GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ma numesc Cristina si va voi povesti cat mai detaliat despre calatoria mea in SUA.
Pe 5 aug. 2018 am pornit impreuna cu fiul meu spre New York, cu escala de 5 ore la Londra. Compania British Airways lasa de dorit... avioane vechi, intarzieri, probleme tehnice etc. (in primul avion nu ne-au servit cu nimic, totul era contra-cost chiar si apa).
Am hotarat sa stam prima noapte in New York, iar apoi sa luam dimineata autocarul Greyhound catre Washington DC, unde am petrecut 5 nopti. La intoarcere, urma sa stam 11 nopti in New York, iar apoi sa plecam spre casa.
Acum sa incepem cu inceputul; Pentru toti cei care considera ca stiu multe despre America, dar care inca nu au vizitat-o, va pot spune ca nu stiu nimic, deoarece primul soc/frica/teama, cum vreti sa ii spuneti, este contactul cu oamenii din jur.
Imediat cum am coborat din avion, a trebuit sa asteptam la o coada de 2 ore, pt. verificarea formularului completat in avion, inainte de aterizare. Nu e nimic de panica, asa cum se mai aude uneori ca ati putea fi trimisi inapoi acasa. Dupa preluarea bagajelor, trebuie sa va ghidati dupa indicatorul "Air train" care va face conexiunea cu prima statie de metrou din Queens si anume "Jamaica Center".
!!! Daca nu ati mai fost pana acum in NY, va recomand ca oriunde ati avea hotelul sa nu mergeti cu metroul ci cu un taxi sau altceva, caci socul va fi prea mare si posibil si periculor daca nu sunteti mai multe persoane in grup.
Dupa ce am coborat din Air train la statia Jamaica Centre, am fost intampinati de o duhoare si o caldura ce nu se pot explica si de 2 negrese care se certau (statiile de metrou newyorkez nu au ventilatie/aerisire/aer conditionat).
Dupa ce ne-am ratacit, bineinteles, cam pe la a treia statie, am coborat din metrou in mijlocul negrilor, a boschetarilor si a schizofrenilor (sunt foarte multi nebuni care "isi fac veacul" la metrou!!!) care se uitau mereu la noi. Spre uimirea noastra, un australian amabil care ne-a citit teama si dezorientarea ne-a ajutat, oprindu-ne si platind un taxi pt. noi pana la hotel (americanii albi sunt f. amabili). Hotelul nostru, Pointe Plaza, din Brooklyn, era curat, cu personal amabil, dar nu il recomand din cauza distantei f. mari pana in Manhattan.
A doua zi am luat Greyhound, din Manhattan, de la Port Authority (statie de metrou/tren/autobuz pe 8thAve, pe linia albastra a metroului). Plata la autocar se face pe loc, dar poate fi mai scump decat online.
Dupa 5 ore, ajunsi in DC, ne-am bucurat de linistea unui oras istoric si fara pericole. Hotelul, Kimpton Rouge, foarte aproape de Casa Alba. Muzeele, toate gratis, deci le puteti vizita pe toate cele mai importante.
La intoarcerea in NY, am vizitat majoritatea obiectivelor turistice, cu exceptia marilor muzee, care au preturi f. mari (minim 30 $/pers) si care au aceeasi tematica cu multe alte muzee din DC. In NY, cat si in DC, preturile sunt cam la fel, insa din moment ce ati hotarat sa mergeti in SUA, sfatul meu este sa nu faceti mai deloc echivalenta $-Ron al preturilor, caci nu veti putea cumpara nici macar apa, care pe strada in NY costa aprox. 2$ sticla de 0,5 l. Nu va voi povesti despre obiective si atractii caci sunt sigura ca le puteti gasi peste tot, insa va voi face o lista cu tot ce trebuie sa stiti cand ajungeti acolo.
