ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.03.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 400 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Magia Sudului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Intr-adevar, Omanul e o tara de poveste cu peisaje incredibile si oameni deosebiti. Nu se aseamana cu nimic din ce stiti despre lumea araba si aspectele ei mai mult sau mai putin placute.

Eu am explorat sudul tarii care din iulie pana in septembrie se acopera cu verdeata si cascade datorate musonului (khareef). In acea perioada, temperaturile nu depasesc 25 de grade si ploua mai tot timpul. Tot atunci se desfasoara timp de o luna Festivalul din Salalah, o sarbatoare a musonului, la care iau parte in jur de 1 milion de vizitatori veniti din toate tarile Golfului Persic.

Salalah, orasul cocotierilor, gazduieste mormintele lui Iov si lui Ioachim, tatal Fecioarei Maria. De asemenea, se spune ca unul din cei trei magi a pornit din Salalah catre Bethleem. Iar cea mai valoroasa tamaie din lume isi are originea tot aici, pe coastele muntilor Jabal Qamar situati de o parte si de alta a Zig Zag Road, o sosea extrem de sinuoasa care urca la nesfarsit printre munti.

Localnicii sunt printre cei mai binevoitori si ospitalieri din lume. Pana si cei ce reprezinta autoritatile zambesc si se poarta cu modestie fata de straini. Nu exista tot felul de reguli si legi complicate pentru turisti sau rezidenti (cum se intampla in Qatar sau EAU). Daca pleci de la un angajator, nu ti se pune interdictie sa te mai intorci in tara, asa ca te poti intoarce de indata ce ti s-a eliberat o noua viza.

----adaugat ulterior--------

Continuand povestea, am cunoscut localnici din toate mediile sociale. Cei ce traiesc in munti (numiti si jabali cu un dialect aparte si despre care se spune ca sunt refugiati de secole din Yemen) au niste figuri salbatice, necizelate, dar o agerime stupefianta, neomeneasca. Traiesc in corturi sau baraci saracacioase si au si cateva camile si capre care le asigura existenta. Am vizitat odata o astfel de familie care nu avea decat strictul necesar, dar spre marea mea surprindere, in baraca unde-si ducea traiul avea electricitate si apa curenta, utilitati asigurate de sultan oriunde te-ai afla pe teritoriul tarii. Ne-am asezat pe jos, pe un fel de linoleum, iar ei, din mare respect si cinste pentru oaspetii lor, direct pe pietre. Ne-au servit cu lapte proaspat de camila si ceai de menta. La apusul soarelui, cel mai varstnic dintre ei si-a intins presul de rugaciune si a inceput sa se inchine.

Cei de la oras sunt instariti, au locuri de munca asigurate in ministere, case si masini de lux, si sunt extrem de relaxati in viata de zi cu zi. Nimic nu-i scoate din toropeala lor, decat poate vreo femeie frumoasa venita de pe meleaguri straine. Unii o vor privi insistent, altii vor incerca sa o abordeze daca se iveste ocazia. De fiecare data insa, chiar daca ar avea deja nevasta si copii acasa, se vor purta de parca ar fi singuri, iar noua lor achizitie - centrul universului lor. Cu toate astea, sunt extrem de evlaviosi si nu vor ezita sa opreasca masina oriunde s-ar afla, sa-si intinda covorasul de rugaciune pe jos in afara soselei si sa-si inceapa ritualul.

