GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Qatar-ul este descris in toate materialele sale de promovare a turismului ca fiind inima Golfului Persic, perla Arabiei si alte epitete similare menite sa atraga fara a mai face "sapaturi". Recent a ocupat primul loc in lume ca fiind cel mai bogat stat si avand cel mai mare venit brut de persoana, omitand sa adauge ca acest venit le revine localnicilor, nu si expatriatilor.
Am ajuns la Doha in plina vara, in jurul orei 18:00, si cu toate astea spre marea mea surprindere, soarele deja apusese si incepuse sa se intunece. Mi-am dat seama curand ca la tropice lumina soarelui cade in alt unghi fata de zona noastra temperata. Eram un pic dezamagita totusi, pentru ca planuiam sa explorez imprejurimile spre seara cand este mai putin inabusitor afara, dar nu si pe intuneric.
M-am indreptat spre iesirea din avion si cand am pasit pe scara, am avut impresia ca motoarele inca erau pornite din cauza ca valuri imense de caldura ne izbeau dinspre motoare. Dar privind inspre ele, am vazut ca erau oprite iar valurile de caldura veneau din atmosfera. Asta era clima din Qatar cel putin in acea perioada a anului. La intrarea in aeroport, am avut parte de primul soc termic rezultat din diferenta de temperatura de afara fata de cea din inauntru (cel putin 30 de grade diferenta).
Aeroportul, ultramodern si foarte organizat, avea cateva ghisee de o parte si de alta la care operau localnice acoperite in abaya, dar cu fata descoperita, si cu o atitudine extrem de distanta fata de straini. Cativa localnici imbracati complet in alb si foarte dichisiti se plimbau agale pe culoar parand sa supravegheze activitatea din zona.
Indreptandu-ma spre toalete, a urmat si primul soc cultural pe care materialele turistice il omisesera cu desavarsire: si anume ca in privinta libertatii si confortului personal, Qatar-ul are aceeasi "toleranta" si aceleasi legi ca si Arabia Saudita. Mai exact, in fata toaletelor se afla un militar inarmat ca de razboi si care avea ca sarcina ca nu cumva sa se intre, din greseala sau nu, in toaleta sexului opus. Doua fete care erau inaintea mea si care au deschis usa gresita au starnit reactia primitiva a paznicului care a inceput sa zbiere amenintator la ele.
Mai tarziu aveam sa aflu ca printre altele, nu e voie sa te cazezi cu partenerul la hotelurile de pana la patru stele fara certificat de casatorie, ca pasaportul iti este retinut oricum la receptie pana in ziua in care pleci si ca politia religioasa patruleaza sub acoperire prin hoteluri, mall-uri, pe strazi si sosele. Masinile pot avea geamuri fumurii doar in dreptul banchetei din spate, nu poti merge de mana in public, sponsorul local are dreptul sa interzica angajatelor sa iasa dupa ora 10 seara din casa si da, toate astea sunt strict controlate, nu sunt doar niste recomandari etice pe care le respecti sau nu. Cine nu stie sau nu se supune, ajunge la puscarie si este ulterior deportat.
Imigrantii sunt predominant pakistanezi, indieni si filipineze si la serviciu, toti stau sa asculte si peste umar, si pe la colturi ceea ce se vorbeste, sa reinterpreteze si sa dea fuga la superiori sa barfeasca in speranta ca li se va castiga increderea si ca vor fi promovati.
Jumatate din oras este ultramodernizata cu zgarie-nori si mall-uri care se inalta din nisip peste noapte, cealalta jumatate era inca in paragina acum 4 ani la momentul vizitei mele. Nu exista mijloace de transport in comun, doar autobuze pentru angajati, taxi-uri si limuzine care trebuie programate cu multe ore inainte. Masinile localnicilor arata intimidant, din filmele SF, si nu le-am vazut parcate decat in fata marilor centre de cumparaturi. De altfel, qatarezii nici nu sunt obligati sa munceasca, vin la serviciu cand poftesc si au oricum cele mai inalte posturi asigurate doar pe baza studiilor liceale. O anecdota despre ei spune ca e mai bine ca nu vin des la serviciu, ca altfel ar provoca mai multe probleme si conflicte la locul de munca decat daca ar sta acasa. Si asta din cauza mentalitatii si a educatiei minime pe care au primit-o.
E usor de inteles ca restul muncii le revine imigrantilor care, orice post ar ocupa, sunt tratati ca niste sclavi, exploatati pana la epuizare si platiti jignitor. Abuzul se extinde si in viata personala a acestora care, daca nu sunt musulmani, sunt obligati sa respecte Sha'ria, legea moralei si eticii islamice. Recent in toate statele Golfului s-a introdus si cea de-a doua zi libera pe saptamana, mai putin in Qatar unde a ramas tot o singura zi.