1. Hotelul
Este util sa va rezervati hotelul din tara, pt. ca pierdeti mult mai putin timp si bani. De retinut ca in SUA se adauga taxe la orice ati cumpara, mai ales la hotel. Ex: hotel de 120 $/noapte plus taxe de oras, turist, hotel = aprox. 140$/noapte.
Va sfatuiesc sa luati hotel in Manhattan, caci este mare bataie de cap cu metroul, dar daca Brooklyn este ultima optiune, alegeti cat mai aproape de o statie de metrou.
2. Mancare si bautura
Din experienta proprie va pot spune, contrar parerii altora, ca nu am avut nicio problema cu mancarea. Au mancare gustoasa, care dupa parerea mea, nu costa mai mult decat cea din tarile turistice europene.
Spre norocul nostru, in DC, aveam langa hotel un magazin dintr-un lant de supermarket-uri, cu absolut de toate, numit Wholefoods (asemanator cu Mega Image/Carrefour la noi), pe care l-am gasit apoi si in NY, fiind f. populat (alte supermarket-uri din NY/DC au preturi mari si vand produse de proasta calitate). Micul dejun se serveste contra cost (aprox. 15 $/pers), la majoritatea hotelurilor, insa noi l-am avut inclus in tariful camerei din Brooklyn (lucru f. rar in America). Sfatul meu este sa va cumparati de la magazin tot ce doriti pt. micul dejun si chiar si pentru seara si sa serviti in camera. E cel mai simplu si mai ieftin.
Pentru pranz/cina va puteti orienta in functie de multitudinea de baruri si restaurante. Ex.: in DC, noi doi am mancat la un restaurant italienesc unde, de ex. spaghete/pizza/friptura cu garnitura si bauturi (o bere si un suc) costa aproximativ 40 $.
3. Shopping
Cu multa dezamagire, va spun ca in SUA moda este sub orice critica. Veti vedea oameni civilizati pe strada, care nu sunt cersetori, dar care se imbraca la fel ca ei. Magazinele din Manhattan sunt cam ca peste tot (H&M, Zara, Forever 21 etc.), dar veti gasi si unele deosebite. Cu siguranta trebuie sa vizitati:
- Macyꞌs - un fel de Peek&Clopenburg, o adunatura de marci de calitate, la care puteti gasi si reduceri;
- Daveꞌs (6thAve) - magazin extraordinar, cu toate modelele marcii Levis si multe altele de calitate, toate la jumatate de pret. Ex. o camasa de blugi Levis la Macyꞌs costa 68 $, iar la Daveꞌs iei acelasi model cu 35 $.
- TJ. Max (6thAve) - magazin enorm de imbracaminte, la solduri, numai cu marci de calitate, la care orice produs nu depaseste 30 $.
- Burlington - la fel ca TJ. Max (pe aceeasi strada).
- Veti gasi in tot Manhattan-ul magazine de suveniruri si tricouri frumoase, numite NY City Gifts.
- West Village - zona mai veche, istorica, frumoasa, cu restaurante si magazine traditionale.
- SoHo - zona de magazine scumpe.
-!!! In Littel Italy se afla o mica zona cu produse de buna calitate, la preturi mici si mijlocii pornind de pe strada Orchard. Ex. angroserii cu haine de piele grozave, magazine: italienesti de incaltaminte, mexicane cu piele de crocodil, struț, cizme texane.
- Madison Ave. - zona de magazine scumpe.
- Grand Central Terminal - zona cu multe restaurante si magazine la toate preturile.
- Magazinele din muzee - alt tip de shopping, conform tematicii muzeelor.
Restul veti descoperi voi!
Poate va intrebati de ce nu am adus si Washington-ul in aceasta discutie. Raspunsul este ca restaurantele se gasesc oriunde, dar magazine nu prea exista, cu exceptia acelora de lux, cu preturi mari, din centrul si sudul cartierului George Town si a acelora din cadrul muzeelor.
