insulele Greciei

Proiectul turistic Ciclade – episodul 1 Partea a 3–a: Motivul 7 pro

TIPĂREȘTE URM de aici

Azi, avand pentru cateva secunde in minte harta imaginara a insulei Santorini, am avut o revelatie. Am descoperit motivul care imi lipsea, motivul 7 pro pentru a face o excursie in Santorini, ajungand astfel la o suma rotunda de 10 motive in total, pro si contra.

In expunerea mea turistica ma voi ajuta un pic de geografie si un pic de istorie, asa cum am facut-o dintotdeauna in calatoriile mele pe glob, reale sau imaginare. Ma voi ajuta si de matematica, putin, pe ici pe colo, prin partile esentiale. Caci matematica, printr-un coeficient de scalare suficient de mare, ar putea pune alaturi una de cealalta doua entitati diferite ca dimensiuni precum un bob de mazare si o planeta, dar si doua entitati atat de disproportionate ca marime si suprafata, ca cele pe care le voi asocia in cele ce urmeaza. Va fi insa nevoie sa aveti si un pic de imaginatie, va asigur ca nu exagerat de multa, pentru a compensa, pe ici pe colo, micile inexactitati ale descrierii mele paralele. Pentru a ma urmari, va rog sa mai aveti la indemana si o harta a insulei Santorini. Si acum putem incepe.

Santorini e un ansamblu de insula + insule mai mici, formand impreuna un tot unitar. Voi face o noua descriere cat mai sintetica a insulei, privita un pic mai altfel, fara a pierde totusi cateva detalii mai importante.

Mai intai obiective turistice, cu reperare geografica pe harta.

Hai sa pornim brusc, de pe coasta nordica a insulei. Suntem in Oia (sau manastirile Bucovinei), o locatie foarte pitoreasca cu vedere superba asupra Calderei, peste munte, la ora apusului soarelui, dar si in timpul zilei. Hai acum sa pornim usor spre sud, urmand pe faleza Caldera, urmand falnica si semeata linie a stancii abrupte santoriniene (sau Arcul Carpatilor) intr-un arc de cerc concav. Remarcam abruptul spectaculos aflat in fata noastra, pe partea vestica a stancariei. Aproximativ in dreptul curburii maxime a arcului abrupt, la mijloc, avem inaltimea maxima a stancii Calderei (in Muntii Fagarasului). Din loc in loc avem puncte superbe de belvedere asupra minunatelor insule din fata noastra: Thirasia, Palea Kameni, Nea Kameni ,,Aspronisi (Tara Oasului cu Maramures, Podisul Transilvaniei, Tara Motilor si, in vest - sud-vest, Banatul). Aceste insule ce se vad atat de frumos de sus de pe faleza stancilor (Muntii Carpati) sunt intretaiate de suvoaie de ape, cand mai blande, cand mai involburate, de un albastru atat de intens si de clar (Oltul, Muresul, Crisurile, Timisul). Ne continuam drumul pe faleza pana in extrema sud-vestica, pana la Farul de la Akrotiri (respectiv Cazanele si Portile de Fier). De sus, de pe falnica stancaraie, coboram apoi usor spre pantele domoale estice, ce se termina intr-o curbura convexa, lina, plana, de campie. Pe aceasta extrema estica se afla statiunile Monolithos, apoi Kamari, Perissa, Perivolos (respectiv de la Sulina la Mamaia, Constanta, Neptun, Mangalia, pana la Vama Veche). Alaturi si intre ele se afla muntele Mesa Vouno (respectiv Podisul Dobrogei). Undeva la mijlocul distantei intre arcul concav abrupt al Calderei si arcul convex al statiunilor, se afla capitala (din vechime…) a insulei, Pyrgos (respectiv Bucuresti).

Si acum, un pic de istorie.

Intre 1914-1918 a avut loc un mare cataclism mondial, unul dintre cele mai mari din istoria omenirii. In urma lui, un miraculos proces revers a facut ca insula, din Thira - Santorini, sa devina asa cum si-a dorit sa fie dintotdeauna, adica Strongyle (cea rotunda) si Kalliste (cea frumoasa). Da, sacrificiile umane au fost imense, dar am convenit deja in rw anterior despre Santorini ca orice deziderat implinit necesita imense sacrificii. Nu a fost singurul cataclism din istoria insulei, au fost multe furtuni si napaste abatute asupra ei de-a lungul istoriei, dar insula a reusit mereu, in mod miraculos, sa supravietuiasca.

De data aceasta doresc sa atasez doar doua poze, o biserica alb-albastra din Santorini, si o biserica foarte frumoasa ce o am in suflet, din “Strongyle” cea “Kalliste”, revazuta cu drag pe traseul ce m-a dus de acasa din Timisoara si pana in Santorini.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zuftim in 07.08.14 23:45:04
Validat / Publicat: 08.08.14 00:15:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2152 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica din Santorini
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16849 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Rodel
[08.08.14 18:40:13]
»

Interesante comparațiile.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044664859771729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1