Doha este singurul oras principal, deci este si aglomerat, iar 3 zile sunt mai mult decat suficiente sa cunosti atat orasul cat si imprejurimile sale. Predomina hotelurile de cinci stele ale marilor lanturi internationale si universitatile americane recent finalizate ca parte a unui proiect gandit de sotia emirului, Sheikha Mozah, care doreste ca tara sa prospere bazandu-se pe ceea ce nu are in momentul de fata, si anume educatie.
Trimis de Kaiiria in 07.05.12 17:27:36
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kaiiria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
What's a Nice Kid Like You Doing in a Place Like This?
Sau mai pe romaneste; daca tot ce este de vazut se poate cuprinde din priviri in trei zile, de ce ai zabovit atat de mult pe acolo? Mie imi este clar ca de turism nu se pune problema. Ei sunt in plin elan constructiv si singurele locuri unde se poate avanta un turist sunt mall-urile; deci putem vorbi doar de turism de shoping. Si totusi ce ai facut o luna acolo? Cu ce ti-ai umplut timpul? (totusi la cazare nu ai bifat nimic)
De la cine ai aflat toate aceste lucruri? Interesante dealtfel si descurajatoare pentru cei ce ar dori sa plece la munca acolo.
Cum te-ai descurcat cu caldura? Cred ca nu te apucai sa te plimbi pe strada in mijlocul zilei?
@Diaura: Interesante observatii si totusi, am fost pe cont propriu sa descopar o mica parte a Golfului Persic despre care citisem si vazusem atatea pana sa ajung acolo. Am contactat dinainte un hotel care sa ma primeasca intr-un training care, daca-mi era pe plac, urma sa se transforme intr-un loc de munca.
Am plecat cu speranta sa pot ramane pe termen lung, dar m-am vazut nevoita sa renunt tocmai din cauza realitatilor pe care le-am descris sumar mai inainte. Si cand ma gandesc ca aceasta recenzie amara vine din partea unei tinere indragostite odinioara de Orientul Mijlociu si povestile sale...
Cu caldura m-am descurcat bine, si asta pentru ca nimeni nu merge pe strada acolo, in afara de muncitorii indieni si pakistanezi. Aproape intotdeauna ai o masina la dispozitie sau daca nu, iti faci rost de una. In luna august clima devine cu totul insuportabila. Din cauza ca temperaturile sar de 50 de grade, apa Golfului incepe sa se evapore ceea ce duce la o umiditate in aer de cel putin 80% si la o ceata densa si sarata care face aerul de afara aproape irespirabil. Si asta a fost si unul din motivele invocate de mine celor de la hotel pentru a putea pleca linistita acasa...
Pacat ca visele tale nu au devenit realitate; dar macar ai vazut si simtit realitatea la ea acasa; daca nu incercai, ai fi trait toata viata cu un mare semn de intrebare in suflet; oare cum ar fi fost daca...
Eu tot mai am o nelamurire? (desi intuiesc raspunsul); pentru cine n----- construiesc astia atat de mult si de "mega"? Sunt atat de multi snobi plini de bani care sa isi doreasca sa se invarta doar in hoteluri si in mall-uri? Caci ma gandesc eu cu mintea mea de om de rand; de cate ori sa iti doresti sa revii intr-un loc ca asta?
Cred ca ai plecat dezamagita de acolo pentru ca nu ai gasit de munca. Fara suparare, dar in tarile arabe nu se poate gasi "ceva de munca" asa cum se gaseste in Europa. Exista niste reguli stricte pentru a putea lucra in zona aia si, in general, se cauta si accepta oameni cu experienta intr-un anumit domeniu.
Apropo, ai fost si in Arabia Saudita, caci am vazut ca ai facut o comparatie cu Qatarul in acest sens? Da, tara este cea mai bogata din lume si isi permite sa faca niste reguli pe care, cine vrea sa ramana acolo, trebuie sa le respecte; cine nu... salariile nu sunt chiar mici cum spui, dar probabil ca depinde si de domeniul de munca si de nationalitatea muncitorului. Daca ai intrat in contact doar cu filipinezi, pakistanezi si indieni care lucrau in domeniul hoteluri si restaurante, da, acolo sunt salarii mici.
Oricum, mi-e greu sa cred ca te-ai dus in Qatar sa cauti de lucru in speranta ca vei avea salariu de 10000 de dolari , fara suparare. Exista si salarii de-astea, dar trebuie sa ai calificarea si experienta necesara. Daca ai fi cunoscut specialisti IT sau in domeniul petrol si gaze ai fi intalnit si salarii de-astea, iar mediul de munca e altul, nu ca cel pe care l-ai vazut, plin de pakistanezi si indieni care stau sa asculte la colturi...