4. Metroul
Statii de metro newyorkez nu au aerisire, fat pt. care intrati de fiecare data in sauna, iar cand pașiți in metrou, intrati in congelator. Metroul este o zona in care puteti vedea cea mai mare parte a oamenilor saraci sau f. ciudati. Recomand sa cumparati un abonament de 7 zile (pe care apoi il reinnoiti), nelimitat, care costa 32 $/pers. Orice calatorie cu metroul este 2,75 $/pers, deci abonamentul este un mare avantaj.
!! Nu va uitati ostentativ la persoane si tineti capul aplecat. Veti simti de ce este util sa faceti astfel!
!! La primele contacte cu metroul newyorkez, veti fi incurcat de multitudinea de tipuri de metrouri si culori. Ex. metroul A, C, E - albastre, 1,2, 3 - rosii si nenumarate alte tipuri. Solutia este sa stiti pe ce culoare si litera sau cifra se afla statia dorita si sa urmati cu mare atentie indicatoarele cu Uptown si Downtown.
5. Ghidul turistic
Cel mai bun lucru este sa aveti dinainte un ghid turistic pe care sa-l rasfoiti oricand pt. mai multe informatii.
6. Zone de evitat
Nu mergeti niciodata noaptea prin cartierele din Brooklyn sau Harlem. Testat din experienta personala!!
7. Obiective turistice
Acestea sunt cele pe care le stie toata lumea. Empire State Building are privelistea cea mai buna de la etajul 86, nu de la 102, iar pretul este cu mult mai mic. O plimbare prin nordul Central Park-ului, va va transpune intr-o padure din munti, iar vizitarea zonei Grand Central Terminal/Chrysler Building/Trump Building, va va aduce in cea mai elevata zona a districtului.
Celelalte atractii in care nu se intra (cladiri, monumente) se pot vedea si poza f. bine de pe bicicleta inchiriata (compania City Bike ofera statii cu biciclete pe tot intinsul Brooklin-ului si Manhattan, la pretul de 12 $/pers, o zi intreaga).
8. Marile bulevarde
Cea mai buna experienta o puteti capata batand la pas marile bulevarde:
- 8th Ave, se cunoaste cel mai bine daca incepeti din Columbus Circle, sau chiar mai sus, pana in sudul Times Square, vizitand si strazile laterale luminoase si extravagante, ce fac legatura cu Broadway si 7th Ave. Puteti vedea nenumarate restaurante si magazine in felul acesta.
- 7th Ave, o alte sosea de neratat, care trece prin Times Square, la fel ca si celebrul vecin Broadway.
- 6th Ave (Ave of the Americas), cel mai popular bulevard, care trebuie vazut de la un cap la altul, datorita cladirilor renumite si impunatoare si a magazinelor accesibile.
- 5th Ave, alt bulevard mult prea celebru pt. a fi omis.
- Park/Madison/Lexington Aves. - 3 bulevarde paralele ce duc in partea financiara si luxoasa a Uptown-ului.
9. Districtul financiar
Una dintre cele mai selecte si populare zone e util sa o bateti la picior, abatandu-va de la traseu pentru a vizita nenumaratele obiective.
10. Alte sfaturi
- Cititi inainte de plecarea in SUA ce va este permis sa introduceti in tara!
- Nu va uitati ciudat la negri si in generel la oameni, caci pot avea comportament agresiv!
- Exista 2 tipuri de oameni: albii americani care va ajuta si sunt f. amabili si negri, pe care e util sa-i evitati, pt. ca nu puteti fi sigi de reactia lor si daca sunt sau nu rasisti
- E util sa aveti mai multi bani cash pt. ca nu peste tot plata cu cardul este sigura. Bancnotele mici, pana in 20$ va vor fi de mare ajutor, pt. ca nu peste tot vor fi acceptate cele mari (de ex. la aparatele de la metrou).
- Noi personal am batut Manhattan 80% la pas, pt. ca la metrou se asteapta f. mult.