Femeile omaneze, in marea lor majoritate, sunt grase si foarte grase, probabil si din cauza ca multe din ele n-au serviciu, cumpara mancare gatita din mall-uri si nasc foarte multi copii. O femeie de pana in 30 de ani poate avea deja patru copii, plus inca unul in pantec. Cele casatorite poarta mereu abaya (tunica aceea neagra) care le acopera si fata pana in dreptul ochilor, machiati cu kohl (un creion dermatograf negru cu o mina lata si moale). Femeile din straturile superioare ale societatii isi vor acoperi doar parul, iar fata le ramane expusa. Toate isi vopsesc unghiile si buricele degetelor cu henna, iar la ocazii speciale isi deseneaza de pe palma pana dincolo de incheietura mainii tot felul de modele complicate tot din henna. Intr-un salon de infrumusetare, am experimentat pensatul cu ata care e rapid si nedureros, dar cred ca nu vi-l puteti inchipui cum se desfasoara pana nu-l vedeti (exista cateva filmulete pe youtube).

Si barbatii si femeile folosesc parfumuri foarte tari si ard bakhour (un amestec de scoarte de copaci cum e santalul sau cedrul imbibate in uleiuri esentiale) pentru a-si parfuma hainele.

Orasul incepe sa prinda viata de la 9 seara pana tarziu in noapte, cand barbatii se intalnesc la terase si fumeaza ore in sir narghilea. Despre narghilea am auzit ca e mai periculoasa decat tigara, din cauza cantitatii mari de fum inhalate la o singura inspiratie.

Mancarea e simpla, in principal humus, moutabal (o salata de vinete cu iaurt si boabe de rodie), fatoush (salata de cruditati), tabbouleh (salata de patrunjel si grau bulgur), foul medamas (o mancare de fasole), orez fiert cu carne de pui sau peste. Pestele e pescuit zilnic din apele Marii Arabiei, de la sardine si ton, pana la calamari si pui de rechini.

Pe marginea soselelor mai laturalnice, sunt tarabe nesfarsite cu nuci de cocos, banane, mango si papaya, toate cultivate local si la preturi de nimic. Sucul din trestie de zahar este si el popular, dar gustul salciu e cam greu de tolerat.

Peste tot prin oras se arde tamaie (case, magazine, bazaruri, restaurante). Uleiul pur de tamaie mi s-a parut cel mai scump din cate cunosc, 10 ml costa in jur de 200 de lei. Tamaia cea mai pura (transparenta, fara impuritati) poate fi folosita si intern, cateva bobite mestecate si inghitite trateaza afectiuni gastrice si intestinale.


[fb]
---
Trimis de Kaiiria in 21.03.12 14:21:34
Validat / Publicat: 21.03.12 18:57:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU. A mai fost în/la: Doha, Qatar
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kaiiria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cascade Wadi Darbat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[21.03.12 15:14:58]
»

Mutat la rubrica "Descopera sultanatul Oman" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

webmaster77
[21.03.12 15:20:04]
»

Te rog sa specifici daca pozele atasate iti apartin sau nu.

De asemenea, te rog sa tii cont de faptul ca la review-urile "de calatorie", cum este acesta, este bine sa nu acorzi notele pentru partea de cazare/masa. Aceste note sunt de obicei specifice unitatilor de cazare, deci poti s-o faci daca o sa ne scrii despre vreun hotel din zona respectiva, la care ai fost cazata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[21.03.12 19:06:14]
»

Desi calitatea pozelor difera de la una la alta, am acordat voturile mele pentru peisajele superbe ce se vad in ele.

balasa violeta
[21.03.12 20:57:22]
»

Mai, ce zgarcita esti? Numai sase poze! Te-as ruga frumos sa ne povestesti si noua mai mult despre oras, oameni, traditii, mancare! Nu prea se stiu multe despre aceasta destinatie.

Multumesc!

KaiiriaAUTOR REVIEW
[22.03.12 16:46:09]
»

@balasa violeta:

Nicaieri in alta tara din lume n-ai sa mai gasesti fizionomii atat de eclectice ale localnicilor ca in Oman (de la culori ale pielii atat de variate - alb european, masliniu oriental, cafeniu indian, negru african - la combinatii de trasaturi dintre cele mai interesante). Si daca nu i-ai vedea pe toti purtand vestmintele traditionale (dishdasha), ai crede ca tara e invadata de imigranti din toate colturile lumii.