Sper ca nu te-am suparat cu comentariile mele, dar inclin sa cred ca nu ti-a placut nimic acolo pentru ca ai fost deziluzionata de faptul ca n-ai reusit sa gasesti de munca si sa iesi seara dupa ora 10 in oras.
@relu_58:
” Oricum, mi-e greu sa cred ca te-ai dus in Qatar sa cauti de lucru in speranta ca vei avea salariu de 10000 de dolari , fara suparare. Exista si salarii de-astea, dar trebuie sa ai calificarea si experienta necesara. Daca ai fi cunoscut specialisti IT sau in domeniul petrol si gaze ai fi intalnit si salarii de-astea
scuze, da' pentru webmaster (din ala 'rau', rigid, strict etc) cam cat peste 10k s-ar da?
@webmaster:
Am un amic acolo, lucreaza ca inginer de sistem pentru Qatar Gas - salariu 11600 $. Nu stiu exact ce anume implica sa fii inginer de sistem acolo, presupun ca pazeste toate PC-urile sa functioneze bine si sa nu le manance virusii.
@relu_58:
Cred ca n-ai citit cu atentie recenzia si comentariul ulterior de la "ecouri". Ai fi inteles exact despre ce anume am povestit aici.
@Kaiiria: Mda, poate... si poate ca imaginea multora despre tarile arabe se suprapune peste 1001 de nopti... din pacate, de cele mai multe ori, realitatea e alta decat in carti - am intalnit si eu situatii de-astea.
Voiam sa te intreb despre hoteluri, ai fost singura, cu sotul, cu copiii, la ce categorie de hotel ai stat, ai fost multumita de servicii, de cazare, de preturi? Multumesc anticipat.
@relu_58:
Am fost cazata la hotelul unde am facut training, deci n-am platit nimic. Masa inclusa, transport local cand nu erau aglomerati si alte mici gratuitati. Pacat ca nu erau organizati (aveau cate o singura persoana in tura pe fiecare departament) si ca mentalitatea lor era atat de primitiva. Pentru ca oricat de bogati ar fi material si financiar, atat de saraci sunt spiritual si intelectual.
Am intalnit pana acum un singur qatariot a carui inteligenta si spiritualitate m-au impresionat. Si asta datorita faptului ca isi facuse studiile in Occident si acum vedea cu alti ochi societatea din tarile arabe.
@Kaiiria: Am inteles. Asa e, e alta lume, alte valori, alta educatie, alte principii, uneori greu de inteles pentru noi, europenii. Sa nu uitam ca ei traiesc in anul 1433, iar noi in anul 2012. Multumesc pentru informatii si-ti urez excursii frumoase in continuare!
@Kaiiria:
In mare parte sunt de acord cu tine.
Regulile nu sunt stricte in cadrul hotelurilor.
Pe strada da, este nasol sa incalci vreo regula ca s-ar putea sa fi arestat si imbarcat in avion inainte sa realizezi ce se intampla. Nu uita este o tara musulmana. Daca mergi acolo trebuie sa le respecti regulile.
Pentru concediu locatia este ok. Te cazezi intr-un hotel si ai tot ce vrei. In Doha gasesti probabil unele dintre cele mai luxoase hoteluri din lume. Au si cartierele vechi, saracacioase unde stau imigrantii, dar asa este peste tot. Daca vizitezi o capitala europeana nu cred ca te duci sa-i vizitesi ghetourile.
Este adevarat. Nu au transport in comun, dar exista taxiuri care au tariful de aprox 4 riali/km daca nu ma insel
Este normal ca cetatenii Qatarului sa nu se rupa cu munca. Sunt plini de bani si isi permit sa plateasca o gramada de straini sa le faca treaba. Ce trebuie sa facem? Sa le plangem de mila imigrantilor? Romanilor care muncesc in unele tari europene cum le este?
In Qatar gasesti salarii enorme si salarii mici. Mici mai ales in turism, dar acolo se compenseaza cu bacsisul.
Eu recomand Doha.
@anastasie ionut: ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"
@anastasie ionut: mai civilizat ar fi fost sa-ti postezi propriile tale experiente din Qatar, daca ele exista, din care sa reiasa cat de mult ti-a placut acolo, decat sa stai sa-mi demontezi fiecare paragraf in parte.
Fiecare isi expune propriile impresii si opinii rezultate din bagajul sau unic de informatii, cunostinte si asteptari. Si cu siguranta ca un turist va fi mult mai incantat de orice loc ar vizita pe planeta asta decat un imigrant atras de angajator prin tot felul de promisiuni, fie ele scrise sau nu, promisiuni care la fata locului nu mai exista. Si asta se intampla si in Europa, si la arabi si oriunde in alta parte.
Asa ca am incercat sa redau un pic din culisele unei tari care se declara aproape perfecta, si asta pentru ca nu e bine sa te opresti niciodata la aparente...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Vacanta in golf — scris în 03.04.24 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