- Numai compania Citi Bike ofera tarife f. mici pt. intervale f. mari de timp.
- In Washington veti gasi cișmele la tot pasul, deci nu irositi bani degeaba pe apa care poate fi gratis!
- Metroul din Washington, nu e cu nimic diferit fata de metroul bucurestean, insa va trebui sa va cumparati la inceput pentru fiecare persoana un card reincarcabil de 2 $ (acesta este pretul cardului, calatoria care se inregistreaza pe el variaza in functie de distanta).
Sper ca sfaturile date va vor fi utile si va urez o vacanta cel putin la fel de buna precum am avut-o noi!
Trimis de calpopi07 in 09.09.18 20:24:45
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calpopi07); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun venit în comunitatea AmFostAcolo! Foarte bun acest prim articol,felicitări!
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 85&ridAnt=89719
@calpopi07, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre zonele vizitate, ar fi mult mai ușor pentru cei care caută o anumită zonă sau oraș, în plus, gradele de satisfacție ar putea fi diferite. Însă și așa, acest articol este foarte bun!
Nu cred ca este ok faptul că ati menționat că sa se evite metroul in NYC. Credeti ca este cu ceva mai jos decat cel din Paris sau Spania etc? Si noi avem cersetorii nostri. Dar în schimb in NYC nu cred ca ati auzit de furturi sau tâlhării în metrouri. Am fost f. mult. cu metroul si taxi in NYC si pot spune ca metroul este foarte ok si circula des. În schimb cerșetorii sunt la taxiuri care la finalul cursei cerșesc ceva in plus
@mcnegoita: Atentie: nu recomand a nu se circula cu metroul, dimpotriva am recomandat cumpararea unui abonament la metrou pe 7 zile, deoarece convine sa fie utilizat de nenumarate ori intr-o zi. Recomandarea mea era ca de la aeroport pana la hotel (deci la primul contact cu orasul), sa nu se foloseasca metroul ci un taxi!!! In privinta duratei de asteptare, foarte frecvent am asteptat trenul mai mult de 20 minute in acea sauna caracteristica statiilor de metrou.
Buna seara.
Foartr util review-ul dvs.
Intenționez să fac un concediu de 2 saptamani la New York si poate, posibil si la Washington.
Aș avea cateva intrebari
1. Ce sa achiziționez mai întâi, biletele de avion si apoi cazarea sau invers.
2. Pt a vizita 3-4 obiective importante din Washington e suficient o zi? Ca sa nu mai fie nevoie de cazare, sa plec din New York dimineața si sa ma întorc seara. Cat durează călătoria si cu ce?
3. Cum e Uber si cat costă?
Multumesc.
@Neamtu: bilete de avion intai. Pt Washington nu am ajuns dar stiu ca o optiune ar fi bus greyhound. Pt uber studiati aplicatia dar folositi rome2rio si aveti toate codurile posibe pe o ruta ce o stabiliti.
@mcnegoita: AM SCRIS PE DRUM. SCUZE DE ERORI. fOLOSITI APLICATIA ROME2RIO SELECTATI DE UNDE PLECATI SI UNDE VRETI SA AJUNGETI SI VA ARATA TOATE VARIANTELE POSIBILE - AUTOBUZE, TRENURI, AVIOANE, MASINI INCHIRIATE, TAXI, UBER SI COSTURILE INFORMATIVE. O FOLOSESC DES
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 New York - the City — scris în 06.06.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 New York City sau… the city that never sleeps — scris în 05.07.23 de Dănuț.Albu din GALAţI - RECOMANDĂ
- Feb.2023 New York în Februarie — scris în 05.11.23 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Sfârșitul visului — scris în 13.06.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Spectacolul străzii — scris în 16.03.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 New York - O vacanta care merita facuta toamna! — scris în 30.12.22 de sempreturist din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanta in America — scris în 11.08.19 de Marius.Marda din DRăGăşANI [VL] - RECOMANDĂ