Si acest lucru nu demonstreaza decat deschiderea si toleranta omanezilor fata de alte popoare ceea ce a condus la casatorii mixte, spre deosebire de vecinii lor din Emirate, Qatar si Arabia Saudita unde toti au aceleasi fizionomii - o consecinta a casatoriilor aranjate de milenii intre verisorii primari.

Ma opresc aici cu aspectul etnic, restul in episodul urmator.

Am adaugat si o multime de poze noi din colectia personala care or sa dezvaluie singure "magia Sudului".

webmaster13
[22.03.12 17:01:22]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

balasa violeta
[22.03.12 17:25:31]
»

Multumesc! Nu stiam nimic din ceea ce ne-ai spus, foarte interesant si pozele sunt minunate. Cand mai ai timp sa ne mai spui si noua cate ceva.

Sa auzim numai de bine!

Corina70
[22.03.12 17:35:34]
»

fotografiile sunt fantastice, felicitari!

alinaro
[22.03.12 17:50:04]
»

Fotografii superbe. Te rugam doar sa ne dai mai multe detalii, oricat de multe. Nu este o destinatie foarte comuna, asa ca... te rugam si asteptam!

Numai bine.

KaiiriaAUTOR REVIEW
[23.03.12 01:01:39]
»

@alinapopi:

Imi pare bine ca v-a starnit interesul acest colt de lume pe care nu-l gasim in nicio oferta turistica de la noi si despre care n-aveam nici eu nici cea mai mica idee atunci cand am plecat intr-acolo. Am descoperit singura, zi de zi, acele locuri care au un farmec aparte, ceva care te poarta inapoi in timp. Nu stiu daca se simte asta doar din poze, dar la fata locului trairile sunt cu totul speciale.

...........................restul ecoului a fost alipit impresiilor initiale.....................

Data viitoare voi incerca sa creionez locurile si peisajele care m-au impresionat cel mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[23.03.12 18:03:16]
»

Interesanta si continuarea reviewului. Mai asteptam.

amero
[23.03.12 18:28:09]
»

am votat acest rew.

este altceva, frumos scris, fotografii de asemenea foarte interesante, o lume diferita.

am insa niste nelamuriri, tinand cont ca ai trecut la durata sejurului 400 de zile ar fi bine poate sa ne dai mai multe detalii, localitati, ceva istorie, preturi, daca ai stat la hoteluri probabil ne poti trimite poze si comentarii, ceva despre drumuri in sine, ce se poate vizita concret.

astept si continuarea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta
[23.03.12 19:56:33]
»

Buna!

Fac ce fac si mai vin in vizita pe la review-ul tau! Astept urmatoarele review-uri, sa le faci de sine statatoare sa te pot felicita macar cu un vot, drept multumire.

O seara buna sau noapte buna!

KaiiriaAUTOR REVIEW
[24.03.12 00:59:38]
»

@amero:

Ca sa imi tin si promisiunea de data trecuta si sa va raspund si la intrebari, voi relata de acum inainte despre atractiile turistice principale si alte cateva locuri care nu sunt pe harta, dar care mi-au placut in mod deosebit.

Salalah, despre care am vorbit pana acum, face parte din provincia Dhofar si este port la Marea Arabiei. De fapt, toate orasele mai mici sau mai mari de pe coasta sudica a Omanului au iesire directa la mare, iar o parte din castigurile importante ale omanezilor provine din pescuit. In fiecare an, in luna octombrie, cu mic cu mare pe corabii vechi de zeci de ani, localnicii se indreapta in largul marii unde fac scufundari de dimineata pana seara pentru a aduna midii si stridii care le rotunjesc frumusel veniturile. Un kg de asemenea delicatese ajunge la 50 de riyali (aprox. 430 lei).

Salalah e un oras mic, dar curat si frumos intretinut. De o parte si de alta a strazilor si soselelor, sunt livezi dese de cocotieri si bananieri, si nici urma de curmali. La fiecare sens giratoriu, e amenajat un spatiu verde cu fortarete in miniatura, mici cascade, palmieri pitici si flori colorate. Cel mai reusit e Al Maamurah in apropierea palatului cu acelasi nume aflat la iesirea din oras. In interiorul orasului se mai afla inca un palat, Ar Robat, care e pustiu si acela dar care e intretinut de cativa angajati pentru eventualele vizite ale sultanului.

Exista doar doua hoteluri principale in oras (unul de 4 si altul de 5 stele, ambele cu plaje intinse, minunate), 1 hypermarket, 1 mall, cateva supermarketuri si magazine de firma. In rest, toate strazile sunt intesate de frizerii si curatatorii, mici aprozare, cafenele si restaurante din toate bucatariile Asiei. Cel mai bun dintre ele mi s-a parut unul cu specific libanez, Baalbeck, poate si din cauza ca imi place foarte mult mancarea libaneza.

O atractie turistica o constituie vechiul bazar, Haffa Souq, unde toata lumea vinde tamaie, parfumuri, suveniruri si saluri indiene. Nu departe de acest bazar, se afla un sit arheologic, Al Baleed, in incinta caruia s-a deschis The Museum of Frankincense (Muzeul Tamaiei).

Moscheea principala, Sultan Qaboos, asa cum am vazut-o la exterior, e impresionanta prin finetea decoratiilor. Zidaria e acoperita integral cu flise miniaturale dintr-o gresie alba speciala care, seara, incep sa licareasca discret din diverse unghiuri.

Am fost surprinsa sa descopar ca si crestinismul e reprezentat in oras prin cele trei biserici ale sale (ortodoxa, catolica si protestanta). Chiar daca nu arata intocmai ca niste biserici, iar crucea nu e permisa in exterior, pe acoperis, in interior exista cateva icoane pe pereti si un mic altar unde preoti indieni slujesc in limba lor materna.

Aeroportul e mic, de dimensiunile unei gari moderne, dar se proiecteaza deja extinderea si renovarea acestuia in urmatorii ani. In timpul musonului, cand linia aeriana nationala e foarte aglomerata, li se permite si celor din Golful Persic sa aterizeze in Salalah. In restul anului insa, Oman Air se bucura de exclusivitate pe ruta Muscat-Salalah.

amero
[24.03.12 08:36:22]
»

bineinteles ca ai mai primit niste "note" ptr. continuarea documentata si interesanta

felicitari

adri-nico
[24.03.12 14:11:30]
»

Punctez si eu continuarea caci mi se pare captivanta.

KaiiriaAUTOR REVIEW
[24.03.12 16:20:42]
»

Va multumesc pentru cuvintele frumoase si voturile dvs. Ceea ce am postat acum cateva zile pe site doar din marea mea afectiune pentru Oman nu mi-a trecut prin minte ca va starni interesul si comentariile dvs pozitive.

Pe termen lung cred ca site-ul va fi o portita prin care romanii vor ajunge sa cunoasca "pe viu" frumusetea de basm a Omanului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
KaiiriaAUTOR REVIEW
[25.03.12 17:42:02]
»

@webmaster13: Cum se poate schimba melodia?

webmaster13
[25.03.12 17:52:46]
»

poti indica printr-un ecou simplu adresa melodiei pe care doresti sa o postam, insa trebuie sa fie o adresa doar de pe youtube sau trilulilu!

KaiiriaAUTOR REVIEW
[25.03.12 21:52:25]
»

@webmaster13: Schimbati cu http://www.youtube.com/watch? v=6vM2I3tRs98

---------------------------------

Rezolvat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, amero, balasa violeta, Corina70, Kaiiria
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Oman:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044221162796021 sec
    ecranul dvs: 1 x 1